Doğalgazın belediyeye maliyeti 15 milyon TL!

Amasra Belediyesinin çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, 2023'te doğalgazda ilçedeki 5 merkez mahalle için ilk kazmanın vurulacağını açıkladı. Doğalgazın öncelikle merkez hattan geçirileceğini ifade eden Çakır, bu yaz da Kaleşah Mahallesinde çalışma yapılacağını söyledi. Çakır, ilçedeki doğalgaz çalışmalarının Amasra Belediyesine yaklaşık 15 milyona mal olmasını beklediklerini kaydetti.

Doğalgazın belediyeye maliyeti 15 milyon TL!

AMASRA’DA 5 MAHALLEDE İLK KAZMA VURULACAK

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Amasra Belediyesinin çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yalı mevkiindeki Medcezir Kafede yapılan değerlendirmeye CHP İl Başkanı Selim Karakaş ve Merkez İlçe Başkanı Nazif Çomak da katıldı. Açıklamalarına bulunmadan önce Amasra maden kazasında hayatını kaybeden şehit madencilere bir kez daha Allah’tan rahmet,  ailelerine de baş sağlığı dileyen Recai Çakır, şunları aktardı:

 “Takipçisi olmaya devam edeceğiz”

“Bence her toplantının artık ilk gündemi olması gereken 14 Ekim 2022’de yaşadığımı maden faciası. Kaybettiklerimize tekrar Allahtan rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.  Bu sürecin Amasra’daki her bileşen gibi takipçisi olmaya devam edeceğiz Amasra Belediyesi olarak. Yeni bir yıla girdik. 2023 yılı umarım 2022 ve öncesinde yaşadığımız sıkıntıların son bulduğu, Atamızın çizdiği çağdaş muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefine daha yaklaştığımız bir yıl olsun. Bugün yine programı müsait olan meclis üyelerimiz aramızda. İl başkanımız, merkez ilçe başkanımız, Amasra İlçe Başkanımız sağ olsunlar. Aslında bu kadar ara vermezdik ama maden patlaması nedeniyle bu arayı biraz uzatmış olduk. Yaşananları kısaca anlatmak istiyorum. Önemli başlıkları.

“Doğalgaz yatırımı kentimize geliyor”

Ağustos ayında Enerji Bakanlığımızdan sağladığımız bütün ile kent merkezindeki yollarla ilişkili düzenlemeleri yapma olanağına kavuşmuş durumdayız. Diğer kısımlarını da belediye olarak biz finanse ederek bu sorunu çözeceğiz. Ancak hemen burada kısa bir açıklama yapmak isterim. Daha önce müjdesini paylaştığımız doğalgaz yatırımı kentimize geliyor. Ve bu nedenle yollarla ilgili meseleyi de kısmen doğalgaz boruları ana hatları geçtikten sonra hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Kamu kaynağının heba olmaması adına yine rehabilitasyonla deva edip eski yol tabir ettiğimiz Kaman kazpınarı tarafından doğru gelecek olan doğalgazı Kaleşaha ulaştırdıktan sonra merkez yollarımızı da yenileme. Şu an rehabilitasyonla devam edeceğiz.

“Engelli vatandaşlarımıza akülü araç ve tekerlekli sandalye dağıtımı”

Yine Ağustos ayı içerisinde her yıl yaptığımız gibi İstanbul Bedensel Engelliler Derneğimizle birlikte engelli vatandaşlarımıza akülü araç ve tekerlekli sandalye dağıtımı yaptık. Bu konuda ilimizdeki derneklerle hem parti örgütümüzle birlikte her yıl üzerimize düşen sosyal sorumluluğu derneğimiz ’inde desteğiyle yerine getiriyoruz.

