IndustriALL Bartın'da incelemelerde bulundu

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) üye olduğu Uluslararası IndustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Uluslararası IndustriAll Avrupa Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Luc Triangle ile birlikte 42 madencinin hayatını kaybettiği Bartın'ın Amasra ilçesine gelerek çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundu.

IndustriALL Bartın'da incelemelerde bulundu

IndustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, IndustriAll Avrupa Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Luc Triangle ilk olarak GMİS Amasra Şube Başkanlığı’na ziyarette bulundu. Özkan ve Triangle’yi GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar ve şube yöneticileri karşıladı. Özkan ve Triangle, 14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen faciada şehit olan 42 maden işçimiz için taziyelerini ileterek baş sağlığı dileklerini iletti.

Triangle: “7 milyon işçinin selamlarını getirdik”

Madencilerin ekonomide ve ülkelerin sanayisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Triangle, “Madencilerin olmadığı bir dünyada ne elektrik ne de enerji üretiminden bahsedebiliriz. Dolayısıyla onların yer altındaki yaptıkları işe büyük bir saygı göstermemiz gerekir. Bizler 7 milyon işçinin bağlı bulunduğu Avrupa İşçi Sendikası olarak o işçilerimizin selamlarını getirdik. Bu maden faciasının da şartlarını ve sonuçlarını incelemek için burada buluyoruz. Buradaki sendikal bakış açısı nedir? Sendikanın bakış açısı sabah işine giden madencinin akşam sağ salim evine gelmesidir. İş yerinde bir madencinin hayatını kaybetmesini kabul edemeyiz. Sendika olarak esas görevimiz iş yerlerimizdeki iş güvenliği konularıdır. Bunun için iş veren ve devletlerle gereken mücadeleyi yapmamız gerekir. Biz Avrupa sendikaları olarak size bütün desteklerimizi vereceğimizi söylemek isteriz." dedi.

Özkan: “Hayatını kaybeden işçilerimize suç yüklenmesini kabul etmiyoruz”

Özkan da çok üzüntülü olduklarını ifade ederek neler yapabileceği noktasında görüşmeler ve incelemeler yapmak üzere Amasra’ya geldiklerini söyledi. Uluslararası alanda maden işçilerinin sesi olarak kamuoyuna burada yaşananları duyurmak istediklerini anlatan Özkan, “Amacımız işçilerimizin daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Dünyanın her yerindeki sendikalarımız ile çalışıyoruz. Kazayla ilgili TBMM’de bir komisyon kuruldu. Soruşturmayı da takip ediyoruz. Fezleke hazırlandı. Hukuki durum nedir? Son gelişmeler nedir. Bunları öğrenmek için buradayız. Ayrıca bazı haddini aşan açıklamalar olmuş. İşçi arkadaşlarımızın suçlandığı açıklamalar olmuş. Bunları kesinlikle kabul edemeyiz. Kabul edilemez. Sorumluluktan kurtulmak için hayatını kaybetmiş insanlara sorumluluk suç yüklenmesini kabul etmeyiz. Bunu yapan kuvvetle muhtemel kendi suçunu örtmeye çalışıyor. Kaybettiğimiz madenci arkadaşlarımızın hakkını ve hukukunu korumak hepimizin görevi.” diye konuştu.

Mutlu: “İşçimizin sorumlu gösterilmesini kabul etmiyoruz”

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, faciayla ilgili Özkan ve Triangle’ye bilgiler vererek son gelişmeleri aktardı. Mutlu, sorumluların cezasını alması için soruşturmanın takipçisi olduklarını ifade ederek, “GMİS Türkiye’nin en eski sendikalarından biri. Özelleştirmeye karşı çok mücadele vermiş ve halen maden ocaklarının özelleştirilmesine karşı çok büyük mücadele vermekteyiz. Ancak, yöneticilerin eksiklerinden dolayı bu kaza ile karşılaşmamızı en büyük sebep olarak görüyoruz. Devlet tüm yatırımları, iş güvenliği ve sağlığı konusunda ki yatırımları yapmasına rağmen bunları uygulayacak yöneticileri atarken liyakatli davranmamasıdır. Soruşturmayı takip ediyoruz. Bizim işçimizin sorumlu gibi gösterilmek istenmesine kesinlikle karşı çıkıyoruz. Olayda sorumlu olanların en ağır cezayı almaları için süreci takip ediyoruz.” dedi.

Özkan ve Triangle, ardından kazanın meydan geldiği ocak önünde ve maden sahasında incelemelerde bulundu. Heyet, daha sonra Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ı ziyaret ettikten sonra patlamada hayatını kaybeden maden işçisi Rıdvan Acet’in ailesine baş sağlığı dileğinde bulundu. Özkan ve Triangle, ardından Acet’in mezarına çiçek bıraktı.