Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı

Son yıllarda üst üste sel afeti yaşayan Bartın'da AFAD, UMKE, Jandarma, Sahil Güvenlik, İtfaiye, 112 ve sivil toplum kuruluşlarının arama-kurtarma ekipleriyle ortaklaşa bir tatbikat yapıldı. Çağlayan'da gerçeğini aratmayan sahnelerin yaşandığı tatbikatta farklı senaryolar üzerinden 5 ayrı noktada arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Tatbikatı yakından takip eden Bartın Valisi Nurtaç Arslan 'İlimizde ilk defa tüm destek-çözüm ortaklarımızla, arama kurtarma anlamındaki destek-çözüm ortaklarımızla birlikte ilk kez bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. Bunun da senaryosunu özellikle ilimizde sel afetlerini sık sık yaşadığımız için o senaryo üzerinden gerçekleştirdik' dedi.

Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı

Son yıllarda üst üste sel afetlerinin yaşandığı Bartın’da; AFAD, UMKE, Jandarma, Sahil Güvenlik, İtfaiye, 112 ve sivil toplum kuruluşlarının arama-kurtarma ekipleriyle ortaklaşa düzenlenen tatbikatta farklı senaryolar üzerinden 5 ayrı noktada arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Çağlayan’da yapılan tatbikatta sel nedeniyle senaryo gereği hidroelektrik santralinde mahsur kalan 10 işçi AFAD ekiplerince kurulan havai hatla kurtarılarak güvenli bölgeye nakledildi. AFAD ekiplerinin kurtarma çalışmaları gerçek görüntüleri aratmadı.

Dalgıçlar daldı, botlar selden kurtardı

Farklı bir bölgede ise Aile Sağlığı Merkezi çalışanları ve evlerinde mahsur kalmış 10 kişilik grup Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne bağlı ekiplerce botla kurtarıldı. Sahil Güvenlik ekiplerince evlerinde mahsur kalan 2 vatandaş ise insansız cankurtaran aracıyla güvenli bölgeye nakledildi. Sel sularına kapılan ve içinde 2 kişinin olduğu bilinen araçtaki vatandaşları bulmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı dalgıçlar tarafından dalış yapılırken, Sahil Güvenlik ve AFAD ekiplerince ırmak yatağı içinde ve çevresinde de arama-tarama faaliyeti gerçekleştirildi. Tatbikatlarda yaralı olarak kurtarılan vatandaşlar UMKE ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından 112 ekiplerince hastanelere sevk edilirken güvenli bölgelere ulaştırılan vatandaşlarında Jandarma personelleri eşliğinde KYK yurtlarına tahliyeleri yapıldı.

Arslan: “Her zaman hazırlıklı olmak zorundayız”

Son iki yıldır Bartın’da yaşanan sellerde afet anından hayatın normal akışına dönmesine kadar yapılan çalışmaların koordinesinde kilit isim olarak görev yapan Bartın Valisi Nurtaç Arslan da yakından takip ettiği tatbikatla ilgili şunları söyledi:

 “Biliyorsunuz, ülkemiz zaten bir afet ülkesi maalesef. AFAD tarafından yapılan Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında bizde ilimizde ilk defa tüm destek-çözüm ortaklarımızla, arama kurtarma anlamındaki destek-çözüm ortaklarımızla birlikte ilk kez bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. Bunun da senaryosunu özellikle ilimizde sel afetlerini sık sık yaşadığımız için o senaryo üzerinden gerçekleştirdik. Tüm çözüm ortaklarımızla beraber bugün bu afeti başarılı bir şekilde sonlandırmak üzereyiz. Temennimiz bu tür afetlere maruz kalmamamız ama afetler içinde her zaman hazırlıklı olmak zorunda olduğumuzu hepimiz biliyoruz.

“Birçok arama kurtarma ekibiyle bu tatbikatı gerçekleştirdik”

Çözüm ortaklarımız AFAD’ın dışında Belediyemiz, Sağlık Müdürlüğümüzden UMKE’miz var. Jandarmamız, özel sivil toplum kuruluşlarımız var, Sahil Güvenlik Komutanlığımız var, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün arama kurtarma ekibi var. İsimlerini sayamayacağım ama bizim ilimiz açısında da sayılarının oldukça fazla olduğunu düşündüğümüz sivil toplum kuruluşlarımız var. Diyanetin arama kurtarma ekibi, BAKTIRAT var, İHH var, KIRAÇ var. Bu anlamda birçok arama kurtarma ekibiyle birlikte bugün burada bir tatbikat gerçekleştirdik. Temennimiz gerçeğini yaşamamız ama küresel ısınmanın da getirdiği sonuçları biliyorsunuz, hepimiz yaşıyoruz. Tüm katılımcılara tatbikattaki hepsine çok çok teşekkür ediyoruz. Emeklerine sağlık.”

Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı
Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı
Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı
Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı
Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı
Çağlayan'daki tatbikat gerçeğini aratmadı