Rektör Uzun, BARÜ'de elde edilen kazanımları ve vizyon projeleri anlattı

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) bölgesel kalkınma odaklı gelişim stratejisiyle elde ettiği başarılarla birlikte vizyon projeleri Zonguldak'tan gelen medya temsilcilerine anlatıldı.

Rektör Uzun, BARÜ'de elde edilen kazanımları ve vizyon projeleri anlattı

 

Haber Merkezi

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Zonguldak’ta görev yapan medya temsilcileriyle bir araya geldi. Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Başkan Derya Akbıyık ve beraberindekiler ilk olarak rektörlük makamına geçti. Bölge basını olarak BARÜ’de bulunmaktan duydukları mutluluğu dile getiren Başkan Akbıyık, BARÜ’nün ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları ilgiyle takip ettiklerini belirtti.

BARÜ’nün genç bir üniversite olarak elde ettiği başarılar konuşuldu

BARÜ’nün 2008 yılında kurulan genç bir üniversite olmasına rağmen önemli başarılar elde ettiğine değinen Akbıyık, “Genç bir üniversite olarak ülke genelinde ses getiren çalışmalar yapıyorsunuz. Bizler de bölge basını olarak bu başarıları yakından takip ediyor ve gurur duyuyoruz. Şehirle bütünleşik bir üniversite halinde hem Bartın’a hem de bölgemize değer katıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Rektör Uzun, üniversitenin gelişimini veriler üzerinden aktardı

Ziyaret, Rektörlük Senato Toplantı Salonunda Rektör Uzun’un 2017-2023 yılları arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal fayda noktasında yapılan çalışmaları aktardığı sunum ile devam etti. Rektör Uzun sunumunda, ‘Kaliteyi önceleyen Üniversite’ anlayışıyla sürdürülebilirlik ekseninde nitelikli eğitim, girişimcilik, proje tabanlı öğrenme modeli ile gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Bilim temelli bir kalkınma anlayışına inanıyoruz”

Rektör Uzun, BARÜ’nün geride bırakılan yıllarda sürdürülebilir bir yükseliş kaydettiğinin altını çizerek “Ülkemizin öz potansiyelini kullanarak bilim ve teknoloji temelli bir kalkınma anlayışına katkı sunmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Her geçen gün bilimsel kabiliyetimizi geliştiriyor, bu alandaki başarılarımızla ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinde üst sıralara tırmanmaya devam ediyoruz. Elde ettiğimiz başarılar bölgesel odaklı bir kalkınma stratejisiyle ülkemizin geleceğine katkı sunduğumuz bu yolculukta geleceğe dair umutlarımızı daha da artırmaktadır” dedi.

“Başarımızın en önemli etkeni yüksek motivasyonla çalışmaktır”

Ortaya konan performans ve buna bağlı sonuçların yüksek motivasyonla çalışmak olduğunu vurgulayan Rektör Uzun, “Üniversitemizin tüm bileşenleriyle gösterdiğimiz gayretler uluslararası sıralama kuruluşlarının göstergelerine de pozitif olarak yansıdı. Web of Science verilerine (SCI, SSCI, AHCI) göre 2017 yılında 92 uluslararası yayını bulunan Üniversitemiz, 2022’de 352 makale sayısına ulaşmayı başardı. Scopus verilerine göre 2017 yılında 127 yayınımız var iken 2022 yılında 468 yayına ulaştık. Dünyadaki yükseköğretim kurumlarını görünürlük, açıklık ve mükemmeliyet göstergeleri üzerinden değerlendiren Webometrics’de 2017’den itibaren 7 yılda 4 bin 590 üniversiteyi geride bıraktık. Dünyanın saygın sıralama kuruluşlarından Times Higher Education (THE) 2023 Impact Ranking (Etki Sıralaması) listesine ise bu yıl başarılı bir giriş yaparak ‘Bilinçli Üretim ve Tüketim’ alanında ilk 200’de, genel değerlendirmede ise 801+ bandında yer aldık. Ayrıca her geçen dönem hayata geçirdiğimiz yeni projelerimizle ülkemizin bilim temelli kalkınma hedeflerine katkılar sunduk” diye konuştu.

“BARÜ 15’inci yılında dünyanın en iyileri arasında yer aldı”

Rektör Uzun, Dünyanın en bilinen yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) sıralamasındaki başarıya da değinerek elde edilen kazanımları ‘Üreten Üniversite’ misyonuyla geleceğe taşımak istediklerini kaydetti.

