Madenci: 'Amasra'yı satanı bizde satarız'

Amasra Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Müessesindeki madenciler, TTK 2 bin işçi alımından Bartın için ayrılan 400 işçiden sadece 105'nin Amasra'ya alınmasına tepki gösterdi. 8/4 vardiyasının iş çıkışı ile 4/12 vardiyasının iş girişi esnasında ocak önünde toplanan madenci 'Amasra bizimdir, bizim kalacak', 'Madenci feneri sönmeyecek', 'Amasra'yı satanı bizde satarız' sloganları attı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar ise kendilerine 400 işçinin Amasra'ya alınacağı ve Amasra üretime geçene kadar bu işçilerin Zonguldak'ta çalıştırılacağı söylenmesine rağmen 105 işçi alındığını belirterek 'Şimdi ne oldu da Amasra'yı feda ederek sadece 105 kişi alıyorsunuz?' diye sordu. 14 Ekim Amasra Maden Kazasının sebeplerinden birinin az işçiyle fazla üretim yapılmak istenmesi olduğuna dikkat çeken Başkan Çınar, bu işçi alımlarında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dahil tüm siyasetçilerin sınıfta kaldığını söyledi.

Madenci: 'Amasra'yı satanı bizde satarız'

MADENCİ, AMASRA’YA 105 DEĞİL, 400 İŞÇİ İSTİYOR

Amasra Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Müessesindeki madenciler, TTK  2 bin işçi alımından Bartın için ayrılan 400 işçiden sadece 105’nin Amasra’ya alınmasına tepki göstermek için eylem yaptı. 4 vardiyasının iş çıkışı ile 4/12 vardiyasının iş girişi esnasında Amasra Müessesindeki maden ocağı önünde toplanan işçiler, kuradan çıkıp Zonguldak’ta çalışmak zorunda kalan ve bunu istemeyen yeni madenci arkadaşlarına da destek olurken Amasra’ya sadece 105 işçi alınmasına “Kabul etmiyoruz” dedi. “Amasra bizimdir, bizim kalacak”, “Madenci feneri sönmeyecek”, “Amasra’yı satanı bizde satarız” sloganları atan madenci, işçi sayısının arttırılmasını istedi.

Madencilerin eyleminde yanında olan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar da bu rakamı kabul etmediğini söyleyenler arasındaydı. Bartın’da 400 maden işçisinin kura çekimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Çınar “Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) 2 bin işçi alımı kararı ardından kuralar çekilmiş ilk etapta bin 114 işçinin iş başvurusu yapabilmesi için başvuru sürecinin 15 Ocak’ta başlayacağı ilan edilmiştir. Alınacak 2 bin yeraltı maden işçisinin hangi müesseselerde çalışacağı konusunda TTK Genel Müdürlüğünce dağılım yapıldı. Bartın’da 400 maden işçisinin kura çekimi gerçekleştirildi. Yani Bartın’da 400 arkadaşımız seçilmiştir. Bartın’da yeni madencilerin çalışma yerleri Zonguldak olarak açıklanırken TTK Amasra Müessesinde çalıştırılacak yeni maden işçi sayısı TTK Genel Müdürlüğünce 105 kişi olarak belirlendi” dedi.

“Sadece 105 işçiyi kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz”

Kendilerine 14 Ekim Amasra Maden Kazasından dolayı şuanda Müessesede üretim yapılmadığı bu nedenle işçilerin diğer müesseslerde görevlendirildiğini üretime geçildiğine bu işçilerin gerek duyulduğunda yeniden Amasra’ya yönlendirileceğinin ifade edildiğini söyleyen Çınar “ Dikkatinizi çekmek isterim ki Amasra Müessesesinin yaptığı çalışmada müessesenin 319 yeni maden işçisi ihtiyacı ortaya konuldu. Bu nedenle 105 madencinin Amasra Müessesine görevlendirilmesini biz Amasra Müessesi işçileri olarak  kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Amasra Şubesi olarak bu sayının yetersiz olduğunu, arttırılması gerektiğini TTK Genel Müdürü başta olmak üzere tüm ilgililere bildirdik. Yetkililer 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra Müessesinde yaşadığımız ve 43 kardeşimizin şehit olduğu maden kazası nedeniyle müessesede şuanda üretim yapılmadığı için yeniden üretime başlanıldığında ihtiyaç duyulduğunda diğer müesseselerde görevlendirilen Bartın’da seçilen yeni maden işçilerinin Amasra Müessesine nakil olacağını belirtiler” diyerek işçilere “Bunlara inanıyor muyuz?” diye sordu.

İşçiden “Siyasetçilerimiz bize sahip çıktılar mı?” sorusuna “Hayır” cevabı

İşçilerinse bu soruya cevabı net bir şekilde “Hayır” oldu. Konuşmasına devam eden Çınar “Biz GMİS ve Amasra Şubesi olarak verilen bu sözlerin  takipçisi olacağız. Cumhurbaşkanımızın 2 bin işçi alımını tebliğ ettiği günden bu yana biz GMİS ve Amasra Şubesi olarak; çalmadığımız kapı, görüşmediğimiz yönetici, görüşmediğimiz siyasetçi kalmadı” diyerek  bu kez de “Siyasetçilerimiz Bartın siyaseti önde olmak üzere bize sahip çıktılar mı?” diye yeniden işçiye sordu. İşçi ise aynı şekilde “Hayır” cevabını verdi.

