Tunç: 'Şehitlerimizin emanetleri için önemli düzenlemeler'

Amasra şehit madenci yakınlarıyla cem evlerini de yakından ilgilendiren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Genel Kurulunda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 'Maden şehitlerimizin geride bıraktığı emanetleri için önemli düzenlemeler gerçekleştiriyoruz. Maden şehitlerimizin geride bıraktıkları bizlere emanet onların her zaman yanında olmaya, onlara sahip çıkmaya devam edeceğiz' dedi.

Tunç: 'Şehitlerimizin emanetleri için önemli düzenlemeler'

Amasra şehit madenci yakınlarına kamuda istihdam ve sigorta ve prim süresine bakılmaksızın maaş bağlanabilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin  Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Genel Kurulunda görüşmeleri gerçekleştirildi. Teklifle ilgili Genel Kurulda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, teklifin 25 maddeden oluştuğunu ifade ederek “Kanun teklifimiz 25 maddeden oluşan, geçen hafta kanunlaştırdığımız teklifte olduğu gibi geniş toplum kesimlerini ilgilendiren önemli düzenlemeler içeren bir kanun teklifi. Teklifte, maden kazalarında vefat edenlerin yakınlarına yönelik önemli düzenlemeler var; Alevi inancına sahip vatandaşlarımızı ilgilendiren önemli düzenlemeler var; vergi kanunlarımızla, kamulaştırma kanunlarımızla, fiyat istikrarı komitesiyle ilgili ve Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda ihtiyaç duyulan önemli uyum düzenlemeleri var. Teklifimiz 25 maddeden oluşuyor” dedi.

“Yargımızın sorumlular hakkında en doğru kararı vereceğine inanıyoruz”

Amasra maden kazasıyla ilgili yargının sorumlular hakkında en doğru kararı vereceğine inandıklarını kaydeden Grup Başkanvekili Tunç, şöyle devam etti:

“Tabii, öncelikle, maden kazalarıyla ilgili, maden şehidi yakınlarımızla ilgili yapılan düzenlemeler gerçekten önemli. Özellikle Bartın Amasra ilçemizde 14 Ekimde meydana gelen maden kazası millet olarak hepimizi derinden sarsmıştı; 42 madencimizi kaybetmiştik, 4 madencimizin tedavisi hâlen devam ediyor. Vefat eden madencilerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı madencilerimize de acil şifalar diliyorum; milletimizin başı sağ olsun.

Kazayla ilgili ceza soruşturması çok boyutlu olarak devam ediyor; şu anda 6 savcı soruşturmayı sürdürüyor, 7 kişilik bilirkişi heyeti bir ön rapor hazırladı ve bu ön rapora göre de tutuklamalar gerçekleşti. Ve daha sonra, tabii, kazanın olduğu yerde yapılacak olan incelemeler neticesinde de soruşturmanın seyri devam edecek ve bu konuda da yargımızın sorumlular hakkında en doğru kararı vereceğine inanıyoruz.

“Maden şehitlerimizin emanetleri için önemli düzenlemeler gerçekleştiriyoruz”

Türkiye Büyük Millet Meclisinin araştırma komisyonu kurarak hem Amasra'daki kazanın nedenlerinin hem de bundan sonra bu tür kazaların bir daha meydana gelmemesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi açısından da Meclisimizin Araştırma Komisyonunun önemli bir görev ifa edeceğini belirtmek istiyorum. Temennimiz, bundan sonra bu tür kazaların meydana gelmemesi.Kanun teklifimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuyla paylaştığı hususlar kanunlaşmış olacak, kabul edildiğinde. Maden şehitlerimizin geride bıraktığı emanetleri için önemli düzenlemeler gerçekleştiriyoruz. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklediğimiz maddelerle, vefat eden madencilerimizin eş ve çocuklarına, eş ve çocukları yoksa kardeşlerinden birisine kamuda istihdam hakkı tanıyan önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Ayrıca, bu teklifle, vefat eden madencilerimizin eş, çocuk, anne ve babalarına sigorta gün ve prim dikkate alınmaksızın maaş bağlanmasına ilişkin düzenlemeyi de hayata geçiriyoruz.

“Süre sınırlamasını kaldırıyoruz”

Ayrıca, 2003 ve 2014 arasında yasal düzenlemesi gerçekleşmişti; bu düzenlemenin, hem istihdam hakkı hem maaş bağlanabilmesiyle ilgili düzenlemenin süre sınırlaması kaldırılarak 2003 öncesini de 2014 sonrasını da kapsayacak şekilde düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Maden şehitlerimizin geride bıraktıkları bizlere emanet; onların her zaman yanında olmaya, onlara sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, tüm maden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum; düzenlemenin madenci yakınlarımız için hayırlı olmasını diliyorum. Bugün, aynı zamanda, 8 Kasım, Uzun Mehmet'in maden kömürünü, taş kömürünü bulduğu günün yıl dönümü. O nedenle, Uzun Mehmet'e de buradan, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bu buluşu nedeniyle de Allah'tan rahmet diliyorum.

