BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI KÖYPARK HİZMETE AÇILDI

BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, görev yaptığı 13 yıllık süreçte hayata geçirdiği projelerle ilklere imza attı. Rutin faaliyetlerin yanı sıra Bartın’a uzun yıllar hizmet edecek eserler kazandıran Bartın Belediyesi, çok sayıda park alanını da hizmete sundu. Başkan Akın’ın göreve geldiği 2009 yılından itibaren Yalı Sevgi Parkı, Belediye Bahçesinin düzenlemesi, Gazhane Kültür Parkı projesi, 21 bin metrekare alanda birçok sosyal donatıyı içinde barındıran Kaynarca Spor ve Yaşam Parkı, Karaçay Piknik Alanı, Çağlayan Piknik Alanı, Bartın Belediyesi 140. Yıl Parkı, Ali Baysal Parkı ve VefaPark’ın yanı sıra toplam 189 park alanı Bartın’a kazandırıldı. Son olarak da düzenlenen törenle KöyPark ile Türk Dünyası Kültür Yolu ve Türk Bilim İnsanları Müzesi hizmete girdi. 

Tarihimiz İçin Büyük Önem Taşıyan 26 Ağustos’ta 2 Proje Hizmete Girdi

Yoğun ilginin olduğu tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, şu ifadeleri kullandı; “Bugün Bartın’a yeni yaşam alanı ve müze kazandırmanın heyecanı ve mutluluğunu sizlerle birlikte yaşamanın verdiği onuru ile bu törenimize katılan herkesi sevgi ile selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. ​2009 yılında Belediye yönetimine geldiğimizde kendimize şu soruyu sorduk. Bartın'ı beş yıl sonra, on yıl sonra, otuz yıl sonra, elli yıl sonra nerede görmek istiyoruz? Kentimize günlük hizmetleri verirken, Bartın'ı geleceği gören vizyon projeler ile büyütmek gerekliliğine olan inancımızla çalışmalarımızı 14 yıldır sürdürüyoruz. Adından söz edilir projeleri hayata geçirmek için güçlü belediye yaratmak ile başladığımız çalışmalarımızda güler yüzlü, hoşgörülü, sevgi ve saygı çerçevesi içinde vatandaşlarına hizmet sunan personel portföyü oluşturduk. Bunu yaparken belediye meclis üyelerimiz ve personelimiz ile hep dayanışma içinde olduk.  Bu dayanışma ile birçok hizmete ve projeye imza attık. Bartın'a geleneksel değerlerinden koparmadan modern bir kent kimliği kazandırmaya çalıştık. Devletin tüm kurumları, meslek odalarımız, sendikalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile kavga ortamından uzak, sevgi ve saygı çerçevesinde Bartın'a bir Bartın daha katmak gayretinde olduk. Kentimizi geleceğe taşırken; huzur ve güven duyulan, modern alt ve üst yapısı ile yaşamı kolaylaştıran, kültürel-sanatsal-sportif etkinlik alternatifleri ile yaşama keyif katan, istihdam alanları açılmış, insanlarının aş ve iş kaygısı olmayan bir Bartın'ı hedefledik. Bu hedefe ulaşmak için de sağlam ve emin adımlarla yürümekteyiz. Sorarak, danışarak, "ben yaptım oldu" mantığından uzak, katılımcı bir belediyecilik ve en önemlisi de “üretken belediyecilik” anlayışı ile hizmetlerimizi bir bir halkımızla buluşturduk.

“İlk İki Dönem Önceliğimizi Altyapı Yatırımlarına Verdik”

Değerli konuklarımız; bir kentin yaşam kalitesini belirleyen unsurların başında hava, su, çevre temizliği gelmektedir. 2009 yılında Belediye yönetimine geldiğimizde –ki bu gün burada olan davetlilerimizin çoğu çok iyi bilir- bulanık akan ve Ulupınar hattında her patlakta bir haftaya yakın kesilen içme suyu, üç günde bir sadece 1 saat akıtılabilen Kavşak Suyu, bacalardan çıkan kömür dumanı ile nefes aldırmayan havası, her gün binlerce ton kanalizasyon akan ırmağı ve daha nice kronikleşmiş sorunu ile mücadelemiz başladı. Biz ilk iki dönem önceliğimizi altyapı yatırımlarına verdik. Çayır Köyü’nden alternatif su bularak ve Bartın’a ayrı hattan getirerek 2015 yılında evlerimizden akan suyun arıtma kalitesini artırdığımız gibi, 1990 yılında yapılmış 33 km. Den gelen Ulupınar hattına bağımlılıktan kurtulduk. Baraj bölgesi de olan Ulupınar hattında patlama veya planlı bakım sebebiyle su kesintilerinde artık kentimizin yüzde 95’i bu durumdan etkilenmiyor. 2016 yılında arıtma tesisimizi modernize ederek 3000 ton su kapasiteli yeni depo yaptık. Artık suyumuzu yeterince arıtabiliyoruz ve bulanıklık sorununa son verdik.

