Bütçede yol ve ulaşım ile eğitime önemli pay!

Kasım gündemi kapsamında İl Özel idaresinin 2023 Performans Planı ile Çalışma ve Yatırım Programı dahil 195 milyon TL olarak belirlenen bütçesini de görüşen İl Genel Meclisi, oy çokluğu ile 2023 bütçesini kabul etti. Yüzde 46'sı personel giderlerine, yüzde 17'si mal ve hizmet alımlarına, yüzde 37'si ise yatırım ve sermaye giderlerine ayrılan bütçeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, bu kapsamda önümüzdeki yıl için Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğüne 30 milyon 676 bin TL, Özel İdare kaynaklarıyla yapılacak 7 okul içinde toplam 13 milyon 192 bin 789 TL ödenek ayrıldığını söyledi.

Bütçede yol ve ulaşım ile eğitime önemli pay!

 

İl Özel İdaresinin 195 milyon TL’lik 2023 bütçesinin de belirlendiği Kasım ayı gündemini görüşen İl Genel Meclisi, 2023 Mali Yılı Performans Planı ile Çalışma ve Yatırım programlarını kapsayan 2023 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesini oy çokluğu ile kabul etti. 2023 bütçesini değerlendiren İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Meclisimizin  2020-2024 Mali Yıllarını Kapsayan 5 Yıllık Stratejik Plandaki hedefleri öne alarak Performans Planı ile Çalışma ve Yatırım Programı hazırlandı.  Performans planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan gelir ve gider bütçesi de 195 milyon olarak mecliste  oy çokluğu ile kabul edildi. İl Genel Meclisimizde 20 gün boyunca  yürütülen çalışmalarla  2023 Mali Yılı  Bütçesinin toplumun tüm  kesimlerini kucaklayacak  bir bütçe olmasına da büyük  özen gösterdik. Bütçeler ön görüyle belirlenen  rakamlar. Gerçekçi ve ayağı yere basan bütçeleri   yapmak çok önemlidir.  7. Dönem Meclisimiz,  halkımızı umutsuzluğa düşürmeden ve meclise olan güvenlerini boşa çıkarmamanın gayreti içerisinde çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Geçmiş yıllarda başarıyla sonuçlanan bütçe dönemlerini hatırlatan Başkan Dursun, şöyle devam etti:

“2014 yıldan günümüze kadar yapılan bütçeleri büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. 2015-2016 ve 2020 yılı bütçelerinin gelir ve gider denkliği sağlandı. Bunun yanında 2017-2018-2019-2021 ve 2022 yıllarında bütçe fazlası vererek başarıyla sonuçlanan bütçeler olarak hafızalarda yerini alacak. 195 milyon TL’lik bütçenin yüzde 46’sı personel giderlerine, yüzde 17’si mal ve hizmet alımlarına, yüzde 37’si ise yatırım ve sermaye giderlerine ayrıldı.  Geçmiş 10 yıllık bütçe dönemlerindeki yatırımların ortalaması olan yüzde 40’lık seviyeleri bu bütçe döneminde de tekrar yakalandı.

Özel İdareye son teknoloji asfalt uygulama ekipmanları

Son dönemde Özel İdare bünyesinde kurduğumuz beton santrali kilit parke tesisi ile sıcak asfalt plentinin yenilenmesi Özel İdaremize hizmet noktasında sınıf atlattı. Kurulan bu modern tesisler ile Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki 2 bin 336 km’lik yol ağında çok daha hızlı ve standardı yüksek yolları yapabilme kabiliyetine ulaşarak   kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ulaşımdaki konforu yükseltildi. 2023 yılında da sathi kaplama asfalt uygulamasında gelişen son teknoloji ürünü 2 adet sathi kaplama kombine araçlarını Özel idareye kazandıracağız. Özellikle daha öncesinde yapmış olduğumuz sathi kaplama yolların ikinci kat kaplamalarını da bu teknoloji harikası donanımlar ile devam eden standart yükseltme çalışmaları hızlandırılacak. Alınacak kombine araçlar ile zamandan ve yakıt tüketiminden de önemli oranda tasarruf sağlanacak. Bu araçlar ile  günde 2 kilometreyi bulan sathi kaplama yapabilme kabiliyetine de ulaşacak.

