TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya gelen Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) ileri teknoloji ürünlerinin üretimi için Bartın Organize Sanayi Bölgesinden (OSB) yer talep ettiğini söyledi. OSB ikinci genişleme alanının dolmak üzere olduğunu ve bunun için Gerişkatırcı köyünden 18 bin metrekare civarında köy tüzel kişiliğinden bir yeri satın aldıklarını ifade eden Vali Arslan, Filyos-Bartın bağlantı yolunun tamamlanmayan 500 metrelik kısmının da yine TPAO tarafından yapılacağını kaydetti.

TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Bartın’daki basın mensuplarıyla yemekte bir araya geldi.

Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocael, Özel Kalem Müdürü Eda Altuğ’un da bulunduğu yemekte Vali Arslan, Yeni Çevre Yolu Projesi, Irmak Islah Projesi, Şarköy Köyü Tarım Köy Projesi, Katı Atık Bertaraf Tesisi, Bartın Atatürk Stadyumunun onarımı, Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2022 Haziranında yaşanan sel afeti, tüm ülkeyle birlikte Bartın’ı da derin üzüntüye boğan Amasra Maden Kazası gibi konularda ve ildeki diğer yatırımlar ile çalışmalarla ilgili detaylı bilgi verdi.

Selzedelere toplam 27 milyon 380 bin 677 lira ödeme

Bu anlamda bilgilendirmeye ilk olarak 2022 Haziranında yaşanan sel afetiyle başlayan Nurtaç Arslan, ildeki yatırımları şöyle aktardı:

“Toplamda 27 milyon 380 bin 677 lira ödeme yaptık. Normalde bu yapılan yardım herhangi bir kanuna dayanılarak yapılan bir yardım değil. Bu tamamen bizim insanımızın selden zarar görmemesi adına İçişleri Bakanı Afet Acil Durum Başkanlığının insani yardım ödeneğinden, sayın bakanımızın da takdirleri doğrultusunda gönderdiği, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine. Çünkü bize sayın Cumhurbaşkanımız selin ilk gününde şöyle söyledi ‘vatandaşımızı mağdur etmeyeceksiniz’. Bu insani yardım ödeneğinden gelen bir paraydı. Bu nokrada bizler hasar tespitlerimizi yaptık. Defterdarlık aracılığıyla. Hasar tespiti dediğimiz şey sadece Kozcağız’da biliyorsunuz birkaç bina yıkıldı ve hasar gördü. Onun dışında yaptıklarımızın hepsi zarar tespitiydi. Zarar tespitlerimiz sonucunda da bize belli bir miktar para gönderildi ve bizde bu çerçevede tabii ki bizim yüzde yüzünü ödeme gibi bir şansımız yok. Ama vatandaşımızı da mağdur etmeyecek şekilde, onların gördüğü zararları hafifletecek şekilde ödemelerimizi gerçekleştirdik. Burada bazen vatandaşlarımız yanlış bir algıya kapılabiliyor. Bize söz verdiniz ama hepsini ödemediniz gibi ama normalde dediğim gibi insani yardım çerçevesinde o ödenekten gelen bir paraydı bu. Tabi bu yağışlar sürecinde hem İl Özel İdaremiz, Belediyelerimiz bu çerçevede çok çalışmalar yaptı. Ve birçok harcama yaptı. Biz bu harcamalarımızı istedik. Bir kısmı geldi bir kısmının gelmesini bekliyoruz. Ve taleplerimizi birkaç defa ilettik. Çünkü ciddi maaliyetler getirdi bize.

Irmağın 30 kilometresi temizlendi

Sel sonrası biliyorsunuz il merkezinde yapılan çalışmalar dışında en önemlisi bizim Bartın Irmağının içerisindeki ağaç ve bitki temizliğiydi. Biz bu işi 3 Ağustos tarihinde ihale ettik ve tamamladık. Sanki hiçbir şey temizlenmemiş gibi düşünülüyor ama değil. İçine düşen ağaçlar, kenarlardakiler. Tabi bunların hepsine Koruma Kurulu karar veriyor ve izin veriyor. Tek tek bütün ağaçların GPS üzerinden konumu belirlendi. Konumu belirlenerek ağaç kesiliyor. Çünkü her bir ağaç kesilecek ağaç değil. Zaten bizde mevcut ağaçlardan daha çok Irmağa yıkılma tehlikesi olanları temizledik. 30 kilometrelik bir mesafe. Bu temizlik çalışmamızı da tamamladık.