“En Ucuz Su Kullanan Halk Bartın Halkıdır”

Her yıl 300 civarında yapılan numune tahlilinde Bartın’ın evlerden akan içme ve kullanma suyu artık dünya standartlarında içme suyu kalitesine sahip. 3 günde bir 1 saat akan Kavşak Suyumuz göreve geldiğimizden bu güne kadar 14 yıldır her gün en az 6 saat akıyor. Kavşak Suyu Çeşmesi olmayan yerlere tankerlerle gönderdiğimiz su kapasitesini artırdığımız gibi, bu dönem projelerimiz içinde yer alan Kavşak Suyu Depoları yapımına da başladık. Hürriyet Mahallemizde 4, Orduyeri Mahallemizde 2, Aladağ Mahallemizde 7, Karaköy Mahallemizde 5, Esentepe Mahallemizde 4, Tuna Mahallemizde 1, Çaydüzü Mahallemizde 4, Kemerköprü Mahallemizde 1 olmak üzere toplam 240 ton kapasiteli 28 depo ile Kavşak suyu hattı olmayan noktaları Kavşak suyu ile buluşturduk. Kentimizde ve mücavir alanımız İnkumu’nda çok ciddi boyutlarda su şebekesi yenileyerek Akıllı Sayaç uygulamasını başlattık. Yaptığımız milyonlarca su yatırımına karşılık bölgemizde en ucuz su kullanan halk da Bartın halkıdır.

“Isınmada Kolaylık Sağlamak Amacıyla Doğalgazı Bartın’a Getirdik”

Kenti Sağlıklı Çevre İle Buluşturan Belediyecilik anlayışımızla hava kirliliğini önlemek ve ısınmada kolaylık sağlamak amacıyla Doğalgazı Bartın’a getirdik. Belediye Meclisimizin 29 Aralık 2010 tarihinde aldığı karar sonrası 26 Haziran 2012’de ilk kazma buruldu, 29 Ağustos 2012’de Doğalgaz İlk Kaynak Töreni yapıldı ve 28 Ağustos 2013’ten itibaren Bartın doğalgaz kullanmaya başladı. Yani 9 yıldır Bartın doğalgaz kullanıyor. Bartın Irmağı bizim için çok önemli. Irmağımızı kanalizasyondan kurtarmak için 2009 yılında 51 bin 367 m2. Alanı kamulaştırdık. Yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 6’sı Çevre Bakanlığı hibesi, yüzde 9’u belediyemizin bütçesi ile 7 milyon 358 bin 105 Euro bütçeli Atık su Arıtma Tesisini hem Bartın’a, hem de İnkumu’na kazandırdık. İnkumu Kanalizasyon Paket Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjını 2016’da, Bartın Atıksu Arıtma Tesisini de 2017’de hizmete verdik. Belki 5 dakikada anlatılan bu çalışmalar azim ve kararlılıkla uzun yılların yoğun emeği ile sizlerle buluştu. Belediye Başkanlığı görevimde Bartın’ın temel sorunlarına neşter vurarak çözebilmenin gururu ile bugün hafızalarımızı tazelemek adına kısacık değinmek istedim.

“Destek Olduk, Olmaya Devam Ediyoruz”

Dayanışmayı Önemseyen Belediyecilik Anlayışımızla 2009 yılından bu yana ülkemizin dört bir köşesine ücretsiz cenaze nakli hizmeti veriyoruz. Cenaze araçlarımız 14 yılda 1 milyon 300 bin km. yol kat etti. Yeni araçlar ile takviye ettiğimiz cenaze nakil hizmetini ücretsiz vermenin yanı sıra, cenaze evlerimize tabure ve ikramlık malzemeler gönderiyoruz. 2018 yılında kefen ve saburaj tahtalarını ücretsiz vermeye başladık. Alo 188’i kurarak bir telefon ile tüm cenaze hizmetlerimizden faydalanabilmenizi sağladık. Bartın için çok elzem olan Gasil haneyi ise 12 Kasım 2021 tarihi itibariyle Bartın’a kazandırdık. Belediyemizin tüm cenaze hizmetlerini ücretsiz sağlayarak halkımızın en acılı günlerinde yanlarında olmaya devam ediyoruz. 290 bin 111 m2. Alana sahip 17 mezarlık ve 1 şehitliğimizde iç düzenleme ve bakım çalışmalarını periyodik yapıyoruz. 2014 yılında Aladağ Mahallemizde 18 bin 817 m2. Alanda 5000 kabirlik mezarlık yaptık. Asri Mezarlıkta ek 1500 kabirlik mezar alanı oluşturduk. Bartın Belediyesi tarihinde ilk kez bir cami yaptı ve 2017 yılında Yalı Cami hizmete açıldı. Mahallelerimizde hayırseverler tarafından yapılan cami ve mescitlerin hem yapımlarına hem de çevre düzeni ve iç temizliklerine destek olduk, olmaya devam ediyoruz.

“Önemli Projeleri Hayata Geçirdik”

Geçmiş ile Geleceği Buluşturan Belediyecilik Anlayışımızla tarihi Su Terazisini yapılışının 125. yılında 2012'de aslına uygun olarak restore ettik. Tarihi bahçe duvarlarının korunması için 2012 yılında Asma Köprü ile Hamam Caddesi arasında 150-200 yıllık taş örme duvarları mikro kumlama yöntemi ile temizledik. Tarihi eski belediye binası, Kemerköprü ve Orduyeri Köprüsü'nü 2010 yılında aydınlattık. 1931 yılında Kırtepe Mezarlığı'nın kaldırılması ile sahipsiz kabirlerin anısına yaptırılmış olan Dikilitaş'ı 2012 yılında restore ederek çevre düzenlemesini yaptık. Ebu Derda Türbesi'ni 2011 yılında restore edip, çevre düzenlemesini yaparak 24 Ağustos 2011'de inanç turizmine açtık. 1747 yılında yapılmış olan Şehir Hamamı'nı restore ettik. Restorasyon çalışması 11 Mayıs 2015'te tamamlandı. Yalı Mevkii'nde 2 katlı Yöresel Yemek Evi yaparak 8 Temmuz 2011'de hizmete açtık. Daha sonra bu alanı Emekliler Evi olarak düzenleyerek 2021 yılında emeklilerimiz başta olmak üzere tüm halkımızın istifadesine sunduk. Geleneksel el sanatlarının geleceğe taşınması ve ev hanımlarının el emeklerinin değer bulması için 2011 yılında dernek kurulmasına destek verdik.

