Depremzedeler Bartın'a getiriliyor

Kahramanmaraş Elbistan ve Pazarcık İlçeleri üssü olmak üzere peş peşe iki büyük depremin vurduğu 10 ilden şuana kadar 320 kişi geçici ikametgah olarak Bartın'a getirildi. Depremzedeler Mehmet Rıfat Efendi Erkek Öğrenci Yurdu, DSİ Misafirhanesi, Öğretmenevi, Orman İşletme Müdürlüğü Misafirhanesi ve İl Özel İdaresi İnkumu Tesislerine yerleştirilirken Bartın Valisi Nurtaç Arslan da depremzedeleri ziyaret etti. Vali Arslan, Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı da yaparken şuana kadar Bartın'dan deprem bölgesine 818, personel, 126 araç ve iş makinesi ile 152 yardım tırı gönderildi.

Depremzedeler Bartın'a getiriliyor

Kahramanmaraş Elbistan ve Pazarcık İlçeleri üssü olmak üzere  peş peşe 10 ili yıkıp geçen depremlerin açtığı yaraları sarmak için Türkiye seferber olmuş durumda. Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen arama kurtarma ekipleri bölgede gece-gündüz demeden gelen en ufak bir ses veya alınan en ufak bir ısıyla kurtarma çalışmaları yapıyor. Ülkeyi acıya boğan depremlerin üzerinden 9 gün geçerken 71 ilden bölgeye yardımlar ulaştırılmaya çalışılıyor, bölgedeki depremzedeler için barınaklar oluşturuluyor, bazı depremzedelerin de tahliyesi yapılıyor.

320 depremzede Bartın’a getirildi

Bu kapsamda ise şuana kadar 320 kişi geçici ikamet etmek üzere Bartın’a getirildi. Mehmet Rıfat Efendi Erkek Öğrenci Yurdu, DSİ Misafirhanesi, Öğretmenevi, Orman İşletme Müdürlüğü Misafirhanesi ve İl Özel İdaresi İnkumu Tesislerine yerleştirilen depremzedeleri Bartın Valisi Nurtaç Arslan da ziyaret etti. Depremzedelere tek tek geçmiş olsun dileyen Vali Arslan her türlü ihtiyaç ve taleplerinde yanlarında olduklarını, deprem felaketinin yaralarının birlik ve dayanışma içerisinde sarılacağını ifade etti.

Afet koordinasyonu için toplanıldı

Öte yandan Vali Arslan Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı da  gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı, Vali Yardımcıları, Sivil Toplum Kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığı toplantıda; Bartın’dan  deprem bölgesine gönderilen yardımların devamlılığının sağlanması ve bu yardımların bölgeye ivedi olarak ulaştırılması, ilimizde yurtlarda ve kamu misafirhanelerinde barındırılan depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması ve koordinasyonu hususları görüşüldü.

818 personel ve 126 araç ve iş makinesi bölgede

Şuana kadar yine Bartın’dan deprem bölgesine AFAD ekibi, AFAD gönüllüsü, sağlık ekibi, emniyet ekibi, sahil güvenlik ekibi, belediye ekibi, Amasra TTK ekibi, AKUB ekibi, UMKE ve Diyanet Vakfı ekibi olmak üzere toplam 818 personel, ekskavatör, kamyon, treyler, çekici, öncü pikap, bekoloader, kazıcı-yükleyici, kamyon, loader, lowbed, UMKE, ambulans, itfaiye,cenaze aracı olmak üzere toplam 126 araç ve iş makinesi, temel gıda, hijyen malzemesi, odun, su, çocuk bezi ve maması, bot, mont, atkı, bere, eldiven, battaniye, ısıtıcı, jeneratör, el feneri, yatak, çadır, mobil tuvalet olmak üzere toplam 152 tır ve kamyon yardım gönderildi.

Battaniye ve polar kıyafetler gönderildi

Bartınlı çiftçilerde deprem bölgesine 50 ton kaba yem ile 50 ton kesif yemi gönderdi. Ayrıca Valilik koordinesinde hayırsever vatandaşlar ve Bartın Belediyesinin katkılarıyla 5 bin 400 adet battaniye ve 1000 adet polar kıyafetin bulunduğu yardım tırı deprem bölgesine gönderildi.

“Yardımlara ihtiyaç yok haberlerine itibar etmeyin!”

Valilik yardımlarla ilgili kamuoyundaki spekülatif haberlere ise vatandaşların itibar etmemesini istedi. Bölgede normalleşme sürecinin uzun bir zaman alacağının göz önünde bulundurulmasını isteyen Valilik “Deprem bölgelerinde gıda, kıyafet, lojistik malzeme, vb. ayni yardımlara ihtiyaç kalmadığı şeklinde sosyal medyada çıkan spekülatif iddialara itibar etmeyiniz. Bölgede normalleşme sürecinin uzun bir zaman alacağı göz önünde bulundurularak Valiliğimiz koordinesinde Valilik, Kaymakamlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile Akçalı Köyündeki depomuza ayni yardımları kabul etmeye ve deprem bölgesine ulaştırmaya devam ediyoruz. En acil ihtiyaç malzemeleri koli gıda, soba, hijyen malzemeleri, iç çamaşırı, kullanılmamış kışlık kıyafet, kullanılmamış kışlık ayakkabı. Yaralarımızı birlikte saracağız” dedi.

Bartın Üniversitesi uzaktan eğitime geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır’da "Bugün buradan bir şey daha açıklıyorum. Üniversitelerimizin tamamının Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarını bu işler için kullanacağız. Zira yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi şu anda tatil ediyoruz. Tamamen uzaktan eğitimle yoluna devam edecekler. Üniversitelerimizi bu noktada tatil ederek Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarını inşallah misafirhane gibi kullanacağız. İki gün önce Osmaniye'deydim. 2 bin 200 kişilik yurt binası pırıl pırıl ve Osmaniye'deki bütün vatandaşlarımızı, depremzedelerimizi o yurtta ağırladılar. Yeme, içme, her şey orada. Ben oradaki vatandaşlarımın mutluluğuna şahit oldum. Burada da şu anda 6 bin 63 üç kapasite var. Şimdi buradaki yurtlarımıza da aynı şekilde anmaya başlayıp böylece çadırlardan buralara transfer etmiş olacağız." sözleriyle yaptığı açıklamanın ardından Bartın Üniversitesi de uzaktan eğitime geçti. Üniversitenin uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrenciler de eşyalarını toplayıp memleketlerine dönmeye başladı.