Tunç ''Adli soruşturma çok titizlikle devam ediyor'

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı Sn. Taner Yıldız ve Komisyon üyesi Milletvekilleri ile uzmanlardan oluşan heyetinin Amasra Müessesesi ziyareti sonrası değerlendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Tunç ''Adli soruşturma çok titizlikle devam ediyor'

“Ülkemiz madenciliğinin geleceği açısından çok önemli olacak.”

TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu heyetinin Amasra Müessesesi ziyareti ve Maden Şehitleri ailelerine ziyaretlerine eşlik eden AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, komisyonun değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada; “Kazanın hemen ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi harekete geçip bu konuda araştırma komisyonu kurması çok anlamlıydı. Araştırma komisyonunun ulaşacağı sonuç Ülkemiz madenciliğinin geleceği açısından çok önemli olacak. Özellikle sadece Amasra’daki maden kazasının sebebi değil! Bu tür madencilik çalışmalarında hangi ihmaller hangi kazalara neden olabilir? Bundan sonra hangi tedbirler alınması gerekir. Bu konuda zaten 2 ayı geçen uzun bir çalışma gerçekleştiriyor. Kalan süre içerisinde çalışma tamamlandığında madenciliğimizin geleceğine yönelik önemli bir rapor ortaya çıkacak. Biz buna inanıyoruz.”

“Adli soruşturma çok titizlikle devam ediyor.”

Tunç “Diğer taraftan Amasra’daki kazanın sebebi sorumluları ihmali olanlar bunlar kimler? Suçlular Kimler? Bunları tespit edecek olan ebetteki  araştırma komisyonu değil? Bunu tespit edecek olan yargımız. Adli soruşturma çok titizlikle  devam ediyor. Olayın başından bu yana özellikle Cumhuriyet başsavcısı ve diğer savcılar olayın ardından hemen verileri ve belgeleri el koymasıyla beraber başlayan ve gözaltı tutuklamalara varan bir süreç devam etti. Bilirkişiler henüz kazanın olduğu yerde yangın nedeniyle bir inceleme yapamadı. İki kez rapor alındı. Bunlar ön raporlar. Ön raporlara göre tutuklamalar gerçekleşti. Tabi dava süreci kavuşturma süreci başlayacak. Soruşturmanın ardından yargıya güveniyoruz.  Burada tabii kamu vicdanını rahatlatacak kim varsa ihmali  olan bu konuda yargı ortaya çıkaracak.”

“Bu kazaların olmaması için hangi tedbirler alınması gerekir bunu da araştırma komisyonu ortaya çıkaracağı veriler ışığında uygulamaya önemli bir yol haritası ortaya çıkacağına inanıyorum. 42 canımızı kaybettik. Biz Bartın olarak çok üzgünüz. Bu tür kazalar bundan sonra olmasın istiyoruz. Bu tür canımızı yakan kazalar ülkemizin başına gelmesin istiyoruz. Tabi geçmişte çok maden kazaları yaşadık. Artık bunlar olmasın. Türkiye’nin geldiği nokta itibariyle bu çalışma sisteminin daha modernleşmesini sağlansın bunu istiyoruz.”

“Madencilerimizin emanetlerine sahip çıktık.”

“Dört madencimizin tedavisi devam ediyor. İkisi yoğun bakımda 42 madencimize Allahtan rahmet diliyorum. Yaralılara da  acil şifalar diliyorum. Madencilerimizin yakınlarına sahip çıktık. Mecliste kanun çıkardık. Hep beraber sizlere çok teşekkür ediyoruz. Onların yakınlarına maaş bağlanması, geride kalanlara en azından maaş bağlanması kamuda istihdam verilmesiyle ilgili çalışmalar gerçekleşti.”

“Yerli kaynağımızın gözden çıkarılması kesinlikle söz konusu olamaz.”

“Burada Amasra Müesesesi ilgili olarak bazı hususlar dile getirildi. Ben bu bölgenin Milletvekiliyim. Amasra işletmesi Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı 5 müesseseden biri. Bu bölgede 1,5 milyarlık kömür rezervimiz var. Yerli kaynağımızın gözden çıkarılması kesinlikle söz konusu olamaz. Burada rödavans yoluyla işletilen sahayla Türkiye Taşkömürünün işlettiği Amasra Müessesesi sahası ayrı. Amasra Müessesesi işletmesi ile Özel firmanın işlettiği sahalar birbirinden ayrı. Yani bunlar birbirini etkileyen sahalar değil! Sanki rödavansla işletilen sahanın bu sahayı daralttığı ya da bu sahaya müdahale ettiği ve bu nedenle kazanın oluştuğu yönünde bazı görüşler ifade ediliyor. Belki bu yanlış anlamadan kaynaklanabiliyor. Altlı üstlü çalışma şeklinde ifadeler kullanılıyor. Böyle bir çalışma durumu söz konusu değil! 2020 yılında ruhsat devriyle ilgili protokol var. Her iki saha rödevans yoluylala işletilen özel sektör B sahası ve Amasra Müessesesi A sahası. Bunların derinlikleriyle ilgili her iki tarafta istediği kadar derinliğe inebilir. Dolayısıyla birbirilerinin sahaları birbiriyle altlı üstlü olmadığı için birbirilerine çalışma anlamında müdahaleleri söz konusu değil!

“Amasra Müessesesini biz gözden çıkarmıyoruz, yatırım yapıyoruz”

“Amasra Müessesesini biz gözden çıkarmıyoruz. İşçilerimiz burada temsilcileri burada. Türkiye Taşkömürü Kurumuna  ilk mekanize sistemini burada kurduk. 2011 yılında Sayın Bakanımız Enerji Bakanı iken birlikte yeraltında açılışını gerçekleştirmiş ve diğer müesseselere yaygınlaştırmaya çalışıldı. İlk pilot uygulama burada başladı. Bu modernizasyonu daha da ileriye götürmemiz gerektiğine katılıyoruz. Özellikle teknolojinin bütün imkanlarını bu işletmelere seferber edilmesi noktasında hemfikiriz. İdari izinli işçilerimizin idari izinleriyle ilgili olarak Enerji Bakanımızla görüştük. Konu kısa sürede çözüme kavuşacak kimsenin endişesi olmasın.” İfadelerinde bulundu.