Toplu taşımaya 2 yıl sonra zam

Koronavirüs tedbirleri kapsamında nisan ve mayısta toplanmayan Bartın Belediye Meclisi, hizmetlerin aksamaması amacıyla bu ay olağanüstü toplandı. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri haziran gündeminde 37 maddeyi görüşüp karara bağlarken toplantıya CHP'li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu'nun 2019 Faaliyet Raporuyla ilgili eleştirileri ve sonrasında yaşanan tartışma damga vurdu. Toplantıda 2017'den bu yana zam yapılmayan toplu taşıma ücretlerine de zam yapıldı. Bartın Belediye Meclisi'nce alınan karar doğrultusunda şehir içi ulaşımda tam bilet 3 lira olurken indirimli fiyatı ise 2 lira 25 kuruş olarak belirlendi. Bartın-İnkumu seferlerinde ise normal bilet fiyatı 6, indirimli bilet fiyatı ise 4 liraya yükseldi.

Toplu taşımaya 2 yıl sonra zam

Koronavirüs tedbirleri kapsamında nisan ve mayısta toplanmayan Bartın Belediye Meclisi, hizmetlerin aksamaması amacıyla bu ay olağanüstü toplandı. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, 35 maddelik haziran gündemine 2 maddenin daha eklenmesiyle toplantıda 37 maddeyi görüşüp karara bağladı. Toplantı öncesinde ise Belediye Meclis Salonunda koronavirüs tedbirleri alındı. Belediye personeli salonu dezenfekte ederken Meclis Üyelerinin tamamı toplantıya maskeleriyle katıldı ve salonda sosyal mesafe kuralına uyularak oturuldu. Son toplantının üstünden geçen 2 aylık bir zaman diliminin ardından yapılan toplantıya ise CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu’nun 2019 Faaliyet Raporuyla ilgili eleştirileri ve sonrasında yaşanan tartışma damga vurdu.

Çavuşoğlu: “Kopyala yapıştır yöntemi uygulanmış”

Cemal Akın, faaliyet raporunun görüşüleceği esnada kanun gereği başkanlık koltuğunu Belediye Başkan Vekili Hüseyin Manav’a bırakırken Ahmet Çavuşoğlu, raporla ilgili şu eleştirilerde bulundu:

“Biz 2018 faaliyet raporunu 2019 yılındaki nisan ayında değerlendirdik ve bu konudaki beyanlarımızı o zaman ifade ettik. 2018 faaliyet raporu ile 2019 faaliyet raporu arasında benzerlikler var. Kopyala yapıştır yöntemleri uygulanmış. Bunu çok ciddi eleştiriyoruz. Kopyala yapıştır yapılırken arkadaşlar bir hızla hazırlanmışlar ki hızını alamamışlar ulaştırmanın 13 maddelik faaliyetlerini yine bir 13 madde daha olarak eklemişler. Biz Bartın Belediyenin çalışmalarını inkar etmiyoruz. Aynı zamanda bu çalışmaları takdir de ediyoruz. Ama yapılan iş ve işlemler Bartın halkının taleplerinin çok altındadır. Bizim Bartın Belediyesinin meclisini güçlü kılmamız lazım. Bu meclis kişilerin özel isteklerinin yerine getirileceği bir meclis olarak görülmemeli.

“Bu rapora göre Belediye asgari ücretin altında adam çalıştırmış”

