Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) son Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak Bartın'da çok tartışılan ve birçok sivil toplum kuruluşunun karşı olduğu Bartın Irmağı Islah Projesini gündeme getiren CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu 'Bartın halkı ile ırmak arasına Çin Seddi örülüyor, Çin Seddi' diye seslenerek projeyi rezil ve skandal proje olarak tanımladı. Milletvekili Bankoğlu projeye tepkisini 'Öyle bir proje ki izni yok, onayı yok, geçerli protokolü yok, hatta uygulama projesi bile yok AKP'nin beceriksizliğinin, liyakatsizliği, hukuk tanımamazlığının açık ve net bir örneği' sözleriyle gösterince bir diğer AK Partili Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz ile arasında Irmak Islah Projesi düellosu yaşandı. Bankoğlu, DSİ ile Bartın Belediyesi arasında yapılan proje protokolünde Belediye Başkanının imzasının olmadığını söyleyince Aldatmaz, Bankoğlu'na Bartın Belediyesinden proje hakkında detaylı bilgi almasını tavsiye etti.

Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) son Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak Bartın’da çok tartışılan ve birçok sivil toplum kuruluşunun karşı olduğu Bartın Irmağı Islah Projesini gündeme getirdi. “Yaparsa AK Parti  yapar” bugün de nasıl yapıyorlar onun bir örneğini anlatacağım Bartın'da” diyerek yapımı devam eden projeyi gündeme taşıyan Milletvekili Bankoğlu şunları söyledi:

“Yaparsa AK Parti  yapar” bugün de nasıl yapıyorlar onun bir örneğini anlatacağım Bartın'da. Bir gün Bartın'da bir sabah bir uyandık ki Bartın duvarla ikiye bölünüyor. Neymiş? Bartın Irmağının ıslah projesiymiş. Öyle bir proje ki izni yok, onayı yok, geçerli protokolü yok, hatta uygulama projesi bile yok; AKP'nin beceriksizliğinin, liyakatsizliği, hukuk tanımamazlığının açık ve net bir örneği.

“Halkla ırmak arasına Çin Seddi örülüyor”

Ne peki bu ıslah projesi? Bartın Irmağı boyunca kent merkezine gördüğünüz gibi 2-3 metrelik beton duvarla üzerine de cam korkuluk yapılıyor; halkla ırmak arasına Çin Seddi örülüyor, Çin Seddi. Şimdi, bir kere, bu proje Bartın Irmağı’nın ıslahı değil ırmağın hapsedilmesidir, hapsedilmesi. Irmağı duvarla çevrelemek yani beton meraklısı, bizim çok iyi tanıdığımız bir zihniyetin ürünü. Ne ırmağın doğal ve tarihî dokusu dikkate alınmış ne ekolojik değerler ne doğal peyzaj ne de kent estetiği düşünülmüş değerli milletvekilleri.

“Yeni baskınlara neden olacak”

Hükûmetiniz ısrarla bu projenin sel ve taşkınları önleyeceğini söylüyor ama ne mimarlar odaları ne uzmanlar ne hocalar aslında bunun sel ve taşkınları önleyemeyeceğini, hatta yeni baskınlara neden olabileceğini ifade ediyorlar ve daha da önemlisi, Bartın halkı bunu istemiyor, istemiyor.

“Bu projenin ikinci etabının izni yok”

Gelelim ihalenize, her zaman yaptığınız gibi Kamu İhale Kanunu 21 (b)’den yani pazarlık usulüyle projenin ihalesine çıkılıyor. Ne ara ihale yapıldı, hangi firmalar katıldı, katılan firmalar ne teklif etti bilmiyoruz. İhale bedeli neredeyse 500 milyon lira, yetkililerden aldığımız bilgiye göre 750 milyonlara dayanmış. Ne yapacaksınız? Bartın Irmağı’nı ıslah edeceksiniz ve daha bu projenin 1’inci etabı, duvara yani halkla Bartın'ı ikiye ayıran bir duvara neredeyse 1 milyar lira para harcıyorsunuz ama bunun daha 2’nci etabının izni yok, izni. Yani 2’nci etabının yapılıp yapılamayacağı meçhul bir projeye bu kadar milyarlar aktarıyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? Tasarruf tedbirleri. Bu şekilde mi tasarruf ediyorsunuz Sayın AK Parti milletvekilleri?