“Gereken Desteği Verdik”

 El emeklerinin satışı için 3'ü kent merkezinde 1’i İnkumu'nda satış birimi tahsis ettik. Ve bu yıl Mart ayında El Emeği Göz Nuru Pazarı’nı her hafta Pazar günleri Kapalı Otopark ’ta kurmaya başladık. 2011 yılında Taş Fırınlar Projesi'ni başlattık. Orduyeri Mahallesi'ne 2, Kemerköprü Mahallesi'ne 2, Ağdacı Mahallesi'ne 2, Karaköy Mahallesi'ne 1, Şiremirçavuş Mahallesi'ne 1, Tuna Mahallesi'ne 1, Esentepe Mahallesi'ne 1 olmak üzere toplam 10 Taş Fırın yaptık. Bartın Kent Müzesi'ni yaptık. Hükümet Caddesi'nde bulunan 1885 yılında yapılmış tarihi binanın tadilat ve tasarımını tamamlayarak 27 Ocak 2018 tarihinde Kent Müzesi olarak açtık. Kent Müzemiz Tarihi Kentler Birliği'nin 2016 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda PROJE ödülü, Tarihi Kentler Birliği Müze Özendirme Yarışması'nda Kent Müzeleri kategorisi ödülü kazandı. Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi 2021 yılında açıldı. 2009-2022 yılları arasında yayımlanan 10 Kültür Yayını kitabı Belediyemizce yayınladık. Geleneklerin Yaşatılması Projesi kapsamında tarihi Kozlar, Kuleyanı, Orduyeri, Şemsiyeli ve Daristani Çeşmeleri, Ilıca, Kırtepe, Hendekyanı Dibektaşı ve Su Kuyusu restorasyonları yaptık. Bartın Gastronomi Projesi hazırlandık. Yöresel yemeklere coğrafi işaretleme yapılması için çalışma başladık. 12 yemeğimize coğrafi işaret aldık. Mübarek Kandil Günleri'nde 2009 yılından itibaren Hükümet Caddesi ve muhtelif alanlarda halkımıza kandil ikramı yapmaya başladık. Ayrıca Aşure Günü'nde aşure ikramları yapıyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş Bartın'ın geleneksel Ağda Tatlısının tanıtımı için halkımıza Ağda Tatlısı ikramı yapmaya başladık. Kaynarca Spor ve Yaşam Parkı’na “Orhun Kitabeleri Anıtı” yapıldı.

“Bartın’a İlk Üstgeçidi Yaptık”

Yaşadığımız yoğun tempo nedeniyle inanın bizler bile yaptıklarımızı unuttuk. Bartın’ın 14 yıl öncesi ile 14 yıl sonrası gerçekten çok farklı. Basit gibi görünen ancak işlevselliği açısından çok önemli olan yıllarca el atılamayan yüzlerce çalışmanın içinde olduk. Hizmet ile Toplumsal Faydayı Birleştiren Belediyecilik Anlayışımızla Gölbucağı Mahallesi’nde yaptığımız Bartın’ın ilk üst geçidi olan Gölbucağı Üst Geçidi 15 Temmuz 2011’de açıldı. Cumhuriyet Mahallesi'nde yaptığımız İbrahim Pelenkoğlu Üstgeçidi 23 Kasım 2012'de, Demirciler Mahallesi'nde yaptığımız Hendekyanı Üstgeçidi 2 Kasım 2017'de açıldı. Belediyemizce 400 araç kapasitesi açık otopark düzenlemesi yapıldı. Özel müteşebbislerce işletilen 1444 araç kapasitesine sahip 26 adet otopark ruhsatlandırıldı. İnkumu’na yolcu taşıyan minibüsler 2010 yılında “İnkumu Özel Halk Otobüsü” statüsüne getirildi. 1992’den bu yana hizmet veren Özel Halk Otobüslerinin sayısı ve hat güzergâhları artırıldı. Özel Halk Otobüslerine kamera ile takip ve denetim sistemi kuruldu. Hizmet kalitesi artırıldı. Tüm Özel Halk Otobüsleri “Engelli Rampalı” olarak değiştirilerek engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirildi. Yolcu bekleme durakları yenilendi. Açık ve kapalı durak ihtiyacı giderildi. Özel Halk Otobüsü sahipleri ve çalışanlarına eğitimler verilmeye başlandı. İnkumu'nda otopark sıkıntısını çözmek için Hacettepe Üniversitesi ile protokol yapılarak, üniversiteye ait alan Belediyemizce otopark olarak düzenlendi. Kent içi trafik düzeni için Belediye Meclis Üyelerimizden oluşan "Çevre ve Trafik Komisyonu" kuruldu. Kent içi trafik sıkışıklığının önlenmesi için yeni imar planında yeni araç ve yaya köprüleri öngörülerek plana işlendi. İki aracın yan yana geçemediği sürekli trafik kazaları meydana gelen Orduyeri Köprüsü'nün altı 2009 yılında genişletildi. 31 Mart 2011'de Özel Halk Otobüslerinde "Akıllı Bilet" uygulamasına geçildi.

