Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'

Selde ev ve işyerleri dahil zarar gören vatandaşlarla bir araya gelmek için yeniden Bartın'a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın, Kastamonu ve Sinop'taki sel felaketinin bilançosunun toplam 3,5 milyar TL olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bakanlar, milletvekilleri dahil devletin tüm kurumlarıyla selzedelerin yanında olduğunu ifade eden Bakan Soylu, 'Selin tüm izleri 1 yıl içinde tamamen silinecek' dedi.

Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selde ev ve işyerleri dahil zarar gören vatandaşlarla bir araya gelmek için yeniden Bartın’a geldi. Helikopterle Abdipaşa Beldesi Stadına gelen Bakan Soylu, Bartın  Valisi Sinan Güner, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Abdipaşa Belediye Başkanı Yaşar Dönmez, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı başta olmak üzere partililer ve vatandaşlar karşıladı. Abdipaşa Sosyal Tesislerde yapılacak komisyon toplantısı öncesi vatandaşlara hitap eden Bakan Soylu Bartın, Kastamonu ve Sinop’taki sel felaketinin bilançosunun toplam 3,5 milyar TL olduğunu söyledi.

“Yaralarının sarılması için hep birlikte çaba sarf ettik”

İlk Bartın ziyaretinde Zafer Köyü ve Abdipaşa’da selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulunduklarını kaydeden Süleyman Soylu şöyle konuştu:

“Selde meydana gelen bir takım hasarların tespiti için kurulan komisyonlarımız vardı. Bu hasar tespitlerini hem Sinop hem de Kastamonu’da tamamladık. Şimdide Bartın’daki hasarların tespiti için komisyonlardaki arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz. İnşallah burada da çalışmalarımızı tamamlayacak. Geçtiğimiz hafta Bartın’a gelmiştik. Hem Zafer Köyünde hem de Abdipaşa’da selde hasar gören yerleri ziyaret ettik. Karşı karşıya kaldığımız afet büyük bir afet. Metrekareye yer yer 400 kilogramın üstünde yağmur düştü. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm bakanlıklarımız, milletvekillerimiz, kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz, vatandaşlarımız bir mücadele ortaya koydu. Çok zor bir durum olan afette çok kısa bir zamanda vatandaşlarımızın yaralarının sarılması için hep birlikte çaba sarf ettik.

“Esnafımızı ve iş yerlerimizi ticaret hayatına yeniden kavuşturacağız”

Bozkurt’ta yüzlerce kamyonla hala çalışmalarımız devam ediyor. Sadece şehirlerde bir hasar meydana gelmedi. Aynı zamanda köylerimizin alt yapısında, elektrik ve su tesisatlarında da çok ciddi hasarlar meydana geldi. Şehirlerimizin esnaflarının ciddi maliyette zararları oluştu. Toplam 3 yerde sanayi sitesi önemli ölçüde gitti. 2 tanesi de neredeyse tamamen gitti. Şimdi esnaflarımızı, merkezdeki ve köylerimizdeki binaları, işyerlerimizin her birini hem ticaret hayatına kavuşturabilmek için elimizden gelen tüm desteği ortaya koyuyoruz. Şunu bilmenizi isterim ev eşyasından taşınmasına kadar her türlü desteği sağlayacağız. Vatandaşımızın taşınmasını da bizzat kendimiz gerçekleştiriyoruz.

“1500 evi döşeyebilecek eşyayı temin ettik”

Ev eşyasını temin ettiğimiz gibi yaklaşık şuana kadar 1500 evi döşeyebilecek eşyayı temin ettik. Yani bir taraftan vatandaşımız taşınacaksa taşınma parasını da veriyoruz ve taşımayı da kendimiz yapıyoruz bir taraftan da ev eşyası yardımında bulunuyoruz ve ev eşyası nakdi yardımında da bulunuyoruz. Bir devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla vatandaşımızı zor durumdan çıkarabilmek için elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyuyoruz. Köylerimizin kara yolundan yıkılan köprülerine kadar bütün ihaleleri hemen yaptık ve sağlıklı ulaşımın sağlanabilmesi için tüm tespitleri yapıp bir taraftan nakdi tüm desteği ortaya koyduk. Sadece Sinop, Kastamonu ve Bartın’da ev eşyası, araç yardımı, 1600’e yakın aracın kasko bedelleri üzerinden yüzde 70’ini vatandaşımıza ödedik. Kimsenin elini böğründe bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyduk.

