Eroğlu 'Bartın'ı büyük bir felaketten kurtardık'

Bartın'a gelerek bir dizi temaslarda bulunan Orman ve Su İşleri Eski Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, AK Parti Bartın İl Başkanlığı'nı ziyaretinde Bakanlığı döneminde gerçekleştirdikleri yatırımlar Bartın'ı büyük bir felaketten kurtardıklarını ifade ederek Filyos Projesi'nin bölge için önemine dikkat çekti ve 'Filyos Projesi ya da Batı Karadeniz Kalkınma Projesi gerçekten bu bölgeyi Bartın'dan başlayıp belki Sakarya'ya kadar kısmı kalkındıracak bir proje' dedi. Eroğlu, Arıt bölgesinden gelen su sorununa ilişkin soruya ise tüm planlamaların yapıldığını kaydetti.

Eroğlu 'Bartın'ı büyük bir felaketten kurtardık'

 

Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Bartın’a gelerek bir dizi temaslarda bulundu. Bartın Valisi Nurtaç Arslan ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ı ziyaret eden Milletvekili ve Eski Bakan Eroğlu, AK Parti İl Başkanlığı’nı da ziyaret ederek teşkilat üyeleriyle bir araya geldi ve partililerle  istişarelerde bulundu.

Bakanlığı döneminde Bartın’a kazandırılan yatırımlarla ilgili bilgiler vererek açıklamada bulunan Eroğlu, Batı Karadeniz Kalkınma Projesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak “Bartın’ın sevdalısı olarak buraya pek çok kez gelen kişilerden biriyim. Özellikle taşkın riski ile Bartın’ın tamamen su altında kalması ile büyük bir felaket olabilirdi. Allah’a şükür Kirazlıköprü Barajı ile burayı büyük ölçüde kurtardık.

Yine Kışla Sel Kapanı dediğimiz aslında o da bir baraj bunların çok büyük faydası oldu. Ayrıca çok sayıda 100’e yakın bir dereyi ıslah etmiştik. Orman açısından bu bölge çok önemli. Ormancılık faaliyetlerimiz ve milli parklar açısından buraya çok büyük bir değer kazandırdık. Şu anda Kozcağız Barajı’nda da benim zamanımda temel atılmıştı bitti ama yerleşimle alakalı küçük bir sorun var o da çözülecek. BAKAP diye büyük bir proje vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte başlattığımız. Filyos Vadi Projesi de bunun içindeydi. Hakikatten bu proje buranın kalkınmasına lokomotif olacak olan bir proje. Neticede şimdi liman yapıldı, sanayi gelmeye başladı. Şu anda o kadar çok eleman talebi var ki  neredeyse eleman ihtiyacını karşılayamıyorlar. Benim şahsi kanaatim Filyos Projesi ya da BAKAP yani Batı Karadeniz Kalkınma Projesi gerçekten bu bölgeyi Bartın’dan başlayıp belki Sakarya’ya kadar kısmı kalkındıracak bir proje.

Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın selamları var. Dün grup toplantısı vardı. Orada da bazı konulara temas etti. Ama bir de aile konusunu vurguladı. Yani milleti ayakta tutan sağlam bir aile yapısıdır. Dolayısıyla bu konuda bir çalışma başlatıldı. Yeni gelen Valimiz çok çalışkan vizyon sahibi bir Valimiz. Burada da çok sağlam bir aile yapısı oluşması için çalışma yapılacaktır. Bartın bu konuda örnek bir il olacak. Biz hükümet olarak başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere çalışmalara destek veriyoruz. Ben de buranın üçüncü fahri milletvekili olarak her türlü ne gerekiyorsa yapmaya devam ediyoruz. Ziyaretimizin sebebi de hem Valimizi tebrik etmek, hem yeni il başkanlığı binamızı görmek hem de belediye başkanımızla tekrar kucaklaşmak maksadıyla geldik” dedi.

“Barajlarımız olmasaydı komple Bartın su altında kalırdı”

AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı da Eroğlu’na Bartın’ı büyük sel afetlerinden kurtaran barajlar için teşekkür ederek “Bu yoğun programları arasında bizlere de vakit ayırdıkları için Sayın Bakanımıza çok çok teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız bu barajları yapmamış olsaydı belki şu an Bartın’dan söz etmemiz mümkün değildi. Barajlar kurulduğu halde düzlüklere bayağı bir su girdi. Bodrum katlarının hemen hemen hepsine su girdi. Eğer Kirazlıköprü, Kozcağız Barajı bu barajlarımız olmasaydı komple Bartın su altında kalırdı. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere sizlere çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Aydoğmuş ve Ilındır’ın planlamaları yapılıyor

Basın mensuplarının Arıt bölgesinden gelen su sorununa ilişkin sorusuna ise tüm planlamaların yapıldığını belirterek yanıt veren Eroğlu, şunları söyledi:

“Bütün planlamaları yaptık. Hatta bir kısmının projesi hazırlanıyor. Burada 3 tane baraj çok acildi. Onu her şeye rağmen çok hızlı bir şekilde tamamladık. Şu anda benim zamanımda proje ve planlaması yapılan barajlar var. Kışla Sel Kapanı bitti,  Eldeş Barajı bu da bitiyor. Proje hazırlama safhasında Kurucaşile Aydoğmuş Barajı ile özellikle Ilındır Barajının planlama ve projesi yapılıyor. Bunlar da yapılınca sıkıntı kalmayacak. Sadece barajlar yetmiyor çok sayıda dere ıslahları da gerçekleştirdik. Şu ana kadar sadece burada 47 tane büyük derenin ıslahını yapmışız. Ayrıca bazı yerlerde su tutsun diye yukarı havza ağaçlandırmaları yaptık.”

