Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Bartın'da da coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanındaki kutlamalarda günün anlam ve önemini belirten Deniz Yüzbaşı Hayrullah Atar 'Bugün zaferlerin en büyüğü olarak Başkomutanlık Meydan Muharebesi Türk milletinin kahramanlık duygusunu ve milli gururunu besleyen en güçlü kaynaklardan biridir ve böyle kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri 99 yıl önce olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içerisindedir' dedi.

Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı

30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına Vali Sinan Güner, Garnizon Komutanı Erkan Şahin ve Belediye Başkanı Cemal Akın  tarafından çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrağımızın göndere çekilmesiyle devam etti.

30 Ağustos Zafer Bayramı törenine Vali Sinan Güner, Bartın Ak Parti Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, CHP Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Garnizon Komutanı Erkan Şahin, Belediye Başkanı Cemal Akın, prptkol üyeleri, Siyasi Parti İl Başkanları, İl Müdürleri, Mesleki  Kuruluş Temsilcileri, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Ekrem Altınok, gazilerimiz, şehit aileleri ile vatandaşlar katıldı.

 

Tebrikat töreni Bartın Valiliği’nde yapıldı

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma törenin ardından Bartın Valiliği’nde çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Bartın Valisi Sinan Güner beraberinde Bartın Garnizon Komutanı Erkan Şahin, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile birlikte Bartın Valiliği’nde tebrikleri kabul etti.

Şehitlerimiz için dualar edildi

Tebrikatın ardından il protokolü Bartın Şehitliğini ziyaret etti. Kuran-ı Kerim tilavetinin yapıldığı ziyarette Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimiz için dualar edilirken Şehitlikteki şehitlerimizin mezarlarına çiçekler bırakıldı.

Kutlama Töreni büyük ilgi gördü

Şehitlik ziyareti sonrası Vali Sinan Güner, Garnizon Komutanı  ve Belediye Başkanı ile tören birlikleri  halkın bayramını kutladı. İstiklal Marşı ve Bayrağımızın göndere çekilmesinin ardından  görevli subay tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Deniz Yüzbaşı Hayrullah Atar tarafından yapılan konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün yanlız Türk milleti için değil, aynı zamanda bütün dünya için büyük öneme sahip tarihi bir olayın çok şerefli bir zaferin 99. yıldönümünü kutluyoruz. Bugün tarihin hiçbir devresinde hürriyetinden zerre kadar ödün vermemiş büyük Türk milletinin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin amacına ulaştığı çok anlamlı bir gündür. Bugünün değerini anlamak ancak dünü öğrenmek ve daima hatırlamakla mümkündür. Osmanlı İmparatorluğu Trablusgarp ve Balkan Savaşlarını takiben girdiği Birinci Dünya Savaşı sonunda çok ağır şartlarla Sevr Anlaşmasını imzalamak zorunda kalmış ve bunun kabulü ile aziz vatanımızın parçalanması istenmiştir. Montros Mütarekesi’nden hemen sonra İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı; Fransızlar  Adana ve Mersin’i; İtalyanlar Antalya ve Konya’yı; Yunanlar ise 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmişlerdir. Ancak işgal devletlerinin düşünmedikleri bir husus vardı. Türkler tarihin hiçbir devresinde esaret altında yaşamamış, onurlu ve şerefli bir ulus idi.

 

“Güçlü düşmanlarını yenen bir milletin destanıdır”

Böylece işgalciler her zaman hür ve bağımsız olmuş bir milleti karşılarına almışlardı. Çok zor koşullar altında planlanan ve hazırlanan büyük taarruzun amacı sürpriz bir karşı harekatla güçlü düşman mevzilerini yarmak ve sayıca  üstün düşmanı kesin bir darbeyle mağlup etmektir. Bu taarruza Türk’ün ana yurdunu işgal eden düşman yok edilmeden ara verilmeyecekti. Büyük Taarruza çok büyük fedekarlıkla yapılan lojistik hazırlıkların sonunda 99 yıl önce 26 Ağustos’ta başlanmıştır. Türk’ün gerçek kurtuluş günü içinse 30 Ağustos 1922 sabahı düşmanın kesin yenilgisi ile doğmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir.” Emrini alan kuvvetlerimiz 9 Eylül 1922 tarihine kadar benzeri görülmemiş bir azim ile düşmanı denize dökmüştür. 30 Ağustos Zaferi zafere inanan kendisine güvenen askerine destek olan özgürlüğe gönül vermiş ve bütün imkansızlıklara rağmen güçlü düşmanlarını yenen bir milletin destanıdır. Bu askeri zafer ile siyasi zaferlerin de yolu açılmıştır. Mudanya Mütarekesi yapılmış, Trakya işgalcilerden kurtarılmış ve nihayet müzakere gücünü büyük zaferdeki yenilmezliklerden alan Türk delegasyonunun siyasi mücadelesi sonucunda barış anlaşması imzalanmıştır. Böylece Türk zaferi milletlerarası hukuk kurallarına göre tescil edilmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı fiilen sona ermiştir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve önemi sadece düşman ordularının yenilmesinden değil aynı zamanda yüce Türk milletinin tarihinde yeni bir dönem açarak yeni bir Türk devletinin kurulmasına imkan sağlamasından da kaynaklanmaktadır. Bugün zaferlerin en büyüğü olarak Başkomutanlık Meydan Muharebesi Türk milletinin kahramanlık duygusunu ve milli gururunu besleyen en güçlü kaynaklardan biridir ve böyle kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri 99 yıl önce olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içerisindedir. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna canını seve seve feda etmeye her zaman hazırdır. Milleti ve ordusuyla bir bütün halinde hareket eden yüce Türk ulusunun varoluş nedeni olan bu kutsal zaferin 99. yıldönümünde başta ebedi Başkomutanımız eşsiz önder Atatürk olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin huzurlarında saygıyla eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyorum.” 

Program öğrenciler tarafından şiirlerin okunması ile Halk Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilen halk oyunları gösterileri ile devam etti.  30 Ağustos Zafer Bayramı; Türk Bayrağı, okul bayrak ve flamaları, askeri birlik ve gazilerimiz tarafından gerçekleştirilen tören geçişinin ardından sona erdi.

Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı
Bartın, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı