SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!

11 Ağutos'taki sel felaketinde yıkılan Kumluca-2 Köprüsünün açılışı için Bartın'a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, selin ardından bölgede başlatılan seferberlik ruhunun hız kesmeden devam ettiğine vurgu yaptı, 69 günde Kumluca-2 Köprüsünü tamamladıklarını söyledi. Önceki köprüye göre uzunluğu iki kat arttırdıklarını, yüksekliği 7 metreye çıkardıklarını belirten Karaismailoğlu, 'Böylece bir daha aşırı yağış etkisiyle oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçtik' dedi.

SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!

 

Bartın’da 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinde yıkılan Bartın-Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa karayolu üzerinde bulunan Kumluca-2 Köprüsü’nün yapımını tamamlandı.

69 gün içerisinde tamamlanan Kumluca-2 Köprüsü’nün açılışı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Bartın Valisi Sinan Güner, AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile protokol üyeleri tarafından Zonguldak Havalimanı’ndan karşılanan Bakan Adil Karaismailoğlu, köprü açılışını gerçekleştirmek üzere bölgeye hareket etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kumluca-2 Köprüsü’nün açılış töreninde konuştu; “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu yaz afetlerle mücadele ettik. Küresel ısınmanın sonucu olarak güney ve batı bölgelerimizde orman yangıları ile ciğerlerimiz yandı. 11 Ağustos’ta aşırı yağış sonucunda Batı Karadeniz Bölgesi’nde son yılların en büyük sel felaketini yaşadık. Canlarımızı yitirdik. Taşkınlar; Sinop, Kastamonu ve Bartın illerimizde büyük bir tahribata neden oldu. Bölge genelindeki bin 228 kilometre yol ağının 154 kilometresinde hasar oluştu ve köprüler yıkıldı. Köprüler ve yollar hasar gördü. Bartın’da 111 kilometre yolun 41 kilometrelik kesiminde hasarlar meydana gelmiş ve 3 de köprü yıkılmıştı” dedi.

Karaismailoğlu: “Panel köprüyü 24 Ağustos’ta yolu hizmete verdik”

Kumluca-2 Köprüsü’nün de Bartın’da yıkılan köprülerden biri olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Ancak şu bir gerçek ki devlet ve millet omuz omuza vererek 11 Ağustos’tan bugüne kadar açılan yaraların sarılması ve hayatın en kısa sürede normale dönebilmesi için adeta zamana karşı yarıştık. Tüm birimlerimizle, selde zarar gören vatandaşlarımıza yardım için seferber olduk. Bu seferberliği, ilgili tüm bakanlıklarımızla başarılı bir koordinasyon ile gerçekleştirdik. Yalnızca teknik konulardaki sorunları çözmedik, ateş düşen tüm hanelerimizin, canı yanan bütün vatandaşlarımızın bir an olsun yanlarından ayrılmadık. İhtiyaç duyulan her türlü personel, araç-gereç ve teçhizatı çok kısa sürede afet bölgelerine ulaştırdık. Afet sırası ve sonrasında kurumsal ve profesyonel yaklaşım ve çözümlerle süreçlere ivedi müdahale ettik. Afetin ilk gününden itibaren Sinop ve Kastamonu’da olduğu gibi Bartın’da da afetten etkilenen yollara ekiplerimizi sevk ettik. Hasar gören kesimleri hızla geçici olarak trafiğe açarak bölgenin gerektiği her türlü ihtiyacın karayolu ulaşımı ile de hızlıca gerçekleştirilmesini sağladık. Yıkılan 33 metre uzunluğundaki Kumluca-2 Köprüsü’nün bulunduğu noktada ırmak debisinin düşmesinden sonra 12 saatlik çalışmayla, 110 metrelik servis yolu inşa ettik. Hemen ardından da 40 metre uzunluğunda panel köprü kurarak 24 Ağustos’ta yolu hizmete verdik.”

“Uzunluğu 2 kat arttırdık”

O dönemde en kısa sürede kalıcı yolları ve köprüleri inşa etme sözü verdiklerini anımsatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, selde tahrip olan eski köprünün yerine bölgede ulaşımı sağlayacak yeni Kumluca-2 Köprüsü’nü çok daha iyi standartlarda inşa ettiklerini söyledi. Karaismailoğlu, “Eski köprü 33 metre iken yeni köprümüzü; 3 açıklıklı, 67 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğinde projelendirdik. Önceki köprüye göre uzunluğunu 2 kat artırdık; yüksekliğini 7 metreye çıkardık. Böylece bir daha aşırı yağış etkisiyle oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçtik. Proje kapsamında ayrıca, 316 metre uzunluğunda bağlantı yolu da inşa ettik. Ve tüm bunları, 69 gün gibi kısa bir sürede tamamladık. Kumluca-2 Köprüsü ile il genelinde ulaşımı sağlayan yollar arasındaki Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa Yolu’nda kesintiye uğrayan ve geçici köprülerle tesis edilen ulaşımın kesintisiz akışı sağladık” diye konuştu.

