Türkiye'nin ilk petrol ve doğal gaz meslek lisesi açılıyor

Amasra-3 kuyusunun da içinde bulunduğu Türkiye tarihinin en önemli enerji projelerinden Karadeniz gazının Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla devreye alınmasından hemen sonra Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in talimatıyla eğitim alanında da önemli bir adım atıldı. Petrol ve doğal gaz sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla Filyos'ta Türkiye'nin ilk petrol ve doğal gaz temalı meslek lisesi açılacak.

Türkiye'nin ilk petrol ve doğal gaz meslek lisesi açılıyor

Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında petrol ve doğal gaz sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Türkiye Petrolleri Limanı'nda yer alan merkezde gerçekleştirilen törende Bakanlık adına Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, TPAO adına Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin hazır bulundu. 

Yoğun programı nedeniyle imza töreninde bulunamayan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in selamını ileterek sözlerine başlayan Bakan Yardımcısı Şensoy,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Nisan'da verdiği Karadeniz gazı müjdesinin çok sevindirici olduğunu belirtti ve bu müjdenin ardından petrol ve doğalgaz alanında nitelikli eleman yetiştirmek için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığıyla birlikte bir okul yapma kararı aldıklarını anlattı.  

Filyos'ta kuracak okulun Türkiye'de bir ilk olacağını vurgulayan Şensoy, "Millî Eğitim Bakanlığı olarak biz bugüne kadar edindiğimiz tüm birikimleri buraya aktaracağız. Gerek yönetici, gerek öğretmen gerekse teknik altyapı açısından tüm imkânlarımızı aktaracağız. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, okulumuzun tüm eğitim öğretim fiziki ortamlarını yapacak. Bizler de bunun içindeki tüm donatıyı en iyi şekilde son teknolojiyle sağlayacağız." dedi. 

Şensoy, yaklaşık 7 bin 600 metrekarelik bir alanda kurulacak okulda 16 derslik ve 100 kız, 100 erkek öğrenci olmak üzere 200 kişi kapasiteli bir pansiyon olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Biz buraya Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınavla öğrenci alacağız. Bir yıl hazırlık programı olacak. Ve eğitim 5 yıl sürecek. Biz inanıyoruz ki Türkiye'nin dört bir tarafından akademik anlamda çok başarılı öğrencilerimiz burayı tercih edecektir. LGS sınavlarında inanıyorum ki burası da  yüzde birlik dilimden öğrenci alacak."

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin de petrol ve doğal gaz sektörüne nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için bir program başlatacaklarını belirterek "Gençler geleceğimiz, geleceğimize yatırım yapmaya devam edeceğiz. Devletin bütün kurumları müşterek bir hedefe kilitlendiğinde işlerin ne kadar bereketli çabuk sonuçlanabildiğini gördük. Daha da göstereceğiz inşallah..." diye konuştu. 

Konuşmaların ardından imza töreni gerçekleştirildi. Programa Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu, Polat Türkmen, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ve Zonguldak Millî Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan da katıldı. 

İş birliği kapsamında ilki Zonguldak'ta olmak üzere petrol ve doğal gaz alanında ihtisaslaşacak mesleki ve teknik Anadolu lisesinin inşa edilmesi; okul binası, sosyal donatım alanları, barınma alanları ve ek eğitim alanlarının TPAO tarafından yaptırılması ve mutabık kalınması halinde Türkiye'nin diğer petrol üretim yerleşkelerinde de okullar inşa edilmesi amaçlanıyor.