Müzeler Haftasında 4 müze ücretsiz

Bartın Belediyesince kenttin tarihi ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak amacıyla yapılan müzeler, Müzeler Haftası boyunca halka ücretsiz olacak.

Müzeler Haftasında 4 müze ücretsiz

Bartın Belediyesince kenttin tarihi ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak amacıyla yapılan müzeler, Müzeler Haftası boyunca halka ücretsiz olacak. Bu amaçla bugüne kadar yapılan 4 müzenin 2022 yılı toplam ziyaretçi sayısı 81 bin 999, 2023 yılında da 4.5 aylık süreçte de 20 bin 428’i buldu. Açıldığı ilk günden bugüne gerek yerli gerekse de yabancı turistler ve halkımız tarafından müzelere büyük beğeni olduğunu belirten Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, toplumun kültürel ve tarihi mirasının korunması ve paylaşılması için önemli bir rol oynadığına dikkat çekmek ve bu kurumların değerini vurgulamak amacıyla her yıl 18 – 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası münasebetiyle Kent Müzesi’nin bu önemli hafta boyunca ücretsiz olacağını ifade etti.

Fırıncıoğlu’ndan Akın’a teşekkür

Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi 09.00-17-00 saatleri arasında, diğer tüm müzeler de 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Kent Müzesi dışındaki müzelerin (Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi, Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi ve Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi) 12 ay boyunca ücretsiz ziyaret edilebileceğini söyleyen Fırıncıoğlu, müzelerin ilimize kazandırılmasında büyük emek ve katkıları olan Bartın Belediyesi’nin 43., 44. ve 45. Belediye Başkanı olarak 14 yıl başkanlık görevini sürdüren Cemal Akın’a teşekkür etti.

 “Müzeler Haftasını kutluyorum”

Müzeler haftasının önemine değinen Başkan Fırıncıoğlu, şunları söyledi:

 “Her bir köşesi ayrı bir tarih olan ülkemizin ve Bartın’ımızın doğa ve kültür varlıklarının tanıtılması, milli değerlerimiz olan kültür varlıklarımızın korunması, onarılması ve saklanması ile gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan ve yapılması gerekli çalışmaları anlatmak, müzelerimizi tanıtarak halkımızın milli kültür ve tarih bilgisini zenginleştirmek amacıyla her yıl 18-24 Mayıs tarihleri “Müzeler Haftası” olarak kutlanmaktadır. Müzeler; Anadolu'nun binlerce yıl geçmişe uzanan kültürel tarihinin izlerini barındıran, geçmişi günümüze taşıyan, tarih içinde yolculuk yapmamıza imkân sağlayan çok özel mekânlardır.  Sahip olduğumuz kültürel mirasın birbirinden değerli eserlerini ve yaşam şekillerini bizlere sunarak geçmişin ruhunu bugünlere taşıyan müzeler, aynı zamanda bir eğitim merkezidir. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm halkımızın “Müzeler Haftası’nı kutluyorum.

“Çok daha güzel bir görünüme kavuşturduk”

Müzeler tarih ve kültür şehri olan Bartın’ın tanıtılmasında çok önemli bir yere sahipler. Müzeler kent kimliğinin yansıtılmasına büyük katkı sağlıyor. Bu kapsamda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk olarak 2008 yılında açılan mevcut müzemiz Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’nde restorasyon çalışması yaptık. Restorasyon çalışmamızın yanı sıra müzemizin bahçesinde de yenileme çalışmaları gerçekleştirerek müzemizi çok daha güzel bir görünüme kavuşturduk. Bu çalışmamızın yanı sıra 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi'ndeki tarihi binayı Kent Tarihi Müzesi olarak 2018 yılında hizmete açtık.

“Kentimizin tanıtımına katkı sağlıyoruz”

2021 yılında da Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdik. 2 milyon 200 liraya mal olan müzemizin birinci katında İslam’ın ilk şehitlerinden başlayan 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar olan süreçte verdiğimiz şehitlerimizi yad ediyoruz. Son olarak da 2022 yılında Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi’ni hizmete sunduk. Hürriyet Mahallesi’nde 113 bin metrekare alanda KöyPark Projesi içerisinde yer alan müzede dünya bilim tarihine damga vuran bilim insanları anlatılıyor. Dijital ağırlıklı olarak vatandaşların hizmetine sunulan Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi’nde 40 eser sergilenirken, açıldığı günden buyana ziyaretçi akınına uğruyor. Geçmiş ile geleceği birleştiren belediyecilik anlayışımızla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar sayesinde kentimizin tanıtımına katkı sağlıyoruz.

Ziyaretçi akınına uğradı

2010-2021 yılları arasında Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’ni 26.741, 2018-2021 yılları arasında da Kent Müzesi’ni 122.957, 2021 yılı Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi 2038 kişi ziyaret etti. 2022 yılında toplamda Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi 60.789,  Bartın Kent Müzesi 14.969,  Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi 3.963 ve Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi 2.278 kişiyi misafir etti. 2023 yılında da 4.5 aylık süre zarfında Kent Müzesi 3.312, Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi 1.149, Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi 467 ve Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi 15.500 olmak üzere toplam 20.428 kişi müzeleri ziyaret etti. İlimizin tanıtımına katkı sağlayan müzelerde ve geçmişimizi gelecek kuşaklara aktarılması adına gerçekleştirilen tüm çalışmalarda emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”