 

“Önce işi ve ihaleyi yapıyorsunuz, izni ise 11 ay sonra yapıyorsunuz”

Şimdi, daha enteresanı ocaktaki ihale şartnamesinde şöyle yazıyor: “Çalışma 8 Şubat-18 Kasım 2023 arasında bitirilsin.” deniliyor ama projenin uygunluk kararı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonundan 30 Kasım 2023'te çıkıyor. Yani önce işi ve ihaleyi yapıyorsunuz, izni ise 11 ay sonra yapıyorsunuz, böyle bir şey olabilir mi sayın milletvekilleri? Yaklaşık 1 milyara dayanmış ihale edilen, kaç paraya tamamlanacağı belli olmayan bir projeyle Bartın merkezinin tam ortasına bir duvar yapıyorsunuz, duvar.

“Bartın merkezini istinat duvarıyla ikiye bölüyorsunuz”

Seli önlemesini geçtim, estetik açıdan, mühendislik açısından akla mantığa uymuyor, uymuyor. Bartın merkezine bir istinat duvarıyla, istinat duvarıyla ikiye bölüyorsunuz. Bakın, fotoğrafları burada, istinat duvarı ya, böyle bir şey olabilir mi? Gerçekten, ben bunu sizin de istediğinize inanmıyorum, inanmak istemiyorum.” 

Aldatmaz’a “Bunu yapmayın” seslenişi

Meclis kürsüsünden AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’a “Bunu kabul etmeyin değerli Milletvekili, Sayın Vekilim, Bartın Vekilim bunu kabul etmeyin, yapmayın, rica ediyorum ya” diye seslenen Bankoğlu şöyle devam etti:

“Bakın, projenin birinci etabına yani buradaki duvar ve bunun üstüne bir de cam korkuluk yapılacak uygunluk kararı veriliyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonundan ama ilk karar, bakın, 20 Ekim 2023’teki ilk kararında Komisyon diyor ki:

“Prensipte uygun ama uygulama projesi yok. Sen bana bir uygulama projesini gönder önce.” Bundan 1,5 ay sonra, 30 Kasım 2023'te apar topar, bir şekilde -bir telefon belki de bilmiyoruz- onay yazısı çıkıyor. Komisyon “Bölgede bin 500’e yakın ağacın ve bölgenin ekolojik yapısının bu durumdan etkileneceği düşünüldüğünden buraya bilimsel ve teknik bir rapor sunulmalı.” diyor. Rapor var mı, yok mu, ne oldu, bunu da bilmiyoruz.

“DSİ-Bartın Belediyesi protokolünde belediye başkanının imzası yok”

Daha ilginç ve daha da kötüsü, Devlet Su İşleri “Belediyeyle bir protokol yaptık.” diyor. Belediye Cumhur İttifakı’ndaydı ama bize geçti. Sonra belediyeye baktık protokol neymiş diye. Protokolde belediye başkanının imzası yok. Bartın Belediyesinde bulunan protokolde önceki dönem belediye başkanının imzası yok. DSİ’de var mı? Bunu da bilmiyoruz. Tam bir kara mizah örneği gerçekten.

“Projeye ilişkin tüm yükümlülükler Bartın Belediyesine yıkılmış”

Projeye ilişkin tüm yükümlülükler bir yandan da kime yıkılmış? Bartın Belediyesine. Diyor ki: “Projenin durdurulmasından kaynaklanan dolaylı veya direkt zararların tamamından belediye başkanlığı sorumlu olacak.” Yani proje hukuka uygun değilse, dava açılırsa kaybedilirse falan filan belediye tüm zararları ödeyecek. Yani kim ödeyecek? Bartın halkı ödeyecek. Bunu asla kabul etmiyoruz.