“Türkiye'nin inşası için çalıştık ve çalışma devam ediyoruz”

Teklifle, cemevleriyle ilgili önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın cemevleriyle ilgili olarak açıkladığı yasal düzenlemeyi gerektiren hususlara da teklifimizde yer veriyoruz. Bu kapsamda, İmar Kanunu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda, İl Özel İdaresi Kanunu'nda, Belediye Kanunu'nda ve Elektrik Piyasası Kanunu'nda düzenlemeler yaparak bu konuda önemli bir adım atıyoruz. Ülkemizdeki 85 milyon insanımızın her bir ferdî devletimizin birinci sınıf vatandaşıdır. Her bir insanımızın inanç ve ibadetlerinden eğitim ve çalışma hakkına kadar tüm temel hak ve özgürlüklerden yararlanabileceği bir Türkiye'nin inşası için çalıştık ve çalışma devam ediyoruz. Anadolu'daki bin yıllık varlığımızı hazmedemeyenlerin, milletimiz arasında ayrılık tohumları ekmelerine fırsat vermedik, bundan sonra da vermememiz gerekiyor.

“Bazı hususlar bu teklifle hayata geçiriliyor”

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla cumhuriyetimizin kazanımlarının üzerine hep birlikte yenilerini koymamız gerekiyor. 2009-2010 yıllarında Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde hükümetimizin Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, sendikalar, meslek odaları, üniversiteler, medya temsilcileri, ilahiyatçılar, Diyanet, siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla çalıştaylar düzenlenmişti. Ve bu çalıştaylarda dile getirilen bazı hususların bu teklifle hayata geçirildiğini görüyoruz. Sonuç olarak, Kültür ve İçişleri Bakanlarımızın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar, 1.585 cemevi ziyareti ve konunun ilgililerinden elde edilen fikir ve düşünceler dikkate alınarak yapılan düzenlemelerle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının kurulacak olmasını önemli buluyoruz. Bu, önemli bir adım, buna itiraz etmemeniz gerekir.

Cemevlerine imar planlarında yer ayrılması…

Kanun teklifiyle cemevleriyle ilgili olarak da cemevlerine imar planlarında yer ayrılması ve imar planında cemevi olarak ayrılan yerlerin, alanların başka bir amaca tahsis edilmemesi önemli bir düzenlemedir. İmar Kanunu'muzda. Yine, cemevlerinin yapımı, onarımı, restorasyonu, birtakım giderlerinin karşılanması, kamu tarafından bunun karşılanıyor olması ve bu yönde yasal düzenlemenin kanunlarımıza dercedilmesi önemli bir adımdır, bunları küçümsememek lazım.

“Torba kanun eleştirilerine katılmak mümkün değil”

Kanun teklifinde başka hususlar da var. Tabii, çok sayıda düzenleme var, hepsi milletimizi ilgilendiriyor. Torba kanun eleştirileri burada oldu. Tabii, her bir maddemiz farklı bir alanı düzenliyor olabilir ama her bir maddenin İç Tüzük gereği bir kanun teklifi şeklinde getirilmesi durumunda burada günlerin alacağını ve bu 25 maddelik düzenlemenin haftalar boyunca gerçekleşmeyeceğini sizler de biliyorsunuz. O nedenle bu torba kanun eleştirilerine de katılmak mümkün değil. Kanun teklifinde, motorlu araç ticareti yapanlarla ilgili teminat yükümlülüğü ve teminatı yerine getirmeyenlere ilişkin ceza ve yaptırım uygulanması, kamulaştırma işleriyle ilgili düzenlemeler, Fiyat İstikrarı Komitesinin Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yeniden düzenleniyor olması, il özel idareleri, belediyeler, bağlı kuruluşlarına sosyal denge tazminatıyla ilgili uygulamadan kaynaklanan sorunların gideriliyor olması... Antalya Kaş Kasaba Projesi Kıbrıs Barajı'nın yapımı nedeniyle evleri sular altında kalan vatandaşlarımızın iskânla ilgili oluşan mağduriyetlerinin gideriliyor olması, Kamu İhale Kurumu ilanlarında EKAP'ın yine devreye girerek şeffaflığın sağlanması, İstanbul Finans Merkezi ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'yla ilgili ihtiyaç duyulan düzenlemeleri bu teklifle hayata geçiriyoruz. Teklifimizin milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.”