 “Bartın’ı Aydınlattık”

Karanlık bir görüntüden çıkarmak, güvenli alanları artırmak için Bartın’ı aydınlattık. Tarihi bina ve mekânlar aydınlatıldı. Çatmaca ve Kemerköprü arasında bulunan Bülent Ecevit Bulvarı'nda farklı bir uygulama ile aydınlatma yapıldı. Tersane Caddesi'nde 19 Mayıs 2015 tarihinde kırmızı-beyaz ledli elektrik direkleri ile modern aydınlatma yapıldı. Hükümet Caddesi, Yukarı Çarşı Caddesi ve Hamam Caddesi'nin aydınlatmaları yenilendi. Aşağı Çarşı, Su Terazisi, Piryancılar, Hendekyanı, Karakaş, Kemerköprü, Şadırvan, Fatih Sultan Mehmet, İskele ve Mahmut Akcan Caddeleri modern aydınlatma ile ışıklandırıldı. İnkumu Yenimahalle ve İskele Mahallesi'nde yürüyüş yoluna aydınlatma direkleri konuldu. Hem modern hem de estetik aydınlatma sağlandı. Kavaklı Caddesi İyileştirme Projesi kapsamında 2017 yılında ışıklandırıldı. Hendekyanı Caddesi'nde 2013 yılında düzenleme çalışmaları kapsamında duvar ve yeşil alanlar aydınlatıldı. Bazen “bu başkan çok park yapıyor” diye eleştiri alsak da, biz gerçekten Bartın’ı parkladık. 14 yılda 150’nin üzerinde park yaptık, eskiyenleri yeniledik, parklarımıza kondisyon aletleri ile engelli çocuklarımız için oyun birimleri ilave ettik. Park yapılamayacak kadar küçük alanlara salıncak, tahterevalli vb. oyun aletleri koyduk. Köyortası Mahallesi'nde Yalı Sevgi Parkı’nı 2011’de, Kırtepe Mahallesi'nde Gavurtaşı Şelalesi ve Parkı’nı 2013'de, Tuna Mahallesi'nde Ali Baysal Parkı’nı 2012'de, Karaköy Mahallesi'nde 140. Yıl Parkı’nı 2016'da, Kemerköprü Mahallesi'nde 23 Nisan Çocuk Parkı’nı 2017'de, 11 bin m2.'ye büyüttüğümüz Gazhane Kültür Parkı’nı 2017'de, Orduyeri Mahallesi’nde 21 bin metrekare alan üzerinde Kaynarca Spor ve Yaşam Parkı’nı 2018’de, 9000 m2. Alanda Vefa Park’ı 2020’de sizlerin istifadesine sunduk. Çok park yapmış mıyız? Yapmışız. İyi ki de yapmışız. Pandemi sürecinde parkların ne kadar önemli olduğunu gördük. Biz belediye olarak kişi başına düşen yeşil alan m2.sini artırmak için hem park yapıyoruz, hem Karaçay ve Çağlayan gibi piknik alanlarımızı sil baştan revize ederek düzenliyoruz, hem ağaç dikiyoruz.

 “Emeği Geçenlerden Allah Razı Olsun”

Bugün de yaklaşık 70 bin metrekare alanda Köy Park’ı sizlerle buluşturuyoruz. 3 yıl süren yoğun proje ve uygulama çalışmaları ile bu alanı içinde çok sayıda projemizi barındıran ailelerimizin güvenle ve huzurla vakit geçirebilecekleri bir mekâna dönüştürdük. Köypark ’ta neler var derseniz? Toprak Kokan Çocuklar Projemiz kapsamında çocuklarımızı tarımla buluşturuyoruz. Hayvanları Seviyoruz Projemiz kapsamında kümes hayvanlarımız ve çeşitli hayvanlarımızı çocuklara tanıtıyoruz. Yerel Ticaretin Geliştirilmesi Projemiz kapsamında El Emeği Göz Nuru ve Organik Yöresel Ürünlerinin satışına ve teminine olanak sağlıyoruz. Geleneksel Türk Sporları ve Geleneksel Çocuk Oyunları Projemiz kapsamında Okçuluk Alanı ve Güreş Meydanı yaptık, bu sporların gelişmesine katkı sağlıyoruz. Hobi Bahçeleri Projemiz kapsamında ilköğretim okullarımızın kullanımına bahçe tahsisi yapıyoruz. Macera parkı, masal kahramanları, piknik alanları, yeşilin ve ağaçların huzuru ile bezenmiş Köypark Bartın’ımıza çok yakışacak. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Aslında bu alanda biz bir projeye başladık, iki proje ile bitirdik. Köy Park’ı yaparken Türk Dünyası Kültür Yolu ve Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi de alanda yerini alıverdi. Tabi böyle söylediğim gibi kolay olmadı. Arazi yapısına uygun bir proje çıkartabilmek için oba çadırlarını kullandık. Az sonra göreceksiniz. 24 Türk Boyunun bayrakları ve 16 Türk Devletinin askerleri ile dünya bilim tarihine damga vurmuş bilim insanları müzemiz sizleri büyüleyecek. Çocuklarımız ve gençlerimiz için önemli bir müze oldu. Buraya da emek veren herkese teşekkür ediyorum.

