Bartın Devlet Hastanesi'ne 'Anne Dostu Hastane' unvanı layık görüldü

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığınca 'Anne Dostu Hastane Programı' kapsamında Bartın Devlet Hastanesi'ne 'Anne Dostu Hastane' unvanı verildi.

Bartın Devlet Hastanesi'ne 'Anne Dostu Hastane' unvanı layık görüldü

Anne Dostu Hastane Programı anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını amaçlarken anne, bebek, yakınları ve sağlık çalışanlarının dâhil olduğu bu süreçte normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmak esas alındı.

Sağlık Bakanlığı Anne Dostu Hastane Değerlendirme Ekibi tarafından 08-12 Ağustos 2022 tarihleri arasında Bartın Devlet Hastanesi “Ulusal Anne Dostu Hastane” kriterleri açısından değerlendirilirken yapılan değerlendirmeler sonucu  Bartın Devlet Hastanesi “Anne Dostu Hastane” unvanına layık görüldü.

Konuyla ilgili Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise şu bilgilere yer verildi: “Anne Dostu Hastane programı kapsamında anneler/ anne adayları hastaneye yattıkları andan taburcu olana kadar kendilerini ev ortamında hissedebilecekleri mahremiyete dayalı tek kişilik TDL (Travay-Doğum-Loğusa) odalarda kalma imkanına sahiptirler. Gebe kaldıkları andan itibaren Gebe İzlem Biriminde vital bulguları takibi, boy ve kilo ölçümü, gebe takiplerinin kayıt altına alınması, riskli gebelerin belirlenmesi, gebelik yakınmaları, tarama testleri, beslenme, anne sütü ve emzirme vs. konularda bireysel bilgilendirmeleri yapılmaktadır. Gebeler, Gebe Okulu eğitimlerine katıldıklarında gebelik dönemini sağlıklı ve bilinçli geçirmeyi, bu mucizevi anı doya doya yaşamaya hazırlanmayı, doğum kasılmaları ile ilaçsız baş etme yöntemlerini, bebek doğduktan sonra bebekle ilgili hayatı kolaylaştıran pratik bilgileri, bebeğin anne babası ile sevgi ve güven bağının nasıl kurulabileceğini, lohusalık dönemini sağlıklı ve rahat geçirmek için yapılması gerekenleri, gebelik ve lohusalık egzersizlerini öğrenecekler ve akıllarındaki sorulara cevap bulabileceklerdir. En önemlisi doğum ile ilgili alınacak kararlara ailenin (anne baba adayı) aktif olarak katılabileceği bilgi ve farkındalığa erişme fırsatı bulacaklardır. Doğumlarını tek kişilik odalarda anne dostu sağlık çalışanları eşliğinde gerçekleştireceklerdir.”