'Hayat Boyu Öğrenme Haftası' törenle açıldı

Bartın'da 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri açılış programında kursiyerler tarafından yıl boyu hazırlanan el emeği göz nuru eser ve ürünler sergilenirken ayrıca halkoyunları gösterileri ile müzik dinletisi sunuldu. Programda konuşan Bartın Valisi Nurtaç Arslan Halk Eğitim Merkezi çalışmalarının önemini vurgulayarak imkanı olan tüm vatandaşları kurslara katılmaya davet etti. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Asım Özdemir 2023 yılında 7'den 77'ye tüm eğitime ihtiyacı olan fertlerin eğitim faaliyetlerine destek verdiklerini ifade ederek bu kapsamda 2023'de 24 bin vatandaşa ulaşarak bin 160 kurs açtıklarını, Okuma Yazma Kurslarıyla vatandaşları okuryazarlığa kavuşturmaya devam ettiklerini ve okullarda açtıkları genel ve mesleki kurslarla da örgündeki öğrencileri desteklediklerini söyledi.

'Hayat Boyu Öğrenme Haftası' törenle açıldı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde 1 - 7 Haziran tarihleri arasında tüm yaygın eğitim faaliyetlerinin tanıtımı ve hayat boyu öğrenme faaliyetlerine toplumsal bilinçlendirmenin artırılması amacıyla düzenlenen “Hayat Boyu Öğrenme Haftası”nın açılışı geniş katılımlı bir programla gerçekleştirildi.

 

 

Bartın Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri açılış programına Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, İl Milli Eğitim Müdürü Ramazan Aşcı, Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Mehmet Asım Özdemir, Gençlik ve Spor İl Müdürü Halil Akkaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Özlem Koçak ile il protokolü, kurs öğreticileri ve kursiyerler katıldı.

 

Yıl sonu sergisi gezildi

 

Program öncesi Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve beraberindeki protokol üyeleri Bartın Halk Eğitim Merkezi Kurslarındaki kursiyerler tarafından hazırlanan el emeği göz nuru eser ve ürünlerin sergilendiği stantları gezdi. Vali Arslan stantları tek tek inceleyerek eser ve ürünler hakkında kursiyerler ve kurs öğreticilerinden bilgi aldı.

 

Yapılan çalışmalar sinevizyona yansıdı

 

Sergi ziyaretinin ardından program başlarken saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı sinevizyon gösterisi ile devam etti.

 

Ardından Bartın Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Asım Özdemir, bir konuşma gerçekleştirdi.

 

Özdemir: “24 bin vatandaşa ulaşarak bin 160 kurs açtık”

 

2023 yılında 24 bin vatandaşa ulaşarak bin 160 kurs açtıklarını bilgisini veren Özdemir, şöyle konuştu:

 

“Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün öncülüğünde 1 - 7 Haziran tarihleri arasında tüm yaygın eğitim faaliyetlerinin tanıtımı ve hayat boyu öğrenme faaliyetlerine toplumsal bilinçlendirmenin artırılması adına düzenlenen Hayat Boyu Öğrenme Haftası açılış etkinliğimize hoş geldiniz. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Hayat Boyu Öğrenme Kurumları yönetmeliğimizin amir hükümleri doğrultusunda sizlerin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün öncülüğünde ilimizde Hayat Boyu Öğrenme faaliyetlerini icra ediyoruz. Bu konuda Sayın Valimiz Dr. Nurtaç Arslan'a ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Ramazan Aşçı'ya verdikleri destekleri sebebiyle şükranlarımız sunuyoruz. İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda Kurumumuz, Hayat Boyu Öğrenme faaliyetlerine örgün eğitim faaliyetlerinin yanında destekleyici bir rolde ve bunun dışında eğitim faaliyetleri düzenleyerek 7'den 77'ye tüm eğitime ihtiyacı olan fertlerin eğitim faaliyetlerine destek vermektedir. Bu doğrultuda 2023’de 24 bin vatandaşımıza ulaşarak bin 160 kurs açtık. Okuma Yazma Kurslarımızla vatandaşlarımıza okuryazarlığa kavuşturmaya devam ediyoruz. Okullarımızda açtığımız genel ve mesleki kurslarımızla örgündeki öğrencilerimizi desteklemeye devam ediyoruz.

 

Protokollü eğitim faaliyetleri desteği

 

Binamızda ve dışında açtığımız yetişkinlere yönelik kurslarımızla yetişkinlerimizin ihtiyacı olan kurslarımız yıl boyunca devam ediyor. Kamu kurumlarımızın ihtiyacı olan, daha çok mesleki alanda faaliyet arz eden Bakanlıklar arası ve il düzeyinde protokollü kurslarımız sürekli düzenliyoruz. Sayın Valimizin öncülüğünde Aile Destek Merkezi (ADEM) ve Kozcağız Kadın Mesleki Eğitim Merkezi kurslarımızla birlikte Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün KYK, Gençlik Merkezi ve Spor Tesislerinde, Sağlık Müdürlüğümüzle Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde, Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzle Kadın, Yaşlı, Çocuk ve Özel Bireylere, ve Bartın’daki pek çok kamu kurum ve kuruluş eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz. Bununla birlikte İlimizdeki sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarına protokollü eğitim faaliyetleri desteği sunuyoruz.

 

Niceliksel değil niteliksel bir dönem!

 

2023 2024 Eğitim ve Öğretim yılımızla, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın emirleri doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin'in tevdileri ile artık Hayat Boyu Öğrenme Faaliyetlerinde yeni bir döneme geçiyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Bakanlığımızın Stratejik Planları doğrultusunda artık niceliksel değil niteliksel bir döneme geçiyor. Bu doğrultuda artık Hayat Boyu Öğrenme faaliyetlerimizin ölçütü kursiyer sayısı odaklı değil. Düzenlediğimiz eğitim faaliyetlerimizin eğitimci, eğitim ortamı, eğitim materyali ve eğitim içeriklerinin günümüz şartlarına güncellemesi gibi başlıklar altında verimliliğini daha da artırıcı bir konumda ilerleyecek. Bu doğrultuda Kurumumuzun eğitim ve eğitimci kapasitesini artırıcı faaliyetlerimiz geçmişte olduğu gibi de bundan sonra devam edecek. Bu düşüncelerle, açılış programımıza katılımlarınızdan dolayı Kurumumum ve tüm paydaşlarımız adına şükranlarımı sunar, Hayat Boyu Öğrenme Haftamızı tebrik ederim.”

 

Vali Arslan: “Bartın özelinde çok ciddi bir sayı”

 

Özdemir’in ardından Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, konuşma yaparak Halk Eğitim Merkezlerinin günümüzde yaptığı çalışmaların önemine değinirken imkanı olan tüm vatandaşları kurslara davet etti. Bu sayısı her geçen yıl daha da arttırma gayretinde olduklarını belirten Vali Arslan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz bahsetti. Bizler mesleğe ilk başladığımızda Halk Eğitim Merkezlerinde o kadar sınırlıydı ki kursların sayıları, çeşitleri. Şimdi geldiğimiz noktada inanılmaz derecede kapsamı genişlemiş ve Milli Eğitim Bakanlığı altında bir Genel Müdürlük çatısı altında işin önemi daha da vurgulanmış. Örgün eğitim dışında sadece örgün eğitimle yetinmemenin önemini vurguladığımız bu haftada halk eğitim merkezlerinde yapmış olduğumuz çalışmaları tanıtmak ve daha fazla vatandaşımıza kurslarımızdan istifade etmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

 

Hayat boyu öğrenme, yaşam boyu süren bir etkinlik. Örgün eğitime devam eden çocuklarımız, gençlerimiz de halk eğitim kurslarından yararlanıyor. Bunun dışında yetişkinlerimiz, STK'larımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız ciddi anlamda halk eğitim kurslarımızdan faydalanıyor. Ve ben bu ilin yöneticisi olarak, Valisi olarak da bu işi çok önemsiyorum. Gerçekten dediğim gibi mesleğin başında da halk eğitim kurslarını açmak için çok gayret sarf ederdik ama geldiğimiz noktada çok daha iyi bir seviyedeyiz. 24 bin kursiyer Bartın özelinde düşündüğümüzde çok ciddi bir sayı ve bunu her geçen yıl daha da arttırma gayretindeyiz.

 

“Kurslarımızın birçok faydası var”

 

Bugün de kursiyerlerimizin özellikle yetişkin kursiyerlerimizin yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaların örneklerini gördük. Hepsinin emeğine sağlık. El emeği, göz nuru ürünleri çok güzeldi. Bu anlamda da gerçekten bizi de çok olumlu etkiliyor ama biz zaman bulup yapamıyoruz. Bence insanlara sosyalleşme anlamında yani bir meslek öğrendirebiliyor, sosyalleşme imkanı veriyor. Evine iş imkanı sağlayıp evine ekonomisine katkı sağlayabiliyor. Halk Eğitim kurslarımızın aslında birçok faydası var. Bu anlamda da imkanı olanları kurslara katılmaya davet ediyoruz.”

 

Okuma yazma öğrenen kursiyerlere belgeleri takdim edildi

 

Program 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Okuma Yazma Seferberliği kapsamında belge almaya hak kazanan Sevgi Saka, Katibe Karaaslan ve Songül Yılmaz’a Vali Arslan tarafından belgelerinin takdimi ile devam etti.

 

Halkoyunu gösterisi ve müzik dinletisi büyük beğeni aldı

 

Program Ağdacı İlkokulu öğrencisi Demir Yıldırımlı’nın İstiklal Marşı’nı okuması ile devam ederken Bartın Halk Eğitim Merkezi Yetişkin Grubu Halkoyunu Gösterisi ve müzik öğreticileri Emre Çelik, Damla Altoprak ve Hasan Güldal’ın sunduğu müzik dinletisi büyük beğeni aldı.