Kahverengi Kokarcaya karşı acil eylem planı!

Bartın kent merkezinde ve kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların son dönemde ortak şikayeti olan kahverengi kokarcaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığınca Bartın İlinde Kahverengi Kokarca Mücadelesi Acil Eylem Planı' toplantısı yapıldı.

Kahverengi Kokarcaya karşı acil eylem planı!

Balkonlardan perdelere, camlardan halılara, mutfaklardan banyolara kadar hemen hemen her yeri saran kahverengi kokarcalara karşı ne yapılmalı.

Sayıları her gün artan ve tek bir tanesinin 200 yumurta bırakabildiği kahverengi kokarcalar gelecek yaz sezonunda çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak.

Acil Eylem Planı için toplanıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkan V. Cahit Coşkun Altunoğlu, Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Erdoğan Ayan, Ziraat Yüksek Mühendisi Tuğba Akdeniz Fırat’ın katılımı ile ‘Bartın İlinde Kahverengi Kokarca Mücadelesi Acil Eylem Planı’ toplantısı yapıldı.

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü ziyaret eden heyete İl Müdürü Yasin Önder tarafından il genelindeki durum hakkında bilgi verildi.

Daha sonra düzenlenen toplantıya İlçe Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri, Bartın Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Kaplan, 1899 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifi Temsilcisi Gülşah Alagöz katılım sağladı. 

Kahverengi Kokarca zararlısı ve mücadelesi hakkında Karantina Daire Başkan V. Cahit Coşkun Altunoğlu ve Ziraat Yüksek Mühendisi Erdoğan Ayan sunumlarıyla katılımcılara konunun önemini ve acil eylem planının uygulanmaya başlanması konusunda bilgilendirme yapıldı.

İstilacı tür olan Kahverengi Kokarca’nın ülkemize 2017 yılında giriş yaptığı ve 2021 yılında da Bartın’a giriş yaptığı bilgisi ile başlayan sunumda katılımcılara zararlının sistematiği, biyolojisi, konukçuları ve mücadele metotları ile ilgili detaylı bilgi aktarıldı.

Zararlı ile mücadelede mekanik (elle toplanarak imha edilmesi) mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Halkın bu mücadeleye destekleri ile zararlı popülasyonunun azaltılabileceği ve ilkbahar da böceğin beslenmeye başlaması ile birlikte çiftçilerin ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile kimyasal mücadele ile mücadeleye devam etmeleri gerektiği anlatıldı.