GMİS Armutçuk şube genel kurulu gerçekleşti

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şubesi'nin 12'nci Olağan Genel Kurulu, 30 Ekim 2022 tarihinde Kdz. Ereğli'de Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirildi.

GMİS Armutçuk şube genel kurulu gerçekleşti

 

 

Genel Kurula GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS’e bağlı şubelerin başkan yöneticileri, Amelebirliği Şube Yöneticileri, Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Armutçuk Şube Delegeleri ve maden işçileri katıldı.

Genel Kurulun Divan Başkanlığına GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu seçilirken, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Amelebirliği Armutçuk Şube Yöneticisi Metin Arttırmak başkan yardımcılıklarına seçildi.

Armutçuk Şube Genel Kurulu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ardından TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 41 maden işçisi ile tüm maden şehitleri için ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yılında Cumhuriyetimizin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş savaşı şehitleri için Kuran-ı Kerim okundu.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, genel kurulda bir konuşma yaptı.

Yeşil, şunları söyledi;

“Armutçuk Şubemizin 12’nci Olağan Genel Kurulunun Sendikamız camiasına, TTK çalışanlarına, bölgemize, TÜRK-İŞ ve ülkemiz işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyorum. 14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessesemizde bizleri acıya ve yasa boğan bir facia meydana geldi.  41 arkadaşımız şehit oldu. Amasra maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına, tüm madencilerimize ve ülkemize başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Havzamızda 174 yılı geçen üretim tarihinde hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin mekanı Cennet olsun. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak şehitlerimizin ailelerinin ve yaralılarımız ile ailelerinin yanında olduk, yanlarında olmaya devam edeceğiz. Şehitlerimizin geride bıraktıkları aileleri, çocukları emanetleridir. Şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Allah böylesine acıları bir daha yaşatmasın.

 

İŞÇİ AÇIKLARININ GİDERİLMESİ İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretimini artırması, işçi açıklarının giderilmesi için mücadele ettik, ediyoruz.

İşçi açıklarının iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaştığını, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin daha sağlıklı uygulanabilmesi için Kurumun işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini birçok kez dile getirdik.

Bizler için iş sağlığı ve güvenliğinin öncelikli olduğunu üstüne basa basa söyledik.Raporlar hazırladık, siyasi iktidardan muhalefete ve tüm ilgililere her platformda anlattık.

 

AMASRA’DA MEYDANA GELEN FACİA HEPİMİZİ DERİNDEN SARSTI

 

Tüm teknolojik yatırımlara, alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine rağmen Amasra’da meydana gelen facia hepimizi derinden sarstı.

Elbette hata ve ihmaller olmasa bu kaza meydana gelmezdi.

Kaza ile ilgili soruşturma ve incelemeler sürüyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak soruşturmanın takipçisiyiz.

Soruşturma sonucunda hatası veya ihmali bulunanlar tespit edilirse bu kazanın sorumlularının en ağır cezayı almaları için de takipçi olacağız.

Bir daha böylesine kazaların meydana gelmemesi için, böylesine acıları bir daha yaşamamak için Amasra kazasından ciddi dersler çıkarmamız gerekiyor.

Bakanlıklar, sektör temsilcileri ve işçilerin temsilcileri bir araya gelerek daha akılcı ve yapıcı çözümler üretmemiz mümkündür.

 

MADEN ŞEHİDİ YAKINLARI İÇİN YAPILAN DÜZENLEME

 

Maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılmasıyla ilgili Maden Şehit Aileleri Derneğimiz ile birlikte mücadele verdik.

Bu hafta ilgili yasada değişiklik yapıldı, tarih sınırlaması kaldırıldı.

Torba yasayla yürürlüğe girmesini bekliyoruz.

Emek veren, duyarlılık gösteren, katkı ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz.

Sendikamızın delege seçimlerinden sonra şube genel kurullarına bugün gerçekleştirdiğimiz Armutçuk Şubemizin Olağan Genel Kuruluyla başladık.

Önümüzdeki Şubat ayı içinde Genel Merkez Genel Kurulumuzu yapacağız.

Genel Kurullarımız, birliğimize, beraberliğimize ve dayanışmamıza güç katıyor.

1848 yılında başlayan üretim tarihimizde bölge insanı olarak ve Sendika olarak çok büyük zorluklara göğüs gerdik, her zorluğu birlik ve beraberlik içinde aştık.

Onun içindir ki, yılmadan, omuz omuza vererek hep birlikte mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

İnsanca çalışıp insanca yaşayacağımız koşulları sağlama mücadelemize yılmadan devam edeceğiz.
İşimize, ekmeğimize, geleceğimize birlikte mücadelemizle sahip çıkacağız. Bu duygularla tekrar Armutçuk Şubemizin genel kurulunun hayırlı olmasını diliyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyorum.”

