Bartın'da grip salgını arttı!

Kışın gelmesi ve havaların da giderek soğumasıyla birlikte Bartın'da mevsimsel grip salgını artış gösterdi. Bartın Devlet Hastanesi ve özel hastane acil servisleri artan grip vakalarıyla dolarken Bartın İl Sağlık Müdürlüğü de bu artışa dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Bartın'da grip salgını arttı!

Kışın gelmesi ve havaların da giderek soğumasıyla birlikte Bartın’da mevsimsel grip salgını artış gösterdi. Birçok vatandaş grip salgını belirtileriyle Bartın Devlet Hastanesi başta olmak üzere özel hastane acil servislerine gidiyor ve acillerde de yoğunluk yaşanıyor. Özellikle okullarda çok fazla öğrencinin salgından etkilendiği duyumları alınırken salgından Bartınsporlı futbolcular da etkilendi. Neredeyse takımın tamamı salgın belirtileriyle Bartın Devlet Hastanesi acilinde tedavi altına alındı.

“İlimizde grip vakalarında artış görülmüştür”

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü de grip vakalarındaki artışa dikkat çekti. Gribin genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart ayı sonuna kadar sıkça görülen ve oldukça bulaşıcı olduğunu kaydeden Müdürlük vatandaşlara şu uyarıda bulundu:

“Havaların soğumasıyla birlikte ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de grip vakalarında artış görülmüştür. Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.

İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır.

En etkin korunma yolu aşı!

Dünyada bilimsel çalışmalar ile gripten korunmanın en etkin yolun aşı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle grip sezonu öncesinde ve grip sezonu süresince özellikle hastalığın ağır seyrettiği ve hatta ölümlerin görülebildiği risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından hekim reçetesi ile grip aşıları risk grubundaki kişilere her yıl tüm sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz yapılmaktadır.  

“Yakın temastan kaçının!”

Aşılanma dışında gripten koruyucu önlemlere de ayrıca özen gösterilmesi önemlidir. Bunlar;Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöpe atılmalıdır. Su ve sabunla eller sık sık yıkanmalıdır. Okullarda, iş yerlerinde ve kapalı mekanlarda yüzeyler sıkı sık temizlenmelidir. Öğrenciler okulda ve okuldan eve döndüklerinde el hijyenine ve hasta kişilerle mesafeye dikkat etmelidir. Mevsimsel gribe yakalanmış vatandaşlarımız bol sıvı tüketmeli, mümkün olduğunca istirahat etmeli ve aile hekimlerine başvurarak gerekli durumlarda semptomları giderici ilaç tedavisine başlamalılardır.”