Dezenformasyon Yasası kabul edildi

Kamuoyunda Dezenformasyon Yasası olarak bilinen, muhalefetinde 'Sansür Yasası' olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edildi. AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, kabul edilen teklifle ilgili 'Bu kanun bütün ülke insanlarımızın menfaati için. Onların haklarını, özel hayatını, kişilik haklarını koruyabilmek için. Onları dezenformasyondan koruyabilmek için. Muhalefet vekillerinin sosyal medyada karşılaştıkları hakaretler nedeniyle yüzlerce, binlerce dava açtığını bilmiyor muyuz?' dedi.

Dezenformasyon Yasası kabul edildi

Tunç: “Bu kanun insanlarımızın menfaati için”

Kamuoyunda Dezenformasyon Yasası olarak bilinen, muhalefetinde “Sansür Yasası olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edildi.  Kabul edilen teklifle ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, kanunun vatandaşların haklarını koruyabilmek için olduğunu ifade ederek “Bu kanun vatandaşlarımız için. Vatandaşlarımızın haklarını koruyabilmek için. Vatandaşlarımızın doğru haber alma hakkını koruyabilmek için. Yalandan, dezenformasyondan onları koruyabilmek için. Kişilik hakları ihlal edildiğinde yargıya başvurduğunda hemen sonuç alabilmesi için. Vatandaşımızın bir özel hayatı gizliliği ihlal edildiğinde bunlar çok önemli konular. Sosyal medyada, internet aracılığıyla lekelenmeme hakkı ihlal edildiğinde hemen mahkeme başvurduğunda hakkını arayabilmesi ve onun hakkının koruyabilmemiz için getirdiğimiz bir kanun teklifini maalesef farklı yönlere çekerek, Türkiye’de düşünce, ifade özgürlüğü yokmuş izlenimi vererek, Batı’ya da bu mesajı vermeye çalışıyorlar. Avrupa Parlamentosunun çok yanlış bir açıklamasını da önceki gün gördük” dedi.

Tunç: “Muhalefet vekillerin yüzlerce davası var”

Muhalefet milletvekillerinin sosyal medyada kendileriyle ilgili yazılanlardan dolayı yüzlerce yargıda yüzlerce davası olduğunu kaydeden Tunç, “Kanun teklifini okudukları zaman burada tamamen suçla mücadelenin söz konusu olduğunu, her ifadede, her beyanda bir yargı konusu olmayacağını açıkça okuyanlar görebilir. Bu kanun bütün ülke insanlarımızın menfaati için. Onların haklarını, özel hayatını, kişilik haklarını koruyabilmek için. Onları dezenformasyondan koruyabilmek için. Muhalefet vekillerinin sosyal medyada karşılaştıkları hakaretler nedeniyle yüzlerce, binlerce dava açtığını bilmiyor muyuz? Ortak avukatları var. Sosyal medya takibi yapıyorlar. Sürekli kendileri hakkında yazılanı tespit edip hemen yargıya başvuruyorlar” şeklinde konuştu.

Erkılıç: “Dezenformasyonla etkin mücadelede yeni bir sayfa açacak”

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, yasa değişiklikleri sonrası sosyal medya hesabından yazılı açıklama yaptı. Yasalaşarak yürürlüğe giren kanun değişikliklerinin getirdiği kazanımların ülkemiz, Basın İlan Kurumu ve medya sektörü için hayırlı olmasını dileyen Erkılınç, “Basın İlan Kurumu olarak görev ve sorumluluklarımız çerçevesinde, kanun çalışmalarının başladığı ilk günden Genel Kurul’da oylandığı son ana kadar var gücümüzle çalışarak, paydaşı olduğumuz basın kuruluşlarının kazanımlarının artması için mücadele verdik. Yapılan değişiklikler, gazetelerimize can suyu olacak, internet medyasına yeni bir hüviyet kazandıracak, dezenformasyonla etkin mücadelede yeni bir sayfa açacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“Kayıpların telafi edilmesi gerekiyor”

Yasa değişikliği ile BİK’e yeni sorumluluklar yüklendiğini ve bugüne kadar özveri ile yürütülen çalışmaların enerjisi yüksek şekilde sürdürüleceğine inandığını kaydeden Erkılınç, şu ifadelere yer verdi:

“Resmi ilanların varlığını kanuni güvence altına alan yeni yasa ile birlikte, ‘sansür’ yakıştırmasıyla süslenen algı operasyonları sürecinde oluşan kayıpları telafi etmek, gazetelerin gelirlerini artırarak çeşitlendirmek birinci önceliğimiz olacaktır. Resmi ilanların geleceğine dair belirsizliğin ortadan kaldırılması ile birlikte artık yolumuz açık, hedefimiz bellidir.

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve beraberinde gelen dijital yenilikler medyayı küresel ölçekte şekillendirmektedir. Tiraj tabloları, satış rakamları ve yapılan haberlerin kamuoyuna etkisi hesaplandığında gazetelerin dönüşüme olan ihtiyacı, internet medyasının ise kimlik arayışı bir gerçektir.

Yeni yasa ile birlikte internet haber siteleri yasal bir zemine oturacak, bu yasal zemin ile birlikte resmi ilan alabilmelerinin önü açılacaktır. Ayrıca internet medyası çalışanlarının senelerdir dile getirdikleri özlük hakları sorunu çözülmüş, basın kartı alarak akredite olabilmeleri sağlanmıştır.”

“Basınımızı yaşatmaya kararlıyız”

Araştırma raporlarının Türkiye’nin dünya üzerinde dezenformasyona en çok maruz kalan ülkelerden biri olduğunu gösterdiğini aktaran Erkılınç dezenformasyonla mücadelede etkin bir pozisyon alınarak, milli güvenlik, kamu sağlığı ve haber alma hürriyetinin güvence altına alındığını vurguladı.

Erkılınç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Basın İlan Kurumu olarak, tüm kısır tartışmaların ötesinde yasa sürecinin sonrasına dair hazırlıklarımız önceden başlamış, mevzuat çalışmalarımız ve dijital altyapı inşası ise tüm hızıyla sürmektedir. Üzerimize yıkılmaya çalışılan tüm algılara rağmen, basınımızı yaşatmaya, medyamıza bir gelecek perspektifi sunmaya kararlıyız.

Bu vesile ile yeni Basın Yasası çalışmalarına lehte, aleyhte katkı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Her zaman ifade ettiğim gibi sizlerle kaderimiz ortak ve birlikte çok güçlüyüz. Büyüyen ailemizle, geleceğe yürümeye hazırız.”