“12 günlük bir program dolu dolu”

30 Ağustos tarihiyle başlayan Zafer Bayramımızla başlattığımız uluslararası şehir festivalimiz vardı. 12 günlük bir program dolu dolu. Birçok sanat disiplininin, atölyenin, eğitim çalışmalarının bir arada yürüdüğü, kentimizde ilk defa tarihimiz açısından önemli olan Bedesten mevkiinin konserlere sahne olduğu, belki binlerce misafirimizle, hemşerimizin içerisinde kendine uygun etkinlikler bulduğu bir şehir festivalini hayata geçirdik. Ve bu festivali de 30 Ağustos Zafer Bayramı kortej yürüyüşü sonrası gerçekleştirmiş olduk.

“Bu meselelerde de ekiplerimizle birlikte çalıştık”

4 Eylül tarihinde Abdipaşada yaşanan sel ile ilgili belediye olarak tüm ekiplerimizle, bugüne kadar yaşanan her türlü sıkıntıda kentimizin genelinde, ülkemizin genelinde elimizden geleni yaptığımız gibi bu meselelerde de ekiplerimizle birlikte çalıştık.

“Ulaşımı belediye olarak yine sağlayacağız”

16 Eylül tarihinde göreve geldiğimizden bu yana devam ettirdiğimiz Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinliklerimiz Türkiye Belediyeler Birliği koordinasyonuyla yapılan, Amasra Belediye olarak da etkinlikleri hayata geçirdik. Eylülün 27’sinde önemli bir gelişmede yaşanmış oldu. En az 50 yıldır ilçe sınırlarımızda bir mezarlık alanı ilavesi olmamıştı. Orman Genel Müdürlüğümüze de buradan teşekkür edelim. Amasra’da Ahatlar tepede çok programlı lisenin karşısındaki alanda 17 dönüm bir alanı mezarlık olarak almış olduk. Şu anda düzenlemeleri devam ediyor. Belki kentimizin 100 yıl boyunca ihtiyacını görecek bir yatırımda devam ediyor. Görece kent merkezine uzak bir nokta. Ancak daha önceleri yaptığımız gibi Arife günlerinde, cenazelerde merkezden mezarlık alanına ulaşımı belediye olarak yine sağlayacağız. Tabi mezarlık yer seçimiyle ilgili kriterler var. Yani sadece bizim gönlümüzden geçen değil mevzuatın emrettiği, yola yakınlık, su kaynaklığına uzaklık vs. kriterlerde göz önüne alındığında ve en az 50 yıllık bir ihtiyacı göz önüne getirdiğimizde en uygun olan bu alanı da Amasra ilçemize kazandırmış olduk.

“Doğalgazla ilgili ön gördüğümüz süreç yürüyor”

29 Eylül tarihinde İstanbul’da Akmercan ki biliyorsunuz bölgemizin dağıtım firması doğalgaz açısından. Bir görüşme gerçekleştirdik. Doğalgazla ilgili ön gördüğümüz süreç yürüyor şu an. 

“Kaplama maliyetlerini üstlenecek”

4 Ekim’de Enerji Piyasası Denetleme Kurulunda görüşmelerimizi gerçekleştirildik. 2023 yılı itibariyle Amasra merkez 5 mahalle için doğalgaz yatırımı adına kazma vurulacak bu müjdeyi bir kez daha paylaşalım. Hedefimizde şudur yaptığımız görüşmelerde eski yol tarif ettiğimiz Kazpınarı Kaman yönünden gelecek olan doğalgazı öncelikle merkez hattı geçirdikten sonra yazın Kaleşah mahallesinde de çalışmalara ağırlık vererek okul kapanması ve açılması arasında takdir ederseniz ki çalışma şansımız yok. Turizm hareketliliğinin yoğun olduğu bir dönem. Sonrasında da merkezde çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz. Belediye meclisimize de teşekkür edelim. Bizim önerimizle meclis gündemine gelen tüm üst kaplama maliyetlerini oy birliğiyle kabul ettik. Bu konuda da Akmercan firması doğal olarak kazanmak amacıyla bir yatırım yapacak. Belediyede halkımızın ihtiyaçlarında en önemli başlıklardan olduğu doğalgaz için kaplama maliyetlerini üstlenecek. Bu iki kurumun çabalarıyla hemşerilerimiz belki bir miktar eziyet çekecek. Her yerde olduğu gibi. Doğalgaz süreci sıkıntılı bir süreç. Tüm yollarımız, caddelerimiz kazılmış olacak. Ama sonrasında hem hava kalitemiz hem maliyetler açısından güzel günleri birlikte yaşayacağız.