“Daha rezili anlaşmazlık durumunda Çıldır mahkemeleri yetkili”

Bir de daha rezil bir şey daha var. Protokolde anlaşmazlık durumunda projenin anlaşmazlık durumunda protokolde hangi mahkemeler yetkili biliyor musunuz? Çıldır mahkemeleri. Çıldır nerede? Nerede? Ardahan'da, Bartın'dan 1.247 kilometre uzaklıktaki bir mahkemeyi yetkili kılıyorsunuz. yaparsa AK Parti  yapar. Tebrik ediyorum.

“Parthenios’u 22 senenin bu kokuşmuş düzenine terk etmeyeceğiz”

 

Şimdi, her şeyiyle skandal, rezil bir projeyle karşı karşıyayız. İzni yok, onayı yok, mantığı yok, uygulanabilirliği yok, estetiği yok, teknik bilimsel raporu yok. Ne var? Rant var, kâr var. Bize “Islah.” diyerek bu akıl dışı projeyi kabul ettiremezsiniz. Biz 3 bin 500 yıllık Bartın Irmağı’nı yani Parthenios’u 22 senenin bu kokuşmuş düzenine terk etmeyeceğiz; bunu da herkes çok iyi bilsin. Bartın’ın doğal güzelliklerine set çektirmeyeceğiz.”

Aldatmaz: “Milletvekilimize Bartın Belediyesinden proje hakkında detaylı bilgi almasını tavsiye ediyorum”

Aysu Bankoğlu’nun bu konuşmasının ardından söz alan bir diğer Bartın Milletvekili Aldatmaz ise Bankoğlu’na  “Mavinin ve yeşilin her tonunu barındıran sular kenti Bartın’ımız, bu güzelliklerini bereketli topraklarına ve yoğun yağışlara borçlu. Tabii, bu yağışlar zaman zaman da su taşkınlarına ve sellere sebep olabiliyor. Bartın’da bu tehlikeleri bertaraf etmek için önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalardan bir tanesi de Bartın Irmağı Islah Projesi’dir. Az evvel proje hakkında konuşan Bartın Milletvekilimize Bartın Belediyesinden proje hakkında detaylı bilgi almasını tavsiye ediyorum”  sözleriyle cevap verdi.

Bankoğlu “Protokol imzalı değil” dedi, Aldatmaz AFAD’a teşekkür etti

Bankoğlu da buna karşılık “Öyle bir proje yok ki Sayın Vekilim, protokol imzalı değil” derken Aldatmaz  “Bartın’da sel riskinin önlenmesi için ayrıca AFAD tarafından 100 adet ekskavatörden 7 tanesi de Bartın'a hibe edildi. İş makinalarımız bu hafta çalışmaya başladılar. Bu makinalar Bartın'da sel riskini önleme çalışmalarına çok önemli destekler verecek. Bu önemli desteklerden dolayı İçişleri Bakanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Aldatmaz’a “İmzalı protokolü getirin” dedi ama…

Yusuf Ziya Aldatmaz’ın konu dışı yaptığı AFAD teşekkürüne aldırış etmeyen Bankoğlu konuyu yeniden Irmak Islah Projesine getirmek isteyerek “Sayın Vekilim, proje yok ki belediyede, protokolde imza yok. İmzalı protokolü getirin lütfen” ifadelerinde bulundu. Ancak Bankoğlu’nun bu sözleri havada kaldı. Meclis Başkanın Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’ya söz vermesiyle Meclis gündeminde kapanmış oldu.

Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu
Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu
Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu
Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu
Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu
Mecliste vekiller arasında Bartın Irmağı düellosu