PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME

Bartın'da sel felaketinde büyük hasar gören Ulus İlçesi Zafer Köyünde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, selden dolayı yaşanan bütün maddi kayıpları karşılanacağını ifade etti. selde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, selzedelere de geçmiş olsun dileklerinde bulunan Bakan Pakdemirli Kastamonu'nun Bozkurt İlçesinde de 'Bugünden itibaren bu yağışları yeni normaller olarak kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz. En iyisini, en güzelini tekrar Kastamonu, Sinop ve Bartın için hızlı bir şekilde yapıyor olacağız. Elbette çıkarılacak olan dersler vardır, bu dersler de alınacaktır' ifadelerinde bulundu.

PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bartın’da sel felaketinde büyük hasar gören Ulus İlçesi Zafer Köyünde incelemelerde bulundu. Helikopterle Bartın Atatürk Stadyumuna gelen ve oradan da ilk olarak Ulus İlçesine bağlı Aksöküler Köyüne hareket eden Bakan Pakdemirli, burada sele kapılarak yaşamını yitiren 84 yaşındaki Arife Ünal'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Selden seranın demirlerine tutunarak kurtulan Arife Ünal'ın oğlu, gelini ve yakınlarına başsağlığında bulunan Bakan Pakdemirli, ailenin taleplerini en kısa sürede yerine getireceklerini ifade etti. Sele kapılarak yaşamını yitiren 84 yaşındaki Arife Ünal'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Pakdemirli, selden seranın demirlerine tutunarak kurtulan Arife Ünal'ın oğlu, gelini ve yakınlarına başsağlığında bulundu. Ailenin taleplerini en kısa sürede yerine getireceklerini ifade eden Pakdemirli "Yüzlerce yıldır gelmeyen bir afet. Bundan sonra böyle şeylerin gelebileceğine göre ayarlayacağız. Tekrar başınız sağ olsun" dedi. Selde can ve mal kayıplarının olduğunu dile getiren acılı aile ise Bekir Pakdemirli’den odun talebinde bulunurken talebin yerine getirileceğini kaydeden Pakdemirli, Zafer Köyüne geçti.

Köy alanı ve barajlarla ilgili bilgi aldı

Bekir Pakdemirli, Zafer Köyündeki incelemelerine selden zarar gören kereste fabrikasını ziyaret ederek başladı. Fabrikadakiler sel ve verdiği zararlarla ilgili bilgi alan Pakdemirli ardından evini sel basan yaşlı bir kadını da ziyaret ederek ev içinde incelemelerde bulundu. Harita üzerinde köy alanı ve Bartın’daki barajlarla ilgili Devlet Su İşleri Yetkilerinden bilgi alan Bekir Pakdemirli köyde selden zarar görev ev ve iş yerlerini de tek tek inceledi.

Selzede Ünal: “Devletimiz zaten bizimle beraber”

İncele esnasında selde iş yeri zarar gören Mustafa Kemal Ünal ile karşılaşan Pakdemirli, Ünal'a "Var mı bir şeye ihtiyacınız" diye sorarken 67 yaşındaki Ünal "Şu anda sizi gördük mutlu olduk, Allah razı olsun. Hiçbir ihtiyacımız yok. Devletimiz zaten bizimle beraber. Gördük, yaşadık. Ama şuna inandık ki Cenab-ı Allah'tan başka bizi sevenlerde varmış. 67 yaşındayım ben bunu öğrendim" şeklinde konuştu.

Pakdemirli: “Devlet büyüktür, yaraları sarar”