“Kentimizin tanıtımına ciddi katkısı olan organizasyonlardan biriydi”

5-9 Ekim tarihlerinde yine 30’un üzerinde ilden bisikletçilerimizin katılım gösterdiği Bartın Bisiklet Festivalinin Amasra ayağını hayata geçirdik. Hem kentimizden hem değişik illerden Amasra’mıza gelen, turizm rotalarımızı, eko rotalarımızı gezenlere teşekkür ediyoruz. Kentimizin tanıtımına ciddi katkısı olan organizasyonlardan biriydi.

“Yargı yoluyla hakkettikleri cezayla karşılaşması konusunda bizde takipçiyiz”

14 Ekim tarihinde maalesef elim faciayı yaşadık. Bu konuyla ilgili olarak şu ana kadar yapılan açıklamalar üzerinde söylüyorum, herkesin en temel beklentisi tekrara o maden ocağında çalışmaya girecek olan insanlarımızın, emekçi kardeşlerimizin vicdanı rahat bir biçimde, kafası rahat bir biçimde o ocağa girebilmesi ve yaşanan facianın sorumlularının da tek tek en alttan en üste kadar kamuoyu önünde açıklanması gerektiği ve yargı yoluyla hakkettikleri cezayla karşılaşması konusunda bizde takipçiyiz. Amasra tarihi turistik, doğal değerler ve gastronomi değerleri konusunda turizmin öne çıkmış Karadeniz’in en önemli marka değeri. Ancak en önemli kaynaklarımızdan bir tanesi de kömür. Yıllardır Amasra’da kömürün ekmeğini yemeyen bir insan yok gibi. Geçmişte 6 binin üstünde insanın çalıştığı ama şu anda işçi sayısının 540 olduğunu hepimizin bildiği bir alan. Biz burada kömürün yer yüzüne çıkmasını önemsiyoruz. Ve kamu eliyle yapılmasını da özellikle son dönemde yaşadığımız enerji krizi nedeniyle çok daha net görmüş olduk. Taşkömürü stratejik bir ürün ve mutlaka kamunun bu konuda söz sahibi olması değerli. Kötü bir deneyim yaşadık biliyorsunuz. 2004 yılında yapılan ihalede 3 yılın içinde kömür çıkarma sözüyle burada ihale alan firma maalesef 17 yıldır henüz bir kaşık kömür çıkarmadı. Umalım o günleri de hep beraber yaşayalım. Bizim önceliğimiz kamu eliyle yapılmasıdır.

“Ancak çalışmalar devam ediyor”

14 Ekim günü 15 Ekim tarihinde kardeş belediye protokolünü beraber imzaladığımız Çankaya Belediyemizin antik liman bölgesindeki belediyemize ait rekreasyon alanlarının düzenlenmesiyle ilgili tanıtım töreni yapacaktık 15 Ekim tarihinde 14 Ekim tarihinde Çankaya Belediye Başkanımız Alper Taşdelen’de buradaydı ama patlama haberini duyar duymaz tüm gündemimiz oraya döndüğü için bu açılışı iptal ettik. Ancak çalışmalar devam ediyor. Tarihte bir değişiklik olmazsa Ocak ayı sonu olmadan açılışını da birlikte yapmayı planlıyoruz.

