TMMOB 'Facianın asıl sorumluları siyasi iktidardır'

43 madencinin şehit olduğu ve 8'i tutuklu toplam 23 sanığın hakim karşısına çıktığı Amasra maden kazasının ilk duruşmasına katılan TMMOB Maden Mühendisleri Odası 'Facianın asıl sorumluları bu ocakların bilime ve tekniğe göre çalışmasını yok sayan, engelleyen, siyasete ve ranta kurban eden siyasi iktidar ile onun atadığı yönetici kadroları ve onları atayan siyasi iktidardır' dedi.

TMMOB 'Facianın asıl sorumluları siyasi iktidardır'

43 madencinin şehit olduğu ve 8’i tutuklu toplam 23 sanığın hakim karşısına çıktığı Amasra maden kazasının yargılama süreci başladı. Bartın Adliyesindeki davayı TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyeleri de takip etti. Duruşmaya verilen öğle arasında açıklamalarda bulunan Maden Mühendisleri Odası, uzmanlarıyla birlikte sürecin içerisinde ve merkezinde yer aldıklarını ifade ederek “14 Ekim 2022 tarihinde 43 maden emekçisinin ölümüyle sonuçlanan facianın meydana geldiği andan itibaren TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak Genel Merkez Yönetim Kurulumuzla, Zonguldak Şube Yönetim Kurulumuzla ve uzmanlarımızla birlikte sürece müdahil olduk, sürecin içerisinde ve merkezinde yer aldık. Amasra faciasında hayatını kaybeden maden emekçilerini bir kez daha saygıyla anıyor ve başta yakınları olmak üzere tüm camiamıza bir kez daha başsağlığı diliyoruz” dedi.

“TMMOB "trafo patlaması" oyununu bozmuştur”

TTK yönetiminin kazanının nedenini "trafo patlaması" olarak gösterdiğini ancak Oda olarak bu oyunu bozduklarını kaydede Maden Mühendisleri Odası şöyle devam etti:

“Facianın yaşandığı gün siyasi otorite ve TTK yönetimi facianın nedenini "trafo patlaması" olarak göstermiş ancak TMMOB Maden Mühendisleri Odası bu oyunu bozmuştur. Odamız facianın nedenlerinin ve sorumlularının belirlenmesi için konunun uzmanlarından oluşan iki farklı komisyon oluşturarak ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlardan 32 adet bilgi ve belge istemiştir. Ancak ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar talep ettiğimiz bilgi ve belgeleri Odamıza ulaştırmamışlardır. Buna rağmen uzman meslek odası olmamız nedeniyle sahip olduğumuz bilgi birikimi ve örgütlülüğümüz aracılığıyla elde ettiğimiz bilgi ve belgeleri değerlendirerek ile bir ön rapor yayınladık.

“Facianın asıl sorumluları siyasi iktidardır”

Raporumuz tüm kamuoyu ve ilgili çevreler tarafından kabul görmüş ve pek çok yerde kaynak olarak gösterilmiştir. Odamız tarafından hazırlanan Raporda belirtildiği üzere kazanın asli ve sistemsel nedenleri başta neo- liberal politikalar sonucu yatırımların gereği gibi yapılmaması, TTK'nın kurum kültürünün, bilgi birikiminin yok edilmesi, yandaş ve liyakatsiz kadroların iş başına getirilmesi dolayısıyla TTK'nın işlevsizleştirilmesidir. Her maden faciasından sonra işi ile aşı arasına sıkışmış maden mühendislerinin sorumlu ilan edilmeleri faciaların asıl sorumlularını gizlemek, korumak anlamına gelmektedir. Facianın asıl sorumluları bu ocakların bilime ve tekniğe göre çalışmasını yok sayan, engelleyen, siyasete ve ranta kurban eden siyasi iktidar ile onun atadığı yönetici kadroları ve onları atayan siyasi iktidardır.

“Cezasızlık uygulamalarından vazgeçilmelidir”

Ülkemizde hukukun da siyasete alet edildiği tüm kamuoyu tarafından bilinen bir gerçektir. Bu nedenledir ki siyasi kadro olan ve işveren vekili statüsünde olan TTK genel müdürü ve yardımcısı TCK madde 257'ye göre "görevi ihmalden" yargılanırken işletmede çalışan maden mühendisleri TCK madde 85'e göre "olası kasttan" yargılanmaktadır. Genel müdür ve yardımcısı yargılandıkları maddenin en üst sınırından ceza alsalar dahi ceza evine girmeyecek, ancak üyelerimiz en alt sınırdan olsa bile 1062 yıl hapis cezası alacaklardır. İş kazaları davalarında yaşanan cezasızlık yeni faciaların önünü açmaktadır. Bu nedenle cezasızlık uygulamalarından vazgeçilmelidir.

“Amasra Faciasını Unutturmayacağız"

Gerçek sorumluları bulmak ve adaleti sağlamak mahkemenin görevidir. Davanın ilk günü olan 25 Nisan 2023 tarihinde TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi ve Zonguldak Şubemiz ile birlikte sözümüzü tutmak üzere Bartın'a geldik. Gerçek sorumluların açığa çıkarılması için elimizden geleni yapacağımızı, davanın takipçisi olacağımızı kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz. Saygılarımızla. "Amasra Faciasını Unutmadık, Unutturmayacağız."