Gölbucaklı: 'Bartın ve Kozcağız Irmağı acilen ıslah edilmeli'

Bartın'da yaşanan sel afetiyle ilgili açıklamalarda bulunan Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, yetkililere seslenerek acilen Bartın ve Kozcağız Irmağının ıslah edilmesini ve Kozcağız'a yapılan yol projesinin iptal edilmesini istedi. Afette Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binasında yaşanan su baskınına da dikkat çeken Başkan Gölbucaklı, binanın temelinin düşük kazıyla yapıldığını ve yıllarca yaşanan su baskınlarından dolayı çürük olduğunu iddia etti.

Gölbucaklı: 'Bartın ve Kozcağız Irmağı acilen ıslah edilmeli'

 

Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Bartın’da yaşanan sel afetiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Parti teşkilatı olarak bu afete tam anlamıyla sahada olduklarını ifade eden Başkan Gölbucaklı “Çok büyük bir sel felaketi yaşadık. Bu sel felaketinde 2 gün neredeyse uyku uyumadık. Şehir merkezimizdeki su taşkınlarının yaşandığı yerlerdeydik. Kozcağız’ da gitmeye çalıştık. Ancak yollar kapalı olduğu için gidemedim. Tam anlamıyla sahadaydık. Vatandaşlarımıza canı gönülden yardımcı olduk. Bütün hemşerilerime geçmiş olsun. Daha büyük bir felaketin yaşanmamasında yeni yapılan barajların etkisinin olduğunu biliyoruz. Bu barajların yapılmasında vesilen olan kişiler ve kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi.

“Bartın ve Kozcağız Irmağı acilen ıslah edilmeli”

Yetkililere seslenerek Bartın ve Kozcağız Irmağı acilen ıslah edilmesi gerektiğini kaydeden Hacı Gölbucaklı şunları söyledi:

“Ancak  yıllardır bahsettiğimiz gibi yine aynı konudan bahsetmek istiyorum. İlk önce Kozcağız ve Bartın Irmağının acilen ıslah edilmesi gerekiyor. Ömer Barutçu döneminde Bartın Irmağının yarısına kadar kazı gemileri gelerek dip temizliği yaptı. Fakat o tarihten beri Bartın Irmağı daraldı. Ağaçların çoğu suyun akışına göre yattı. Dip derinliği de azalmış durumda. Buradan yetkililere sesleniyoruz acilen Bartın Irmağının ıslahının yapılması gerekir.

“Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binası çürümüş durumda”

Bu sel felaketinde aldığım bilgilere göre Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binasının bulunduğu alan 2 gün kapalı kaldı. Bu binanın 1992 yılında temeli atıldı ve su baskınlarından dolayı tam 10 yıl bu binanın temeli suda bekletildi. 2001 yılında binanın yapımına başlandı ve o çürük temelin üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binası oturtuldu. Bina sağlam gibi gözüyor  ama inanın bana binanın ciğeri çürümüş durumda. Şuanda burada 200 civarında arkadaşımız çalışmakta. 25 bin çiftçiye ek olarak toplamda 50 bin kişiye hizmet veren binanın bu şekilde olması içler acısı.

“Bu bina neden 5 metre düşük kazıda yapıldı?”

Bu alanda zemin düşük. Düşük kazı denilen ve en az 5 metre derinlikte olan bir bina. Bartın’ın sel bölgesi olduğu bilindiği halde neden bu bina 5 metre düşük kazıda yapıldı? Bu binanın ayrıca depremsele de uygun olmadığı söyleniyor. Bunun depremsel olarak da acilen incelenmesi gerekiyor. Fidanlık koşullarının da özellikle düşük kazı olmaması gerektiği söyleniyor. Bu bina arkadan gelen suyla selde kaldı ve 2 gün hiç kullanılamaz vaziyette kaldı.

“Kendi çalışma ortamınıza sahip çıkamıyorsunuz”

Değerli yetkililer önce bunun açıklamasını yapmanızı istiyorum. Sizler köylere gidip hasar tespiti yapıyorsunuz ama ilk önce kendi çalışma ortamınıza sahip çıkamıyorsunuz. Binanın alt katında bulunan toplantı salonu, hayvan sağlığı ve yemekhane komple su altında. Burada bulunan evraklar ile mefruşatlar tamamen gitti. Binaya bir mantolama yapılıyor, tüm mefruşat yenileniyor ama binaya bir çivi çakılmıyor. Milyonlarca lira harcadınız ama bu selde yaşananlar belli. Şehir merkezinde bulunan bir devlet kurumusunuz ama kendini yenileyemeyen ve mücadele edemeyen bir kurum olarak biliniyorsunuz.

“Niçin drenaj kalanlarını devreye sokmadınız?”

Hatta Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ek binaları da selde kaldı. Bu binalarla da hiç ilgilenen olmadı mı? Tamam bu bir felaket ama her şeyi oluruna bırakamazsınız. Ben sele maruz kalmış esnaflarımızı tek tek gezdim ve bir kaz çiftliğinin sahibi çiftliğini yakmaya kalktı. Bunun nedeni ilgisizlik. Bizim olan bir kuruma aynı ilgisizliği yapamazsınız. Hatta sizin orada drenaj kanallarınız var. Niçin bunları devreye sokmadınız?

“Bu vurdumduymazlığın sebebi orayı Millet Bahçesi yapmak için mi?”

Bu vurdumduymazlığın sebebi oradaki yeşil alanı Millet Bahçesi yapabilmek için mi? Burada milyonlarca lira harcayacağınıza önce bu paralarla Bartın Irmağının ıslahı yapılsa çok daha iyi olur. Mecliste soru önergesi dahi verdiğimiz Kozcağız Deresinin için bölerek yol yaptınız. Bu yol projesi derhal iptal edilmeli. Bu yol projesi olmasaydı ve dereyi ikiye bölmeseydiniz belki de biz bu kadar yoğun bir sel felaketi yaşamayacaktık. Gashane bölgesi bilindiği gibi Arıt’tan gelen suyla Kozcağız ve Hasankadı’dan gelen suyun birleşmesi ve oradan geri tepmesiyle şehrimizin sular altında kalacağını herkes biliyor.

“Acilen ıslah yapılıp Kozcağız yol projesi iptal edilmeli”

Ben acilen Sayın Valimize ve ilgili Bakanlıklara buradan uyarıda bulunuyorum. Önce dere ıslahı yapılmalı ve Kozcağız deresinin içerisindeki yol projesi derhal iptal edilmeli.  Aynı zamanda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binasının da depremsel olarak elden geçirilmesi gerekiyor.”