“Süreci takip etmeye tüm imkanlarımızla gayret edeceğiz”

29 Ekim tarihinde Cumhuriyete bağlılık ve maden şehitlerimize saygı yürüyüşü yaptık ve sonrasında da Dünya Madenciler Gününe kadar madencilerin anıtı önünde Amasra’yı unutma heştekiyle başlattığımız fener yakımına 4 Aralık tarihine kadar devam ettik. Bu arada çokça siyasi parti temsilcisi, sendika, dernek, şehit yakınları, eşleri, muhtarlarımız, kitle örgütleri bu alanda madenciyi unutma heştekiyle duygu ve düşüncelerini defterimize yazma ve içimizde yanan ateşin sembolü olan meşaleleri de bu etkinliği devam ettirme olanağına kavuşmuş olduk. Düzenli olarak yakmayı bıraktığımız bu 4 Ekim gibi anlamlı bir tarihte süreci takip etmeye tüm imkanlarımızla gayret edeceğiz. Tabi bu arada onlarca, yüzlerce taziye mesajını kabul ettik. Amasra adına şehit madencilerimiz, yaralı madencilerimiz adına teşekkür ediyoruz.

“Bu filmin en önemli destekçileri arasında yer aldık”

15 Kasım tarihinde, Barış Akarsu filmimiz ki hepimiz için Amasra’nın en önemli değerlerinden birisidir Barış kardeşimiz. Temsil ettiği değerler açısından da. Filminin galasına katıldık. 18 Kasım tarihi itibariyle de Türkiye’de vizyona girdi. Hem Barış Akarsu kardeşimizi anma hem de Amasra’nın bu firma aracılığıyla tanıtımı da bizim için önemliydi. Belediye olarak da bu filmin en önemli destekçileri arasında yer aldık. Amasra’da çekilmesi ve Bartın’da çekilmesi adına ciddi ekonomik ve psikolojik, sosyal destek sağladık.

“Yine devamı olacak”

22-24 Kasım tarihleri arasında Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da ikinci ayağını gerçekleştirildiğimiz İsveç kalkınma ajansı ile birlikte yürüttüğümüz eğitim çalışmalarımızın ikinci yağına katıldık. Yine devamı olacak. Gürcistan’da ve İsveç’te. Hem uluslararası kardeş belediyecilik ilişkileri açısından hem de insan hakları temelli yaklaşım düzeyli bir eğitim aldığımız bu çalışmayı önemsiyoruz.

“Avrupa’da yerel yaşamda kadın erkek eşitliği şartını imzaladık”

25 Kasım da Avrupa’da yerel yaşamda kadın erkek eşitliği şartını imzaladık ve bu şart her ne kadar bizi taahhütler altına sokmasa da bunun gereklerini yapmaya devam edeceğiz. Yeni üye olduğumuz Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliğinin 26 Kasım tarihinde beratımızı almış olduk. Bartın ve Amasra zaten saygı ve çevre mücadelesi açısından oldukça önemli bir yer. Termik geçmişimizi hepiniz hatırlayacaktır. Bu deneyimlerimizi her ne kadar adı Ege ve Marmara olsa da tüm Türkiye’den belediyelerin üye olduğu bu birlik aracılığıyla paylaşma. Güneş enerji santrali gibi yenilenebilir enerji yatırımlarında buradaki deneyimden birikimden faydalanma hedefindeyiz.

“DSİ tarafından yer altı barajı kazandırıldı”

2 Aralık tarihinde yine yağışlı bir süreçte Uğurlar hattından gelen ve Ulus Bahçecik hattından gelen su hatlarımızda olan arızalar ki büyük arızalardı. Bunları giderme olanağımız oldu. Özellikle Bartın Belediyemizle birlikte Ulus Bahçecikten gelen hatta yeni bir ilave oldu. Yer altı barajı kazandırıldı DSİ tarafından. Bizde bu hattın tümünün yeniden yapımıyla ilgili proje ihalesinin yapıldığının ve devam ettiğini biliyoruz. Ankara ziyaretlerimizde bire bir takip ediyoruz. 2024 yılında bu hattın tamamı yenilecek ki büyük bir yatırım. Hem Bartın hem Amasra Belediyesine ciddi bir maaliyette yansıyacak bunu belediyelerimiz uzun vadeli şekilde ödeyecekler. Suyla ilgili yaşadığımız arızalar uzun süreli bir çözüm olacak.