“Gecemizi Gündüzümüze Katarak Çalışmaya Devam Ediyoruz”

Değerli dostlarımız doğumdan ölüme herkesin hayatında var olan Belediyecilik hizmetleri çok meşakkatli, gönülden yapılınca bir o kadar da çok zevkli. İmza attığımız eserler Allah’ın izniyle bizlerden sonra da yaşamaya devam edecek. Yaşamın her alanında hizmet verirken mahallelerimizin temel direği muhtarlarımıza bürolar yaptık, teknik ve büro malzemesi ile donattık. 2010 yılında şehit yakınları ve gazilerimiz için dernek bürosu tahsis ettik. Şehitlik Anıtı ve Çevre Düzenlemesini de 2014’de tamamladık. Kentleri Engelsizleştiren Belediyecilik Anlayışımızla Belediye bünyesinde 2012 yılında “Engelsiz Yaşam Komisyonu” kurduk. 2012 yılında görme engellilerin yaya ulaşımı için kaldırımlarda kılavuz yol düzenlemelerine başladık. 2012 yılında Yalı Sevgi Parkı'nda engelli çocuklar için oyun parkı yaptık. Özel Halk Otobüsleri engelli vatandaşların kullanımına uygun olarak değiştirildi. Özel Eğitim Gerektiren Çocuklar ve Gençler İçin 2013 yılında Müzik Ritim Grubu kurduk. Belediye Binası girişine engelli asansörü yaptık. 2015 yılında Belediye Binası içine engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun tuvalet yaptık. Bartın ve İnkumu'nda kaldırımlar ile plaja iniş-çıkış rampaları yaptık. Engelli gençlerimize iş imkânı sağlamak için 2014’de Tersane Caddesi'nde Umut Kafe’yi yaptık. Engelli sporculara destek verdik. Tenis sporunda başarı gösteren engelli sporculara imkânlar sağladık. Otizmli çocuk ve gençlerimize hizmet veren “Engelsiz Sanat Evi’ni 2019’da açtık. Engelliler için faaliyet gösteren tüm derneklere destek veriyoruz. Sakatlar Derneği'ne büro tahsis ettik. Üstgeçitlere 2015 yılında Engelliler İçin Asansör yaptık. Sizlerin teveccühü ile Belediye Başkanlığı’na üç dönem üst üste seçilerek büyük bir onur payesi aldığımız Bartın’ımıza güzel hizmetler verebilmenin gayreti ile gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaya devam ediyoruz.

“Yeni İmar Planları Yaptık”

Kilometrelerce yol ve kaldırım, yağmur suyu hatları, istinat duvarları, yaya ulaşımını kolaylaştıran merdivenler yaptık. Altyapı cesaret ister. Yaptığınız her şey toprağın altındadır ancak çok önemlidir. Bunun önemini zaman zaman yaşadığımız yaka sellerinde de görüyoruz. 14 yılda yaptığımız alt yapı yatırımları dere yatakları genişletme, yüksek çekim gücünde araçlar ile mazgalları periyodik olarak temizletmemiz ile bu yaka sellerinden ez az hasarla çıkıyoruz. Son yaşadığımız ırmağın taşması ile yaşanan sel afetinde de yaklaşık 1000 ev ve işyerinin bodrum ve zemin katına su girdi. Zaman içinde bu altyapı yatırımlarını yapmamış olsaydık bu sayı beş katı olurdu. Üretken Belediyecilik anlayışımızla Hal içindeki Peynirci Pazarını "Modern Pazaryeri" yaptık, 2011'de açtık. Hendekyanı, TOKİ, Orduyeri, Cumhuriyet, Kemerköprü ve Gölbucağı'na semt pazarları yaptık. Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'ne 10 dükkân ilavesi yaptık. Belediye Mezbahanesi ve Soğuk Hava Deposunu modernize ederek ruhsat aldık. Planlama ve Uygulamayı Birleştiren Belediyecilik anlayışımızla Bartın'ın 19 mahallesi, 22 mücavir alanını kapsayan 70 milyon metrekare alanda yeni imar planı yapıldı. 1/5000 ölçekli Revizyon + İlave Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Revizyon+ İlave Uygulama İmar Planı'nın kurum görüşleri alınması çalışmalarına 5 Temmuz 2012'de başlandı. Yeni imar planı 2018'de tamamlandı. Hisseli tapular, müstakil tapuya çevriliyor. Mağduriyet son buldu. Yeni İmar; Trafiğe çözüm, yeni yaşam ve ticaret alanları, Bartın'ın gelişerek büyümesi, bilinçli kentleşme, yeni bir Bartın demektir.

 “Geri Dönüşüme Büyük Önem Veriyoruz”

“Temiz Bartın, Çevre Dostu Belediye” ilkesiyle Bartın'da 24 saat temizlik hizmeti veriliyor. Tüm cadde ve sokaklar yıkanıyor. Kentimizde 5000 adet çöp konteyneri,1000 adet askı tipi çöp kovası bulunuyor. Çöp konteynerlerinin yer altına alınması çalışması başlatıldı. Yer altı konteyner konulan yerler: ‘Kemerköprü Mahallesi, Bülent Ecevit Bulvarı, Cephanelik Sokak, Davut Fırıncıoğlu Caddesi, Kırtepe Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, Hamam Sokak, Orta Mahalle Hacı Balık Sokak, Vakıfbank arkası Köyortası Mahallesi Tersane Caddesi.’ Bartın'da 20, İnkumu'nda 29 yeraltı çöp konteyneri var. Atık pilleri topluyoruz. Atık kâğıtları topluyoruz. Değerli atıklar çöp döküm sahasında ayrıştırılıyor. Öğrenci grupları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının çevre projelerine destek veriyoruz. İnkumu Plajının 3 ayrı bölümüne 2021’de Mavi Bayrak aldık. 2022’de de mavi bayrağımıza sahip çıktık. Bartın’da bu yıl ilk kez Uluslararası Çevre Şöleni düzenledik.