12 ay boyunca asfalt bakım onarımı yapılabilecek

Bunun yanında daha önceden yapılamayan soğuk asfalt üretecek donanımları da idaremize kazandırarak Özel İdaremizi 12 ay boyunca asfalt bakım onarımlarını yapabilir hale getireceğiz. Ayrıca bu yeni teknolojiye uygun asfalt bakım robotunu da 2023 yılında Özel İdareye kazandıracağız.  2023 yılı bütçesiyle Yol Ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğüne 30 milyon 676 bin  TL ödenek verildi.  bu ödenek ile çalışma yatırım programına 13.5  km birinci kat sathi kaplama, 30 km ikinci kat sathi kaplama asfalt, 5 km sıcak asfalt, 7 km  tabi malzemeli stabilize yol yapımı olarak yer verdik. Yine yaz döneminde köylere hizmet götürme birliklerimizin oluşturacağı yeni programlar ile çalışmaların kapsamı genişletilecek. 2005 yılından bugüne yapılan çeşitli uygulamalar ile asfalt oranını yüzde 20’lerden yüzde 90’lara ulaştırılarak bu alanda çok önemli mesafeler alındı. Özellikle son 8 yıllık dönemde köylerimizin ulaşımdaki standardını yükseltecek yenilikleri Bartın İl Özel İdaresine kazandırdık. 2023 yılında da bu yenilikleri takip ederek köylerimizin ihtiyacı olan tüm çalışmaları en güzel şekliyle yapılmasını sağlayacağız.

80 köy muhtarına kar bıçakları verilecek

 

Daha önceki yıllarda pilot olarak uygulamasına başladığımız 25 köyümüzde, traktör arkasına takılabilen kar bıçaklarıyla muhtarlarımızın bu mücadelemize dahil edilerek köylerimizdeki kar mücadelemizin çok daha etkin ve hızlı yapıldığı görülmüştür. Bu sebeple karla mücadelemizi çok daha etkin hale getirebilmek için 2023 yılında da 55 köyümüze vereceğimiz kar bıçaklarıyla toplamda 80 köyümüzün muhtarlarının köy içerisinde yapacakları kar mücadelesi ile yine Özel İdaremizin tüm iş makineleriyle eş güdüm içerisinde yapacağımız çalışmalarla karla mücadelemizi daha etkin hale getireceğiz. Bu kapsamda karla mücadelemize bu çalışmalarla katkı verecek olan köy muhtarımızın yakıt ihtiyaçları da karşılanacak. Bu çalışmalarımıza destek veren tüm köy muhtarlarımıza şimdiden teşekkür ediyor,  mücadelelerinde başarı ve kolaylıklar diliyoruz.

7 okulun yapımına 13 milyon 192 bin 789 TL destek

2023 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynak eğitim yatırımlarına ayrıldı. Günümüz eğitim sisteminde müfredat kadar okulların da fiziki yapıları son derece önemli. 2005 yılından bugüne Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel İdare kaynaklarıyla Bartın’a 41 adet kolej niteliğinde modern eğitim yuvaları kazandırıldı. Yine 2023 yılında da Bakanlıkça yapımı planlanan 7 adet okulun yapım işlerinin ihale edilebilmesinin önünü açabilmek amacıyla toplam maliyeti yaklaşık 160 milyonu bulacak olan eğitim yatırımlarına Özel İdaremizin öz kaynağından ödenek vererek ilimizdeki modern eğitim yuvalarının sayısını artırmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda; Karaköy Ortaokuluna geçmiş 3 yıllık bütçe döneminde ayrılan ödenekler ile birlikte 10 milyon 800 bin TL, Karaköy İlkokulu için 1 milyon TL, Kozcağız Ahmetler İlkokulu Ek Binası için 1 milyon 100 bin TL, Esentepe Anaokulu için 850 bin TL, Karaköy Anaokulu için 598 bin 952 TL, Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü Anaokulu için 700 bin TL, Çaydüzü Anaokulu için 650 bin TL olarak yeni okul projelerine toplam 7 milyon 898 bin 952 TL ayrıldı. Tefrişat alımları için ise 3 milyon 600 bin TL ayrıldı. Bunun yanında yine Özel İdarenin imkânlarıyla 1 milyon 120 bin TL kaynak ile temel eğitim okullarının küçük onarımlarına da destek verilecek. 2023 yılı için yatırım programına almış olduğumuz yeni okul yapım projelerinin şimdiden hayırlı olması diliyor ve bu projelerin ilimize kazandırılmasında çok önemli katkısı olan başta AK Parti Gurup Başkan Vekili Bartın Milletvekilimiz Sayın Av. Yılmaz Tunç’a, Bartın Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan’a ve il genel meclis üyelerimize yürekten teşekkür ediyoruz.

