Ocağımızla ciğerimiz yandı

Cuma Günü akşamı 18.15 sularında TTK Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında yaşanan grizu patlamasında mesaide olan 110 madenciden 41'i hayatını kaybederek şehit düştü. Ocaktaki 58 işçi kendi imkanlarıyla ve arama kurtarma ekibi tarafından kurtulurken yaralanan 11 işçiden 6'sı ambulans uçakla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 5'i de Bartın'da  tedavi altına alındı. İstanbulda'daki hastanede tedavi altına alınan yaralılardan 5'i entübe olduğu öğrenilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm devlet erkanı ve kademelerinin akın ettiği Amasra'ya gelerek son bilgileri aldı ve çalışmaları koordine ettiği. Grizu faciasında hayatını kaybeden ailelere taziye ziyaretlerinde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Elbette bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu, yürütülecek idari ve adli soruşturmayla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır. Bir kez daha Amasra Maden Ocağı'ndaki elim kazada kaybettiğimiz işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak, bu devletin ve onun en yüksek temsilcisi olarak bizim boynumuzun borcudur' dedi.

Ocağımızla ciğerimiz yandı

AMASRA’DA İLK KEZ GRİZU FACİASI

Cuma Günü akşamı 18.15 sularında TTK Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında yaşanan grizu patlaması sadece Bartın’ın değil tüm Türkiye’nin ciğerini yaktı. Patlamanın olduğu ilk andan itibaren emniyet, jandarma, UMKE, AFAD, itfaiye, 112’ye bağlı çok sayıda ambulans başta olmak üzere Bartın’daki tüm kurumlar ve ilk erkanı Amasra’ya akın ederek arama kurtarma çalışmalarını başlattı.  İlk dakikalardan itibaren yaşam mücadelesinin başladığı TTK Amasra maden ocağına Zonguldak’daki madenciler, GMİS, Karabük, Kastamonu, Düzce, Sakarya, Kütahya ve birçok ilden ekipler gelerek arama kurtarma çalışmalarına başladı.

Soylu, Dönmez ve Bilgin Amasra’ya gelen ilk bakanlar oldu

Olayın  yaşanmasıyla devlet erkanı da Amasra’ya akın etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Amasra’ya gelen ilk isimler oldu. Amasra maden ocağına geldiği andan itibaren gece boyunca arama kurtarma çalışmalarını koordine eden Bakan Soylu soylu son durumu ve facianın boyutlarını şu sözlerle aktardı:

  “Madencilerimiz onların aileleri ve Türkiye'de bu mesleği yapan tüm madencilerimizin hem gözleri hem kulakları hem bütün kalbi buradaydı. Türkiye'nin birçok yerinden gerek arama kurtarma için gerek yardım için tüm kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığımızın tüm kurumları hem yardımcı ve destek hizmetleri için bulunan AFAD'dan Sağlık Bakanlığına kadar tüm kurumlarımız, ambulans uçaklarımızdan buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Arzu ederdik ve isterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim.

 "41 şehidimize ulaştık”

 Ancak o saatten itibaren yapılan çalışmalarda 300-350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra da kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz arama kurtarmacılarımız arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydular. 41 madencimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık.

 “Gerekli bütün çalışmaları yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar”

 11 yaralımız da hastanelerde. 6'sı yine Sağlık Bakanlığımızın ambulansları ile Çam Sakura Şehir Hastanesine, 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi 2'si ise özel hastanede, biri taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu arkadaşlarımızın gayretleri sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimiz ile ilgili bir belirsizliğimiz var. Hem orada arama-kurtarma çalışmalarımız devam ediyor hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılması için çalışmalar aşağıda devam ediyor. 41 madencimizin de kimliği belirlendi. 26 madencimizin kimliğini gece ifade etmiştik. Biraz sonra da yine 14 madencimizin kimliğini de kamuoyu ile paylaşacağız. Burada özellikle bu çalışmaların başından itibaren ailelerle birlikte buradaydık onlar hastanelerdeydi büyük acıları oldu. Burada mesai arkadaşlarının büyük acıları oldu. Allah hem milletimize hem ailelerine hem mesai arkadaşlarına hem de tüm madencilerimize, ülkemize sabır versin. Başsağlığı diliyoruz. Elbetteki bu olayın başından itibaren sağolsunlar Başsavcımız bütün yargı mekanizması onlar da gece sabaha kadar hem teşhis hem olayın soruşturulması ile ilgili gerekli bütün çalışmaları yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. "

 Bakan Dönmez değerlendirmede bulundu

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama ile ilgili konuştu.

 Bakan Dönmez, 41 madencinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaştıklarını söylerken “Bir isim dışında belirsizliğini koruyan başka bir şahsımız yok. En büyük üzüntümüz, 41 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır” dedi.