 

MUTLU: KONGREMİZ İŞÇİ SINIFINA IŞIK TUTACAKTIR

 

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu genel kurulda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

12’nci Olağan Genel Kurulumuzun Armutçuk’ta birliğimizi, beraberliğimizi kuvvetlendireceğine yürekten inanıyorum. Genel kurulumuz Genel Maden İşçileri Sendikamıza, Türk-İş’e ve Türkiye işçi sınıfına ışık tutacaktır. Birliğimize, beraberliğimize ve dayanışmamıza güç katacaktır.VGenel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. TTK Amasra Müessesemizde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen maden faciasında 41 arkadaşımız şehit oldu.

Büyük bir acı içindeyiz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine, madencilik camiamıza ve ülkemize başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum. Tüm maden şehitlerimizin mekanı Cennet olsun. Allah, böylesine acıları bir daha yaşatmasın. Kaza ile ilgili soruşturma ve incelemeler sürüyor.  Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacak, ihmali bulunanların, bu kazada sorumluluğu olanların en ağır cezayı alması için üzerimize düşeni yapacağız. Böylesine kazaları bir daha yaşamamak için yapılacak her çalışmaya katılacak, katkı ve destek vereceğiz.

 

‘SENDİKAMIZDA GÖREV YAPMANIN GURURUNU YAŞIYORUM’

 

Genel Maden İşçileri Sendikamız 76 yıllık şanlı geçmişiyle bölgemizin en temel direklerinden biri olmuştur.

Türk-İş’te, ülkemizde ve dünya sendikacılık hareketinde önemli bir yeri olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nda görev yapmanın haklı gururunu yaşıyorum.

Beni bu noktalara taşıyan siz değerli madenci kardeşlerime en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum.

Geride bıraktığımız bu zorlu dönemde beni ve ekibimi taban delege seçimlerinde destekleyen madenci kardeşlerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Hepiniz sağ olun, var olun.

Maden işçileri vefalıdır, cefakardır, ahde vefayı iyi bilir, onun için mücadele edenlere sahip çıkar.

Maden işçileri yerin yüzlerce metre altında arkadaşlarıyla birlikte doğaya karşı canıyla, kanıyla mücadele ederek evine, çoluk çocuğuna helal lokma götürür.

Madenciler zor şartlarda ekmek kazanır ve haklarını korumak için yine hep birlikte ve her şart altında sonuna kadar mücadele ederler.

Maden işçisi kendisine iyilik yapana sahip çıktığı gibi, haklarına, işine, ekmeğine ve ülkesine göz koyanlara da gerekli cevabı verir. Şanlı tarihimiz bunun örnekleriyle doludur.

 

‘ENERJİ KRİZİ YERALTI KAYNAKLARININ ÖNEMİNİ ARTTIRDI’

 

Uzun zamandır madencilik sektöründe, özellikle yeraltı işletmeciliğinde yapılan yanlışlara karşı mücadele ediyor, uyarılarımızı yapıyor, acil adımlar atılmasını talep ediyoruz.

Çünkü ülkemizin taşkömürüne ihtiyacı var.

Ülkemiz her yıl 36 milyon ton taşkömürü ithal ediyor ve dışarıya milyarlarca dolar ödüyor.

Cari açığın en büyük kalemlerinden biri enerji ithalatıdır.

Özkaynağımız taşkömürünü daha çok üreterek bu cari açığı düşürmemiz mümkündür.

Bugün dünyada ve özellikle Avrupa’da yaşanan enerji krizi yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinin ne derecede önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu nedenledir ki demir-çelik fabrikalarımızı, sanayi tesislerimizi kendi kaynağımız olan taşkömürü ile çalıştırmamız gerekmektedir. Son dönemde yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinden söz ediliyor. Oysa biz bunu yıllardır söylüyoruz. Bizler, üretimin arttırılması, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlıklı olarak uygulanabilmesi için işçi açıklarının acilen giderilmesi gerektiğini her ortamda ve her şart altında dile getirdik, anlatmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Türkiye, madenlerde iş sağlığı ve güvenliğini sağlayarak üretmek zorundadır.

 

‘ÖNÜMÜZDEKİ 4 YIL DAHA DA ZOR OLACAK’

 

Geçtiğimiz 4 yıl çok zorlu geçti ama önümüzdeki 4 yıl daha da zor olacak. Önümüzdeki zorlu dönemi yine birlikte mücadelemizle aşacağız. Şube ve Genel Merkez kongremizde tek yürek, tek ses olacağız.

İşimize, ekmeğimize, ülkemizin ve milletimizin geleceğine hep birlikte sahip çıkacağız. Maden şehitlerimize tekrar Allah’tan rahmet diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum.

Şube Yönetimine aday olanların konuşmalarının ardından seçimlere geçildi.

Genel Kurulda Şube Başkanlığına Şanver Turan, Şube Sekreterliğine Rasim Aslan, Şube Mali Sekreterliğine Kadir Tekin, Şube Teşkilat Sekreterliğine Sedat Tosun tek liste halinde aday oldular.