7 yılda bin 689 kişi boğulmaktan kurtarıldı

Diğer bir hizmet alanımız Sağlık İşleri Müdürlüğü ile ilgili de ayırdığımız ödenekler doğrultusunda İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar, Bozköy, Çakraz, Göçkün ve Kapısuyu plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jet ski, 2 adet zodiak botlarla 8 sahilimizde 22 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalıştık. Son dönemde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde sahillerimizde yoğun tatilci akımı yaşandı ve bunun sonucunda özellikle Karadeniz'in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakalarının bu hizmet öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 7 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 689 vatandaşımıza müdahale edilerek canları kurtarıldı. 2016 yılında sadece 1 vaka ölümle sonuçlanarak 2017-2020 2021 ve 2022 yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık. Bu başarıyı önemsiyoruz. 2023 yılında da  bu alanı desteklemeye devam edeceğiz.

2023’te de engelliler için akülü araç alınacak

Toplumumuzun içerisinde kendi engelinden dolayı sosyal hayata katılmayan ve bu konuda sıkıntı yaşayan kardeşlerimize bütçe imkânlarımız ölçüsünde 2021 yılında başlatmış olduğumuz akülü engelli araç alımı projemize 2023 yılında da devam edeceğiz. 

Bakanlıktan 7 çöp toplama aracı 3 bin konteynır

İlimizde yapımı tamamlanmak üzere olan katı atık bertaraf tesisinin tamamlanmasıyla birlikte çevre temizliği çok daha büyük önem kazanacak. Bu nedenle İl Özel İdaremizin bu alandaki çalışmalarını daha da donanımlı hale getirilmesi amacıyla her yıl araç ve konteynır sayılarını artırdık. İdaremizin görev ve sorumluluk alanında bulunan merkez ve ilçe köylerimizin evsel nitelikli katı atıklarının toplanması ve sağlıklı çevre bilincinin artırılması amacıyla çeşitli zaman dilimlerinde Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gönderilen 7 adet çöp toplama araçları ve yaklaşık 3 bin  konteynır ile  bu alanda verilen hizmet kalitesini artıracak.

2023’te de amatör spor ve sporcuya destek

Geçmiş yıllarda birçok köyümüzde futbol sahalarının oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapıldı. 2023 yılında da ihtiyaç olan uygun olan yerlerde saha düzenleme çalışmalarına devam edeceğiz. 2022 yılı bütçesiyle de BAL Liginde ilimizi temsil eden Bartınspor ve Amasraspor’a spor kulüplerinin malzeme  alımına destek olduk. Bunun yanında diğer amatör spor kulüplerine de aynı şekilde bütçe imkanları ölçüsünde destek olmaya çalıştık. 2023 yılında da aynı anlayışla amatör sporla uğraşan sporcuları desteklemeye devam edeceğiz.

Çocuk parkları ve yolcu bekleme durakları sayısı artacak

2009 yılında başlatılan “Tüm Çocuklar Mutlu Olsun” projesiyle 13 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 304  köy ve mahallere  kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettik. Hedefimizle 260  köy ve 907 mahallenin tamamına  ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istedik. Aynı kapsamda 670 noktaya yolcu bekleme durakları kuruldu. Bütçe imkanları doğrultusunda 2023 yılında da  çocuk parkı ile  yolcu bekleme durağı kurularak kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

Toprak Analiz Laboratuarıyla tarımsal üretim özendirilecek

Tarım İl Müdürlüğümüzün koordinesiyle Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz ile birlikte her yıl olduğu gibi yine yem bitkileri alanında çiftçilerimizi destekleyerek ilimizdeki hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıca tarımsal üretimin artırılmasına büyük katkısı olacağına inandığımız 51 özel idareler arasında sadece Bartın İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulumunu gerçekleştirdiğimiz toprak tahlil laboratuvarının modernizasyonunu da yaparak ilimizde tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin toprak analizlerini yaptırmaya özendireceğiz. Topraklarının analizlerini yaptıran çiftçilerimizin toprağın ihtiyacı olan gerekli gübre ve uygulamaları yaptıktan sonraki üretime yansıyan maddi artışlardan istifade etmelerini sağlamaya gayret göstereceğiz.