Biz tarıma ve turizme önem verilmesini istiyoruz. 2019 faaliyet raporunda bununla ilgili ne var? Hiçbir şey yapılmamış. Faaliyet Raporunda 100. Sayfada  Yazı İşleri Müdürlüğünün yazısı 2018 ile 2019 arasında kopyala yapıştır. 110. Sayfada Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün yazısında 2018’de 1’den 13’e kadar olan görevleri 2019’da 20’ye kadar çıkmış. Neden diye baktığımda kopyala yapıştırı yanlış yaptıklarını gördüm. Faaliyet raporunda ana unsur olarak dikkatimi çeken şey mali hesap olarak içerikleri yok. Bu Encümende de önümüze getirilmeli “Gidin şurada inceleyin” dendi. Özel Kalem Müdürlüğündeki hesapta personel gideri ile sigorta giderini toplayıp aylık hesaba böldüğümde bir personelin maliyeti 8 bin 723 TL’ye mal oluyor. Bu Yazı İşleri Müdürlüğünde 9 bin 574 TL’ye, 3 memur 42 işçinin olduğu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünde kişi başı 3 bin 619 TL’ye düşüyor. Fen İşleri Müdürlüğünde 3 bin 781 TL düşüyor. Hal Müdürlüğünde 4 bin 779 TL, Mali Hizmetler Müdürlüğünde 5 bin 896 TL’ye çıkıyor. Ruhsat Denetleme Müdürlüğü 5 bin 551 TL, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 7 bin 379 TL ve geliyorum en büyük hataya Park ve Bahçeler Müdürlüğünde ise bu faaliyet raporuna göre Belediye asgari ücretin altında adam çalıştırmış görünüyor. Bir kişinin ortalama aylık geliri 1430 TL.

“4 bin gıda kolisi 2 bin kişiye dağıtılmış”

Yine gördüğümüz bir başka eksiklik ise Özel Kalem Müdürlüğü “4 bin gıda kolisi yaptırdık” diyor ama “2 bin kişiye dağıttık” deniyor. Bir tane yetmedi ikincisi mi verildi? Mesela bir anket yapılmış anket sadece 2’inci ve 3’üncü aylarda yapılmış. Bartın Belediyesinin seçimden sonra bir ankete ihtiyacı olmamış mı? Bartın Belediyesinin artık normal hizmete ihtiyacı yok. Bartın Belediyesinde yaşayan insanların artık üst perdeden hizmet alma ihtiyacı var. Bartın halkı başkanımıza seçimde destek verdi ama meclis olarak destek vermedi. Bizde diyoruz ki gelin bizde başkanımıza burada destek verelim ve Bartın halkına uygun hizmetlerin yapılmasına yardım edelim.”

Akın: “Kimse burada özel zevkleri için oturmuyor”

Çavuşoğlu’nun eleştirileri sonrasında Belediye Meclis Üyeleri,  2019 Faaliyet Raporunu  kabul ederken Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise Ahmet Çavuşoğlu’nun bu eleştirilerine şu şekilde cevap verdi:

“Ahmet Bey 2019’da görüşülen “242 maddenin bir çoğu imar” dedi. Bu doğru ama imara gelen her konuyu biz buraya getirmek zorundayız. Reddedemeyiz. Ayrıca bu komisyonlarda görev alan tüm arkadaşlarımıza meclisteki arkadaşlarımıza olduğu gibi sonsuz güveniyorum. Farkındaysanız ben 11 yıldır komisyonlardan gelen hiçbir şeye daha bugüne kadar burada hayır demedim. Kimse burada özel zevkleri için oturmuyor. Hiçbir çalışan da oturmuyor. Çünkü burada herkesin emeği vardır. Eğitim, sağlık, tarım, turizm çok önemlidir. Ama Bartın Belediyesi bu konularda kurumlarla birebir çalışıyor. Vali Beyin koordinasyonunda yapılıyor bütün bunlar.

“Hasta sayımız Bartın’da sıfır”

Ama bu 3-4 aylık zaman içerinde pandemi sürecinde tüm kurum ve kuruluşlarımızın çalışmaları sayesinde Bartın’da muhteşem bir mücadele ortaya çıktı. Keşke 4 vatandaşımızı da kaybetmeseydik. Şuanda hastanedeki hasta sayımız sıfır. Ama bu 3,5- 4 aylık süreç gerçekten çok yoğun bir süreçti. Bu noktada jandarma, emniyet, sağlık il müdürlüğümüz ne dediysek yaptık. Bartın’da şuanda 18 uygulaması uygulanıyor ve Allah’ın izniyle Bartın’ın muhteşem bir Bartın olduğunu hep birlikte göreceğiz. Trafik sorununu çözdüğümüzü de göreceğiz. Tabelalarla ilgili doğrudur bu konuda çalışma yapıyoruz. Kanalizasyon konusunda münferit bir yere akıyorsa bunu bilmiyorum ama biz bu konuda büyük bir arıtma tesisi yaptık. Münferitten kaçırdığımız bir nokta varsa bunu da bize lütfen söyleyin, biz anında müdahil olalım. Oturaklarla ilgili çok sıkıntımız oldu. Yeri geldi kaldırmak zorunda kaldık. Nahoş olaylar da yaşandı ama buna rağmen merkezde 500 oturak koymuşuz.”

