Erdoğan: ''Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik'

Kabine Toplantısının ardından sadece Zonguldak'ın değil Bartın için de önemli olan Filyos Limanıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti. Açacağımız yeni tespit kuyularıyla, bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Yaptığımız yeni keşfimiz, bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize de kapı aralayacaktır' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz'deki gaz rezervinin toplamda 710 milyar metreküpe ulaştığını söyledi.

Erdoğan: ''Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Toplantıda ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

 

"Yerli ve yenilenebilir kaynaklara yaptığımız devasa yatırımlardan ülke içi dağıtım şebekelerinin geliştirilmesine, uluslararası iş birliklerine kadar hayata geçirdiğimiz kritik projelerle hedefimize adım adım ilerledik. Bu anlayışla, petrol ve doğal gaz aramalarına başladığımızda nice şantaja, nice yıldırma çabasına, nice ambargoya, nice içeriden ve dışarıdan gizli-açık tehdide maruz kaldık, ama biz mücadeleden asla vazgeçmedik, geri adım atmadık, karşımıza çıkartılan her engeli daha büyük azimle aştık. Bizi geriletmek için oynanan her oyunu sabır ve dirayetle bozduk. Türkiye’yi kendi gemileriyle, kendi insan kaynağıyla, kendi ekipmanlarıyla kimseden izin almadan, kimseye müdana etmeden bu işleri tek başına yürütecek imkâna kavuşturduk. Hamdolsun, bu kararlı ve dik duruşlu çabalarımızın karşılığını Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük ilk keşfimizle aldık. Zaman içerisinde yeni keşiflerle birlikte bu sahadaki rezervimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Yerli doğal gazımızı 2023’te milletimizin hizmetine sunmak için şu anda gece-gündüz çalışıyoruz. Gemileri görüyorsunuz, bundan sondaj gemileri, ayrıca iki tane de sismik var.

Denizaltı ve kara tesislerinin inşasına ona da başladık ve bir kısmını da tamamladık.  Sadece deniz yetmez dedik, kara da olacak. Bir zamanlar karada buluyorlardı, ondan sonra burada bir şey yok deyip betonu atıyorlardı. İşte biz şimdi onların hepsini yeniden hayata geçirdik.

Bu arada Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar da yaptık. Fatih Sondaj Gemimiz 29 Ekim günü Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümünde Çaycuma-1 sahasında yeni sondajına başladı. Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesi bugün milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz Çaycuma-1 sondajında denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti. Basın mensupları da hiç alkışlamıyor ha, yanlış iş mi yaptık? (Alkışlar)  Açacağımız yeni tespit kuyularıyla bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Yaptığımız yeni keşfimiz bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize de kapı aralayacaktır. Toplanan verileri analiz ettikten sonra en kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız.

“Karadeniz’deki gaz rezervimiz toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı”

 Karadeniz gazına dair bir diğer müjdeli haberimiz, daha önceki rezervimiz ile ilgili yaptığımız yeniden değerleme çalışmasıdır. Dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi, sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu modellemelerini çıkarttı. Bu modellemelere dayalı verilerin detaylı analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz’deki gaz rezervimiz Çaycuma-1’deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı.

Sahadaki üretim miktarımızı, kuyu sayısı, boru büyüklüğü ve sahada kullanılacak kompresörler gibi unsurlar belirleyecek. Burada keşfettiğimiz gazı da Sakarya sahasına bağlayarak millî gaz sistemimize ne yapacağız, entegre edeceğiz.

Yeni keşfimiz ve mevcut rezervin son değerlemesi ile birlikte Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla, buraya dikkat edin, ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum, burası çünkü çok farklı, bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. İşte onun için 2023 çok önemli, 2023 çok önemli. Evet, 85 milyon hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik değerini ülkemize kazandırmış olmanın gururu ve mutluluğu içindeyiz.

İnşallah önümüzdeki dönemde Karadeniz’de daha fazla alanda arama kuyusu açacağız iki tane sismik araştırmayla birlikte. Bununla yetinmeyecek, Akdeniz’deki keşif çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz. Rabbimizin yardımı ve ekranları başında bizi izleyen milletimizin desteğiyle 2023’te ve sonrasında da sürekli yeni müjdelerle kamuoyunun huzuruna çıkmayı ümit ediyoruz.

Yerli gazımız, son dönemde önemli mesafe kat ettiğimiz enerjide merkez ülke hedefimize büyük katkı sağlayacaktır. Hâlihazırda 7 uluslararası doğal gaz boru hattımız, 4 LNG tesisimiz, 2 yeraltı doğal gaz depolama tesisimiz ve organize toptan doğal gaz satış piyasamızla enerjide merkez ülke olmak için gereken tüm imkâna sahibiz. Biliyorsunuz, TürkAkım nereye gelecek, Trakya’ya. Orası bir hub olacak, oradan da nereye? Tüm Batıya bizden gidecek. Rusya’yla iş birliğimizle bu adımı atacağız. Amacımız; ülkemizde gazın gazla rekabet edeceği bir pazar kurmaktır. Bu piyasaya dâhil olacağını açıklayanlar yanında, yeni ülkelerin de sistemimize eklenmesi için hummalı bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Türkmenistan’a niye gittik, Avaza’ya niye gittik? Bu adımları atmak için. İşte orada da Türkmenistan, Azerbaycan’la birlikte inşallah bir başka adım atalım diyoruz. Hazar’ın, Akdeniz’in, Ortadoğu’nun enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız. Sadece İstanbul ve Çanakkale’deki köprülerimizle değil enerji köprüleriyle de doğuyu ve batıyı birbirine bağlayacağız. Daha önemlisi; sadece son 20 yılda yaptığımız petrol ve gaz üretimiyle 41,3 milyar dolarlık ithalatın önüne geçerek bu kaynağı milletimizin diğer alanlardaki ihtiyaçları için kullandık, geliştirerek kullanmaya devam edeceğiz.

“Nihai amacımız Türkiye’nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir”

Denizlerdeki doğal gaz çalışmaları yanında, karada da petrol arama ve sondaj faaliyetleri yürütüyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yeni keşifler ve mevcut sahalarımızdaki üretim artışlarıyla ham petrol rezervimize 635 milyon varillik ilave sağladık. Adana ve Gabar Dağındaki iki yeni keşfimizle birlikte günlük ilave 6500 varil petrol üretimine başladık. Ey Allah’ım, Gabar’da teröristlerle savaşırken, şimdi petrolü bulduk; nereden nereye… Arayan belasını da bulur, Mevla’sını da bulur, biz Mevla’mızı bulduk.

Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz bugün itibariyle, dikkat edin, 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl yurt içi petrol üretimimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz. Nihai amacımız; petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığımızı bir an evvel tamamen kırarak Türkiye’nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir. Bizler çalışmakla, üretmekle, gayret etmekle mükellefiz, takdir Allah’tandır. Ekiplerimizin yoğun çalışması ve milletimizin dualarıyla inşallah daha nice müjdeleri milletimizle paylaşacağız.

Tabi bu arada ben Türkiye Petrolleri’nin tüm mensuplarına, yani Enerji Bakanımdan Bakan yardımcılarına, tüm ekiplerine özellikle şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Gerek denizde, gerek karada bu yapılan çalışmalar sıradan değil büyük emek var.

Bugün tabii bir müjde de çiftçilerimize ve tüketicilerimize vermek istiyorum. Salgın sonrası küresel emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmayı fırsat bilerek haksız kazanç peşinde koşanlarla mücadelemizi yeni araçları devreye sokarak sürdürüyoruz.”