“Seminer düzenledik”

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Serhan Asker Halk TV’de yayınlanan görkemli hatıralar filmi ilçemizdeydi. Hem maden patlamasıyla ilgili o güne kadar yaşananlar, ailelerle Türkiye kamuoyunun buluşturulması açısından bizim için önemliydi. Desteklediğimiz çalışmalardan bir tanesiydi. Maden faciasından etkilenen aileler, belediye çalışanları ya da diğer bileşenlerle ilgilide Türkiye’deki TODAP adlı psikoloji, gönüllü psikologlar aracılığıyla ilk ayağını kendi itfaiye ekibimize verdiğimiz bir seminer düzenledik.

9 Aralık tarihinde İzmir’de düzenlenen Travel Turkey İzmir fuarına katılık. Hem kruvaziyer hem de kente gelen turlar, acenteler, operatörlerle görüşmeler ve turizm amaçlı yatırımı arttırmayla alakalı görüşmelere oldu.

“Yaşadığımız faciasının yıl dönümünde…”

27 Aralık tarihinde yapmayı planladığımız ve talep ettiğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesinde talep ettiğimiz 2’inci Yüzyılda Cumhuriyet meydanı düzenlemesi ve madenci anı mekânı konulu çalışmaya esas ön projeleri kentimizdeki odalar, sendika ATİM, belediye ekipleri, üniversiteden katılımlarla değerlendirme, görüş ve önerileri toparlama şansımız oldu. Bu projeyi takip etmeye devam edeceğiz. Hedefimiz 14 Ekim 2023 tarihi yani yaşadığımız faciasının yıl dönümünde anı mekânı ve 2. Yüzyılda cumhuriyet meydanında yenileme projesini de tamamlamak.

“Düzenli olarak Amasra’ya gelmesini sağladık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın alt yapısını bitirdiği yolcu limanımız. Amasra Belediyesi yolcu limanı şu anda kruvaziyer gemilerini ağırlamaya başladı ve devam ediyor. 2023 yılının ilk gemisini de Pazartesi günü ağırladı. Personelle birlikte bin100 kişiyi Amasra halkı ve esnafıyla buluşturmuş olduk. Şu anda Karadeniz’de gezen tek Kruvaziyer gemiyle ön görüşmeleri direk başkanlık makamıyla sağlayarak bu geminin düzenli olarak Amasra’ya gelmesini sağlamış olduk. Yeni gemiler ilavesi konusundan da talebimiz var.

“Maliyet basıncını sıfırlayacak bir yatırım”

Bizim için en önemli yatırımlardan biri. Güneş enerji santrali projemiz. Birinci ayın ikisinde çek süreci başladı bilgisine ulaşabilirsiniz. Buradaki hedef 4 Nisan tarihinde göreve başladım. 12 Nisan talep ettiğimiz alan. Amasra küçük ve güzel bir coğrafya ve belediyede bu tip yatırımları hayata geçirecek geniş alanları yok. Milli Emlaktan talep ettiğimiz araziyi uzun uğraşlar sonrası tahsis aldık ve proje çek sürecine başladı. Bu bir kere enerji ihtiyacına yenilebilir çevre çözümü Amasra’ya yakışan en yakışan işlerden bir tanesi. İkinci olarak Amasra Belediyesinin suyu elektrikle temin ettiği için. Yani Kaman Kazpınarı bölgesinden elektrikle basarak suyu kent merkezine getirdiğimiz için en büyük ikinci maliyetimiz. Geçen yıl bütçemizin 9’da birini harcadığımız elektrik şu anda nerdeyse 4’de birini yiyor. Aynı zamanda maliyet basıncını sıfırlayacak bir yatırım.

