Elektrik enerji kaynakları konuşuldu

Bartın Üniversitesindeki (BARÜ) seminerde Türkiye'nin enerji kaynakları, akıllı teknolojiler ve siber güvenlik altyapı çalışmaları ele alındı.

Elektrik enerji kaynakları konuşuldu

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) “5 Aralık Dünya Mühendisler Günü” kapsamında, insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar inşa eden ve geleceği tasarlayan bilim temelli projelerle tüm insanlığa hizmet eden mühendisler anıldı. Bu kapsamda Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Siber Güvenlik ve Akıllı Sistemler Kulübü (SİBERAS) iş birliğiyle “Türkiye’de Elektrik Güç Sisteminin İşleyişi ve Akıllı Şebekelere Duyulan İhtiyaç” konulu seminer düzenlendi.

Seminerde Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdal Irmak konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Irmak sunumunda Türkiye’de elektrikli güç sisteminin işleyişindeki mevcut durum, yaşanan sorunlar ve gelecekte gerçekleşmesi beklenen gelişmeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Türkiye’de üretilen ve tüketilen elektrik enerji kaynakları hakkındaki güncel çalışmaları aktaran Irmak, “Doğudan batıya enerji transferi sağlanırken enerjiyi ürettiğimiz bölge ile tüketen bölge arasında kilometrelerce fark olması çalışmaları zorlaştırıyor. Hatta mevsimler ve günün farklı saatlerinde olması bile elektrik enerji transferini etkiliyor” dedi.

Ülkeler için siber güvenlik altyapılarının kritik öneme sahip olduğunu da vurgulayan Irmak, sistemlerin zarar görmesi halinde vatandaşların sağlığına, güvenliğine, ekonomik refahına ciddi olumsuz etki edecek durumlar yaşanabileceğine değindi.

Irmak, “Sistem şebekelerinin bir an bile durması bir ülkenin tamamını etkiler. Bu durum bir siber güvenlik unsurudur ve kritik altyapı çalışmaları gerektirir. Bütün merkezleri anlık olarak takip edebileceğimiz bilişim altyapısı yaşanabilecek olumsuzlukları önlemede önemli bir etkendir. Ülke olarak kontrol ve sistem mühendisliği gerektiren ciddi çalışmalar yürütmeliyiz” diye konuştu.

‘Enerji tasarrufu’ ve ‘enerji verimliliği’ kavramlarına dikkat çeken Irmak, dünyada artmaya devam eden nüfus ile birlikte ihtiyacı karşılayacak yeni teknolojiler olmadığı için tüm insanlığın enerjiyi verimli kullanması gerektiğini vurguladı.

Seminer, soru ve cevapların alınmasının ardından hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.