“56 Milyon Değerinde 78 Araç, İş Makinaları Alındı”

Teknoloji ve Yenilikçiliği Birleştiren Belediyecilik anlayışımızla, Belediye olarak kendimizi de yeniledik. Yeni İtfaiye Binası yapılarak 2015'de hizmete açıldı. Bölgenin en donanımlı itfaiyesi oldu. İtfaiye Müdürlüğü'nün araç ve teçhizatı güçlendirildi. Bartın Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Gazhane Parkı'ndan kaldırılarak, Sanayi Sitesi'nde yapılan Müdürlük ve Teknik Atölyeler Binası'nda 2016 tarihinden itibaren hizmet vermeye başladı. İşletme ve İştirakler Müdürlüğü kurularak, personel ve büro donanımı tamamlandı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü Hizmet Binası, Sanayi Sitesi'nde yapılarak 2018'de hizmete açıldı. Hizmet binasına ek olarak Bitki Üretim Tesisi yapıldı. Belediye serası Bitki Üretim Merkezi'ne taşındı. Mezbahane Binası modernize edildi. Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne 2013 yılında Sanayi Sitesi'nde Şantiye Binası yapıldı. İnkumu İrtibat Bürosu yenilendi. Belediye Sosyal Tesisleri yeniden düzenlendi. İnkumu'na Hizmet Bürosu yapıldı. Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali Belediye Hizmet Binası 2018 yılında tadilattan geçirildi. Yeni Sanayi Sitesi'nde bulunan bina tadilattan geçirilerek Su İşleri Müdürlüğü Şantiyesi yapıldı. 14 yılda bugünün değeriyle 56 milyon değerinde 78 araç, iş makinaları alındı. Kurumsallaşma ve Stratejik Plan çalışmaları yapıldı. 2014 yılında Belediye Meclis Salonu yenilendi. Belediye Binası'nın dış cephe iyileştirmesi 2017 yılında yapıldı. 7/24 hizmet veren 4 adet Akıllı Vezne Ödeme noktası yapıldı. E-Belediye sistemine geçildi. Halkın yoğun kullanımında olan alanlarda ücretsiz internet bağlantısı imkânı sağlandı.

 “Yaşam Merkezleri Açtık”

Bartın’ı yaşam merkezleri ile tanıştırdık. 6 yaşam merkezi yaptık. Yalı Mevkii’ne yapılan Yalı Yaşam Merkezi 2014’te faaliyete geçti. Cumhuriyet Mahallesi’ne Cumhuriyet Yaşam Merkezi yapılarak 2015’de açıldı. Kemerköprü Mahallesi’ne yapılan Elmalık Yaşam Merkezi 2015’de hizmete verildi. Şiremirçavuş Mahallesi’nde bulunan eski köy konağı tadilattan geçirilerek Yaşam Merkezi haline getirildi. Şiremirçavuş Yaşam Merkezi 2017’de faaliyete geçti. Cumhuriyet Mahallesi’nde Kavallar Yaşam Merkezi yapılarak 2018’de hizmete açıldı. Köyortası Mahallesi’nde eski itfaiye binasının tadilatı sonrası bir bölümü Kavaklı Yaşam Merkezi olarak düzenlendi. 2018’de açıldı. Belediye personelinin faydalandığı Bartın Belediyesi Dinlenme Evi 2009 yılında tüm halkın kullanımına açıldı.

 “Bartın’da Karanlık Nokta ve Atıl Alan Bırakmadık”

Bartın’da karanlık nokta ve atıl alan bırakmayacağız demiştik. Yukarı Çarşı'da atıl olan havuz 2012 yılında çevre düzenlemesi ile birlikte yeniden yapıldı. Belediye Sosyal Tesisleri Bahçesi 2014 yılında yenilendi. Çevre düzenlemesi yapıldı. Millet Bahçesi adıyla hizmet veriyor. Belediye Bahçesi yeniden yapılarak 2015 tarihinde "girilemez" olmaktan kurtarıldı. Kent merkezinde yaya ulaşımını sağlayan merdivenler 2018 yılında yeniden yapılarak aydınlatıldı. Halatçıyaması Mezarlığı karşısına 2009 yılında çay bahçesi ve büfe yapılarak, bölge atıl kalmaktan kurtarıldı. Kabir ziyaretlerine gelen vatandaşlara sosyal alan oluşturuldu. Uzun yıllar atıl durumda bulunan Yalı Bölgesi’ne parklar, yürüyüş yolları, sosyal donatılar yapılarak Yalı Bölgesi cazibe merkezi oldu. Kanlı ırmak Caddesi’ne Yürüyüş Yolu ve Peyzaj Düzenlemesi 2018’de yapıldı. Yalı eski iskele ile Santral Sokak arasına Şükrü Bankoğlu Yürüyüş Yolu yapıldı. Sosyal ihtiyaçları gözeterek verdiğimiz hizmetlerimiz çerçevesinde Karaçay Piknik Alanı’nı düzenleyip 2016’da açtık. Aladağ Mahallesi Çamlık Mevkii’ne Mesire Alanı yaptık. 2017’de hizmete verildi. İnkumu İskele Mahallesi’nde bulunan piknik alanı yeniden düzenlendi. İnkumu’na tatilcilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere sezonluk kurulan satış birimleri yenilendi. Çağlayan Piknik Alanı’na düzenleme yapıldı. Bartın merkeze 7, İnkumu’na 4 adet umumi tuvalet yapıldı. İhtiyaç sahiplerinin yanı başına olmaya devam ediyoruz. Kuru gıda, kırtasiye ve okul kıyafeti, hasta bezi, mama, tekerlekli sandalye, yoğun bakım hasta yatağı gibi sağlık malzemeleri, yakacak odun, giysi ve eşya yardımları, üniversite öğrencilerinin evlerinin taşınmasında ücretsiz nakliye hizmeti, 65 yaş üstü kendine bakamayacak durumda olan ve kimsesi bulunmayan büyüklerimizin ve engelli vatandaşlarımızın ev temizliği ile kişisel bakımlarını yapmaya, isteyen büyüklerimize haftanın üç günü sıcak yemek ulaştırmaya devam ediyoruz. Bu amaçla Kavaklı ’da eski itfaiye binamızı tadilattan geçirerek Sosyal Hizmet Merkezi kurduk ve faaliyetlerimiz artarak devam ediyor.