“Susuzluk, çöp dağları, hava kirliliği had safhadaydı”

AK Parti İl Başkanlığı ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Eroğlu soru üzerine Haliç’in durumunu değerlendirdi.  Eroğlu açıklamasında İBB’yi teslim ettiklerinde Haliç’te 49 balık türünün yaşadığını ancak bugün İBB’nin kurulan tesis ve tünellerdeki bakım kontrol çalışmalarını yapmadığı için Haliç’in yeniden kirlenmeye başladığını söyledi.

Susuzluk, hava kirliliği ve çöp dağları gibi sorunlardan kısa sürede kurtararak İstanbul’u yaşanabilir bir şehre dönüştürdüklerini ifade eden Eroğlu, “Susuzluk, çöp dağları, hava kirliliği had safhadaydı. Gazeteler promosyon olarak gaz maskesi dağıtırdı. Çöp dağları vardı, çöpler toplanmazdı. Yabancı ülkelerin İstanbul’daki konsolosluklarına hava kirlenmesi, susuzluk, Haliç’in kirlenmesi, çöplerden dolayı çevre tazminatı ödenirdi. İstanbul böyle bir şehirdi, yaşanmaz bir şehirdi. Hakikaten 1,5 yılda İstanbul’da su kesintisini kaldırdık. Hatta 8 ayda kaldırdık çünkü bizim kendimize göre şevk ve heyecanla, bilgi ve tecrübe ile yüzyıllık bir problemi, kesintiyi kaldırdık” dedi.

Haliç’in temizlenmesi noktasında yapılan yatırım ve çalışmalardan da söz eden Eroğlu, “Haliç’te hayat yoktu yani, 5 milyon m3 çamur var. Tamamen kokusundan 2 km öbür taraftan aracın camlarını kapatırdık yani orada duramazdık. Hiçbir canlı yoktu. Bir tek canlı yoktu. Lağım kokusu her tarafa yayılırdı. Evvela Haliç’e girecek olan bütün atık suları bütün Haliç’e akıyordu yani lağım suları. Biz Sütlüce mezbahası. Ne kadar lağım suyu varsa kanalizasyon, Haliç’e akardı. Kuzeyden ve güneyden önce Kuzey Haliç Projesi ile başladık. Muhteşem, dünyanın en uzun tüneller, kolektörleri ile birlikte Balta Limanına kadar atık suları toplayıp orada arıttık. Güneyde Yenikapı’ya topladık Haliç’in güneyindeki bütün atık suları. Büyükşehir Belediyemiz ise katı atıkları çözdü. Ve neticede İstanbul gerçekten muhteşem oldu. Tabi Haliç’e atık su, çöp vs gelmeyince, derelerde… Kağıthane deresi, Küçükköy, Alibeyköy derleri. Üç tane dere var bunları da ıslah ettik. Geriye ne kaldı? 5 milyon m3 çamurun buradan alınması. Alınması için ne yaptık biliyor musun? 5 milyon m3 çamur kaç tane kamyonla taşınır düşünün. 500 bin kamyonla taşımak. Nereye taşıyacaksın? Allah lütfetti tam orada Alibeyköy’de bir taş ocağı bulduk. Oraya dünyadaki ilk defa bir teknoloji ile ne yaptık biliyor musunuz? Suyla beraber çamuru emdik, pompayla bastık. Taş ocağında çamur çöktü. Duru suyu üsten süzerek Haliç’e verdik temiz bir şekilde. Böylece suyla beraber çamuru sessiz sedasız hiç kimsenin haberi olmadan, koku problemi olmadan taşıdık 5 milyon metreküp çamuru. Tabi bunlar, çamurlar taşınınca, derelerden temiz su gelince Haliç kendisini toparladı” ifadelerini kullandı.

“Haliç yeniden kirlenmeye başladı”

Yapılan çalışmalar neticesinde Haliç’te balık tutma yarışmalarının düzenlenir hale geldiğini ancak İBB’nin kurulu tesis ve tünellerde gerekli bakım ve kontrolleri yapmadığını ve Haliç’in yeniden kirlenmeye başladığını söyleyen Eroğlu, “Bir yıl içinde orada balık tutma yarışması yapar hale geldik, hiçbir canlı yokken. Şu anda biz ayrılırken, yani AK Parti belediyeyi teslim ederken 49 tür balık vardı. Ama biz tesisleri yaptık bunları çalıştırmak gerekiyor. Yani siz kanalların bakımını yapmazsanız, çöpleri toplamazsanız, tekrar kirletirsen bir çamur yine birikmeye başlar. Burada tavsiyemiz şu reklamı filan bıraksınlar. Veya bir çeşmeye musluk takma hikayelerini bıraksınlar. Bizim getirdiğimiz suyu, bizim restore ettiğimiz tarihi çeşmeye musluk takma merasimlerini bıraksınlar da bizim hazır, tamamen bütün şebekeyi tamamen yeniledik bütün şebekeyi. Bütün kanalizasyon sistemi, kolektörler, tüneller,  arıtma tesisleri bunları yaptık. Sadece bunlara düşen bu dev yatırımları… Bir de borç ödedik, borçsuz teslim ettik. 1,5 milyar borç ödedik. Ve muazzam gelir bıraktık su geliri. Dolayısıyla bunlara sadece düşen işletmeye dikkat etmesi lazım. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bunun, meselenin özeti bu. Şu anda hakikaten bakım çalışmaları vs kontrol çalışmaları yapılmadığı için bir kirlenme söz konusu. Ayrıca biz birde temiz su gelsin diye Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile oradan İstanbul Boğazından bir tünelle Kağıthane deresine su aktarılmıştı temiz su. Onu da elektrik enerjisi oluyor diye çalıştırmıyorlar. Dolayısıyla Haliç’in durumu budur yani” diye konuştu.