“Sırada Kavlakdibi Köprüsü var”

Sırada Kavlakdibi Köprüsü olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, 10 Aralık’ta Bartın-Safranbolu yolu üzerindeki yeni Kavlakdibi Köprüsü’nü hizmete açacaklarını kaydetti. “Bunun yanında Bartın-Safranbolu-Karabük-Kastamonu Ayrımı Yolu’ndaki Kirazlı-1, Kirazlı-2 Köprüleri ile Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa Yolu’nda ki Kumluca-1 proje çalışmalarına da devam ediyoruz” diyen Karaismailoğlu, en kısa zamanda onları da tamamlayıp hizmete sunacaklarını ifade etti.

“Seferberlik ruhu hız kesmeden devam ediyor”

Selin ardından bölgede başlatılan seferberlik ruhunun hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Daha 3 gün önce, Sinop’ta Ayancık Terminal Köprüsü’nü hizmete açtık. Onu da 80 günde tamamladık. Yine Türkeli-Çatalzeytin arası bağlantıyı sağlayan Çatalzeytin Köprüsü’nün yerine yenisini de 52 gün gibi rekor zamanda tamamlayarak, 28 Ekim’de hizmete açtık. Bugün de Kumluca-2 Köprüsü’nü açtık. 20 Aralık’ta Sinop Ayancık’ta Şevki Şentürk Köprüsü’nü ve 30 Aralık’ta da Kastamonu’da Azdavay Köprüsü’nü hizmete alacağız” değerlendirmesinde bulundu.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi karar almayı hızlandırdı”

Türkiye’de meydana gelen sel felaketlerinin benzerlerinin Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre ve Almanya’da da yaşandığına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları dedi:

“Almanya’da sel felaketinin yaşandığı bölgeler uzun süre balçıktan temizlenemedi. İçme suyu, elektrik ve kanalizasyon gibi temel sorunlar kısa sürede çözüme kavuşamadı. Bölgede 200 bin kişi günlerce elektriksiz kaldı. 40 günü aşkın bir süre içme suyu sorunu çözümsüz kaldı. Biz, hiçbir ülkenin, tek bir insanın bile böyle acılarla sınanmasını istemeyiz. Her zaman olduğu gibi, bu ülkelere de dost elimizi uzattık. Acılarını paylaştık. ‘Türkiye yardım için her daim hazırdır’ dedik. Uluslararası dayanışmanın ‘doğru’ bir örneğini sergiledik. Doğal afetler, tüm dünyayı tehdit ediyor. Ülke ayrımı yapmıyor. O nedenle afetlere hazırlıklı olmak, kendimizi sürekli geliştirmek zorundayız. ‘Biz neyi doğru yaptık, onlar neyi yanlış yaptı’ diye sorguladığımızda ise afet sonrası her türlü süreç yönetiminde sahip olduğumuz tecrübe ve profesyonellik, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin karar alma konusunda getirdiği hızı gördük.”

“Biz hiçbir zaman ideoloji siyaseti yapmadık”

Hükümet olarak tüm kurum ve kuruluşlarla, özel sektör, sivil örgütler ve tüm hayırsever vatandaşlarla seferber olduklarını anlatan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir de 17 Ağustos’u, Düzce depremini hatırlayın. Bu başarıları daha önce yaşadığımız afetlerde görev alan hükümetler gösteremediği için yaşanan acılar, ödenen bedeller çok daha büyük olmuştu. Peki, o günler ile bugünler arasında ne fark var. Tabi ki, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve AK Parti farkı var. Bizim millet sevdasından, Türkiye sevdasından başka sevdamız yok. Biz hiçbir zaman ideoloji siyaseti yapmadık. Biz hizmet için siyaset yapıyoruz ki, şehirlerimiz gelişsin, ülkemiz gelişsin, vatandaşlarımız geleceğe güvenle bakabilsin. Salt ideoloji siyaseti yapanlar bu ülkeyi hep uçuruma sürüklediler. Halkımız suyu getirenle testiyi kıranları çok iyi biliyor, iki zihniyet arasındaki farkı çok iyi görüyor.”

