ÖZKAN'DAN SİGARA VE ALKOL ZAMMINA TEPKİ

Sigara ve alkol grubunda alınan yüzde 47,4 oranındaki ÖTV zammından sonra tüm sigara gruplarında 4 TL artış olurken alkol gruplarına da değişik oranlarda zamlar yansıtıldı. Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan ise sigara ve alkol gruplarına yansıtılan zammın kaçak sigara satışlarına, kaçak alkol yapımına yönelimi artıracağı uyarısında bulundu.

ÖZKAN'DAN SİGARA VE ALKOL ZAMMINA TEPKİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte, Yıllık Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarına göre; hükümet, sigara ve alkol grubundan alınan ÖTV’ye yüzde 47,4 oranında zam yaptı. Yapılan artışlardan sonra 50'lik biranın vergisi 3.3 lira artarak bir şişe bira fiyatı 18 liraya çıktı. Şarapta fiyat artışı 33 lira olurken ve 75. cl'lik bir köpüklü şarabın fiyatı 100 liradan 133 liraya yükseldi. Rakı, viski ve votka gibi alkol dereceği yüksek içkilerde ise 58 liralık vergi artışı oldu. Artışların ardından 70'lik rakının fiyatı 175 liradan 233 liraya tırmandı.  Tütün içeren sigaralardan alınan asgari maktu vergi tutarı 0,4883’den TL’den 0,7197 TL’ye, maktu vergi tutarı ise 0,4851’den 0,7150 TL’ye çıkartıldı. Bu durum sigaraların paket fiyatlarının yaklaşık olarak 4 TL civarında artmasına neden oldu.  Tütün içeren purolardan alınan asgari maktu vergi tutarı 0,4386’den TL’den 0,6464 TL’ye, maktu vergi tutarı ise 0,5863’den 0,8642 TL’ye çıkartıldı. 

“Vergi kaybı da kaçak da artacak!”

Yapılan ÖTV artışını eleştiren Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, hükümeti, vatandaşların bundan sonra daha fazla kaçak ürünlere yöneleceği konusunda uyardı. Bu durumun kaçak sigara satışla ve alkol yapımına yönelimi artıracağını vurgulayan Özkan, “Sigara ve alkole enflasyonun üzerinde yapılan orantısız vergi artışından hem esnaf hem vatandaş için hem de vergi kaybı yaşanmaması için vazgeçilmeli. Çünkü dolaylı vergi gelirlerinde devletin alkol ve sigaradan milyarlarca lira kaybı oluyor. Bu ürün gruplarındaki yüksek fiyat artışlarının kaçak sigara satışlarına, kaçak alkol yapımına yönelimi artıracağı unutulmamalı. Devletin vergi kaybı da vatandaştan gelen can kayıpları da bu nedenle artacaktır” dedi.