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yaraları saracağını kaydeden Bekir Pakdemirli ise "Devlet büyüktür. Devlet yaraları sarar. Rabbim çaresiz dert vermesin. Maddi her şey bir şekilde hallolur ama önemli olan can kaybı olmasın. Devlet millete hizmet için var. Sayın Cumhurbaşkanımız bu millete efendi değil hizmetkar olmaya geldik, diyor ya 20 yıldır bu devlet bu hale geldi” ifadelerinde bulunu. Bakan’ın bu sözleri üzerine ise Ünal "İnanın şunu gördük devletin tüm ekipleri uzmanlarıyla, üniformalarıyla, baş komiserleriyle geldiler burada kürek kürüdüler bizim içimiz gitti. Dediler ki biz bunun için varız. Gurur duyduk. Gerçekten gözlerimiz yaşardı komutanım bırak dedim. Çevik Kuvvet Başkomiseri geldi, burada dedim ki efendim bırakın biz yaparız. Yok biz bunun için varız, dedi. Vallahi gurur duydum. Ben gerçekten insan olduğumu öğrendim. Bizi vatandaşları sevenleri olduğunu öğrendim. Çok gururluyum. Allah bu ülkenin başından Cumhurbaşkanımızı eksik etmesin" dedi.

Orman köylüsünün zararı karşılanacak

Selde zarar gören Zafer İlkokulu’nu da inceleyen Bekir Pakdemirli taşkına uğrayan köy deresindeki çalışmalarını da yerinde görürken yardım etmek için farklı illerden gelen operatörler ile de görüşerek onlara çalışmaları için teşekkür etti. İncelemeler esnasında bir selzedenin kendilerinin ve bölge insanının orman köylüsü olduğunu ve bölgenin ormandan geçimini sağladığını ifade etmesi üzerine de Pakdemirli, Bartın’ın afet bölgesi ilan edildiği için orman köylülerine bu sene normalden farklı bir fiyat uygulanacağını ve zararlarının karşılanacağını kaydetti. 

Selde kurtarılan buzağıya süt içirdi

Köydeki temizlik çalışmalarını yapan askerlere de teşekkür eden Bekir Pakdemirli, selde kurtarılan buzağıya da  süt içirdi. Pakdemirli,  köyden ayrılarak selde büyük zarar gören Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine hareket etti.

Bozkurt’ta da incelemelerde bulundu

Pakdemirli, Bozkurt ilçesinde, selden zarar gören sokak ve caddelerde incelemelerde bulundu.

Arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Pakdemirli, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Pakdemirli, incelemeler sırasında vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Pakdemirli, incelemelerinin ardından Ezine Çayı üzerinde yıkılan bir köprünün yerine kurulan menfez köprü üstünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, selde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Sele yönelik teknik inceleme raporu hazırlanıyor

Devletin tüm kurumlarıyla sel bölgesinde yaptığı güzel çalışmalardan vatandaşların memnun olduğunu belirten Pakdemirli, ilçede hayatın bir an evvel normale dönmesinin önemli olduğunu vurguladı. Pakdemirli, sele yönelik teknik inceleme raporu hazırlandığını ifade ederek, "Tabii yukarı havzanın çok eğimli ve aşağı doğru yüzlerce yıldır beklenmeyen bir yağışın olması ve bunun da heyelanla birlikte birleşerek, biriken rusubatların barajlama yaparak burayı zaman zaman çok şiddetli su yağmurunun altına tutması, ilçede bu olaylara sebebiyet vermiş gözüküyor” dedi.

"Bu yağışları yeni normaller olarak kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz"

Ezine Çayı boyunca 3 kilometrenin üzerinde tahkimat ile çayın yukarısında tersip bentleri ve ıslah sekileri bulunduğunu ancak beklenenin üzerinde bir yağış olması nedeniyle tedbirlerin yeterli olmadığını dile getiren Pakdemirli, "Bugünden itibaren bu yağışları yeni normaller olarak kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz nehirde çeşitli kamu kurumlarına ait 6 köprü var. Bu 6 köprünün de hepsini üstlenerek en hızlı bir şekilde yapacağız. En iyisini, en güzelini tekrar Kastamonu, Sinop ve Bartın için hızlı bir şekilde yapıyor olacağız. Elbette çıkarılacak olan dersler vardır, bu dersler de alınacaktır” şeklinde konuştu.

Bekir Pakdemirli’ye Bartın ziyaretinde Bartın Valisi Sinan Güner, TBMM Adalet Komisyonu ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ile daire müdürleri de eşlik etti.

PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME
PAKDEMİRLİ'DEN BARTIN'DA SEL BÖLGESİNDE İNCELEME