Tarım Köy Nisan’da teslim edilecek

Şarköy Köyü Tarım Köy projemiz hızla devam ediyor. 5 Temmuz 2002 tarihinde ihalesi yapılmıştı. En geç Nisan ayı içerisinde teslim edilmesi bekleniyor. Tabi bu Tarım Köy projesi hayata geçtikten sonra vatandaşlarımızın oraya taşınmasıyla birlikte Kozcağız barajının su tutmasını büyük bir ümitle bekliyoruz. Çünkü belki bir önceki selde 27 Haziran’da Kozcağız Barajı su tutabilseydi belki Bartın su altında kalmayabilirdi. O yüzden o konutların bir an önce tamamlanıp vatandaşımızın oraya yerleştirilmesi ve barajın su tutması bizim için çok elzem. Bunu da takip ediyoruz. Hatta Düzce depreminin olduğu gün buna ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Afet Acil Durum Başkanlığıyla beraber bir toplantı planlamıştık. Bende katılacaktım ama Düzce depremi olunca o kurumlar Düzce depremine gittikleri için erteledik ama ben bugün tekrar ilgili genel müdürümüzle konuştum en kısa zamanda tekrar o konuyu konuşarak bir an önce çözmeyi planlıyoruz.

“150 bin tona yakın malzeme denize boşaltıldı”

Tarak gemimizde biliyorsunuz çalışıyor. Hava şartları müsaade ettiği sürece. 150 bin tona yakın malzeme denize boşaltıldı. Bu sel sebebiyle, bazen işte felaketler fırsat yaratabiliyor. Ulaştırma bakanımız geldiğinde hemen talebimizi ilettik. 2-3 ay zorladılar bizi gelmek için ama getirdik. Şimdi de göndermemek için uğraşıyoruz.”

Basın mensuplarının Tarak Gemisi’nin nereye kadar geliyor sorusu üzerine Vali Arslan Tarak Gemisinin Boğaz Köprüsüne kadar gittiğinden bahsederek bu konuda Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş’ın daha bilgili olduğunu söylemesi üzerine Akdaş, “İlk etapta planlanan kısım liman girişinden boğaz açılan kapanan köprüye kadar olan kısımda yaklaşık 500 bin ton civarında. İkinci etap olarak da boğaz köprüsünden geçip TOKİ köprüsüne kadar yaklaşık üç noktada topuk dediğimiz yerlerde. Ulaştırma Bakanlığına ait birçok tarak gemisi var. Cide’den buraya sevk edilen tarak gemisi TOKİ köprüsünün altından geçemiyor ama ileriki zamanlarda daha küçük tarak gemisi, onu da takip ediyoruz. O da TOKİ köprüsü altından geçebilir ama bizim matematik harita dediğimiz haritalar var. 2012 yılında DSİ tarafından yapılmış bir harita var. En son selden sonra yaptırdık. 2012 yılında matematik haritalarıyla şimdiki haritalar arasında hiçbir fark yok. Bu ne demek oluyor? Bartın Irmağında ve Kozcağız’da herhangi bir birikmeyle ırmak yatağının dolması söz konusu değil. Zaten TOKİ kısmının üst kısmında Kozcağız kolunda herhangi bir çalışma yapılmasına gerek yok” ifadelerini kullandı.

“5 yılda yapılabilecek ihaleler geçekleştirildi”

Arslan, “DSİ’nin iş makinalarıyla Rimaks’ın arka tarafını ciddi anlamda çalışma yaptık. İmkanlar ölçüsünde Kemerköprü bölgesinde makinaların girebileceği TOKİ köprüsü taraflarına doğru çalmalar yaptık. Hatta 25 Kasım yağışında Abdullah Bey bölgeye gitmişti. Oradaki yapılan çalışmanın aslında ciddi anlamda katkısı olduğunu söyledik. Rimaks’la biz sürekli görüşüyoruz. Onlarda çok memnun. Biz tabi yeni DSİ müdürü göreve başladı. Bir öncekini ziyaret etmiştim bizim bu çalışmayı yapmak için Bartın’daki araç sayımız yeterli değil. Oldukça az. Başka bölgedeki araçlarla çalışıyorduk biz. Yeni DSİ Genel Müdürünü aradım. DSİ bizim Bartın’da ilk çalışma ortağımız. İlk sırada, şu an bizim için çok önemlisiniz dedik ve çalışmaları yerinde görmek için genel müdürümüzü Bartın’a davet edeceğiz. DSİ açısından baktığımızda 25 adet işi devam ediyor. Özellikle sel afetinden sonra DSİ çok ciddi ihaleler yaptı. Ve bölge müdürümüzün bize söylediği bu ihaleler belki 5 yılda yapılamayacak ihalelerdi. Bu süreçte öne alındı ve 5 yılda yapılabilecek ihaleler geçekleştirildi ve şu an yürütülmeye başladı” diye konuştu.

“İhale süreci tamamlandığında çalışmalar başlayacak”

Bunun üzerine basın mensubundan Askerlik şubesinin karşısında 6-7 katlı binaların heyelan riski ile ilgili çalışma yapılacak mı? sorusuna yanıt olarak Vali Arslan, “Bartın ırmağı ıslah projesi içerisinde o da var. Şu an müdahale etme şansımız yok. Bartın ırmağı ıslah projesi de daha çok Bartın’ı taşkından korumaya yönelik bir proje. Peyzaj anlamında beklemeye girmeyin. Koruma kurula zaten izin vermiyor. Şu an mevcut projeyi çok beğendi ve kabul etti. Zaten oraya peyzaj bile yapsanız hepsi sular altında kalacak. Bunların hesapları var. Ağaçlara hiçbir şekilde dokunulmayacak. İhale süreci devam ediyor. Yalı tarafında biraz duvar yapılacak onun üzerine de camla yapılabileceği kanaati oluştu. İhale süreci tamamlandığında çalışmalar başlayacak” dedi.

“3 senelik bir süre öngörülüyor”

Bartın güney çevre yolunun ihalesinin de gerçekleştirildiğinden bahseden Vali Arslan, şöyle konuştu:

“Bu çerçevede de çalışmalar başlamadı ama başlayacak. Bu da bir gelişme tabi. İlk geldiğimde çevre yolu acaba ne zaman olacak diye ama hızlıca. Bizim için kuzey cephesi ama güney yapılmadan kuzeyin yapılmayacağını Karayolları o şekilde öngörüyor. Bunun içinde 3 senelik bir süre öngörülüyor.

“Vefat eden 42 madencimizin mezarlarını yaptırdık”

Seli yaşadık tabi ama Amasra Maden kazası hepimizi derinden üzdü. 42 canımızı kaybettik. Allah mekânlarını cennet etsin diyorum. Ailelerine sabırlar diliyoruz. Bu süreçte 4 işçimizin de tedavi süreci devam ediyor. Ne kadar sürecek o noktada biz bilemiyoruz ama temennimiz n kısa sürede sağlıklarına kavuşmaları. Vefat eden 42 madencimizin mezarlarını yaptırdık. Özel idareye iç işleri bakanlığı iller idaresi genel müdürlüğünden kaynak gönderildi ve biz ihalesini yaptık mezarların. Mezarlarımızı tamamladık. Bunun dışında 42 maden işçimizin ailelerine 1 milyon 350’şer bin lira para verdik. Eşlerine ve anne babalarına paylaştırdık. Bekar olanlar zaten anne babası varsa ona göre ailelerine verdik. Bunun dışında 10 tane maden işçimize, Taner Şen o zaman yaralıydı. Ama sonradan onunda vefat ettikten sonra hesabına gönderdik. 10 tane maden işçimize de 120’şer bin lira para yatırdık. Psikososyal destek kapsamında biz yeniden sahaya çıkacağız ve psikososyal ekiplerimiz talep eden ailelerimizle yeniden yakından ilgilenmeye devam edecek. Şimdi biliyorsunuz yakınlarından bir kişinin kamuda işe alım süreci var. Biz onunla ilgili mevzuattın çıkmasını bekliyoruz. Mevzuatı çıktığı anda işlemleri yürütmeyi planlıyoruz. Devletimizin ve sendikaların yardımı dışında Trabzon spor kalecisinin eldiveni satıldı ve belli bir miktar para valiliğimizin hesabına attık ve aynı şekilde kendi dağıttığımız o bir 1 milyon 350 bini dağıttığımız şekilde hemen ailelerimizin hesaplarına geçirdik. Bize madencilerimiz adına ulaşan her parayı hemen hesaplarına aktarıyoruz. Maden şehitlerimizin yakınlarıyla irtibatımız çok iyi düzeyde.