“Kültürel Faaliyetlere Büyük Önem Veriyoruz”

Gençlerimize yönelik eğitim, spor, sosyal, kültürel faaliyetlerimizi çeşitlendiriyoruz. Gençlik kampları düzenledik. Bartın Belediyesi Spor Kulübü’nü kurduk. Güreş, Masa Tenisi, Basketbol ve Tenis dallarında faaliyet gösteriyor. Mahallelerimize semt sahaları yaptık. Yürüyüş Yolları yaptık. İnkumu’na Bisiklet Yolu yaptık. Yalı Mevkii’nde Tenis Kortu, Basketbol ve Voleybol Sahası, tartan pist yürüyüş yolu yaptık. Kaynarca Spor ve Yaşam Parkı’nda mini golf, mini futbol, tenis, basketbol, voleybol, buz pateni pisti yaptık. Amatör spor kulüplerine maddi destek ve malzeme desteği verdik. Avrupa Hareketlilik Haftası Bartın’da 2017 yılından itibaren kutlanmaya başlandı. Etkinlikler düzenlendi. Okulların bahçelerini asfalt ile düzenledik. Okul bahçelerine bank ve çöp kovaları verdik. Spor sahalarının eskiyen malzemelerini değiştirdik. Okulların talepleri doğrultusunda ihtiyaçlarının giderilmesine destek olduk. Yaz Spor Kursları açarak çeşitli branşlarda spor eğitimleri verdik. Bartın Üniversitesi öğrencileri ve öğrenci kulüplerinin projelerini destekledik. Toplantı, seminer, çalıştay, mangal partileri, konserler, çevre temizliği vb. ortak etkinlikler yaptık. Bayanlara step-aerobik salonu yaptık, kurs verdik. İnkumu’nda Plaj Futbolu ve Plaj Voleybolu Turnuvaları, Bartın’da tenis turnuvası düzenliyoruz.

“Kent Estetiği Önceliğimiz Oldu”

 Değerli konuklarımız biraz uzun bir konuşma olduğunun farkındayım ancak söylemeden geçemeyeceğim bazı hususlarda var. Tüm çalışmaları yaparken kent estetiği de bizim için önemliydi. Bartın’da 2009 yılında kent mobilyaları uygulaması başlattık. Modern duraklar, modern banklar, çöp kovaları, modern reklam alanları yerleştirdik. Orduyeri Köprüsü’nün yaya yolu ve köprü altı payandalarını ahşap ile düzenledik. Kentin muhtelif yerlerindeki elektrik trafolarına Bartın Evi modellerinde giydirme yaptık. Orduyeri Mahallesi’ne Fatih Sultan Mehmet’in heykelini 2012’de bir tören ile yerleştirdik. Kemerköprü Meydanı’na Ay Yıldızlı Türkiye Haritasını 2012’de koyduk. Bartın’da yapılan gemilerin suya indirilişini simgeleyen mandaların çektiği gemi heykelini 2013 yılında Yalı Meydanı’na yerleştirdik. Kent içindeki merdivenleri boyayarak renklendirdik. 2017 yılında düzenlemesi yapılan Hükümet Caddesi’ne Simit Satan Adam, Bakırcı, Ağdacı Amca heykelleri yapıldı. Yalı Tarihi İskele Düzenlemesi yaptık. Sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere önem verdik. 2016 yılında Bilim Atölyesi kurduk. Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde; Resim Atölyesi, Şehir Tiyatrosu, Halk Dansları Topluluğu, Geleneksel Türk Sanatları Atölyesi, Türk Sanat Müziği Korosu, Türk Halk Müziği Korosu, Maket Atölyesi, Dil Atölyesi, Bando faaliyet gösteriyor. Belediye kurs ve atölyelerinden yılda 3000 kişi faydalanıyor. Mezarlıklarımızda her arife günü Yasin-i Şerif okutuyoruz. Kandil günlerinde tatlı, Aşure Günü’nde Aşure ikram ediyoruz. Temmuz 2017’den bu yana 20.000 kişinin katılımı ile sokak kahvaltıları düzenledik.

“Kentimizin Tanıtımlarını Yapıyoruz”

Milli Bayramlarımızda fener alayı yürüyüşü ve bayram şölenleri düzenliyoruz. Bartın Kültür Sanat Turizm ve Çilek Festivali, Bartın Belediyesi Kitap Fuarı, El Emeği Göz Nuru El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı, İnkumu Kum Zambağı Festivali, Ramazan Etkinlikleri, Sadece kadınların ve gençlerin katıldığı Kültür Gezileri, Kadınlar Matinesi, Tiyatro Festivali, Resim ve Sanat Müzesi Çalıştayı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri gibi etkinlikleri devam ettiriyoruz. Yalı Yaşam Merkezimizde 2017 yılında Sanat Galerisi sanatseverlerin hizmetine sunuldu. Bartın’da 2016 yılından bu yana ressam ve akademisyenlerin katılımı ile Resim ve Sanat Müzesi Çalıştayı düzenleniyor. Sokak hayvanları bizim için çok önemli. Bize emanet olarak gördüğümüz sahipsiz ve sokak hayvanları için Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevini rehabilite ederek Batı Karadeniz’in en iyi barınağı haline getirdik. Kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları yoğun olarak yapılıyor. Köpek ve kediler için 100 beslenme noktası oluşturduk. Özellikle yaz aylarında halkımızın dikkatini sokakta yaşayan hayvanlara çekmek amacıyla hoparlör yayını ve billboardlarla bilgilendirme yapıyoruz. Değerli konuklarımız, Almanya’nın Lünen Kenti ile 2011’de Kardeş Şehir olduk. Belediye bünyesinde Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu kurduk. TSO Kadın Girişimciler ile birlikte Cumhuriyet Yaşam Merkezimizde Turizm Danışma Bürosu kurduk. Hazırladığımız projelere Hibe desteği de alıyoruz. Çeşitli fuarlarda Bartın tanıtım standı açarak kentimizin tanıtımlarını yapıyoruz.”