Tunç: “Süratle hasarlar giderilmeye çalışıldı”

Bartın’da selden zarar gören 16 köprünün yeniden inşa edilmesi için çalışmaların hızla devam ettiğini belirten AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’daki tüm yatırımlar için teşekkür ederek şunları söyledi:

“11 Ağustos’ta meydana gelen sel afetinden sonra süratle vatandaşlarımızın yerleşim yerlerindeki hasar tespit çalışmaları ve hasar giderme çalışmalarını yakından takip ettik. Devletimizin bütün kurumları ve Bakanlarımız gerçekten büyük bir özveriyle Bartın’ımızın ve diğer komşu illerimiz Kastamonu ve Sinop’un yanlarında oldular. Süratle hasarlar giderilmeye çalışıldı. Sel felaketi Bartın’da Ulus ilçemizin Kumluca ve Abdipaşa beldelerimiz ve köylerinde büyük hasara neden oldu. Bugüne kadar 57 köyümüzde yol çalışmaları, Karayolları yol güzergahında hasar giderme çalışmaları ve 10 adet Özel İdaremize ait köprülerimiz, 6 tane de Karayollarına ait köprülerimiz selde yıkılmıştı. Şuanda inşaatları hızlı bir şekilde devam ediyor. Köylerimizde DSİ’nin yaptığı köprüler var, bunların inşaatları devam ediyor. Yine Karayollarımızın 6 köprüsünün inşaatları devam ediyor. Bugün de Kumluca-2 Köprüsü’nün açılışını gerçekleştiriyoruz. İnşallah sonraki köprülerimizin de yapımı tamamlandığı müddetçe açılışlarını gerçekleştireceğiz. Toplamda 16 köprümüz selde yıkılmıştı, köylerde çiftçilerimizin tarlaları hasar görmüştü. Bunlarla ilgili de ödenekler aktarıldı. DSİ’nin taşkın koruma kapsamında dere ıslahlarına aktardıkları ödeneklerle hem köy yolu köprülerimiz hem karayolları köprülerimiz ve diğer hasar giderme çalışmalarımız toplamda 200 milyon lirayı aşan bir ödenek Bartın’a aktarıldı. 11 Ağustos’tan bu yana yapılan harcama miktarı da 197 milyon lira, yeni ilavelerle birlikte 200 milyon’u bulan bir yatırımı Bartın’a kazandırmış oluyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlarımıza çok çok teşekkür ediyorum.

“Ulaştırma yatırımları gerçekten çok büyük mesafe aldı”

Bartın’ımızda devam eden ulaştırma yatırımları gerçekten çok büyük mesafe aldı. Bartın-Kozcağız-Kumluca yolu devam eden çalışmalar, Arıt yolu devam ediyor, Kurucaşile yolunda çok önemli çalışmalar var, Türkiye’nin 6. uzun tüneli şuanda Bartın’da inşa ediliyor. Yine liman inşaatlarımız var. Bunlar çok büyük yatırımlar, toplamda 10 milyar liralık kamu yatırımını Bartın’da kazandırdık. Şuanda devam eden 10 milyarlık projemiz var, hız kesmeden devam ediyoruz. Dünya pandemiyle kasıp kavrulurken bizim yatırımlarımız hiç durmuyor. Bu köprümüz Sayın Bakanımız, Karayolları Müdürlüğümüz ve diğer tüm kurumların hızlı çalışması neticesinde tamamlandı ve burada geçici bir köprünün açılışını sizlerle beraber açmıştık. O köprü de kaldırmışlar nereye götürülecek bilemiyorum. Sayın Bakanım o köprüyü inşallah başka bir yere götürmezler, o köprüye bizim ihtiyacımız var, o konuda da sizden bir müjde bekliyoruz. Tekrar bu yatırımların gerçekleştirilmesini sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Güner: “Gece gündüz demeden büyük bir gayret gösterdik”

