BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI

Bartın'da etkili olan sağanak yağış, kent merkezi başta olmak üzere birçok yerde sele ve su taşkınlarına neden oldu. Kurucaşile, Ulus, Amasra, Kozcağız, Hasankadı, Arıt, Avara, Kozcağız, Karaçay Mevkii, Kurucaşile İlçesi ve Çakraz, Yalı ve Kemer mevkii, Atılım Sanayi Sitesi, sel ve su taşkınlarından etkilenen bölgeler oldu. Atılım Sanayi Sitesinde mahsur kalan işçiler Sahil Güvenliğe ait helikopterle kurtarılırken Karaçay'da vatandaşlar yine ekiplerce selden kurtarıldı. Birçok köprü ve yol taşkınlar sebebiyle ulaşıma kapandığı Bartın'a İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'la birlikte geldi. Bakan Tunç'la birlikte sel ve su taşkınlarının olduğu bölgelerde incelemelerde bulunan Bakan Yerlikaya 'Arıt'ta 201 kilogram, Amasra İlçemizde 183 kilogram, Bartın merkezde 135 kilogram yağış düşmüştür' dedi. Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Bartın'da 155 köyün yağışlardan etkilendiğini ve selde mahsur kalan 126 kişinin de kurtarıldığını açıkladı.

BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kırmızı kodla uyardığı Bartın’da cumartesi günü başlayan ve Pazar günü aralıksız devam eden yağışlar kent merkezi başta olmak üzere Kurucaşile, Ulus, Amasra, Kozcağız, Hasankadı, Arıt, Avara, Kozcağız, Karaçay Mevkii, Kurucaşile İlçesi ve Çakraz, Yalı ve Kemer mevkii, Atılım Sanayi Sitesi gibi noktalarda sele ve su taşkınlarına neden oldu. Sağanak yağışlar öncesinde Bartın Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Bartın Belediyesi vatandaşları su taşkınlarına ve sele karşı uyarmıştı. Bartın Irmağı’nın geçtiği noktalarda da yine ekiplerce güvenlik önlemleri alınmıştı.

Karaçay’da vatandaşlar mahsur kaldı

Ancak özellikle yağışların etkili olduğu Pazar günü beklenen senaryo yaşandı ve birçok noktada sel, su baskını, yaka seli ve taşkınlar meydana geldi. Yine  köprü ve yollar  taşkınlar sebebiyle ulaşıma kapandı.  Arıt, Avara, Kozcağız, Karaçay Mevkii, Kurucaşile İlçesi ve Çakraz'da evlerin zemin katları ile birçok iş yeri sular altında kaldı. Özellikle Karaçay mevkiinde yükselen sular, bölgeyi sular altında bıraktı. Arıt deresinin azgın suları, önüne ne kattıysa sürükledi. Suların yükselmesiyle bölgede mahsur kalan vatandaşlar, ekiplerce tahliye edildi.

Selzedelere Vali eli

Bartın Irmağında suların yükseldiği ve sel ve su taşkınlarının yaşandığı andan itibaren Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz ve İl Başkanı Yaşar Arslan sahaya inerek selin ve su baskınlarının yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu ve çalışmaları koordine etti. Kaçacay’daki vatandaşların kurtarılması esnada çalışmaları koordine eden Vali Arslan’ın  köprüden karşıya geçirilmeye çalışılan yaşlı kadına uzattığı el ise objektiflere yansıdı.

50 işçi helikopterlerle kurtarıldı

Bartın’da selden en çok etkilenen bölgelerden biri de Bartın-Zonguldak karayolu üzerinde bulunan Atılım Sanayi Sitesi oldu. Atılım Sanayi Sitesi’nde tekstil ve atölyelerin bulunduğu bölgede yaklaşık 50 kişi yaşanan selden dolayı mahsur kaldı. İhbar üzerinde olay yerine çok sayıda ekip sevk edilirken, havadan ve karadan kurtarma çalışması yapıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait helikopter ve Bartın belediyesi itfaiye ekipleri mahsur kalan 50 kişiyi kurtararak karaya ulaştırdı.

Nurtaç Arslan, Bartın Belediye Başkanı Fırıncıoğlu, Afet ve Acil Durumlar Yönetimi Başkanı Yunus Sezer, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz kurtarma çalışmalarını yerinde takip etti.

Birçok yol ulaşıma kapandı

Nurtaç Arslan başkanlığında toplanan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunda kurumlarında alarma geçtiği Bartın’da yine sel nedeniyle bir çok yol ulaşıma kapandı. Ulus ilçesine bağlı Arpacık köyünde yağışlar nedeniyle menfezler taşarken, kısa süre ulaşıma kapanan yol ekiplerin çalışması sonrası açıldı.DSİ tarafından da bölgede şantiyelerde bulunan ekipmanlar şantiyelerden çıkarılarak tedbirler alındı. Yine ilçeye bağlı Şirinler Köyü ile Ulus İlçe merkezine giden yol sel nedeniyle göçtü. Kastamonu’nun Cide ilçesinde etkili olan yağış sebebiyle ev ve iş yerlerini sel suları basarken, Cide-Bartın karayolu ulaşıma kapandı. Hasankadı yolunda Kışla mevkiinde de 30 aracın yola düşen heyelan nedeniyle mahsur kaldığı ihbarı yapıldı.