Çınar’dan Tunç da dahil siyasetçilere “sınıfta kaldınız” çıkışı

“Bunları da söylemek istiyorum” diyerek açıklamasına kaldığı yerden yeniden devam eden Ümit Çınar “Sayın Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç, belirli safhalarda “Yanımızda olmadı” diyemem. 14 Ekim 2022 tarihinden sonra işçi arkadaşlarımızın senelik izinleri gitmişti, sayesinde bunları geri aldık. Bir şeyler yapıldı mı? Yapıldı. Ama bu işçi alımı süresinde hepiniz sınıfta kaldınız. Biz TTK Amasra Müessesinde iş güvenliği kuralları çerçevesinde üretimin biran önce başlatılarak müesseseye verilen bu işçi sayısının yeterli sayıya yükseltilmesi için sürecin takipçisi olacağız. Bu vesileyle kaybettiğimiz 43 maden şehidi kardeşimizi saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu.

“Kimseye başkaldırdığımız yok, az işçiyle çalıştırılmaya karşıyız”

Madenciler olarak 14 Ekim maden kazasının sebepleri arasında gösterilen “Az işçiyle çok fazla üretim yapılmak istenmesi” mantığıyla yeniden karşı karşıya olduklarını ifade eden Çınar “İşçi alımlarıyla alakalı aylardan beri tekrar söylüyorum çalmadığımız kapı, gitmediğimiz yer, ayağa kaldırmadığımız yönetici kalmadı. Muhtarlarımız kanalıyla da sözlerimizi, taleplerimizi, Amasra Müessesinin işçi açığını aylardan beri söylüyoruz. Yaşadığımız facianın sebepleri olarak bizlere şunları belirttiler, mahkemelerde şunlar konuşuldu; Burada işçi sayısı düşük. Az işçiyle çok iş yaptırılmış. Biz bunları sesimizin ve gücümüzün yettiği kadar dile getiriyoruz. Dile getirmeye devam edeceğiz. Ama biz hala aynı şekilde çalıştırılmaya devam edilmesine karşıyız. Kimseye baş kaldırdığımız yok” dedi.

“Şimdi ne oldu da Amasra’yı feda ederek sadece 105 kişi alıyorsunuz?”

Kendilerine 400 işçinin kaydının Amasra’ya yapılacağını ve Amasra’da üretime geçilene kadar bu işçilerin Zonguldak’ta çalıştırılacağının söylendiğini kaydeden Ümit Çınar “Madenci arkadaşlarımız burada. Gelsinler kendileri görsünler. Arkadaşlarımız yüzde 40, yüzde 50 meyilli yerlerde çalışıyorlar. Her gün ailesiyle helalleşip buraya geliyorlar. Maden işçisinin sesi duyulsun. Bizlere “400 işçinin kaydını Amasra’ya yapacağız” denildi. Amasra’da şuanda üretim olmadığını bizde biliyoruz. Devletimizin zarar görmemesi gerektiğini bizde biliyoruz. Burada üretime geçinceye kadar bu arkadaşlarımızın Zonguldak’ta çalışmasını bizde uygun gördük. Bizlere belirli b ir süreye kadar tamam dediler. Ama şimdi ne oldu da Amasra’yı feda ederek sadece 105 kişi alıyorsunuz?” ifadelerinde bulundu.

“Amacımız şehitlerimizin emaneti Amasra’ya sahip çıkmak”

43 maden şehidinin emaneti olan Amasra Müessesini yaşatmak istediklerini vurgulayan Çınar son olarak “Hazırlık olmadan üretim olmaz. Şuanda herkes biliyor hazırlık aşamasındayız. Ama hazırlık aşamasında da işçiye ihtiyacımız var. Şuanda aynı şekilde çalışıyoruz. İşçiye ihtiyacımız var. Devlet ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Aldığımız maaşın hakkını vermek istiyoruz. Görevimiz arkadaşlarımızla birlikte Amasra Müessesini yaşatmak. Şehit olan arkadaşlarımızın emanetine sahip çıkmak istiyoruz. Başka bir niyetimiz yok. Ortada dolaşan farklı şekilde ifadelerin bizlerle alakası yok. Buradaki madencilerin art niyeti yok. Kurum, devletimizin. Biz devletimizin işçisiyiz. Sesimiz duyulsun. İşçi açığı acilen giderilsin. Siyasilerimize sesleniyoruz. Hepsine saygı duyuyoruz ama burada madencilerin çektiği çileyi biraz görün. 105 işçiyi kabul edebilecek bir durumumuz yok. 105 işçi sayısının arttırılmasını, Amasra’nın işçi açığının giderilmesini ve bir daha aynı faciayı yaşamak istemiyoruz” dedi.