Konuşmasının bir bölümünde zorlandığı görülen Bakan Dönmez'in yaşadığı duygusal anlar kameraya yansıdı.

 "Hellalleştik ama arkasını getiremedik"

 Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Bartın programı sırasında Amasra’daki maden işçilerini de ziyaret eden Dönmez, o sırada, “Bizim için bir üzüntülü taraf da daha 3 hafta önce burada biz TÜRK-İŞ Başkanı ile birlikteydik bu kardeşlerimiz ile. Hellalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah böyle acıları Rabbim bize yaşatmaz” ifadelerini kullandı.

 "Arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar"

 Dönmez, "Rabbim, şehitlerin mekanını cennet eylesin. Arama kurtarma çalışmalarını başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun tahlisiye kurumları, ekipleri yaptı. Kendi arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar. Burada şimdi sizinle paylaşamayacağım çok trajik, üzüntülü hadiseler de yaşandı, sevinçler yaşandı zaman zaman." diye konuştu.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, konuşmasının devamında şunları söyledi:

 "Arama çalışmaları devam ediyor"

 "Saatlerce aranan arkadaşlarımızın bulunması gibi bazı durumlar da oldu. O arkadaşların, bir arkadaşlarını canlı çıkarması durumundaki sevincini de biz burada yaşamış olduk. Yeri geldi onlarla birlikte sevindik, yeri geldi üzüldük.Şu anda aşağıda teknik ve emniyet ekiplerimiz gerekli kontrolleri yapıyorlar. Belirsizliğini koruyan bir arkadaşımızı arama çalışmaları devam ediyor. Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim.

 “Yangın büyük oranda kontrol altına alındı”

 Yangının izole edilmesi ve soğutulması çalışmaları sürüyor. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Sabah saatlerinde ekiplerimiz giderek 14 kardeşimizi o bölgeden çıkarttılar. Yerlerini de bildiğimizi ifade etmiştim.Yangının izole edilmesi ve soğutulması ile ilgili çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor. Şu anda biz kuyu başındayız. Bu olay buradan 350 metre derinlikte oldu. Ama 2 bin 500 metre, yani 2,5 kilometre uzaktayız. Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakikadan önce gelme şansınız yok. Bu zorluklara rağmen, bu çalışmaya katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. AFAD'ımıza, UMKE'ye, sağlık personeline desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.",

Dumanlar Amasra’nın üstünü kapladı

Eksi 300 kottaki yangını da sürdüğü bildirildi. Havalandırma kanallarından çıkan dumanlar nedeniyle bölgede gökyüzünü duman kapladı. Ekipler yangın ve karbonmonoksitin etkisini azaltmaya çalışırken son madencinin naaşının çıkarılmasıyla ocağın kapatılacağı öğrenildi.

Bakan Soylu’dan “Farklı bilgilere itibar etmeyin” uyarısı

Çalışmalara ilişkin bilgileri çeşitli zaman dilimlerinde paylaşacaklarını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vatandaşlardan farklı bilgilere itibar etmemelerini istedi. Soylu, arama kurtarma yapan ekiplerin güzel ve umutlu haberler vermesini temenni ederek, "Bütün duamız, niyazımız odur. Tekrar geçmiş olsun. Başımız sağ olsun" dedi.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca, Amasra'daki maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.

 Psikososyal Destek ekipleri Bartın’a geldi

 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Amasra'daki maden kazasında psikososyal destek ekiplerinin derhal bölgeye intikal ettiğini bildirdi. Bakan Yanık, sosyal medya hesabından Amasra'da maden ocağındaki patlamaya ilişkin, "Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Sorumlu Bakanlıklardan biri olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz." açıklamasında bulundu.

AFAD'dan açıklama

 Olayın nedenine ilişkin inceleme de sürüyor. Patlamanın trafo kaynaklı olduğu iddia edilmişti. Konuyla ilgili AFAD bir açıklama yaptı ve patlamanın nedeninin trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığı belirtildi. Patlamanın nedeninin henüz belirlenemediği ifade edilen açıklamada, "Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahliye ekipleri seferber edilmiştir" denildi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bartın’a geldi

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın patlama meydana gelen maden ocağındaki kurtarma çalışmalarını yerinde koordine etmek üzere cumartesi günü Bartın’a geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Mobil Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki, koordinasyon toplantısına başkanlık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrası açıklamada bulundu. Maden ocağında, dün akşam saatlerinde meydana gelen grizu patlaması sebebiyle milletçe fevkalade üzgün olunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamada hayatını kaybeden maden çalışanlarına Allah'tan rahmet, ailelerine ve millete baş sağlığı diledi.

Madenden yaralı olarak kurtulan ve hâlen tedavisi süren çalışanlara acil şifalar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Devletimiz, madenin eksi 300 ve eksi 350 kotlarında yaşanan patlamanın hemen ardından tüm kurumlarını seferber etmek suretiyle kaza mahallindeki çalışmalara başlamıştır. Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri yürütülürken, bir yandan da yaralı işçilerimiz ambulans, helikopter ve uçak ambulanslarla çeşitli illerimizdeki sağlık kuruluşlarımıza nakledilmiştir. Türkiye Taşkömürü İşletmeleri’nden AFAD'a ve belediyelere kadar tüm kurumlarımız, bir an önce işçilerimize ulaşmak için adeta zamanla yarışmışlardır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in derhâl olay yerine gelerek başlatılan çalışmaların koordinasyonunu yürüttüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz de patlama haberini aldığımız andan itibaren sürekli olarak İçişleri Bakanımla irtibat hâlinde olduk. Gece boyunca sürekli telefon görüşmelerimizi sürdürdük, yapılması gereken, atılması gereken adımları da sürekli atmanın gayreti içerisinde olduk. Ayrıca bugünkü Diyarbakır programımızı iptal ederek Amasra'ya gelip çalışmaları yerinde görme kararı aldık. Elbette bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu, yürütülecek idari ve adli soruşturmayla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır.

Şu andaki önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmaktı. En son 41'inci işçimize ulaştık. Tabii o da rahmetli olmuş. Daha önce 40 olarak ilan edilmiş olan merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz, inşallah mekânları cennet olsun. Her konuda olduğu gibi çalışma hayatında da 'önce insan' diyoruz. İnsan hayatının güvende olmadığı hiçbir faaliyet bizim için muteber değildir. Bu anlayışla maden ocaklarımızda hâlâ önemli sayıda ölümlerin olduğu kazaların yaşanıyor olmasını tabii ki kabul edemeyiz. Artık madenlerimizde hiçbir eksik, hiçbir gereksiz risk görmek istemiyoruz. Gerek Bakanım gerek Sendika Başkanım ve bu alandaki sendika kolunda faaliyet gösteren arkadaşlarımız son bir ay içerisinde ocağa indiler. Orada yerinde tetkiklerini yaptılar."

" Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak boynumuzun borcudur "

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut ocaklar içerisinde Amasra Kömür İşletmeleri’nin şu anda en ileri imkânlara sahip olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Tabii birileri bununla dalgasını geçebilir, önemli değil. Biz, kader planına inanmış insanlarız. Kader planına da inandığımız için bunun ne dünü ne bugünü ne yarını hiçbir zaman ne yapmayacaktır? Olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır. Bunu da bilmemiz lazım. Teknolojinin tüm kabiliyetlerini, işletmeciliğin tüm maharetlerini kullanarak maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin çalışmaları içerisindeyiz. Yerli ve millî imkânlarımızın bu konuda da bize ihtiyacımız olan yapısal değişimi sağlamakta yeterli olacağına inanıyorum.

Bir kez daha Amasra Maden Ocağı'ndaki elim kazada kaybettiğimiz işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Görüldüğü gibi buradan ambulanslarla uçak ambulansı alıp bir kısmını buradan Bartın'a götürürken, bir diğer kısmını da İstanbul'a nakledip İstanbul'da Çam Sakura Hastanemizde şehir hastanemizde tedavilerini yürüttük, hâlâ yürütmeye devam ediyoruz. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak, bu devletin ve onun en yüksek temsilcisi olarak bizim boynumuzun borcudur. Rabbimden ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten muhafaza eyle. Niyaz ediyorum."

Patlama sonrası ailelere yönelik ilk etapta aldıkları destek kararını da açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "500+500 olmak üzere devlet ve ilgili bakanlığımız, bunun yanında sendikamız 200, bunun yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız 100, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız 50 bin olmak üzere ilk etapta hemen ailelere bu desteğimizi vermiş olacağız. Ayrıca tabii devlet olarak yapmamız gereken yardımı hemen kabine toplantımızda belirleyip onun da adımını atacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, patlamada hayatını kaybedenler ve yaralılar için dua etti.

Erdoğan’dan şehit ailelerine taziye ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Amasra Makaracı Köyünde maden şehitlerimiz Rahman Özçelik ve Gürdal Serenli'nin cenaze törenine katıldı ve maden Şehidimiz Selçuk Ayvaz’ın Uğurlar Köyü’nde yaşayan ailesine de taziye ziyaretinde bulunarak, ailelerinin acılarını paylaştı.

