KAR, BARTIN'I ETKİSİ ALTINA ALDI

Bartın'ı etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Bartın'da 164 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı ÖZKARKOM ekipleri kapanan köy yollarını ulaşıma açmaya çalışırken Bartın Belediyesine bağlı BAHMER'de şehir merkezine karla mücadele çalışmalarına aralıksız devam etti.

KAR, BARTIN'I ETKİSİ ALTINA ALDI

Bartın’ı etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Bartın’da Amasra İlçesinde 9, Kurucaşile’de 10, Merkez İlçede 77 ve Ulus İlçesinde 68 olmak üzere toplam 164 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan köy yollarını yeniden ulaşıma açmak için İl Özel İdaresine bağlı ÖZKARKOM ekipleri tarafından karla mücadele çalışmaları devam etti. Köy yollarının ulaşıma açılmasına çalışılırken ilk etapta hasta ve cenaze gibi acil durumla öncelik tanındı. Bartın kent merkezinde ise Bartın Belediyesine bağlı BAHMER’de karla mücadele çalışmalarına devam etti.

BAHMER, kent merkezinde karla mücadele etti 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın başkanlık ettiği BAHMER,  3 adet kamyon, 1 adet otomatik bıçaklı tuzlama kamyonu, 2 adet manuel bıçaklı tuzlama kamyonu, 1 adet bobcat, 1 adet hidromek, 1 adet greyder, 1 adet büyük kepçe, 4 adet küreyici bıçak, 2 adet tuz kamyonu, 1 adet HMK mini yükleyici kepçe, 1 adet solüsyon tankı ve 300 personel ile karla mücadele çalışmalarını gerçekleştirdi.

Akın: “Karala mücadelede tecrübeli bir belediyeyiz”

Kent merkezindeki karla mücadele çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Akın, şunları söyledi:

“Ekiplerimiz ne olur ne olmaz diye teyakkuz halinde bekliyor. Biz karla mücadelede tecrübeli bir belediyeyiz ve bu noktada Bartın’da kara hazırız. Sahada 10 aracımız, bir grayderimiz, bir büyük bıçaklı kepçemiz, ara sokaklara ve küçük yerlere giren kepçemiz var. bunlar haricinde 9 kepçemiz daha var. Özellikle Aladağ bölgesine hastaneye giden vatandaşlarımızın sıkıntı çekmemesi için koyduğumuz bıçaklı kepçemiz ve kamyonumuz var. 2 tane manuel bıçaklı tuzlama kamyonumuz var. Bir tane yine tuz yükleyici kepçemiz var. Aynı zamanda 24 saat esasına göre çalışan 300 personelimiz var.

“İlk önce ana halterleri açıyoruz”

Bizim amacımız ilk önce kent merkezinde yollarımızda ana halterleri açmak. Daha sonra ara halterleri açıyoruz. Kar bittiğinde de kaldırımları açıyoruz. Ama tabi kar yağışı esnasında da yine kaldırımlarda çalışma yapıyoruz. Sürücülerimize de buradan bir rica da bulunmak istiyorum. Lütfen kar lastiği ve zinciriyle yola çıksınlar. Böyle olmadığı zaman araçlar trafiği aksatıyor ya da kazaya sebebiyet veriyor. Sağlık İl Müdürlüğümüz hastalarla ilgili çalışma zaten yapıyor ama biz de Belediye olarak gerekirse diyaliz hastalarımızı köylerden 4x4 araçlarımızla da alırız.

“Karla mücadelede sokak hayvanlarımız konusunda da çok hassasız”

Karla mücadele çalışmalarını yaparken hassas olduğumuz bir konuda sokak hayvanlarımız. Günlük 50 kilo kedi maması, 50 kilo da köpek maması şeklinde bizim 100 küsur merkezimiz var ve bu merkezlere bu mamaları koyuyoruz. Aynı şekilde bazı noktalara kuş yemleri atıyoruz. Cenaze hizmetlerimiz yine bu süreçte devam ediyor. Sıkıntı varsa o bölgede araçlarımız hemen oraya gidiyor. Mezarlıklarımızın yollarını da açıyoruz. Gasilhanemiz çalışmalarına devam ediyor.

“Halkımızın rahat edebilmesi ve zorluklarla karşılaşmaması için çalışıyoruz”

Bartın Belediyesi bu anlamda her haliyle çalışıyor. Başkan yardımcılarımız ve müdürlerimizle birlikte karla mücadelede sabahlara kadar çalışıyoruz. Park ve bahçeleri de özellikle yakından takip ediyoruz. Çünkü kar yağdığında ağaçlar  yollara ya da elektrik tellerinin üzerine devrilebiliyor. Bunun için de ayrı bir ekip oluşturduk. Halkımızın rahat edebilmesi ve zorluklarla karşılaşmaması için çalışıyoruz.”

Akın, don olayına karşı da uyardı

Cemal Akın, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle su boruları ve su sayaçlarında yaşanabilecek don olaylarına karşı tedbirli olunması yönünde uyardı ve “Meteorolojik verilere göre kar yağışının ilimizde etkisini daha da artacağı ifade edilmektedir. İlimizi etkisi altına alan kar yağışı karşısında hemşehrilerimizin tedbirli olmalarını, trafiğe çıkan özellikle kar yağışının etkili olduğu bölgelerdeki araç sürücülerinin kar lastiği veya zincirsiz bir şekilde trafiğe çıkmamalarını rica ederiz. Sürücülerin araç kullanırken takip mesafelerini korumaları, aşırı hız yapmamaları büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, su sayaçlarının donmaya karşı koruma altına alınması, olası baca tıkanmalarına veya alçak basınçlı havalarda karbon monoksit zehirlenme vakalarına karşı da hemşehrilerimizin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor. Vatandaşlarımızın olumsuz etkilenmemesi adına önlem alması büyük önem arz ediyor” dedi.