Madenci mucizelere imza atıyor

7,6 ve 7,7 büyüklüğünde iki depremin 10 ili yıktığı deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken bölgeye giden Amasra ve Zonguldak'taki madenciler umut olmaya ve mucizeler yaratmaya devam ediyor. Hatay merkezde uzman ekiplerin 'alamayız' dediği Safiye Teyzeyi 'Biz alırız' diyerek 5 saatlik bir çalışmanın ardından sağ çıkarmayı başaran madenciler, birçok insanı göçük altından kurtarmayı başardı. Sadece Amasra'dan deprem bölgesine giden madencilerin şuana kadar göçük altında hayatta kalmayı başaran 79 kişiyi çıkardığı öğrenilirken 3 bin 550 madenci bölgede arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

Madenci mucizelere imza atıyor

9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremin vurduğu Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana’da arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Türkiye deprem bölgesindeki vatandaşlara yardım etmek için seferber olurken yabancı ülkelerden gelen arama-kurtarma ekipleri dahil AFAD’ından UMKE’sine Mehmetçiğinden polisine kadar tüm ekipler enkaz altından gelecek en küçük bir sese kenetlenmiş durumda. Arama-kurtarma köpekleriyle termal kameralarla göçük altında hayat belirtisi arayan ekipler, canla başla çalışırken bölgenin bir diğer umudu da Amasra ve Zonguldak’tan giden madenciler oluyor. Yıllarca çalışarak yeraltında edindikleri tecrübeleri enkazlarda kullanan madenciler, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde şuana kadar yüzlerce kişiyi göçük alından kurtarmayı başardı.

Amasralı madenciler saatlerce can kurtarmak için çalışıyor

Ekim ayındaki kazada 42 arkadaşını şehit veren Amasra TTK Müessesindeki maden işçileri, daha arkadaşlarının acılarını dahi atlatamazken felaketin yaşandığı ilk andan itibaren büyük bir fedakarlıkla deprem bölgesine koştu. Felaketin yaşandığı ilk saatlerde araçla deprem bölgesine gitmeye çalışan Amasralı madenciler, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin uçaklarıyla bölgeye intikal etti. Hatay ve Kahramanmaraş’a ulaştıkları andan itibaren de durup dinlenmeden saatlerce kurtarma çalışmaları yapan Amasralı madencilerin şuana kadar 79 kişi enkaz altından canlı çıkarmayı başardığı biliniyor.

Madenci mucizelere imza atıyor

Kahramanmaraş’ta 4 yaşındaki kızı Melisa’yla birlikte enkazın altında kalan Zonguldaklı anne Sevim Toygun, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde umudun bir anlamda adı olan 5 yaşındaki Sidra, Adıyaman’dan Elif, Hatay’dan öğretmen Mesude Akar, madencilerin enkaz altından sağ çıkarmayı başardığı sadece birkaç mucizeden biri.

Madenci imkansızı da başarıyor

Bölgedeki madenciler sadece mucizelere imza atmakla da kalmıyor. Aynı zamanda herkesin “imkansız” dediği şeyleri de başarıyor. Adeta “Bizim kitabımızda imkansız diye bir şey yok” diyen madenci, Hatay’da uzman ekiplerin “Alamayız” dediği Safiye Teyzeyi “Biz alırız” diyerek enkazın altından sağ çıkarmayı başardı. Kazma küreklerle çalışmaya başlayan madenci, 5 saatlik bir çalışmanın sonunda Safiye Teyze iğne deliğinden çıkarır gibi enkazdan çıkardı. Sayfiye Teyzenin sağ halde çıkmasıyla mutluluğu yaşayan madenci, onu ambulansa kendi elleriyle de teslim etti.

Bölgede 3 bin 550 madenci çalışıyor

Deprem bölgesinde ise 3 bin 550 madenci çalışıyor. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu da madencilere destek olmak için Hatay’a gitti. Genel Başkan Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, buradaki madencileri ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. GMİS yönetimi, çalışmaları Hatay’dan takip ederek madencilerin çalışmalar sırasında gerekli olan talep ve isteklerini gerekli mercilere ulaştırarak koordinasyonu sağlamaya çalışıyor.

Yeşil: “Aralıksız, durmadan çalışıyorlar”

Genel Başkan Yeşil, depremin olduğu ilk andan itibaren müesseselerde gerekli çalışmaları yaparak maden işçilerinin bölgeye sevkine destek olduklarını söyledi. Ardından deprem bölgesindeki madencilere destek olmak için bölgeye geldiklerini ifade eden Yeşil, “Maden işçilerimiz yeraltında edindikleri tecrübelerle deprem bölgesinde birçok canı kurtardı. Onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Ne kadar önemli bir meslek icra ettiklerini bir kez daha göstermiş oldular. Allah güç kuvvet versin. Aralıksız, durmadan çalışıyorlar. Tecrübeleri nedeniyle birçok enkazda tahkimat kurarak ilerliyorlar ve canları kurtarıyorlar. Çok büyük bir alanda, çok büyük bir depremle karşı karşıyayız. Biz de yönetim olarak Zonguldak’taki gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra Hatay’a geldik. Burada arkadaşlarımıza destek oluyoruz. Eksikliklerini taleplerini tamamlamak için gerekli mercilerle görüşüyoruz. Allah yardımcımız olsun.” dedi.

TTK’den deprem bölgesi için soba

Madenci bölgede umut olurken Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Maden Makineleri Fabrikası yönetimi ve çalışanları da deprem bölgesinde depremzedelerin ve arama-kurtarma ekiplerinin ısınmasını sağlamak amacıyla imalatına başladıkları sobaların 70 adetlik ilk bölümünün deprem bölgesine sevkiyatını yaptı. Sobaların yanı sıra yaşam malzemeleri de deprem bölgesine gönderildi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Merkez Servisleri Şube Sekreteri Cengiz Saraç, “Tüm gücümüzle üretmeye devam ediyoruz. Emeği geçen TTK yönetimi ve iş arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Madenci mucizelere imza atıyor
Madenci mucizelere imza atıyor
Madenci mucizelere imza atıyor
Madenci mucizelere imza atıyor
Madenci mucizelere imza atıyor
Madenci mucizelere imza atıyor
Madenci mucizelere imza atıyor