“Amasra’nın en büyük parkını hayata geçireceğiz”

Bu süreçte de önceliğimiz uzun vadeli kredi kullanarak Amasra halkına bu yatırımı kazandırmak ve ilk günden itibaren bütçemizi rahatlatmaktır. Böyle bir imkan bulamazsak çeşitli nedenlerle yap-işlet-devret modeli ile 25 yıllık ekonomik ömrü olan böyle bir tesisi belki 3-4 yıl işlettirdikten sonra geri kalan 22 yıl boyunca Amasra Belediyesi’ne ve halkına hizmet edecek şekilde hayata geçirmiş olacağız. Yine Kaleşah Mahallemizde, ilköğretim okulunun hemen üzerinde ormana ait bir arazinin şu anda kiralama sürecinin bitmesini bekliyoruz. Yaklaşık 2,5 milyon değerinde yine hibe aldığımız Amasra ilçesinin en büyük parkını da bu alanda hem Kaleşah yukarı mahalle, hem siteler bölgesi hem de okula yakın olan bu bölgede hayata geçireceğiz. Yine biliyorsunuz mendireğimiz Karadeniz’in etkisine açık ve dalgaların liman içine kadar ulaştığı bir sıkıntıyı yaşıyordu. Ulaştırma Bakanlığımız bu alanı bitiriyor. Ancak bu alanda ışıklandırma projesi yoktu. Bizim çabalarımızla Amasra’dan hemşerilerimizin yine bu alanı tamamlayan Şahinler İnşaat’tan aldığımız destekle ve yine belediye bütçesinden sunduğumuz katkı ile tüm bu alanın ışıklandırmasını sağlamış olacağız.

“Giderler bir önceki yıla göre arttı”

Ekonomik verilere dair birkaç şey söylemek istiyorum. Bizim İller Bankası’ndan ay ay aldığımız yani nüfusumuz oranında merkezi bütçeden aldığımız bir pay var. Bu payın toplamı 15 milyon. 5 Milyon 556 bin lirası tamamen geçmiş dönem borçlarımız nedeniyle kesildi geçtiğimiz yıl.  Bir başka veri Amasra Belediyesi’nin kalemlere göre bir önceki yıla göre giderlerindeki artış. Örneğin mal ve hizmet alımlarında bir önceki yıl 1 milyon 75 olan gider, 2 milyon 324’e çıkmış yüzde 162’lik bir artış var. Yine kanun hükmünde kararname ile belediye şirketi kurularak istihdam edilen personelimiz var. Burada da artış oranı yüzde 70, kadrolu personelimizde yüzde 70’e yakın.

Giderlerde en büyük pay elektrik ve akaryakıttın

Esas kilit noktaya geliyorum elektrik. Yani Amasra Belediyesi’nin 2021 yılında sarf ettiği elektrik ki ana kalemimiz su için 1 milyon 695 bin lira, 2022 yılında ise harcadığı 5 milyon 661 bin lira. Bunun artış oranı da yüzde 233,91. Akaryakıtta da yüzde 214. Yani belediyelerin aynen vatandaşlarımızın olduğu gibi belini büken maliyetlerin en temel hususlarını paylaşmış oldum. Yine aynı dönemde bizim merkezi bütçeden aldığımız paylardaki artış oranını da paylaşmak isterim. Yüzde 57,46. Peki bunun temel yansıması ne o da şu Amasra Belediyesi geçmiş dönem borçları ödemek suretiyle bütçesinin ciddi bir bölümünü kullanıyor.

“5 milyonluk maliyeti vatandaşa yansıtmadık”

Sadece elektrik giderleri ve su açısından baktığımızda 2022 yılında Amasra Belediyesi’nin vatandaşa yansıtmamak için sübvanse ettiği bedel 5 milyonun üzerinde. Yani bu maliyeti bu bahsettiğim yüzde 233’lük  maliyeti Amasra halkına esnafına yansıtmamak adına üstlendiğimiz bedel 5 milyonun üzerinde. Dolayısıyla Amasra Belediyesi sadece bu iki kalemde elektrik ve yakıt artışlarını bir kenarı koyun ve geçmiş dönemden gelen borcu olmasa bu ekonomik koşullara rağmen; pandemi, ekonomik krize rağmen denk bütçeye kavuşmuş bir belediye olacaktı. Bundan sonra kesinleştiğinde paylaşacağımız açık tamamen bu iki kalemden geliyor. Bunu da ifade etmek isterim.”