11 Ağustos’taki sel felaketinin ardından devletin tüm birimlerinin gece gündüz demeden sahada seferberlik halinde çalıştığını belirten Bartın Valisi Sinan Güner de konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“11 Ağustos’ta meydana gelen sel felaketinden sonra başta Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, bütün Bakanlıklarımız, bütün kurumlarımız, belediyelerimiz, herkes yaraların sarılmasında eski imkanlara dönmek konusunda gece gündüz demeden büyük bir gayret gösterdi. Allah böyle afetleri inşallah bir daha göstermez. Tedbirli ve dikkatli olmak, yaptığımız yatırımları fenle, doğa şartlarına uygun olarak hesabını yapmak konusunda daha önce olduğu gibi şimdi de bu tür afetlerin önlenmesi, önlenemeyen durumlarda da zararların telafisi hususunda daha gayretliyiz.  Bu afetlerin maddi ve manevi zararları çok daha yıkıcı oluyor. Bunu bizzat burada da yaşamış olduk. İnşallah bir daha böyle olaylarla karşılaşmayız ama devletimiz büyüktür, her zaman vatandaşının yanındadır. Devletimizin tüm birimleri gece gündüz oradaydı, ‘devlet nerede’ sorusunu Allah’ın izniyle sordurmadık. Bundan sonra da devlet anlayışımız budur. Bütün gayretimiz vatandaşımıza daha iyi hizmet edebilmek, milletimize kamu hizmetlerinin sunumunda daha kaliteli daha etkin bir sistemi kurmak ve işletmektir.

Filyos Limanı, sadece Zonguldak’ın iç meselesi değildir, bütün bölgenin ve Türkiye’nin büyük bir projesi olan Filyos Projesi’ni çok önemsiyoruz. Filyos Limanı’nın faaliyete geçmesi ve doğalgaz müjdesiyle birlikte önemi daha da arttı, eğer Filyos olmasaydı bu ekonomiyi bir tarafa bırakalım doğalgaz arama gemilerinin bile yanaşabileceği bir liman yoktu. Filyos’u her haliyle çok önemsiyoruz, Filyos Limanı’yla beraber bir de Bartın Limanı’mız var. Bu iki limanın işbirliği yaparak , fonksiyon birliği yaparak bu bölgeye hizmet edeceğini düşünüyorum. Bartın Limanı’nın daha da gelişerek bölgeye devam etmesini ve hususen özellikle arz ediyorum; Filyos Limanı ile Bartın Limanı arasında bir demiryolu bağlantısının özellikle gelişen sanayiyle birlikte iki limanımızın da öneminin artması noktasında bu bağlantıyı istirham ediyorum. Yine Kurucaşile yolu da artık Türkiye’nin bir projesidir, bu proje için de tekrar teşekkür ediyorum. Çevre yolu konusunda da şehir geçişini biz çevre yolu olarak söylüyoruz ama kastettiğimiz malum; Kurucaşile tarafından gelen yolun Ankara yoluna bağlandığı çevre yolu, bu çevre yolu eskiden sadece çevre yolu olarak ifade ediliyordu daha sonra OSB’nin burada bulunması ve liman bağlantısının Çatmaca Kavşağı’ndan şehir merkezinden geçmeden oradaki yoğunluğunu şehre vermeden limana ve Ankara istikametine gönderebilmek açısından bu çevre yolunun bir de limana bağlantısını sağlayabilecek ikinci bir çevre yolu, böylece bir daire içerisinde etrafının tamamlanmasını arz etmiştik. Şimdi ikinci bir çevre yolunun çalışmaları var, OSB ile limanı  bağlayacak, Çimento Fabrikası’nın da yükünü taşıyacak bir yol, böylece çevre yolu kuzey çevre yolu ve güney çevre yolu olarak ikiye ayrılmış oldu. Bunun da proje aşamasında olduğunu biliyorum, bunu da sizlerin takdirlerine sunuyorum.

Balıkçı limanlarımızın mendireklerinin tamiri de çok büyük projeler, dünya miras listesinde bulunan Amasra Kalesi’nin surlarının deniz etkisinden korunması konusunda yürütülen çalışmaların da ikmalini arz ediyorum. Tekrar başta Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Hatice Akmaz’ın cenaze törenine katıldı

Köprü açılışının ardından Adil Karaismailoğlu, Kumluca’da vatandaşlarla çay sohbeti yaptı. Karaismailoğlu, Bartın ziyaretinde programında olmamasına rağmen hayatını kaybeden Bartınlı İşadamı Refik Akmaz’ın eşi Hatice Akmaz’ın cenaze törenine de katıldı. İsmailoğlu, Akmaz ailesine baş sağlığı merhumuye de Allah’tan rahmet diledi.

Valilik ve Belediyeyi ziyaret etti

Bakan Karaismailoğlu cenaze töreni sonrasında Bartın Valiliğini ve Bartın Belediyesini ziyaret etti. Valilik ziyaretinde şeref defterini imzalayan Karaismailoğlu, Belediye ziyaretinde ise trafik kazasında yaralanan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başta olmak üzere MHP İl Teşkilatına geçmiş olsun, hayatını kaybedenler içinse baş sağlığı diledi.

 

 

SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!
SELDE YIKILAN KUMLUCA-2 KÖPRÜSÜ AÇILDI!