“Nüfus müdürlüklerimiz yeni konsepte geçti”

Geçenlerde paylaştık. Nüfus müdürlüklerimiz yeni konsepte geçti. Vatandaşımıza daha güzel ortamda hizmet vermeye başladık. Bir Ulus İlçe Müdürlüğümüzü geçiremedik. Çünkü Hükümet Konağı eski ve yıkılması, yenisi yapılması planlandığı için orada yapmadık ama Kurucaşile, Amasra il nüfus ve ilçe müdürlüğünde yeni konsepte geçtik.”

Vali Arslan, Kaymakamlığın Hükümet Konağını boşalttığı yerin şu an Amasra ilçe Halk Kütüphanesi olduğundan ve açılışının olacağından bahsetti.

“Turizm Otelcilikte ekmek fırınımız faaliyete geçti”

Milli eğitim anlamında Mesleki Teknik Anadolu Liselerimiz oldukça başarılı çalışmalara imza attıklarından bahseden Vali Nurtaç Arslan, “En son gittiğimiz Turizm Otelcilikte ekmek fırınımız faaliyete geçti. Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Mobilya ve Dekorasyon alanı projesinde 1 milyon, Lütfullah Kocbaş da 2 buçuk milyon gibi ödenekleri kullanarak oraları da modernleştirmeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Vali Dr. Nurtaç Arslan, yeni Devlet Hastanesinin de hızlı bir şekilde devam ettiğinden fiziki gerçekleşmesi yüzde 73 nakli gerçekleşmesinin de aynı oranda olduğunu belirterek Mayıs ayında bitirmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Atatürk Stadyumu ihalesi 24 Ocak’ta!

Arslan, “Gençlikspor anlamında yeni kaynaklar aldık. Yaklaşık 6 milyon 650 civarında. Köksal Toptan Anadolu Lisesinin spor salonunun zeminini yenilemeyi, Kumluca beldesine bir adet sentetik çim yüzeyi ve aydınlatmasını yapacağız. Kozcağız’daki nizami sentetik futbol sahasını yenileyeceğiz. Kozcağız spor salonunun zeminini yenileyeceğiz. Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bahçesine de bir adet sentetik çim ile futbol sahası yapacağız. Sportotonun desteğiyle. En kısa zamanda bunları da gerçekleştireceğiz. Atatürk stadyumunun ihalesi de 24 Ocak’ta gerçekleştirilecek” dedi.

“54 adet kar bıçağı aldık”

54 adet kar bıçağı aldıklarından ve muhtarlıklara teslim edildiğinden bahseden Vali Arslan, kazıyıcı ve yükleyici aldıklarını da belirtti.

Yöresel Ürünler Pazarı hayata geçiriliyor

Vali Nurtaç Arslan, Yöresel Ürünler Pazarının da  hayata geçireceklerinden bahsederek, “Bu noktada projesini hazırladık. 2024 yılında da Yöresel Ürünler Pazarını da tamamlayıp faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bence Bartın’da da ihtiyacı olan bir şey diye düşünüyoruz” diye konuştu.