“Kişisel tartışmalara  girmek niyetinde değilim”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Recai Çakır Amasra Eski Belediye Başkanı Emin Timur’un Çankaya Belediyesinin desteğiyle Amasra’ya yapılan parkla ilgili sosyal medyadaki eleştirisiyle ilgili olarak “Eski Belediye Başkanı da olsa kendisini birebir takip etmiyorum. Çankaya kardeş belediyemiz. Çankaya Belediyesinin yaptığı yatırım Amasra halkına hizmet için. İlgi başkanımızın döneminde de böyle çabalar olmuş. Keşke sonuca ulaşsaydı ama maalesef ulaşmamış. Biz çalışmaya devam ediyoruz. Bizim kapımızda, telefonumuzda, kulağımızda herkese açık. Varsa bir eleştirisi kişisel bazda değerlendirmem ama bize direk iletebilir. Ama böyle tartışmalar içerisine hiçbir zaman girmedim. Kişisel tartışmalara da girmek niyetinde değilim” dedi.

“Biz kimseye kıyak ya da kelek yapacak insanlar değiliz”

Müteahhitlerin yasal olan imarların kendilerine gayri resmi şekilde verilmediğine dair soysal medyadaki iddialarla ilgili de Recai Çakır, “Bir belediyede sağlam tutulması gereken iki yer var. Bunlardan biri imar, diğeri de mali hizmetler. Çünkü buralar rantın döndüğü yerler. Amasra Belediyesinin bu iki birimi de işini dört dörtlük yapmaktadır. Amasra tarihi, doğal sit alanları, kıyı kenar çizgisi gibi konuların imar açısından dahil olduğu özel bir bölge. Herkesin aldığımız kararları yargıya taşıma hakkı vardır. Siyasi ya da sosyal medya baskısıyla içimize sinmeyen bir şeyi bize kimse yaptıramaz. Bu arkadaşımız aynı zamanda medya alanında da yatırımları olan bir arkadaşımız. Kendisi bire bir benimle görüştü ancak bizim imar müdürümüzle görüşmüş değil. Benimle görüştüğünde de sahanlık meselesini ifade etti. Bende kendisine bu mesele hem erişilebilirlik hem de yangın yönetmeliğinde çok net tanımlanmış. İlk talebi 19.07.2022’de tek blok için. İkinci talebi 26.10.2022 ve bu tarihte verdiği projeye dair de belediye ekibi tek tek çalışmış, “Şunu şu şekilde düzenlerseniz hiçbir sıkıntı yaşamadan ön onaydan geçer” denilmiş. Bu bildirilen mevzuata ilişkin hükümler “Bize akıl mı öğretiliyor” gibi değerlendirildi. Bence personelim doğrusunu yapmış. 10 aylık bir bekleme sürecinden bahsediliyor. Size tarihleri verdim. Böyle bir bekleme süreci de aslında yok. Biz kimseye kıyak ya da kelek yapacak insanlar değiliz. Herkes hakkını da alır” şeklinde konuştu.

“Kapalı alan tanımı da alanın kimliğinde azaldı”

Amasra Eski Belediye Başkanı Emin Timur’un yine Barış Akarsu Kültür Parkında değerli çiçeklerin yok edildiğini ve yeşil alanın daraltıldığı iddialarıyla ilgili ise Çakır “Bu bir peyzaj düzenlemesi. Aslında sert zemin olan yerlerde de bir düzenleme yapıldı. Genel anlamda bir kapalı alan oluşmadığı gibi kapalı alan tanımı da alanın kimliğinde azaldı. Adı geçen alan geçmişte düzenlemiş ancak ciddi yıprandığını da biliyoruz. Buranın zeminiyle ilgili gelen şikayetler üzerine de bir yenileme ihtiyacı hissettik ve bu tamamen Amasra halkına yüklenmeden yapılan bir yenileme” şeklinde konuştu.