Bartın'da fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Bartın'da Pazartesi günü öğlen saatlerinden itibaren etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Birçok yerde fırtına dolayısıyla ağaçlar devrilirken Bartın Merkez İlçe ve Ulus İlçesine bağlı bir çok köy gruplarında elektrik kesintisi yaşandı. Fırtına ve yağmur dolayısıyla Kumluca Beldesindeki geçici servis yolu ulaşıma kapandı. Bartın Valisi Yardımcı Abdullah Akdaş başkanlığında da kriz masası oluşturulurken Bartın'ın meteorolojik ikaz duyurusunda turuncu olarak güncellenmesi dolayısıyla da Bartın'da ilk ve orta derecedeki okullar 1 gün tatil edildi. Kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personeller ise 1 gün izinli sayıldı.

Bartın'da fırtına hayatı olumsuz etkiledi

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bartın’da dahil olmak üzere Batı Karadeniz Bölgesi için Pazartesi günü için fırtına uyarısında bulunmuştu. Fırtına Bartın’da Pazartesi günü öğlen saatlerinden itibaren etkili olurken Meteorolojinin uyarısında  “Batı Karadeniz'de ilk saatlerden itibaren güney ve güneybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75km/sa) fırtına bekleniyor. Fırtınanın aynı gün akşam saatlerinden sonra 7 ila 9 kuvvetinde (75-90km/sa) kuvvetli fırtınaya dönüşeceği ve Salı günü sabah saatlerinde (30.11.2021 - 06:00) etkisini azaltacağı tahmin ediliyor” ifadelerine yer verilmişti.

Çatı uçması ve soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Meteoroloji tarafından yapılan ikinci uyarıda ise fırtınanın Salı günü saat 22.00 sularına biteceği tahmin edilirken “Rüzgarın batı ve güneybatı yönlerden 60-90 km/sa, yüksek kesimlerde yer yer 100 km/sa üzeri hızda esmesi beklenmektedir. Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın oluşturabileceği çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve bacı gazı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denmişti.

Fırtınanın başlangıcı öncesinde tedbir toplantısı

Meteorolojinin bu uyarısıyla fırtınanın başlangıcı öncesinde Bartın  Valisi Yardımcısı Abdullah Akdaş başkanlığında 112 Acil Çağrı Merkezi'nde İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Toplantısı yapıldı. Fırtınaya  karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda Vali Yardımcısı Akdaş, her türlü olumsuzluğun önüne geçilmesi için görevli tüm kurumların hazırlıklarını tamamlamaları ve tüm birimlerin teyakkuzda bulunmaları talimatını verdi.

Bulvarda ağaç yola devrildi

Fırtınanın etkili olduğu ilk anlardan itibarense şehir merkezindeki Bülent Ecevit bulvarı üzerinde 10 metre uzunluğundaki bir ağaç fırtınada yola devrildi. Endüstri meslek lisesi bahçesinde merkez cami inşaatının bulunduğu bölgede meydana gelen olayda trafik akışı tek şeritten sağlandı. Ağacın devrilmesi esnasında araç ve yaya bulunmaması olası bir kazayı önledi. Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından devrilen ağaç yoldan kaldırıldı. 

Evlerin çatıları uçtu

Bartın Merkeze bağlı Ecikler köyü ve Kumluca beldesine bağlı Uluköy'de de  evlerin çatıları uçtu. Ecikler köyünde  Hasan Susam'ın evinin çatısı bahçeye uçtu. Diğer yandan Uluköy'de  Muharrem Yılmaz'a ait evin çatısı da yola uçtu. Her iki olayda da yaralanan olmadığı öğrenildi.

Elektrikler kesildi, yol kapandı

Aynı şekilde fırtına dolayısıyla Bartın Merkez İlçe ve Ulus İlçesine bağlı köy gruplarında uzun süreli elektrik kesintisi yaşandı. Kumluca yolu üzerinde yer alan geçici servis yolu ulaşıma kapandı. 11 Ağustos tarihinde yaşanan sel felaketinde yıkılan Boğazköy mevkiindeki köprünün yerine ırmak yatağı üzerine geçici servis yolu oluşturulmuştu. Aşırı yağmur nedeniyle tahrip olan servis yolu ulaşıma kapandı. Sürücüler baraj servis yoluna yönlendirildi.

 

Ulus Şirinler Köyünde dere taştı

Kurucaşile İlçesine bağlı yüksek rakımlı köylerde de bazı evlerin çatıları uçtu. Kurucaşile Kaymakamı Bayram Köse hasar gören köylerde incelemelerde bulundu. Ulus İlçesine bağlı Şirinler Köyünde ise aşırı yağış nedeniyle Kastamonu Pınarbaşı-Ulus yolu kenarındaki Kanlıçay Deresi taşarak yola ulaştı. Aşırı yağış nedeniyle yol kısmen trafiğe kapandı.

Turuncu ikaz yapıldı, okullar tatil edildi

Bartın’ın meteorolojik ikaz duyurusunda turuncu olarak güncellenmesi dolayısıyla da  ilk ve orta derecedeki okullar 1 gün tatil edildi. Kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personeller ise 1 gün izinli sayıldı. Bartın Valiliğinden yapılan açıklamada “İlimiz için yapılan meteorolojik ikaz düzeyinin turuncu olarak güncellenmesi, buna bağlı olarak hesaplanan fırtına hızının yükselmesi ve yağmurun neden olabileceği olumsuzluklara karşı 30 Kasım 2021 Salı Günü 1 (bir) gün süreyle bütün ilk ve orta dereceli okullarda (özel eğitim ve özel kurumları dahil) yüz yüze eğitim-öğretime ara verilmiştir. Kamuda çalışan engelli ve hamile personelimizin 1 (bir) gün izinli sayılacaktır” denildi.

Kriz masası toplantılarına aralıksız devam etti

Bartın için turuncu ikazın yapılmasıyla birlikte Bartın Valisi Sinan Güner’in talimatlarıyla Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş başkanlığında oluşturulan  İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki olağanüstü toplantılar aralıksız devam etti. Meteorolojik ikaz düzeyinin turuncu olarak güncellenmesi, buna bağlı olarak hesaplanan fırtına hızının yükselmesi ve yağmurun neden olabileceği olumsuzluklara karşı alınan/alınacak olan tedbirler ve ihbarların anlık olarak değerlendirildiği yönetim merkezinde, sorumlu kurum ve kuruluş temsilcileri fırtına ve yağış süresince görev yaptı.