Gölbucaklı 'Bu maliyetlerde tarım nasıl olacak

Gübre fiyatlarında yapılan indirimle ilgili açıklama yapan Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, 'yüzde 30 indirimle çiftçi gübre alabilir mi? Normal şartlarda gübrede yüzde 30 indirim yapılsa çiftçi için büyük kolaylık olurdu. Fakat, normal bir dönemde değiliz. Olağanüstü koşulların yaşandığı bir dönem içerisindeyiz. Bu kadar yüksek fiyat artışının olduğu kimyevi gübrede yüzde 30 oranındaki indirim elbette ki devede kulak kalacaktır' dedi.

Gölbucaklı 'Bu maliyetlerde tarım nasıl olacak

Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, gübre fiyatlarında yapılan indirimle ilgili açıklama yaptı. Türkiye’nin ekonomide, enerjide, tarımda ve hayvancılıkta çökmüş ve müthiş bir darboğaza girdiğini ifade eden Başkan Gölbucaklı, “Türkiye şu anda ekonomide, enerjide, tarımda ve hayvancılıkta çökmüş ve müthiş bir darboğaza girmiştir. Tamamen dışa bağımlı hale gelmiş durumdadır. AKP hükümetinin yanlış ve yandaş tarım politikaları Türkiye’yi gıda ithalatçılarının cennetine çevirdi. İktidar her fırsatta 'yerli ve milli' kavramını kullansa da sofra yerli olmaktan çıktı. Canlı hayvan ve karkas etle sınırlı kalmayıp samandan bakliyata, patatesten fıstığa sıçrayan tarım ithalatı, vatandaşın sofrasını da yerli olmaktan çıkardı. Buğday, pirinç, et ve bakliyat derken gıda ve tarım ürünlerinde ithal edilmedik ürün neredeyse kalmadı” dedi.

“Bulgaristan da saman ithal ettiğimiz ülkeler arasında”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatında yüzde 30’a varan oranlarda indirim yaptığını duyurduğunu kaydeden Gölbucaklı, şöyle devam etti:

“Buğday ve mısırın Rusya’dan, pirincin Rusya ve ABD’den, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatların Hindistan, Meksika ve Kanada’dan ve kırmızı etin de Polonya, Fransa ve Bosna Hersek’ten ithal edildiği düşünüldüğünde, vatandaşın öğle ve akşam yemeklerinde kurduğu sofralar da yerli olmaktan uzaklaştı. Bulgaristan da saman ithal ettiğimiz ülkeler arasındadır. Tarıma can veren gübre fiyatları ise 14 bin TL civarında iken Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, gübre fiyatında yüzde 30’a varan oranlarda indirim yaptığını duyurdu. İndirim yaptığı 3 çeşit gübrenin yeni satış fiyatını da açıkladı. Bu kapsamda, “14 Şubat pazartesi günü itibariyle ÜRE gübresi ton başına 9 bin 200 liradan, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 liradan ve çay gübresi ise 7 bin 500 liradan satılacak.”

Gübrede fiyat İndirimiyle ilgili açıklama…

Tarım Kredi Kooperatiflerince gübrede fiyat İndirimine yönelik olarak yapılan açıklamada  “Tarım Kredi Kooperatifleri üreticilerimizin tarımsal girdi ihtiyaçlarını zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda karşılamaya ve ülke tarımını desteklemeye devam etmektedir. Tarımsal üretimin devamlılığı açısından verimlilik en önemli konulardan biridir. Tarım alanlarından daha fazla ürün elde etmek için verim ve kalitenin sürekliliğini sağlamak büyük önem taşımaktadır. Başta kimyevi gübre olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artışlarından olumsuz etkilenen üreticilerimizin üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla üretimi kolaylaştırıcı imkânlar sağlanmaktadır” denilmektedir.

“Yüzde 30 indirimle çiftçi gübre alabilir mi?”

Allah aşkına sorarım size yüzde 30 indirimle çiftçi gübre alabilir mi? Normal şartlarda gübrede yüzde 30 indirim yapılsa çiftçi için büyük kolaylık olurdu. Fakat, normal bir dönemde değiliz. Olağanüstü koşulların yaşandığı bir dönem içerisindeyiz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin daha geçen gün açıkladığı verilere göre Ocak 2021- Ocak 2022 döneminde ÜRE gübresinin fiyatı yüzde 314 arttı. Aynı dönemde 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı yüzde 246 oranında arttı. Bu kadar yüksek fiyat artışının olduğu kimyevi gübrede yüzde 30 oranındaki indirim elbette ki devede kulak kalacaktır.

“2021 Ağustos ayında 4 bin 108 lira oldu”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2019 yılında Üre gübresinin tonu ortalama 2 bin 18 liraydı. 2020 yılı ortalaması 2 bin 171 liraydı. 2020 yılı Ağustos ayında 2 bin 138 lira, 2021 Ağustos ayında 4 bin 695 lira oldu. Aralık 2021’de 14 bin 250 liraya çıktı. Sonra geriledi ve 12 bin liraya kadar düştü. Tarım Kredi Kooperatifinin 14 Şubat itibariyle indirimli fiyatı 9 bin 200 lira olacak. İndirim yapılan bir başka gübre çeşidi, 20.20.0 kompoze gübresi. Bu gübrenin ton başına ortalama fiyatı 2019’da 1892 liraydı. 2020 yılı ortalama fiyatı 2 bin 20 lira oldu. 2020 yılı Ağustos ayında bin 957 lira iken 2021 Ağustos ayında 4 bin 108 lira oldu. Tarım Kredi indirimli olarak tonunu 6 bin 100 liradan satacak.

“Çiftçi bu fiyatlardan nasıl gübre alıp ta atsın?”

Gübreye yapılan zam ile yapılan indirim karşılaştırıldığında çiftçi bu fiyatlardan gübre alabilir mi? Son 1 yılda yüzde 314 zamlanan gübrede yüzde 30 indirim olunca çiftçinin koşa koşa gübre alacağını düşünen varsa yanılıyor. Fiyat yarı yarıya indirilse bile gübre alamayacak çok sayıda çiftçimiz var. Çünkü çiftçinin geliri aynı oranda artmadı. Artan enflasyon ve fahiş fiyatlar nedeniyle çiftçinin adeta beli bükülmüş vaziyetteyken “gübre kullanırsam gelirim ne olur, kullanmazsam ne olur” hesabını yapıp dururken indirime rağmen gübre alması zor görünüyor. Fındıkçının kullandığı üre gübresinin indirimli fiyatı 9 bin 200 lira, 20.20.0 gübrenin indirimli fiyatı 6 bin 100 liradan satılacak deniyor. Alan olursa satarsınız bu fiyatlardan gübreyi. Siz kendiniz olsanız açıklamış olduğunuz bu fiyatlardan gübre alır mısınız? Çiftçilerimiz sürekli artan akaryakıt fiyatları ve girdi maliyetleri nedeniyle çıkmazın içindedir. Üretici kesime korkmayın verin desteği. Onlar ne yapıp edip üretip ekonominin toparlanmasına can suyu olurlar. Aksi durumda üreticinin de tüketicilerin de vay ki vay haline.”