Kemer’de vatandaşlar evde mahsur kaldı

Aynı şekilde kent merkezinde suların yükselip sel riskinin en çok olduğu bölgelerden biri olan Kemer Meydanında de vatandaşlar evde mahsur kaldı. Vatandaşları, Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Can Kurtaran ekipleri botla kurtardı.

Bakan Yardımcısı ve DSİ Genel Müdürü Bartın’da

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Ebubekir Gizligider ile DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta da sel dolayısıyla Bartın’a geldi. Yalı bölgesinde taşkın yaşanan alanlarda incelemelerde bulunan Bakan Yardımcısı Gizligider ve Balta yetkililerden son durumla ilgili bilgi aldı.

Yerlikaya: “13 ilde toplam 2 bin 156 ihbar alındı”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sel felaketinin yaşandığı Bartın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la birlikte geldi. Bakan Tunç’la kara yoluyla Bartın’a gelen Bakan Yerlikaya, ayağının tozuyla 112  Çağrı Merkezinde Vali Arslan ve diğer yetkilerden son durumla ilgili bilgi aldı. Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Ali Yerlikaya şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz 15 ilimiz için turuncu 4 ilimizde sarı olmak üzere toplam 19 ilimizde uyarı vermiştir. Şuanda itibariyle 13 ilimizde turuncu uyarı devam etmektedir. Bu illerimiz Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Bartın, Düzce, Bolu, Kastamonu, Rize, Sinop, Zonguldak ve Karabük. Aşırı yağışlar sonucunda uyarı verilen illerimizin tamamında şuana kadar 2 bin 156 ihbar alınmıştır.

593 vatandaş kurtarıldı

Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde emniyet, jandarma, sahil güvenlik ekiplerimiz, Devlet Su İşleri, Özel İdareler, karayolları, 112, UMKE, Kızılay ve Belediye ekiplerimiz gelen her ihbarı büyük bir hassasiyetle değerlendiriyorlar. Bölgedeki müdahale çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor. Yağışlar sonucu mahsur kalan 23 vatandaşımız helikopterlerle, 570 vatandaşımız bot ve iş makineleriyle kurtarılarak güvenli noktalara tahliye edildiler.

449 arama ve kurtarma personeli görevlendirildi

AFAD Başkanlığımız tarafından çalışmalara destek olmak üzere bölgeye 449 arama ve kurtarma personeli, 25’i dalgıç olmak üzere toplam 4 bin 283 personel, 2 helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirilmiştir.

Bartın’da 126 kişi kurtarıldı

Bartın’da yaşanan sel ve su baskınlarıyla ilgili son durumu da paylaşmak istiyorum. Bartın’da dün gece saatlerinde (cumartesi) başlayan aşırı yağışlar sonucu şuana kadar 588 ihbar aldık. Son 24 saatte metrekareye Arıt’ta 201 kilogram, Amasra İlçemizde 183 kilogram, Bartın merkezde 135 kilogram yağış düşmüştür. İlimiz genelinde 126 vatandaşımızı helikopter, bot ve iş makineleriyle kurtardık. Yine Bartın ilimize Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; yarın saat 15.00’a kadar sağanak yağış beklenmekte ve bildiğiniz gibi turuncu uyarı devam etmektedir.

“Bölgede bin 297 personelimiz görev yapmaktadır”

Çalışmalara destek olmak üzere bölgede bin 297 personelimiz görev yapmaktadır. Yarın (pazartesi) gelecek personellerimizle birlikte personel sayımız 3 bin 333 olacaktır. 170 iş makinesi, 1 helikopter, 150 araç, 20 ambulans 11 kurtarma botu ve 1 mobil ikram aracı görevlendirilmiştir. Enerji verilemeyen köylerimize enerji verilebilmesi ve kapalı olan yolların açılabilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Yağışların Bartın’da bu gece ve yarın etkisini sürdürmesi bekleniyor.

AFAD acilden 30 milyon TL ödenek

Bartın havzasında ve diğer havzalarda bulunan barajlarda düşen yağışların önemli bir bölümü depolanarak felaketin daha da büyük olması önlenmiştir. Şükürler olsun ki can kaybımız bulunmamaktadır. Zarar tespit çalışmalarımız başlatılmıştır. Bartın ilimize AFAD acilden 30 milyon TL ödenek Valiliğimizin hesabına aktarılacaktır. Diğer illerimize de gerekli ödenekler gönderilmiştir.

