Dursun 'Barajlar Bartın'ı büyük zarardan korudu'

3 maddeyle başlayan İl Genel Meclisinin Ağustos gündeminin ilk toplantısında 9 Temmuz'da Bartın'ın değişik noktalarında yaşanan sel ve su baskınlarına değinen İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, 3 gün süren yağışlar sonrasında ilde yaşanan büyük 1998 seliyle 2022 ve 2023 yıllarında yaşanan afetteki yağış miktarlarını kıyaslayarak, Bartın'da yapılan 3 baraj sayesinde büyük bir zararın önlendiğini söyledi.

Dursun 'Barajlar Bartın'ı büyük zarardan korudu'

İl Genel Meclisi, Ağustos gündemi toplantılarına başladı. Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında bir kez daha bir araya gelirken Başkan Dursun, gündemin ilk toplantısında 9 Temmuz’da Bartın’ın değişik noktalarında yaşanan sel ve su baskınlarına değindi. Bartın halkına bir kez daha geçmiş olsun dileyen Kenan Dursun “9 Temmuz tarihinde yoğun yağışlar sonrası ilimizin tamamında etkili olan özellikle yaka selleri ve sonrasında kısmen taşan Bartın ırmağının oluşturduğu zararlardan dolayı tüm Bartın halkına bir kez daha geçmiş olsun temennisinde bulunuyorum.  2 gün süren yağışlarla metrekareye düşen miktar 200 kilogramı aşarak aslında geçtiğimiz yıl yine Temmuz ayında 3 gün etkili olan yaklaşık 300 kilogram düşen yağış ardından yaşanan sel afetinde ilimizde alınan hasarın yine aynı etkiyle tarih tekerrür etti. 21 Mayıs 1998 yılındaki Bartın tarihinde yer alan büyük sel afetinde de 3 gün boyunca etkili olan yağışlar,  ilimizin her noktasına dengeli yağmasıyla Bartın Irmağının taşarak ilimizin yüzde 70’ini sular altında kaldı ve yaşanan afetin zararlarının telafisi ise çok uzun yıllara sirayet etti” dedi.

“3 baraj büyük zararları önledi”

2022 ve 2023 yıllarında yaşanan afetteki yağış miktarının 98 selindeki 3 günlük yağış miktarıyla eş değer olduğu ifade ederek barajların önemine dikkat çeken Dursun, “2022 ve 2023 yıllarında yaşanan afette ise ilimizin 98 selindeki 3 günlük yağış miktarıyla eş değer olmasına rağmen son dönemde yapımı tamamlanan 3 baraj ve bir çok bölgede gerçekleştirilen taşkın korumalarla meydana gelebilecek daha büyük zararlar önlenmiş oldu.  O nedenle bugünkü hasarın büyük sel afetiyle mukayesesi söz konusu bile olamaz. Sel afeti yaşadığımız ilk günden itibaren bizleri yalnız bırakmayan, acil yardım ödenekleriyle hayatı normale döndürmemizde büyük katkı sağlayan Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç’a ve İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’ya yürekten teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanına teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere barajların yapımına katkı sağlayanlara da teşekkür eden Kenan Dursun “Öncelikle ilimizde yapımı tamamlanan 3 baraj ve taşkın korumaların bölgemize kazandırılmasında büyük katkıları olan başta Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere yine bu anlamda Bartın’a büyük önem veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, ayrıca afet süresi içerisinde tam bir koordinasyon sağlayan Sayın Valimiz Nurtaç Arslan’a ve arazide büyük gayret ve çaba ile çalışan tüm ekiplerimize teşekkür ediyor, bu tür afetlerin bir daha tekerrür etmemesini yürekten diliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Ağustos gündemi 3 maddeyle başladı

Bu açıklamalarının ardından Meclisin Ağustos gündemine de değinen Dursun “Yine Ağustos ayı meclisinde 3 gündem maddesi var.  İlerleyen birleşimlerde de ilaveler olabilecek. Temmuz ayı meclis toplantılarının ardından ihtisas komisyonlarına havale edilen tüm dosyalar, Meclis Başkanlığına ulaştı. Komisyon çalışmalarında büyük bir özveri ve gayretle çalışan başta komisyon başkanları olmak üzere komisyonlarda görev alan tüm meclis üyelerine göstermiş oldukları gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. 5 gün sürecek olan Ağustos ayı meclis toplantılarında alınacak olan kararların ilimize ve idaremize hayırlı olmasını diliyor, bu süreçte alınacak tüm kararlara katkı sağlayan meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.