Sela sesleri Bartın’ı yasa boğdu

Maden şehitlerimizin haberlerinin gelmesinin ardından ise Bartın yasa boğuldu. Bartın’da cumartesi günü sela sesleri ard arda duyulurken şehitlerimiz baba ocaklarındaki aile kabristanlarında öğle ve ikindi namazı sonrası cenaze namazları kılınarak teker teker defnedildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı bölgedeydi

 MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin talimatıyla maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra’ya gelen isimler arasında yer aldı.

 CHP de heyet gönderdi

 CHP de Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Bartın’a bir heyet gönderdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve bölge milletvekilleri Amasra’ya gelen isimler oldu ve bölgede incelemelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu Amasra’ya geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Cumartesi günü Amasra’ya geldi. maden ocağında incelemelerde bulunan Genel Başkan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu.

Hayatını kaybeden maden şehitlerimizin sayısı 41 oldu. Yahu arkadaşlar, gerçekten öfke doluyum. Gerçekten üzgünüm. Yahu biz 21. yüzyıldayız arkadaşlar, 21. yüzyılda... Bir yılbaşı gecesini, maden işçilerinin çalışma koşullarını öğrenmek için, görmek için yerin yüzlerce metre altında maden işçileriyle geçirdim. Alın teri döküyor bu insanlar. Bu insanların can güvenliğini sağlamak, sosyal devlet dediğimiz devletin görevidir. 21. yüzyılda Soma'yı unutmadık, Ermenek'i unutmadık. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına? Yahu neden bu maden kazaları sadece Türkiye'de oluyor?  Dünyanın başka bir ülkesinde maden çıkarılmıyor mu? Orada niye insanlar ölmüyor? Bizden daha fazla kömür çıkarıyorlar. 'Önlem alacağız.' diyorlar. Arkadaşlar, siz 20 yıldır neredesiniz? Nerede önlem alacaksınız? Bu ailelere kim hesap verecek? Hayat Türkiye'de bu kadar ucuz mu arkadaşlar ya? Emin olun, üzülüyorum ya. Yazıktır, günahtır ya."

Akşener de Amasra’ya geldi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Amasra’ya gelen liderler arasındaydı. Maden ocağında incelemelerde bulunan Genel Başkan Akşener, "Bundan sonraki fasılda şehitlerimizin ailelerini, bu ülkenin kurumsal yapısı, devleti, elbette onları yalnız bırakmayacaktır, ne lazımsa yapacaktır. Dün haber aldığımız andan itibaren Genel Sekreterimiz Uğur Poyraz Bey'in başkanlığında Konya Milletvekilimiz Fahrettin Yokuş ve Ankara Milletvekilimiz İbrahim Halil Oral ile bir ekip kuruldu. Onlar gece geldiler buraya. Sabah da ben yola çıktım İstanbul'dan. Sakarya Milletvekilimiz Ümit Dikbayır, İstanbul İl Başkanımız ve yan şehirlerin il başkanıyla beraber buraya geldik. Cenazelerin teslim edildiği bazı ailelere taziyeye gittik. Şimdi de burayı gördük. Sizin aracılığınızla tekrar söylüyorum; arama kurtarma çalışmalarına katılan herkese, madencilerimize, gönüllülerimize ve bütün ekiplere teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ailelerimize, milletimize tekrar sabır diliyorum, baş sağlığı diliyorum. Şehitlerimize de inşallah Peygamber Efendimize komşu olmalarına dair en kalpten dualarımızı iletiyoruz. Allah bir daha bu acıları yaşatmasın” dedi.

Davutoğlu: “Kapsamlı değerlendirmeye ihtiyacımız var”

Aynı şekilde Amasra maden ocağına gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da "Bu kez de 41 canımızı kaybetmenin, 41 aileye düşen ateşi kendi ailemize düşmüş gibi hissetmenin hüznünü yaşıyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyor, ailelerine sabrı cemil niyaz ediyorum. Bu günler, omuz omuza vermemiz gereken günler. Tabii hep beraber bu acıyı hissetmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Dolayısıyla her türlü görüş ayrılığını bir kenara bırakarak milletçe omuz omuza vermek durumundayız. Rasyonel şekilde, hiçbir önyargı taşımadan, geçmişte yaşadığımız çok sayıdaki maden faciasından ders alarak, bugün Amasra'yı da göz önünde bulundurarak kapsamlı değerlendirmeye ihtiyacımız var. Madencilik alanındaki tedbirlerde eksiklikler nedir, yapılması gerekenler nedir? Kriz yönetimi bağlamında başka hangi tedbirlerin alınması gerekir? Başta Enerji olmak üzere Çalışma Bakanlığı ve bütün yetkililerin öz eleştiriyi de yapmak şartıyla bu değerlendirmeleri yapmaları şart” ifadelerinde bulundu.

 

Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı
Ocağımızla ciğerimiz yandı