Sel bölgelerine 3,5 milyar TL’lik yardım ve yatırım

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve AFAD olarak  ailelere ev eşyası ve taşınma yardımı açısından 100 milyonun üzerinde destek verdik. Araç yardımı olarak şuana kadar 35 milyonun üzerinde destek de bulunduk. Yine tüm bunların yanı sıra köy yolu, su dahil bu selin karşılığında ödediğimiz tazminat ve yapacağımız yatırım 3,5 milyar eski parayla 3,5 katrilyonu aştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir talimatı oldu. Kayıplarımızı geri getiremeyiz. Ancak vatandaşlarımızın maddi kayıplarını eskisinden daha iyi olarak vatandaşlarımıza teslim etmek bizim boynumuzun borcu. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu esnada karşı karşıya kalınan sel felaketinden dolayı vatandaşlarımızın gıda ihtiyacından giysi ihtiyacına kadar hayvanlarımızın yeminden sokak hayvanlarının mamasına kadar her türlü ihtiyaç kurumlarımızca karşılanmıştır.

“Sonuna kadar devlet olarak yanınızdayız”

Şuana kadar bu bölgede sadece 700 bin övün yemek dağıtıldı. Yani devlet bütün gücünü burada ortaya koydu. Derelerin ıslahından tutun köprüler ve yukarıda alınacak tüm tedbirlere kadar her türlü hizmeti anında gerçekleştiriyoruz. Allah milletimizden razı olsun. Allah devletimize zeval vermesin. Özellikle kayıpları olup da sabır gösteren hemşerilerimize de gönülden şükran borçluyuz. Onlara bir kez daha baş salığı diğer vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sonuna kadar devlet olarak yanınızdayız. Bu işler derlenip toparlanıp eskisinden daha iyi bir hale geldiğinde de işimiz bitmiş olacak.

“Geleceğe baktığımızda her şey daha iyi olacak”

Geleceğe baktığımızda her şey daha iyi olacak. Tedbirler daha güvenli olacak. Binalar daha iyi ve daha modern olacak. Vatandaşımıza bu hizmeti kavuşturmanın heyecanıyla çalışıyoruz. Allah yardımcımız olsun. Allah bir daha bizi böyle bir afetle karşı karşıya bırakmasın. Dünyanın başka ülkelerinde de afetler oldu. Hala oralarda elektriksiz yerler var. Susuz yerler var. Vatandaşın tek başına kaldığı yerler var. Biz devletimizin tüm imkanlarıyla burada olduğumuzu ve bizden daha gelişmiş ülkelerden afetlere müdahale açısından, hem koordinasyon, organizasyon ve zamanında yetişme açısından başka bir noktada olduğumuzu söylemek isterim. 

“1 yılda da burada selin en ufak bir izi dahi kalmayacak”

Jandarmamız ve polisimizin helikopterleriyle sadece Bozkurt’ta 1345 kişiyi çatılardan kurtardık. Bütün riskleri olarak oradaki vatandaşlarımızı yalnız bırakmadık. Böyle bir kurtarma operasyonu dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu kadar şartların el vermediği ortamda vatandaşa elini uzatan güçlü bir devletiz. Ve bütün dünyaya örnek gösterilebilecek afet yönetimi ve afet organizasyonumuz söz konusu. Alt yapılarımızı da güçlendirdiğimiz yerler var. Bunlardan bir tanesi de Bartın. Zamanında o barajlar yapılmasaydı beklide Bartın’da çok daha büyük felaketin bilançosunu yaşıyor olacaktık. Bir taraftan alt yapımızı güçlendiriyoruz, bir taraftan afet yönetimimizi en üst seviyeye çıkarıyoruz bir taraftan da bununla karşı karşıya kalan vatandaşlarımıza yardım ediyoruz. 1 yılda da burada selin en ufak bir izi dahi Allah’ın izniyle kalmayacak. İnşallah başka bir afet olmaz.”

Soylu’dan çocuklar için bisiklet talimatı

Bakan Soylu daha sonra komisyon toplantısına katılırken Abdipaşa ziyaretinde aynı zamanda bir gurup çocuğun kendisiyle fotoğraf çektirmesi sırasında, çocuklara, "Bisikletiniz var mı?" sorusunu yöneltti. Çocuklardan "Hayır" cevabı alan Bakan Soylu Bartın Valisi Sinan Güner'e ''Vali Amcası bunlara bisiklet aldın mı?" dedi. Bakan Soylu'nun çocuklara ''Vali amcanız sizlere bisiklet alsın mı. Kaç kişisiniz. Ellerinizi kaldırın. Tayyip Erdoğan diyor ki, çocuklarımız bisikletsiz kalmasın'' sözlerini kullanmasının ardından Bartın Valisi Sinan Güner'e Abdipaşa Beldesine 50 adet bisiklet gönderilmesi talimatını verdi.

 

Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'
Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'
Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'
Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'
Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'
Soylu 'Selin tüm izleri 1 yılda silinecek'