Ekmek ve simit artık zamlı!

Bartın'da ekmeğe ve simide gelen zamlı tarife başladı. Bundan sonra 5 liradan satılan 200 gram ekmek, 210 grama yükseltilerek 7.5 liradan, 5 liradan satılan 80 gram simit 7.5 liradan satılacak.

Ekmek ve simit artık zamlı!

Bartın’da ekmeğe ve simide gelen zamlı tarife başladı. Bundan sonra 5 liradan satılan 200 gram ekmek, 210 grama yükseltilerek 7.5 liradan, 10 liradan satılan 400 gram ekmek 420 grama yükseltilerek 15 liradan satışa sunuldu. Bu rakamlara göre ekmeğe yüzde 43 zam yapılmış oldu. 5 liradan satılan 80 gram simit 7.5 liradan satışa sunulacak. Bu rakamlara göre simide yüzde 50 zam gelmiş oldu. Yaş yufkanın Kilogramı 40 liradan 50 liraya. Bu rakamlara göre yaş yufkanın kilosuna yüze 25 zam yapılmış oldu. Tel kadayıfın Kilogramı ise 50 liradan 60 liraya yükseltildi. Bu rakamlara göre tel kadayıfın kilosuna yüzde 20 zam yapılmış oldu. Yeni zamlı tarifeye başlandı. 

Akdeniz’den açıklama

Bartın Esnaf Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz zamlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bartın’da faaliyet gösteren fırıncıların girdi maliyetlerinde yaşanan artış üzerine ve artan maliyetler karşısında zam talebinde bulunmalarının ardından ekmek fiyatlarında artışa gidildi. Artan maliyetler dolayısıyla zam talepleri vardı, komisyonda Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye, Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Sanatkârlar Odası Birliği ve Bakkallar Bayiler Odası yer alıyor. Komisyon tarafından yapılan incelemelerin ve değerlendirmelerin ardından Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve Ticaret Bakanlığının görüşü nünün alınmasını müteakiben tüm bu süreçlerin nihayetinde yeni gramaj ve fiyatlar hakkında karar alınıyor. Bu karar fırıncı esnaflarının tek başına aldığı bir karar olmayıp komisyonca alınan bir karar olup, Bartın’da ekmek üretimi yapan fırınların artan maliyetler karşısında zam talebi değerlendirildi. Değerlendirme komisyonunda Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye, Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Sanatkârlar Odası Birliği ve Bakkallar ve Bayiler Odası’nın yer aldığı komisyonca yapılan değerlendirmenin sonucunda oluşan Ekmek Fiyatları Azami Hadlerini Gösterir Ücret Tarifesinde yer alan 210 gram ekmek fiyatı ise 7,5 TL’den, 420 gram ekmek fiyatı ise 15 TL’den, ve 80 gram normal simit 7,5 TL’den, 80 gram esmer simit 8,5 TL’ den 10 Temmuz 2023 Pazartesi gününden itibaren satışa sunulmaya başlanacaktır. Bartın sınırları içerisindeki esnaf ve sanatkarın kullandığı tarifeleri belirlemede tek yetkili olan Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu yetkisini kullanırken her zaman esnaf ve sanatkarı mağdur etmeden, tüketiciyi yani halkımızı düşünerek hareket etmiştir. Birliğimiz, bundan sonra da bu anlayışla hareket edecek halkımızın ve esnaf ve sanatkarımızın mağdur olmaması için azami çaba gösterecektir.”