Dernekten Fırıncoğlu'na tepki

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü Derneği Başkanı Berna Şengün, dernek binası önünde yaptığı açıklama ile Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu'nun yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Dernekten Fırıncoğlu'na tepki

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü Derneği Başkanı Berna Şengün, dernek binası önünde yaptığı açıklama ile Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu’nun yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Engelli ailelerinin de katıldığı etkinlikte Başkan Fırıncıoğlu’nun iddialarının gerçek dışı olduğunu ve kullanım izni verilen Engelsiz Sanat Evinden hukuksuz şekilde çıkartılmak istendiklerini belirten Şengün, “Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü olarak Mayıs 2017 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Hem yerelde hem de ulusalda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü olarak üyesi olduğunuz Türkiye Otizm Meclisi, Otizm Dernekleri Federasyonu ve Engelli Çocuk Hakları Ağı ile beraber çalışıyoruz. 2019 yılında dönemin Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın ve sivil toplum örgütleri ile istişare edilerek Sakatlar Derneği Bartın Şubesi'nin de desteği ile atıl durumda bulunan ve kullanılmaz haldeki metruk hale gelmiş Tarihi Mezbaha Binası derneğimizin de işbirlikçisi olduğu bir proje ile Bartın Belediyesi tarafından özel gereksinimli çocuk ve aileleri için hizmete açılmıştı.” dedi.

“TBMM'de iyi örnek olarak yer aldık”

Yaptıkları çalışmalardan örnekler sıralayan Şengün, “Hizmet binasının açılışı dönemin Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından bizzat yapılmıştır. Dernek tabelası başkan tarafından binaya asılmış, sözlü tahsis sağlanmıştır ve projenin sürdürülmesi görevi de derneğimize verilmişti. Dernek olarak, sürecin en başından bugüne kadar, projelendirme ve inşaat aşaması da dahil olmak üzere her aşamada tamamen gönüllü ve aktif olarak katkı sağlamanın yanı sıra hizmet de sunduk. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişimsel Bozukluklar Araştırma Komisyonu raporunda da yerel yönetimlerin alması gereken sorumluluklardan bahsedilirken, gerçekleştirdiğimiz çalışma iyi örnek olarak meclis tutanaklarına geçmiştir. Bartın Belediyesi derneğimizle yaptığı bu çalışmayla "Otizm Dostu Belediye" unvanı almıştır. 22 öğrenci, 1eğitimci antrenörle hizmet vermeye başlayan Engelsiz Sanat Evi belediye personeli olarak 2022 Mayıs ayına kadar 2 antrenör 1 eğitmen-koordinatör personel ile hizmet vermiştir. 2022-2023 Şubat dönemine kadar 3 antrenör 1 eğitmen-koordinatör, 2023 Şubat-2023 Nisan arası 3 antrenör, 1 hemşire, 1 çocuk gelişim mezunu ve bir eğitim koordinatörü personelle Faaliyetlerini sürdürmüştür Aynı zamanda derneğimizde halk oyunları, müzik ve drama hocaları gönüllü olarak hizmet vermiştir. 2023 yılı itibarıyla derneğimizin gönüllü eğitimci sayısı 13'e ulaşmıştır Düzenli aralıklarla psikolog, diyetisyen, çocuk gelişim uzmanları ve diş hekimleri çocuklarımıza dernek vesilesiyle hizmet sağlamaktadır. Gönüllü halk oyunları hocamızın emekleri sayesinde Engelsiz Adımlar Halk Oyunları ve Engelsiz Anneler Halk Oyunları Ekibi tüm Türkiye'de gıptayla izlenmektedir. Pek çok özel sporcumuz Türkiye Özel Sporcular Federasyonu'nun düzenlediği müsabakalarda ilimizi ve kulübümüzü temsil etmiştir.” diye konuştu.

“Sayısal verilere nasıl ulaşmış?”

