BARTIN'DA HAYVANCILIĞI DEĞİŞTİRECEK PROJE GELİYOR

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Bartın'da hayvancılığın gelişmesi amacıyla 250 bin TL değerinde yeni bir proje geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının yüzde 60'ını, Bartın İl Özel İdaresinin de yüzde 40'ını karşılayacak projede 400 günde bir buzağı elde ederek ve et, süt ve döl veriminde artış sağlayarak karlı bir hayvancılık yetiştiriciliği hedefleniyor.

BARTIN'DA HAYVANCILIĞI DEĞİŞTİRECEK PROJE GELİYOR

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Bartın’da hayvancılığın gelişmesi amacıyla 250 bin TL değerinde yeni bir proje geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının yüzde 60’ını, Bartın İl Özel İdaresinin de yüzde 40’ını karşılayacak projede 400 günde bir buzağı elde ederek ve et, süt ve döl veriminde artış sağlayarak karlı bir hayvancılık yetiştiriciliği hedefleniyor. Bu kapsamda alınan ultrasonografi cihazları Müdürlüğün teknik personeline eğitimle tanıtıldı. Eğitime Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, İl Müdür Yardımcısı Erol Aksoy, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Bora Ayhan ve teknik ekip katıldı. Konusunda uzman Burhan Kayhan ve Fevzi Akgül tarafından verilen teorik eğitimin ardından Şahne ve Şiremirtabaklar köylerinde İl Hukuk İşleri Müdürü Haluk Nuri Ballı’nın da katılımıyla projede yer alacak personele uygulamalı eğitim verildi.

Hedef 400 günde bir buzağı elde etmek

Müdürlük projeyle ilgili “Tarımsal Projelerimizle hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. İlimizde hayvancılığımızın gelişmesi için finansmanın yüzde 60’ı Bakanlığımız yüzde 40’ı Bartın İl Özel İdaresince karşılanan 250 bin Tl’lik yatırım. Projenin amacı 400 günde bir buzağı elde ederek ve Et, Süt ve Döl veriminde artış sağlayarak karlı bir hayvancılık ile yetiştiricilerimizin ekonomisine katkı sağlamaktır. Bunun için Projenin uygulama sürecinde örnek hayvancılık işletmelerimizde; Müdürlüğümüz veteriner hekim, zooteknist ve teknikerleri tarafından işletmelere ait kayıt takip formlarının oluşturulması, bakım-besleme, ve kızgınlık takibi ile ilgili olarak işletmelere özgü eğitimlerin bire bir yapılması, İşletmede bulunan hayvanlarda kızgınlık takiplerinin yapılması, Kızgınlık göstermeyen hayvanların muayenesinin yapılması, gerekli hormonal uygulamalar ile senkronizasyon çalışmasının yapılması, erken dönem de ultrason ile gebelik tespitinin yapılması planlanmaktadır” bilgisini paylaştı.