TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI KUTLAMALARI YARIN BAŞLIYOR

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne göre her yıl 5 Haziran tarihinde kutlanacak olan 'Türkiye Çevre Haftası' etkinlikleri yarın başlıyor. Bu kapsamda Bartın Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce Bartın'da ilk defa Çevre Şöleni gerçekleştirilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce de Çevre Haftası bir dizi etkinlikle kutlanacak.

TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI KUTLAMALARI YARIN BAŞLIYOR

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne göre her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Türkiye Çevre Haftası" olarak kutlanacak. Doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularının gündeme getirileceği bu önemli hafta münasebetiyle Bartın Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü  ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce

bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Bartın Belediyesince 1-5 Haziran tarihleri arasında Bartın 1.Uluslararası Çevre Şöleni adı altında gerçekleştirilecek olan etkinlikler, bundan sonraki yıllarda da Çevre Şöleni adı altında sürdürülecek.

Belediyeden bir dizi etkinlik

Çevre konusunda bilgilendirmesi, farkındalık oluşturulması ve bu sayede çevre duyarlılığının artırılması amacıyla hazırlanan etkinlikler çerçevesinde 1 Haziran 2022 Çarşamba günü Bartın Belediyesi Yalı Sanat Galerisi’nde saat 18.00’da Bartın doğa yürüyüşçüleri tarafından “Doğanın İzinde/Ormanın İçinde Altı Yıl” adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirilecek. Aynı gün saat 20.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Kırgızistan-Kazakistan-Bartın Belediyesi Halk Dansları Topluluğu tarafından Halk Dansları Gösterileri ile Tayfun Çalık konseri olacak. Bu etkinlikler sonrasında da Dünya Süt Günü münasebetiyle katılımcılara süt ikram edilecek.

Bisiklet Turu yapılacak

2 Haziran Perşembe günü saat 20.00’da Bartın Kültür Merkezi’nde Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Konseri gerçekleştirilecek. 21.00’da da Cumhuriyet Meydanı’nda Halk Dansları Gösterileri ve Karaokenin yanı sıra Dj Denny sahne alacak. 3 Haziran 2022 Cuma günü saat 18.30’da Dünya Bisiklet Günü münasebetiyle Bisiklet Turu etkinliği gerçekleştirilecek. Etkinliğin başlangıç programı Gazhane Kültür Parkı’nda yapılacak.

El Emeği Göz Nuru Pazarı açılacak

4 Haziran 2022 Cumartesi günü saat 12.00-17.00 arasında Cumhuriyet Meydanı’nda çocuklar için oyun parkları ve animasyonlar gerçekleştirilecek. Yine aynı saatler arasında El Emeği Göz Nuru Pazarı da açılacak. Aynı gün saat 19.30’da Tersane Caddesi’nde(Yalı mevkiinde) Halk Dansları Gösterileri ve Tiyatro Hanedan’ın Karagöz-Hacıvat/Meddah/Aşık Maşuk oyunları oynanacak.  Son olarak da Samet Durukan konser verecek.

Nadide Sultan’dan konser

Etkinliklerin son günü 5 Haziran 2022 Pazar ise saat 10.00’da İnkumu sahilinde Mavi Bayrak Etkinlikleri ve Plaj Temizliği yapılacak. 12.00-17.00 saatleri arasında Cumhuriyet Meydanı’nda çocuklar için oyun parkları ve animasyonlar gerçekleştirilecek. Yine aynı saatler arasında El Emeği Göz Nuru Pazarı da açılacak. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da şölen etkinlikleri kapsamında Çevre Müfettişi Etkinliği yapılacak. Günün ve bu önemli haftanın son etkinliği ise saat 20.30’da Tersane Caddesi’nde(Yalı mevkiinde) Nadide Sultan konseri olacak. Sevilen sanatçı tarafından gerçekleştirilecek olan konserle vatandaşlar eğlenceli dakikalar geçirecek.

Akın’dan halka etkinlik daveti

Gerçekleştirecek olan etkinliklerin önemine değinen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, tüm halkı etkinliklere davet etti. Akın, “Çevrecilik Milliyetçiliktir anlayışıyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu anlayış çerçevesinde çalışmalarımıza yön veriyoruz. Çevre ile ilgili çalışmalarımızın yanı sıra yine çevre ve doğa üzerine düzenlenen tüm etkinliklere de elimizden gelen katkıyı veriyoruz.  İlgili Bakanlığımızın almış olduğu karar doğrultusunda kutlanacak olan "Türkiye Çevre Haftası" münasebetiyle de 5 günlük bir etkinlik programı tertip ettik. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz tarafından organize edilecek olan etkinliklerle vatandaşlarımıza güzel bir hafta yaşatmayı arzuluyoruz. 5 gün boyu devam edecek olan etkinliklere tüm halkımızı bekliyoruz” dedi.

Cumhuriyet Meydanında Çevre Haftası töreni

"Türkiye Çevre Haftası" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce de bir dizi etkinlikle kutlanacak. Bu kapsamda yarın saat 09.30’da tören düzenlenecek ve Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunulacak. 2 Haziran’da da saat 11.00’da Ulus İlçesindeki Ulus Halk Eğitim Bahçesinde Geri Dönüşüm Resim Sergisi Etkinliği yapılacak. Saat 15.00’da Amasra İlçesi Büyük Limanda Sıfır Atık Mavi Etkinliği ve Amasra Sahil Temizliği yapılacak. 3 Haziran ise saat 11.00’da Kent Müzesi arkasındaki Millet Parkında Geri Dönüş Resim Sergisi açılacak. Gazhane Kültür Parkında ise 18.30’da Çevre Dostu Bir Yaşam İçin Bisiklet Turu Etkinliği gerçekleştirilecek. 5 Haziran’da saat 12.00’da Cumhuriyet Meydanında Çevre Müfettişi Etkinliği yapılacak. 14.30-15.30 saatleri arasında da Balamba Tabiat Parkında 81 İlde 81 Milyon Adım Çevre Yürüyüşü yapılacak. 6 Haziranda saat 14.00’da da Uğurlar Köyünde 81 İlimizde Fidan Dikimi gerçekleştirilecek. 7 Haziran’da ise saat 10.00’da 15 Temmuz Şehitler İlkokulunda Çevre ve Çocuk Akademisi Tanıtım Etkinliği yapılacak.

İşte Çevre Haftası Genelgesi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan Çevre Haftası Genelgesiyle

kutlamaların Türkiye genelinde daha katılımcı ve çok paydaşlı gerçekleştirilmesi vurgusu yapılan genelgede, etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin yerine getirilmesi istendi. Resmî Gazete'de dev yayımlanan genelgeyle her yıl farklı bir temada, “Tek Bir Dünya” sloganıyla kutlanan Dünya Çevre Günü; 2022 yılında sürdürülebilir, doğa ile uyumlu, daha temiz daha yeşil yaşam vurgusuyla kutlanacak.

Genelgeye göre; doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin her geçen gün giderek arttığı ülkemizde Dünya Çevre Günü kutlamalarının daha katılımcı, çok paydaşlı şekilde gerçekleştirilmesi, çevre sorunlarının ve gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulacak bir temayla “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanacak.

Türkiye Çevre Haftası kapsamında düzenlenecek tüm etkinlikler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte yürütülecek. Söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirlenecek olanlar ise Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabilecek. Yapılacak etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanlar kaynakların verimli kullanılması çerçevesinde, sıfır atık anlayışına uygun şekilde tasarlanacak. Gerçekleştirilecek etkinliklere ait giderler ise ilgili kamu kurum ve kuruluşlarca karşılanacak.

Genelgede ayrıca “Türkiye Çevre Haftası kapsamında tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin yerine getirilmesi” hususunda gereğinin yapılması istendi.

Çevrenin korunması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana 5 Haziran’da “Dünya Çevre Günü” kutlanıyor.