“17 kilograma denk gelecek Hint Keneviri yakaladık”

Uyuşturucuyla Mücadele toplantıları düzenlediklerinden söz eden Vali Arslan, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Uyuşturucuyla mücadele konusunda ciddi anlamda mesafe kat ediyoruz. Maalesef belki yakaladığımız miktarlar çok yüksek gözükmüyor ama hemen her gün yakalıyoruz desek doğru. Üzülerek belirtiyoruz. Jandarma bölgesinde özellikle Hint Keneviri yani maalesef orman bölgesinde. Yaklaşık 17 kilograma denk gelecek Hint Keneviri yakaladık.  Biliyorsunuz her hafta en iyi narkotik anne toplantısı yapıyoruz ve burada annelere ulaşmaya çalışıyoruz. Ve gerçekten faydalı olduğunu değerlendiriyoruz. Çünkü anneler için ürkütücü bir şey. Çok dikkatli olmamız gerekiyor. Emniyetimiz biliyorsunuz ÇOGEP projeleri hayata geçirdi. Çocuklar ve gençler için iki tane proje ve gayet güzel bir uygulama oldu.

TPAO’dan yer talebi

OSB’yle ilgili genişleme ikinci genişleme alanı da dolmak üzere. Son dönemde taleplerde artmaya başladı. Gerişkatırcı köyünden 18 bin metrekare civarında köy tüzel kişiliğinden bir yeri satın aldık. OSB genişleme alanına dahil ettik. İki hafta önce TPAO genel müdürü beni aradı. Amerikan şirketiyle yüzde 50 yüzde 50 ortaklık yapacakları yüksek teknolojili bir Amerikan şirketiyle OSB’de bir yer talepleri oldu.”

“Bu yaz komanda birliğini Bartın’da kuracağız”

Komando birliğiyle ilgili basın mensuplarından gelen soru ile ilgili Vali Dr. Nurtaç Arslan, “Komanda birliği süreci de devam ediyor. Bu yaz komanda birliğini Bartın’da kuracağız. İlk etapta 75 kişiyle başlayacağız. Sonrasında artacak” dedi.

“Mayıs ayında bitirme adın söz aldık”

Vali Arslan, çöp deposu ne zaman olacak? Soruna ise “Ben Mayıs için söz aldım. Orada da hatta su bulmak için sondaj vurduk. Mayıs ayında bitirme adın söz aldık” ifadelerini kullandı.

Bu işe emek ve gönül veriyorsunuz”

Vali Arslan, Bartın’daki gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü de şu sözlerle kutladı:

“Basın sektörü çalışanlarının haklarını düzenleyen Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961 tarihinden bu yana 10 Ocak tarihi “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Olayları doğru, ilkeli, meslek etiğini her şeyin üstünde tutarak özel hayata saygı çerçevesinde, objektif görev anlayışıyla değerlendiren, halkın gözü kulağı ve sesi olarak kamuoyunu ülke ve dünya gerçekleriyle buluşturan, toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen basın, etkin bir denetim organı olarak demokrasinin gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.

Teknolojinin takip edilmesi zor bir hızda geliştiği ve bilginin her geçen gün katlanarak çoğaldığı, görsel ve yazılı medyanın yanında sosyal medyanın etkinliğinin günden güne arttığı günümüzde, halkı doğru ve tarafsız haberlerle hızlı bir şekilde buluşturan basın mensuplarımızın yaptıkları görevin önemi daha da artmaktadır.

İlimizde yaşanan gelişmeler hakkında halkımızı bilgilendiren, ilimizin kültürel, sosyal ve ekonomik gelişiminde ve tanıtımında etkin bir rol üstlenen, mesai mefhumu gözetmeksizin her şart altında görevini yapmaya çalışan değerli basın mensuplarımızın özverileri ve fedakarlıkları her türlü takdirin üzerindedir.

Bu vesileyle, toplumun tarafsız, hızlı ve doğru bilgilendirilmesi adına önemli bir görevi yerine getiren, bu işe emek ve gönül veren yerel ve ulusal tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyor, ebediyete irtihal eden gazetecilerimizi rahmetle yad ediyorum.”

Nurtaç Arslan, günün anısına basın mensuplarına hediyeler vererek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR
TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR
TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR
TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR
TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR
TPAO, BARTIN'DA YATIRIMA HAZIRLANIYOR