Yerlikaya’dan uyarı

Sayın Cumhurbaşkanımız gelişmeleri an ve an takip ediyor. Talimatlarınızı alıyoruz. Şuan Adalet Bakanımızla birlikteyiz. Tarım ve Orman Bakanımız, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ile sürekli koordinasyon halindeyiz.  Kuvvetli yağış alan illerimizi bir kez daha uyarmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın dere yataklarından uzak durmaları, yüksek yerlerde bulunmaları, zemin ve düşük kotlu binalarda bulunmamalarını önemle arz ediyoruz. Bartın’ımız başta olmak üzere Batı ve Orta Karadeniz’deki bütün şehirlerimize ve hemşerilerimize geçmiş olsun diyoruz.”

Tunç: “200 kilograma varan yağışlar taşkınlara neden oldu”

Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da toplantı sonrası şöyle konuştu:

“Batı ve Orta Karadeniz’i etkileyen kuvvetli yağışlar neticesinde sel afetleriyle karşı karşıya kaldık. Bugün (Pazar) öğleden sonralarından itibaren Bartın’ımızın hem merkezde hem de ilçelerinde, beldelerinde ve köylerinde 200 kilograma varan yağışlar taşkınlara neden oldu. Öncelikle Bartın halkına ve çevre illerimizdeki Zonguldak, Karabük, Düzce, Bolu, Sakarya, Samsun, Sinop, Ordu ve Kastamonu illerimizde meydana gelen taşkınlar nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

“Kirazlıkköprü Barajımız il merkezimizi kurtardı”

Bartın’ımızda can kaybının olmaması bir tesellimiz. Maddi hasarlarımız var. Bu hasarlarımızın giderilmesiyle ilgili olarak devletimizin tüm kurumlarıyla, İçişleri Bakanımızla birlikte hızlı bir şekilde bölgeye intikal ettik. Diğer illerimizdeki çalışmalara da Sayın Bakanımızla birlikte nezaret edeceğiz. Maddi hasarların biran önce giderilmesiyle ilgili çalışmalarla ilgili AFAD koordinatörlüğünde tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Özellikle Kirazlıkköprü Barajımız yüzde 60 doluluk oranıyla Bartın’daki büyük afetten il merkezimizi kurtarmış bulunuyor. Kozcağız Barajımızın doluluk oranı yüzde 15. Henüz su tutmayan bir barajımız ama bu tür afetlerde su tutmamasına rağmen yine hızlı taşkınlardan ilimizi koruyan bir barajımız. Kışla barajımızın da doluluk oranı yüzde 15.

“260 köyümüzün 155’i etkilendi”

Hasarların taşkınların büyük bir bölümü yaka selleri dediğimiz, küçük derelerin taşmasıyla köylerimizde ve il merkezimizde hasarların oluşmasına neden oldu. Bartın’da 260 köyümüzün 155’i etkilendi. Amasra, Ulus ve Kurucaşile İlçelerimiz ile Kumluca, Hasankadı, Kozcağız ve Arıt Beldelerimizde de hasarlarımız meydana geldi. Bartın Irmağını besleyen ana kollar var. Buralardaki doluluk oranları yüzde 100. Bu nedenle Ulus Çayımız şuanda yüzde 100 doluluk oranında. Ama Bartın il merkezine gelmesini barajlarımız engelliyor. Kozcağız Çayımızda yine yüzde 100 doluluk oranında. Arıt Çayımızda yüzde 100 doluluk oranında.

“Sayın Cumhurbaşkanımızda an ve an bölgeyi takip ediyor”

Sayın Bakanımızın da söylediği gibi Valiliğimizin uyarılarına vatandaşlarımızın dikkat etmesini istiyoruz. Helikopterle mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı. İş makinaları ve botlarla 126 mahsur kalan vatandaşımız kurtarılmış oldu. Barınmayla ilgili bir problemimiz yok. Komşu illerimizde de yakından takibimiz devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızda an ve an bölgeyi takip ediyor. Devletimizin tüm kurumları iş başında. Tekrar bütün bölge halkına Batı ve Orta Karadeniz’imize geçmiş olsun diyorum.”

Suların çekilmesiyle temizlik çalışmaları başlatıldı

Ali Yerlikaya ve Yılmaz Tunç bu açıklamaların ardından şehir merkezinde selin yaşandığı Kemerköprü ve Yalı mevkiinde incelemelerde bulundu. Sel sularının çekilmesiyle birlikte ise kent merkezinde Bartın Belediyesi ekipleri başta olmak üzere temizlik çalışmaları başlatılarak selin izleri silinmeye çalışıldı.

 

 

 

 

BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI
BARTIN, 1 SENE SONRA YİNE SELİ YAŞADI