Tam bilet 3 lira oldu

Toplantıda Aralık 2017’de zam yapılan ilimizdeki toplu taşıma ücretlerinde 30 ay aradan sonra artış yapıldı. Bartın Belediye Meclisi’nce alınan karar doğrultusunda şehir içi ulaşımda tam bilet 3 lira olurken indirimli fiyatı ise 2 lira 25 kuruş olarak belirlendi. Bartın-İnkumu seferlerinde ise normal bilet fiyatı 6, indirimli bilet fiyatı ise 4 liraya yükseldi.  Buna göre; şehir içi ulaşımda 2 lira 50 kuruş olan tam bilet 3 lira olurken 1 lira 75 kuruş olan indirimli ücret ise 2 lira 25 lira oldu. Bartın-İnkumu seferlerinde ise 5 lira olan normal tarife 6 lira, 3 lira olan indirimli tarife 4 lira oldu. Bartın’da 4 Aralık 2017 tarihinden bu yana yaklaşık 3 yıllık sürede toplu taşıma bilet ücretlerinde herhangi bir artış yapılmadı. Bu süre zarfında yakıt, enflasyon, asgari ücret ve işletme maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeniyle, toplu taşıma maliyetleri de yaklaşık yüzde 50 oranında yükseldi.

İşte karara bağlanan diğer maddeler!

Toplantıda ayrıca Gündemin ikinci maddesinde ise 2019 yılı Denetim Raporunun okunarak, bilgi verildi. Gündemin üçüncü maddesinde ise 2019 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Yönetim Dönemi Hesabının görüşülmesi ile madde kabul edildi. Dördüncü gündem maddesinde ise Encümene üye seçilmesi ile devam etti. Belediye Encümeni ise Sanem Çöme Taşdemir, Turgay Kabakçı ve Tuncay Maden Gündemin beşinci maddesinde İmar ve Bayındırlık Komisyonuna Turgay Kabakçı, Enes Gizli, Egemen Kemik, Kemal Çubukçuoğlu, Gündemin altıncı maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonuna Secaattin Aykan, Canan Çavuşoğlu, Sanem Çöme Taşdemir, Tuncay Maden, Ümran Bayraktar gündemin yedinci maddesinde Mahalle ve Sokak İsimleri Tespit Komisyonuna Hüseyin Gevrek, Enes Gizli, Hakkı Toscu, Semih Kaptan, Ümran Bayraktar gündemin sekizinci maddesinde ise Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonuna Hüseyin Gevrek, İlker Yıldırım, Onur Özkaya, Semih Kaptan, Sami Karakaş seçildi. Gündemin dokuzuncu maddesi Bodasaki Konağı Protokolünün incelenerek imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesi talebi görüşülerek kabul edildi. Onuncu madde Şehirlerarası Otobüs Terminali Protokol metninin incelenerek imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesi talebi görüşülerek kabul edildi. On birinci madde Kirazlıköprü Barajı Bartın içme suyu ana isale hattının yeni kısmının Belediyemize devri için protokol imzalamak üzere Belediye Başkanına yetki verilmesi talebi görüşüldü. Madde kabul edildi. On ikinci madde Karadeniz Kıyı Protokolünün incelenerek imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesi talebi görüşülerek, kabul edildi. Gündemin dokuzuncu maddesi 2 adet Çöp Kamyonu ve 1 adet Yol Süpürme Makinesi alınması talebi görüşülerek, kabul edildi. Gündemin on dördüncü maddesi Şehrimizin muhtelif yerlerinde bulunan ilan ve reklam materyallerinin gelir tarifelerinin belirlenmesi talebi görüşülerek, kabul edildi. Gündemin on beşinci maddesi Mülkiyeti Belediyemize ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Gölbucağı Mahallesi, tapuda 645 ada, 302 nolu parselin satışı talebi görüşüldü. Madde kabul edil. Gündemin 16, 17 18, 19 Mülkiyeti Belediyemize ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Esentepe Mahallesi, tapuda 758 ada, 3 ve 4 nolu parsellerin satışı,

Şiremirçavuş Mahallesi, tapuda 1312 ada, 4, 5 ve 10 parsel nolu taşınmazlardaki plan değişikliğine ilişkin bilirkişi raporunun görüşülmesi, 1/1000 Ölçekli Revizyon-Uygulama İmar Planı Konut Alanları hakkındaki konunun görüşülmesi, Mülkiyeti Belediyemize ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Demirciler Mahallesi, tapuda 1012 ada, 196 nolu parselin satışı talebi maddeleri görüşülerek kabul edildi. Gündemin 20 ve 21. maddeleri olan Mahalle ve Sokak İsimleri Tespit Komisyonuna havale edilen, Kırtepe Mahallesine kayıtlı Eski Konak Caddesi isminin Asma Caddesi olarak değiştirilmesi talebinin görüşülmesi ile Mahalle ve Sokak İsimleri Tespit Komisyonuna havale edilen, Okulak Mahallesinde kayıtlı 651. Sokak isminin Müezzinoğlu Sokak olarak değiştirilmesi talebi görüşülerek, ret edildi. Gündemin 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33. maddeleri olan Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Belediyemiz mücavir alan ve Belediyemiz sınırları içerisinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerde kullanılan her türlü kablo vb. gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerinin belirlenmesini, ayrıca geçiş hakkı talebinde bulunanlar ile yapılabilecek anlaşmaların imzalanması ile ilgili Belediye Başkanına yetki verilmesi talebinin görüşülmesi. sİmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Yoldan ihdas sonrası belediyemiz adına tescillenen Orduyeri Mahallesi, tapuda 32 ada, 29 nolu parselin satışı talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Balamba Mahallesi, tapuda 702 ada, 509 parsel nolu 6.11m2 yüzölçümlü taşınmazın belediyemize hibe edilmesi talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Karaköy Mahallesi, tapuda 1441 ada, 27 parsel nolu Belediyemiz mülkiyetindeki 193,79 m2 yüzölçümlü taşınmazın Sağlık Tesisi Alanı olarak, Hazine adına bedelsiz devri talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Yoldan ihdas sonrası belediyemiz adına tescillenen Orduyeri Mahallesi, tapuda 837 ada, 7 nolu parselin satışı talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Mülkiyeti Belediyemize ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Orduyeri Mahallesi, tapuda 643 ada, 11 nolu parselin satışı talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Mülkiyeti Belediyemize ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Kırtepe Mahallesi, tapuda 118 ada, 41 nolu parselin satışı talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Kemerköprü Mahallesi, tapuda 108 ada, 11 parsel nolu taşınmazda Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği onayı talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Karaköy Mahallesi, tapuda 1465 ada, 5 parsel nolu 864.97 m2 yüzölçümlü Maliye Hazinesine ait taşınmazı cami yapılmak kaydıyla bedelsiz olarak belediyemize devri talebinin görüşülmesi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Çamaltı köyü, tapuda 101 ada, 3 parsel no.lu taşınmaz üzerinde “PVC Üretim Tesisi” amacıyla ticaret alanı olarak hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği talebi görüşülerek, maddeler kabul edil. Gündemin otuz dördüncü maddesi olan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Gecen Mahallesi, tapuda 102 ada, 1 parsel, 101 ada, 2 parsel, 103 ada, 1 ve 2 parseller, 122 ada, 49 ve 73 parsellerde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği talebi görüşülerek, ret edildi. Gündemin otuz beşinci maddesi ise  Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonuna havale edilen, Zincir Süpermarketlerin ruhsatlandırılması ile ilgili konunun görüşülmesi ile komisyona havale edildi. Gündemin otuz altıncı maddesi İnkumu eğitim tesislerinde personel ve misafir konaklama bedeli görüşülerek, kabul edildi. Gündemin otuz yedinci maddesi olan borçlanma konusu görüşülerek, kabul edildi.