İddiaları mesnetsiz olarak niteleyen Şengün, “Cemal Akın’ın başkanlıktan ayrılmasından sonra göreve gelen Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, 22 Haziran Perşembe günü, yani dün öğlen bugüne kadar verdiğimiz emekleri hiçe saymış ve emeğe saygı göstermemiştir. Kanunlara riayet etmeyerek onlarca belediye personeli ve zabıta ekipleri eşliğinde, adeta kaçak yapı yıkmaya gelmişçesine, Sanat Evindeki dernek büromuza gelen Fırıncıoğlu, yönetim odasına tüm ekibiyle beraber girerek, makam masasındaki isim yazılı çerçeveyi yerinden sökmüştür. Baki olan kurumlardır. Biz yöneticiler bu kurumlarda hizmet etmek üzere yetkilendirilmiş kişileriz. "Ya sen başkanlığı bırakacaksın ya ben bırakacağım" söylemiyle başlayan ve yönetim kurulu başkanlığına aday olduğunu beyan eden söylemleriyle devam eden konuşmasını velileri rencide edecek söylemler ve tehditkar ifadelerle sürdürmüştür. Belediye başkanının "Aile Şirketi" olarak yönetildiğini iddia ettiği dernek ve spor kulübü orman kanunlarına göre değil demokrasi ve yasalar çerçevesinde iş ve işleyişini sürdürmektedir. Kasım ayı içerisinde olağan genel kurulunu yapmayı planladığımız derneğimiz listesi ile tüm üyelerin yönetim kurulu adaylığına açıktır. Bir belediye başkanına yakışmayacak üslup ile yüksek sesle örneğin "Boyunuz kadar konuşun", "Engelli çocuklarınızın arkasına saklanıyorsunuz", "Getirmeyin çocuğunuzu başka yere gidin", "Aile şirketi olmuşsunuz" tarzında cümlelerle aileleri ve eğitimcileri rencide etmiştir. Salonda engelli çocuklarımızın olduğunu bildiği halde birim amirlerinin velilere karşı sataşmasına göz yummuş iki gönüllü eğitimcimiz engelli çocuklarımızın gözünün önünde darp edilmiştir. Sonrasında kendileri basın açıklaması yapmış, derneğimize çeşitli mesnetsiz ithamlarda bulunmuştur. Örneğin Sanat Evinde başlarda 170 öğrenci hizmet alıyorken derneğin öğrenci sayısını 40'a düşürdüğünü ifade etmiştir. Soruyoruz sayısal verilere nasıl ulaşmış?” şeklinde konuştu.

“Kamuoyunun takdirine sunuyoruz”

Şengün şöyle devam etti: “Göreve geldiği günden beri iki kez davet edilmesine rağmen gelmediği bir kurumun iş ve işleyişi hakkında kim veya kimlerden bilgi almıştır? 20 öğrenci ile başlayan eğitimler 55 öğrenciye ulaşmıştır. Halen "Engelsiz Sanat Evi"ne ulaşım engelinden dolayı 45 öğrenciye düşmüştür. 2019 yılında 2 eğitimci ile eğitime başladığımız 100 metrekare kullanılabilir, alanda 170 öğrenciye nasıl hizmet verildiğini de kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Gerekli bilgi, belge ve doküman büromuzda mevcuttur. Her ay 250 bin TL masrafı Sanat Evinde nereye yaptıklarını ayrıca soruyoruz. Geçtiğimiz ay 6'sı da işsiz kalan Sanat Evi eğitimcilerinin mağduriyetlerini gidermek için başkanın hakaret ettiği bu aileler eğitimcilerine sahip çıkıp dişinden tırnağından artırıp eğitimcileri mağdur etmemişlerdir. Uzun zamandır da Sanat Evi'nin her türlü genel temizlik, tadilat, bakım ve kırtasiye giderleri derneğimiz tarafından karşılanmıştır. Asılsız olduğunu bildiğimiz 250 bin TL'lik harcamanın belgelerinin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. Son 2 aydır Sanat Evi'nin belediyeye faturalar dışında bir masrafı yoktur. Derneğimize aile şirketi yakıştırması yaparak itibarsızlaştırmaya çalışan Fırıncıoğlu’na bu konudaki cevabımızı hukuki yollarla ileteceğiz.

“Kamuoyunu dayanışmaya davet ediyoruz”

Sanat Evi ile ilgili diğer bir iddiasında ailelerden, ilgili bürokratlardan ve siyasilerden yoğun şikayet aldıklarını ifade etmiştir. Çevresindeki birkaç fırsatçı dışında böyle bir şikâyet silsilesi olmadığına inanıyoruz. Varsa resmi belgelerin kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz. Aksi takdirde etrafındaki kişilerin dedikodusu olarak kabul ediyoruz. Yıllardır ilimizde kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde saygı ve sevgi çerçevesinde çalışmalarımızı çocukların üstün yararı ekseninde sürdürüyoruz. Başta Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere, milletvekillerine, valimize, tüm kamu kurum kuruluşlarının idari yönetici ve personeline ve Onursal Genel Başkanımız Sayın Saime Toptan'a ailelerimiz, gönüllülerimiz ve evlatlarımız adına teşekkür ediyoruz. Yaşanan tüm bu olumsuzlukları kamuoyunun ve Bartın halkının takdirine bırakıyoruz. Engelli aileleri olarak her yerdeyiz ve Allah'ın izniyle olmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar yaptıklarımızla hem örnek olduk hem de otizmli çocuklarımızın ve ailelerinin hayatına dokunarak fark yarattık. Bizler ben ölünce evladım ne olacak diye dertlenmeyi bırakana kadar güzelliklere ve iyiliğe olan inancımızla mücadeleye devam edeceğiz. Kimse bizi yıldıramaz, kimse bizi yolumuzdan döndüremez.”