2023 uygulamasında yeni düzenlemelere yer verilecek

İmar  ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüzün 2023 yılında il genelinde yapacakları uygulamalı imar planları ve 18 uygulamaları Bartın’ın sorunlu alanlarındaki imarının çözümüne katkı sağlayacak. Gelişme alanı olarak belirlenen yerlerde yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacak. Bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesimindeki  başarılı çalışmalara imza attık. 2023 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimizi hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarıyla geçmişte başarıyla uyguladığımız imar konusundaki çalışmaları  geniş bir alanda sürdürdük. Yapılan imar planına dayalı olarak 18. madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada, Güzelcehisar, Büyükkızılkum, Hatipler, Çakraz plajlarında yaptığımız planlarımız ile bu sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Özel idaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder peyi devam edecek. 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerimizi kapsayan imar planına dayalı peyzaj çalışmaları Bakanlığın destekleri ve İdaremizin katkılarıyla başlatılacak. Yine aynı kapsamda Mugada sahilimizde bakanlık desteğiyle yeşil yürüyüş ve bisiklet yolu projesinin 1. etababı hayata geçirildi. Yapılacak düzenlemeler Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilecek. 12 yıldan bugüne bu kapsamda yapılan Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerimizde yaptığımız düzenlemelerle önemli bir mesafe kaydedildi. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.

26 köyün su işletmesi devralındı

Son dönemde Köylere Hizmet Götürme Birlikleriyle kapsamının genişletilerek büyük gurup suları köylerimizde hayata geçirildi. Fakat  yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesini yapmaya çalıştık. Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışları oldu. İl Özel İdaresi Kanununda içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi yok. Bunun yanında mevcut köy kanunun muhtarlarımıza verilen işletme yetkisi günümüz şartlarını tarif edemiyor. O nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılamamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 il özel idareleri arasında ilki gerçekleştirerek İçme Suları İşletme Yönetmeliğini 5 Eylül 2019 tarihli ve 100 Sayılı İl Genel Meclisi Kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı. Mevzuat gereği çıkartılan yönetmeliğin maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyordu. Bsüreci Sayıştay'a doğru ve açık bir şekilde iyi anlattık. Bartın İl Genel Meclisinin çıkartacağı bu yönetmeliğin bu alanda yaşanan sıkıntıları ve oluşan kamu zararının önüne geçeceğini, bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edeceğini söz ile de ifade ettik. Sayıştay'ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesinde ‘Bartın İl Genel Meclisinin 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.’ ibaresiyle bizlere ulaştı. Şimdi bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaremiz bünyesinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu.  İşletmeciliğini aldığımız ve alacak olduğumuz hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadan özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini peyder pey devralacağız. Bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısı 26 köy 6 bin 400 aboneye ulaştı.

“Bütçemizin hayırlı olmasını diliyoruz”

Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyeti giderek artıyor. Bu işletmeden kar amacı güdülmüyor. Önemli olan vatandaşlarımızın sağlıklı ve sürekli olarak suya erişimlerinin sağlanması. 20 gün boyunca İl Genel meclisinde görüşülerek oy çokluğu ile karara bağlanan 195 milyon TL bütçenin hazırlanmasında önemli ölçüde katkısı olan başta Bartın Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan olmak üzere yine tüm yenilikçi projelerimize her zaman destek veren AK Parti Gurup Başkan Vekili Bartın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a ve idaremiz yetkililerine, ayrıca  Kasım ayı toplantılarına katılarak meclis çalışmalarına katkı sağlayan tüm  il genel meclis üyelerine tekrar teşekkür ediyor, bütçemizin hayırlı olmasını diliyoruz.”