SELDE ETKİLENEN ZAFER'DE GRUP YOLLARI ASFALTLANDI

11 Ağustos'ta Sinop ve Kastamonu'yla birlikte sel felaketini yaşayan Bartın'da selin izlerini silmek için çalışmalar devam ediyor. Selden en çok etkilenen Kumluca Beldesi Zafer Köyünde İl Özel İdaresi grup yollarını sıcak asfalt ile yeniden yaptı. Selin ardından zarar gören yolların yerine daha iyisi yapmak için çalıştıklarını ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, 'Zafer Köyümüzde selin ardından 30 gündür devam eden çalışmalarımızla köyümüz çok daha güzel olacak' dedi.

SELDE ETKİLENEN ZAFER'DE GRUP YOLLARI ASFALTLANDI

 

11 Ağustos’ta Sinop ve Kastamonu’yla birlikte sel felaketini yaşayan Bartın’da selin izlerini silmek için çalışmalar devam ediyor. Selden en çok etkilenen Kumluca Beldesi Zafer Köyünde İl Özel İdaresi grup yollarını sıcak asfalt ile yeniden yaptı. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin, Zafer Köyündeki yol çalışmalarını yerinde inceledi. İl Genel Meclisi Üyesi Anten Aydoğan’ın da bulunduğu incelemelerde “İl Genel Meclis Üyemiz Atnen Aydoğan ,Genel Sekreterimiz Metin Çetin ile Zafer Köyünde hemşehrilerimizle sohbet ettik. 11 Ağustostaki sel afetinde alt ve üst yapısı büyük zarar gören Zafer Köyümüzde 30 gündür devam eden çalışmalarımız ile Zafer Köyümüz çok daha güzel olacak.  aynı zamanda Zafer Köyü ile Uluköy gurup yolunda devam eden sıcak asfalt çalışmalarımızı yerinde inceleyerek çalışanlarımıza da kolaylıklar diledik” dedi.

Binalar, araçlar ve tarım arazileri zarar görmüştü

11 Ağustos’ta yaşanan sel afetinde Abdipaşa ve Kumluca Beldelerinde yapılan toplam 46 yıkık ve ağır hasarlı yapı tespit edildi. Aynı şekilde kaskosuz 42, kaskolu 7 olmak üzere toplam 49 araç selden zarar görürken 94 konutta da eşya zararı tespiti yapılmıştı. Selden aynı zamanda çiftçiler de etkilenmiş,  333 çiftçinin ve 45 köy ile mahallenin etkilendiği selde 544 dekar arazi, toplam 6 bin 600 metrekare dikili sera, hayvan ve tavuk yemi olan 172 ton mahsul 40 bin kapasiteli bir tavukçuluk tesisi ile 10 bin kapasiteli alabalık tesisi zarar görmüştü.  Selin her 2 beldedeki tarım arazilerine verdiği toplam hasar ise 3 milyon 801 bin TL olarak tespit edilirken aynı şekilde karayollarına ait 4, İl Özel İdaresine ait 9 olmak üzere toplam 13 köprü selde yıkılmıştı.

Çok sayıda bakan, milletvekili ve genel başkanlar bölgeye gelmişti

Felaketin ardından ise hızlı bir şekilde koordinasyon kurulu oluşturulurken bölgeye çok sayıda bakan, milletvekili ve genel başkan yardımcısı gelerek her çalışmaları incelemiş hem de bölge halkına geçmiş olsun dileklerinde bulunarak halkın taleplerini dinlemişti. Bölgeye ilk gelen isimlerden biri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum olurken AK Parti Genel Başkan Vekili Eski Başbakan Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de bölge halkını ziyaret eden isimler olmuştu.

Bakan Soylu bölgeye 2 kere geldi

Sel bölgesine en son gelen isim ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. İki kere sel bölgesine gelen Bakan Soylu, hem Zafer Köyündeki çalışmaları inceleyerek talepleri dinlemiş hem de bölge halkına geçmiş olsun dileklerinde bulunmuştu. İkinci ziyaretinde ise Abdipaşa Sosyal Tesislerde yapılan komisyon toplantısına katılan Soylu toplantı öncesi halka şu açıklamaları yapmıştı:

 “Karşı karşıya kaldığımız afet büyük bir afet. Metrekareye yer yer 400 kilogramın üstünde yağmur düştü. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm bakanlıklarımız, milletvekillerimiz, kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz, vatandaşlarımız bir mücadele ortaya koydu. Çok zor bir durum olan afette çok kısa bir zamanda vatandaşlarımızın yaralarının sarılması için hep birlikte çaba sarf ettik. Şimdi esnaflarımızı, merkezdeki ve köylerimizdeki binaları, işyerlerimizin her birini hem ticaret hayatına kavuşturabilmek için elimizden gelen tüm desteği ortaya koyuyoruz. Şunu bilmenizi isterim ev eşyasından taşınmasına kadar her türlü desteği sağlayacağız. Vatandaşımızın taşınmasını da bizzat kendimiz gerçekleştiriyoruz.

Sel bölgelerine 3,5 milyar TL’lik yardım ve yatırım

Bir devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla vatandaşımızı zor durumdan çıkarabilmek için elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyuyoruz. Köylerimizin kara yolundan yıkılan köprülerine kadar bütün ihaleleri hemen yaptık ve sağlıklı ulaşımın sağlanabilmesi için tüm tespitleri yapıp bir taraftan nakdi tüm desteği ortaya koyduk. Kimsenin elini böğründe bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyduk.  Yine tüm bunların yanı sıra köy yolu, su dahil bu selin karşılığında ödediğimiz tazminat ve yapacağımız yatırım 3,5 milyar eski parayla 3,5 katrilyonu aştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir talimatı oldu. Kayıplarımızı geri getiremeyiz. Ancak vatandaşlarımızın maddi kayıplarını eskisinden daha iyi olarak vatandaşlarımıza teslim etmek bizim boynumuzun borcu. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz.

“1 yılda da burada selin en ufak bir izi dahi kalmayacak”

Devlet bütün gücünü burada ortaya koydu. Derelerin ıslahından tutun köprüler ve yukarıda alınacak tüm tedbirlere kadar her türlü hizmeti anında gerçekleştiriyoruz. Sonuna kadar devlet olarak yanınızdayız. Bu işler derlenip toparlanıp eskisinden daha iyi bir hale geldiğinde de işimiz bitmiş olacak.  Geleceğe baktığımızda her şey daha iyi olacak. Tedbirler daha güvenli olacak. Binalar daha iyi ve daha modern olacak. Alt yapılarımızı da güçlendirdiğimiz yerler var. Bunlardan bir tanesi de Bartın. Zamanında o barajlar yapılmasaydı beklide Bartın’da çok daha büyük felaketin bilançosunu yaşıyor olacaktık. Bir taraftan alt yapımızı güçlendiriyoruz, bir taraftan afet yönetimimizi en üst seviyeye çıkarıyoruz bir taraftan da bununla karşı karşıya kalan vatandaşlarımıza yardım ediyoruz. 1 yılda da burada selin en ufak bir izi dahi Allah’ın izniyle kalmayacak.”