Bartın'da güçlendirilmiş parlamenter sistem ziyaretleri

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, hafta sonu TBMM Anayasa Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu ve beraberlerinde Bartın ve Amasra'da CHP İl, İlçe, Gençlik Kolu Başkanları ve örgüt üyeleri ile temaslarına devam ettiler.

Bartın'da güçlendirilmiş parlamenter sistem ziyaretleri

 

 

Vekiller ve beraberindeki parti yetkilileri Bartın’daki temaslarının ikinci gününde Bartın Platformu, Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği, Amasra Belediyesi ve, CHP Amasra İlçe Başkanlığı’nı ziyaret edip, aynı gün basın toplantısı düzenlediler.

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul Milletvekili duayen hukukçu Prof. İbrahim Özden Kaboğlu yargı bağımsızlığının iktisadî hayatı direkt etkilediğini, tek koşulun hukukun işlemesi olduğunu belirtirken “2017 Anayasa değişikliği anayasal ve siyasi kazanımları bitirmiş, kurumları işlevsizleştirmiş, seçilmişlerin sorumluluğu ilkesini yok etmiştir. Demokratik parlamenter sistemin Anayasayı güçlendirerek düzenlemek için yoğun bir çalışma yaptık. Bartın’ın özelindeki sorunlar aslında tüm Türkiye’nin sorunudur. Anayasal düzeni yeniden kurmak ve hukuk devleti tesis etmek öncelikli hedefimiz ve görevimizdir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün Türkiye'yi kucaklanken demokratik rejimde bir hukuk devletini yeniden inşa etmek amacıyla çalışıyoruz. Bizim güçlendirilmiş parlamenter sistem adını verdiğimiz çalışmalar bütünü aslında demokratik hukuk devletinin parlamenter rejim ekseninde kurulmasını amaçlamaktadır. Bunun Bartın açısından da Türkiye açısından anlamı şudur: eğer Türkiye'de bir hukuk güvenliğini tesis edebilirsek hukuk düzenliğini sağlayabilirsek, yargı bağımsızlığını tesis edebilirsek bu doğrultuda iktisadi hayata da yansıyacak ve insanlarımızın, yurttaşlarımızın paralarının bir günden öbür güne, bir geceden sabaha kadar erimesinin önüne başlı başına geçebilecek bir çözüm olacaktır. Çünkü insanlar hukuki güvenliğe sahip olduğu sürece iktisadi güvenliğe sahip olabilirler. Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu başlıca sorun budur. Alçak gönüllü olmaya gerek yok 2017 Anayasa değişikliğinde bütün siyasal karar düzenekleri ortadan kaldırıldı Osmanlı Devletinin ve Türkiye Cumhuriyetinin anayasal ve siyasal kazanımları yok edildi. Bizim demokratik hukuk devleti sistemi olarak adlandırdığımız anayasa değişikliği yolundaki çalışmalarımız bütün bunları yeniden tesis etmeye yöneliktir ve bu bakımdan alçak gönüllü olmaya gerek yoktur.”dedi.

 

CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu da konuya ilişkin olarak “Bu sistem Türkiye’nin de Bartın’ın da potansiyelini ortaya koymasına ve yurttaşların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasına değil, saraya ve yandaşlarına hizmet eden ucube bir sistemdir. Bu yüzden sadece güçlendirilmiş parlamenter sistem ile bu ucube, sakat, tecrübe ve bilgiye saygı duymayan anlayışı ortadan kaldırmakla mümkündür. Güneşin doğmasına az kaldı.”diyerek programlarını noktaladılar.