Bartın'da 80 kadına mikro kredi desteği

Tekfen Vakfı Mikrofinans Bartın Şubesi, ev hanımları başta olmak üzere herhangi bir geliri olmayan tüm kadınlara umut oluyor. Geliri olmayan ve yeni bir iş kapısı açarak hem ailelerine hem de kendisine gelir sağlamaya çalışan kadınlar şube tarafından verilen mikro krediyle can buluyor. Küçük de olsa kendisine yeni bir iş imkanı sağlamak isteyen ya da aile ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlara ise 4 bin TL'den başlayan faaliyet kollarına göre artan kredi desteği sağlanıyor. Herhangi bir proje sınırlaması olmayan uygulamaya küçük çaplı girişimci esnaf kadınlar da başvurabiliyor. Uygulamadan ise şuana kadar Bartın'da 80 kadın yararlandı. Mikro kredi kullanmak isteyen kadınlar Bartın Valiliğindeki şubeden başvuru yapabiliyor ya da bilgi alabiliyor.

Bartın'da 80 kadına mikro kredi desteği

Bartın’da yıllardır sessiz sedasız bir şekilde devam eden mikro kredi uygulaması özellikle ev hanımları başta olmak üzere hiçbir geliri olmayan ya da kendisine yeni bir gelir ve iş kapısı açmak isteyen kadınlara umut olmaya devam ediyor. İl Özel İdaresince kadınları ekonomik hayata kazandırmak ve kadın girişimciliği arttırmak amacıyla uygulanan mikro kredi uygulaması artık Tekfen Vakfı Mikrofinans Bartın Şubesince sürdürülüyor. Şube, küçük de olsa kendisine yeni bir iş imkanı sağlamak isteyen ya da aile ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlara ise 4 bin TL’den başlayan faaliyet kollarına göre artan kredi desteği sağlayarak adeta can veriyor.

Bartın’da 80 tane kadına mikro kredi desteği

Şuanda Bartın’da 80 kadına 400 bin TL’nin üzerinde mikro kredi desteği sağladıklarını ifade eden Tekfen Vakfı Mikrofinans Bölge Müdürü Ahmet Yılmaz, mikro kredi uygulaması, kredi limitleri, kimlerin  nasıl ve ne şekilde başvurabileceğiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Şuanda Bartın’da 80 tane kadına 400 bin TL’nin üzerinde mikro kredi desteği sağladık ve bunların geri dönüşümüne de başlandı. Kredi desteği sağlarken ilk etapta 4 bin TL gibi bir destek sağlıyoruz. Bunu da 1000 TL ile 4 bin TL arasında sunabiliyoruz ki bu desteği yine kadının tercihine bırakıyoruz. 4 bin TL gibi küçük bir destek rakamıyla başlatmamızın sebebi kadının bizi yakından tanıması ve bizimde girişimci kadını yakından tanımak istememiz. Sistemimizin tamamen özgüven üstüne kurulu olduğu için ilk etapta biz girişimci kadının bizi sistem ve kurumsal olarak tanımasını istiyoruz. Bizde kadının almış olduğu küçük çaplı destekle uğraşıp uğraşmadığını yakın olarak takip ediyoruz.

Kredi üst limiti 20 bin TL’ye kadar çıkıyor

Tahsilatlarımızın haftalık olmasının asıl sebebi de bu. Kadını her hafta yerinde ziyaret etmek ve almış olduğu krediyi ve desteği amacına uygun kullanıp kullanmadığını tespit etmek. Amacına uygun kullanıyorsa da bu limitleri kademeli olarak 20 bin TL’ye kadar attırarak devam ediyoruz. Mikro kredinin zamanla kapsamı genişletildi. İlk etapta dar gelirli kesim dediğimiz ev hanımlarının aile bütçelerine katkıda bulunmak için kullandırılıyordu. Daha sonra küçük çapta esnaf olan ya da işletmeleri olan kadınların da mevcut işini geliştirebilmeleri adına da bu sistem içerisinde yer olabiliyor. Aslında ilk önemli şartımız bizim kadın girişimci olması.

5 kadın bir araya gelip grup oluşturarak başvurabiliyor

Bireysel olarak hiçbir kadın mikro krediye başvuru yapamıyor. Gruplar olması gerekiyor. Bunun sebebi de bizim hiçbir kadına senet, icra, ipotek gibi uygulamalarımızın olmaması. Yani bizim tüzüğümüzde böyle bir yaptırım yer almıyor. Bunun haricinde birbirini tanıyan, inanan, birbirine güvenen ve birbiriyle iş yapabilecek 5 kadının bir araya gelmesini istiyoruz. Biz buna grup dinamiği diyoruz. Burada 5 tane kadın farklı alanlarda veya farklı iş kollarında işler yapabiliyor. Yani siz tuhafiye işletebiliyorken grubunuzdaki diğer bir kadın ev yemekleri yapabiliyor. Birbirinden etkileşim yaratarak, ihtiyaçlarını birbirinden karşılayarak bir ekonomik havuz oluşturuyoruz aslında. Burada ikinci önemli konuda bir kadının ödemeye tıkanması durumunda diğer 4 kadın, ödemede zorluk yaşayan arkadaşının kredisine destek sağlayabiliyor. Grup dinamiği de burada devreye giriyor.

Proje konusu sınırlaması yok

Belirttiğimiz gibi bizim tüzüğümüzde icra, senet, ipotek gibi yaptırımlarımız yok. Biz tahsilatları kadının ayağına kadar giderek kendimiz gerçekleştiriyoruz. Alınan krediler karşısında uygulanan faiz oranları da çok cüzi miktarlarda. Bu hizmet bedeliyle de personelimizin giderleri karşılanıyor. Yüzde 10’dan başlayıp yüzde 20’ye kadar kademeli hizmet bedellerimiz var. Zaten biz bu geri ödemeleri haftalık olarak 1 yıla yaydığımız için küçük çaplı ödemeler çıkıyor. Proje konusu sınırlamamız yok. Bir projesi de olabilir ya da sadece iki tane iğneyi bir araya getirerek bir şeyler üretmek isteyen kadınlar da başvurabilir. Aile bütçesine katkı dediğimiz olay burada devreye giriyor. Çocuğunun bir ihtiyacını karşılayabiliyorsa bu bizim için çok büyük başarı.”

Mikro kredi kullanmak isteyen kadınlar Bartın Valiliğindeki şubeden başvuru yapabiliyor ya da bilgi alabiliyor.  Ayrıca 05494796805 numaralı telefondan da destek alabiliyor.