Rektör Uzun, “Üniversitemiz, her yıl değerlendirilen üniversite sayısındaki artışa rağmen 1001-1200 bandında sıralamaya girerek büyük bir başarı gösterdi. Genel sıralamada Türkiye’de 12’nci olduk. ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında 563. sıraya yerleşen Üniversitemiz, ilk defa girdiği sıralamada benzeri görülmemiş bir performans gösterdi. ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde ise Türkiye'de en iyi 2’nci yükseköğretim kurumuyuz” şeklinde konuştu.

“Türkiye Yüzyılında öğrencilerimiz önemli roller alacak”

BARÜ’de proje kültürünün tabana yayılması için gösterilen gayrete vurgu yapan Rektör Uzun, sunumuna TÜBİTAK 2209-A kapsamında 4 yılda üretilen 685 projeye atıf yaparak devam etti.

Rektör Uzun, Türkiye’nin en çok öğrenci projesi üreten yükseköğretim kurumlarından biri olduklarını hatırlatarak “Bilgi üretim sürecinde Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ve dönüşümüne liderlik edecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Türkiye Yüzyılında gençlerimizin üstleneceği misyonun farkındayız ve onlara inanıyoruz. Bu doğrultuda yarınlara olan yolculuğumuzun en önemli bileşeni olan öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. 4 yılda 685 proje üreten, 2023/1 döneminde Türkiye 3’üncüsü olmayı başaran ‘Bende Varım’ diyen öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Bölgemizden başlayarak ülkemizin kalkınmasına değer katıyoruz”

BARÜ’nün bölgesinden başlayarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunduğunun da altını çizen Rektör Uzun, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Filyos Vadisi Projesi odağında bölgede gelişebilecek muhtemel sektörler üzerinde yetkin akademik kadromuzla oldukça verimli çalışmalar ortaya koymaya devam ediyoruz. Ülkemizin gelecek hedeflerine uygun olarak kalite ve uluslararasılaşmayı önemsiyor, ihtisaslaşma kapsamında bölgeyi önceleyen bir anlayışla tüm paydaşlarımızla birlikte gayret gösteriyoruz” dedi.

“Elde ettiğimiz başarılar tercih edilebilirliğimizi de artırıyor”

Rektör Uzun, sürdürülebilir gelişimin en önemli hedeflerinden biri olduğunu da belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Nitelikli çalışmalarla geleceğin güçlü nesillerini yetiştirmeyi gaye edindiğimiz Üniversitemizde, ‘kalite’ anlayışını tüm çalışmalarımızın merkezine alıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma odağında hem ülkemizde hem de uluslararası alanda her geçen dönem daha görünür olmayı başarıyoruz. Farklı göstergeler üzerinden yapılan sıralamalarda sürdürülebilir bir yükseliş gösteren Üniversitemizde; önlisans, lisans ve lisansüstü kontenjanlarında yaklaşık yüzde 100’lük bir doluluk oranına ulaşılırken üniversite yerleştirme başarı puanları ve sıralamaları da her geçen yıl yükseliyor. Başarılar göstergelere, göstergeler tercih edilebilirliğe yansıyor. Bugün Üniversitemiz Türkiye’nin 81 ilinden olduğu gibi 67 farklı ülkeden de öğrencileri olan büyük bir aile oldu.”

Programda BARÜ’nün büyüme stratejisi kapsamında yaptığı çalışmalarla birlikte eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal sorumluluk alanlarındaki hedeflerine de değinildi.

Öğrencilere sunulan imkânlar yerinde görüldü

Program kapsamında Rektör Uzun ve medya temsilcileri Kutlubey Yerleşkesinde kısa bir tanıtım gezisi yaptı. Burada 100 bini aşan basılı kitap, 8 milyondan fazla elektronik yayın ile her ay binlerce kişinin çalışmaları için kullandığı bölgenin en büyük kütüphanesi görüldü.

Yerleşkede, “Daha yeşil, çevreci ve sürdürülebilir bir kampüs hayatı” çalışmaları kapsamında yağmur suları biriktirilerek oluşturulan doğal gölet ile birlikte oluşturulan yaşam alanını yerinde gören medya temsilcileri, 17 farklı branşa ait uluslararası standartlardaki spor alanlarıyla ülkenin en büyük spor komplekslerinden biri olan BARÜ Spor Bilimleri Fakültesi ziyaretiyle birlikte programlarını tamamladı.