“Hayırlı Uğurlu Olmasını Temenni Ediyorum”

Başkan Akın’ın konuşmasının akabinde kürsüye gelen Vali Dr. Nurtaç Arslan, park alanının kazandırılmasında emeği olan başta Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a ve tüm ekimine teşekkür ederek, hayırlı uğurlu olmasını diledi. Vali Arslan; “Bugün tarihimizin önemli dönüm noktalarından olan her safhası kahramanlık destanlarıyla dolu Malazgirt Zaferi'nin 951. yıl dönümü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Anadolu'yu düşman işgalinden kurtaran Büyük Taarruz Zaferi’nin ise 100. yılında Bartın Belediyesi tarafından hayata geçirilen Bartın’ın en büyük KöyParkı ile Türk Dünyası Kültür Yolu ve Türk Bilim İnsanları Müzesi’nin açılışını gerçekleştirmek üzere burada bulunuyoruz. Toplumların hafızası, geçmişi, yarınlarına ışık tutan tarihimiz bizlere sadece geçmişle ilgili değil, geleceğimize yön veren birçok imkan sunmaktır. Bu anlamda böyle önemli bir günde hem tarihimizi anlatan eserlerin yer aldığı hem de vatandaşlarımızın gönüllerince vakit geçirerek sosyal anlamda zamanlarını değerlendirebilecekleri modern bir alanın açılışında bulunmaktan mutluluk duymaktayım. Şehirler tarih, kültürel, sosyal, spor, turizm, doğal güzellikleriyle kimlik kazanmakta ve açılan modern alanlar ise bunları yansıtmaktadır. Önemli olan bu alanların yapılması kadar halkımızın özellikle de genç ve çocuklarımızın bu alanlardan faydalanmasıdır. Tarihimizi geleceğe taşıyacak bu güzel alanın ilimize kazandırılmasından dolayı Başta Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi. Açılış konuşmalarının ardından park alanı gezilerek, ikramlarda bulunuldu.

Bartın’ın Gözde Mekanlarından Biri Oldu

Hürriyet Mahallesi’nde mülkiyeti Bartın Belediyesi’ne ait olan 70.000 m2 alanda yapılan parkta birçok sosyal donatı yer alıyor. Piknik yapma imkanının sunulduğu alan çocukların doyasıya eğlenebildiği birçok fonksiyonu bünyesinde bulunduruyor. Havadar ve yüksek bir mevkide yer alan park, yürüyüş yolları, dinlenme ve yeşil alanlarıyla da 7'den 70'e herkese hitap eden Bartın’ın gözde mekanlarından biri oldu. Yapımı kısa sürede tamamlanan park alanı vatandaşların büyük beğenisini kazandı.

Bartın’a Bir Müze Daha Kazandırıldı

Bu alan vatandaşların rahat kullanabileceği, güzel vakit geçirebileceği bir alan haline getirildi. Proje alanının üst kısmında, macera parkı ve çocuk oyun parklarının bulunduğu bir bölüm oluşturuldu. Yine aynı bölgede Okçuluk Meydanı, Güreş Meydanı bulunuyor. Bu alanda müze de yer alıyor. Çok sayıda tarihi ve kültürel miras yatırımları ile Bartın’ı adeta bir açık hava müzesine dönüştüren Bartın Belediyesi, kent kimliği ve tanıtımı için büyük önem taşıyan bu müzelere bir yenisini daha ekledi. Göreve geldiği günden buyana müze çalışmalarına büyük önem veren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın Bartın’ı müzeler şehri yapma noktasındaki talimatı doğrultusunda Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’nin tadilatının yanı sıra Kent Müzesi ve Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi’nin ardından Türk Bilim İnsanları Müzesi’ni de Bartın’a kazandırdı. KöyPark Projesi içerisinde yer alan 4 çadırdan oluşan müze Türk yaşamının canlandırıldığı Türk Otağı Çadırı, 1 ana sergi salonu, 1 interaktif sergi salonu ve 1 Müze Kafe’den oluşuyor. Müzede dünyaca ünlü 8 Türk bilim insanının balmumu heykeli ve eserleri ile tüm Türk bilim adamlarının dijital anlatımları yer alıyor. Dijital anlatımların yanı sıra hologramlar, video mapping uygulamaları  ile sanal gerçeklik interaktif alanlar da bulunuyor.

Köypark Birçok Sayal Donatıyı İçinde Barındırıyor

Proje alanının alt kısmında ise Üç Türk Büyüğü Alp Arslan, Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün heykellerinin bulunduğu 16 Türk devleti bayrakları ve onları temsilen eden Türk askerleri heykellerinin yer aldığı Türk Dünyası Kültür Yolu mevcut.  Ayrıca kanatlı hayvanların bulunduğu alan, açık kapalı piknik alanları, yöresel ürünlerin satıldığı pazar yeri, masal kahramanları, hobi bahçeleri, yürüyüş yolları, mescit, kafeterya ve tuvaletler de bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI
BARTIN'IN EN BÜYÜK PARKI  KÖYPARK HİZMETE AÇILDI