Maske takmaya fırsat bulamamışlar

43 madencinin şehit olduğu ve 8'i tutuklu toplam 23 sanığın yargılandığı Amasra maden kazası davasının üçüncü gününde hakim karşısına çıkan tutuklu sanıklardan Emniyet Mühendisi Ş. K., patlama sonrası kaçış maskesi ile kurtarma yapmak için ocağa girdiklerini ve hayatını kaybeden madencileri gördüklerini, bu madencilerin olay sonrası maske takmaya fırsat bulamadıklarını söyledi. Tutuklu sanıklardan TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı S.A'nın savunma yaptığı sırada tutuklu sanıkların yakınları ile şehit madenci yakınları arasında gerginlik yaşandı.

Maske takmaya fırsat bulamamışlar

 

43 madencinin şehit olduğu ve 8’i tutuklu toplam 23 sanığın yargılandığı Amasra maden kazası davasının üçüncü gününde hakim karşısına çıkan tutuklu sanıklardan Emniyet Mühendisi Ş. K., patlama sonrası kaçış maskesi ile kurtarma yapmak için ocağa girdiklerini ve hayatını kaybeden madencileri gördüklerini, bu madencilerin olay sonrası maske takmaya fırsat bulamadıklarını söyledi. Olay saatinde evde olduğunu ve gelen telefon üzerine hemen ocağa gittiğini söyleyen K. “Gaz izleme operatörü beni aradı, hiç bir yerden gaz değeri alamadığını söyledi. Hemen ocağa geçtim. Gaz izleme odasına gittim, değer alınamıyordu. Sonra kuyubaşına gittim. Kuyu başındakiler herhangi bir patlama sesi duymamışlar. Biz aşağı inerken çıkan madencilerden durum bilgisi aldık. Patlama sesi duyduklarını söylediler. Maskelerimizi takarak arkadaşlarımızı kurtarmaya çalıştık. -350 koduna kadar indik. 6 arkadaşımız yerde yatıyordu. Nabızları yoktu” dedi.

10 metre kaçabilmişler

Karbonmonoksit değeri yüksek olduğunu ifade eden Ş.K “Karbonmonoksit değeri yüksekti. Sonra kurtarma ekipleri geldi. Gittiğimiz yerle patlama olan yer arasında 100 metre mesafe vardır. Yoğun bir duman vardı. Değerler yüksekti. Madencilerin maske takmaya fırsatları olmamış. Kaçmaya dair harekette bulunmuşlar. Bir 10 metre kadar gitmişler. Sonra yere yığılmışlar. Biz OFK ile yani kaçış maskesi ile girmiştik. Yerde yatan madencilerde yaşam belirtisi olmadığı için o bölgede kurtarma yapamadık” şeklinde konuştu.

“TTK’da üretim baskısı olmazdı”

Müşteki avukatları tarafından kendisine üretim baskısı olup olmadığı sorulan K.“Ben özel sektörde de çalıştım. Üretim baskısı nedir bilirim. TTK’da üretim baskısı olmazdı. İşçiler kendi alanları dışında çalıştırılmazdı. Hafta sonu olan çalışmalarda ise hafta içi yapılamayan işler yapılırdı. Üretim olmazdı.” Diyerek yanıt verdi.

Pervane arızasından mı kaynaklandı?

Kömür tozuyla mücadelede taş tozu uygulamasının hafta sonları gerçekleştiğini ve bu konuda yeterli çalışmanın yapıldığını veriler paylaşarak anlatan K. olayın pervane arızasından kaynaklanmadığı yönünde görüşü olduğunu beyan etti. Bilirkişi raporunda yer alan havalandırma ve kömür tozu konusunda kendisine addedilen suçlamaları kabul etmeyen K. “Patlamanın nedenini tahmin edemiyoruz. Olayla ilgili kusurum yoktur, beraatimi talep ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Sanık yakınlarıyla şehit madenci yakınları arasında gerginlik

Tutuklu sanıklardan TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı S. A’nın savunma yaptığı sırada ise tutuklu sanıkların yakınları ile şehit madenci yakınları arasında gerginlik yaşandı. Şehit madenci yakınlarının tepkisi üzerine Mahkeme Başkanının talimatıyla sanık yakınları emniyet görevlilerince mahkeme salonunun üst katına yönlendirildi. Bu sırada madenci yakınları, sanık yakınlarının salondan dışarı çıkarılmasını talep etti. Mahkeme Başkanı ise bunun yasal olarak mümkün olmadığını ifade etti. Sanık yakınlarının salonun üst katına alınması sonrasında mahkeme görülmeye devam etti.