Mali müşavirler emeğinin karşılığını istiyor!

2022 için mali müşavirlik ücretlerine yapılan artışın yüksek enflasyon ve ekonomik şartlardan dolayı şimdiden yok olduğunu savunan Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Tuncay Maden 'Emeğimizin karşılığını istiyoruz' dedi.

Mali müşavirler emeğinin karşılığını istiyor!

Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Tuncay Maden, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve yüksek enflasyondan dolayı mali müşavirlerin yaşadığı ekonomik zorluklarla ilgili açıklamada bulundu. Bu süreçte mali müşavirlerin enflasyonun yarattığı tahribatın en ağır yükünü omuzlanmak zorunda kaldığını ifade eden Başkan Maden “Ekonomide dengelerin bozulması ve enflasyondaki artış eğilimi, ücretliler ve serbest meslek mensupları başta olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkiledi. Yaşanan ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerin sorunlarının mutlaka kısa vadede çözülmesi gerekmektedir. Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon mali Müşavirleri zor durumda bıraktı. Fedakarca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kaldı” dedi.

“Mali Müşavirler kamu finansmanının da en büyük güvencesi”

Mali Müşavirlerin enflasyonun mağduru haline geldiğini kaydeden Tuncay Maden, şöyle devam etti:

“Pandeminin zor şartlarında fedakarca çalışan, bu dönemde kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere birçok uygulamanın hayata geçirilmesini sağlayan, işletmelerin iş ve işlemlerinin aksamadan yerine getirilmesini temin eden, kamu finansman akışını kesintiye uğratmayan Mali Müşavirler, enflasyonun mağduru haline geldi. Verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan Mali Müşavirler aynı zamanda kamu finansmanının da en büyük güvencesi. Mali Müşavirler, işletmelerin varlıklarını koruyabilmelerine, işlemlerini ve faaliyetlerini sağlıklı yürütebilmelerine katkı sunarak işletmeler için değer yaratmaktadır. Kamu finansmanının temel dayanağı olan vergi gelirleri Mali Müşavirlerin vermiş olduğu hizmetler sonucu belirlenmektedir.

“Mali Müşavirler enflasyondaki artışın en büyük mağduru”

Mali Müşavirlerin bu ve bunun gibi verdikleri daha bir çok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Hem işletmeler, hem kamu için hayati önemde görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için telafisi güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir. TÜİK verilerine göre Mayıs 2022 itibariyle tüketici fiyatlarında yıllık değişim yüzde 73,50 ve yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 132 oldu. TÜFE özel kapsamlı göstergelerine göre, gıda yüzde 76, enerji yüzde 121, ulaştırma hizmetleri yüzde 78 ve kira yüzde 20 artış gösterdi. Geçmiş yılın enflasyon oranı ile ücret tarifesi belirlenen Mali Müşavirler enflasyondaki artışın ve ortaya çıkan tahribatın en büyük mağduru haline geldi.

“Beklenen güncelleme bugün itibariyle yapılmamıştır”

Yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi, maalesef günümüz koşullarında verilen hizmetin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmış bulunmaktadır. Öte yandan, maliyetleri karşılamayan ücretler, hizmet kalitesini de ciddi şekilde tehdit eder seviyeye ulaşmıştır. Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı, hizmetlerin sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için 2022 yılında meslek mensuplarınca uygulanan asgari ücret tarifesinin güncellenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. TÜRMOB Yönetim Kurulu, 10 Haziran 2022 tarihli toplantısında Asgari Ücret Tarifesinin güncellenmesi için T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müracaat etmeye karar vermiştir. Alınan karar gereği beklenen güncelleme bugün itibariyle yapılmamıştır. Bakanlığın, yukarıda belirtilen veriler ışığında gerekli güncellemeyi yapması beklenilmektedir. TÜRMOB ve Odalarımız, gerekli güncellemenin yapılmaması durumunda, yüksek enflasyondan kaynaklı kayıpları telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere yüzde 60 oranındaki enflasyon farkının yansıtılarak Temmuz ayından itibaren uygulanmasına karar vermiştir.”