Bankoğlu 'TTK'nın idari izin vermesi çok mu zor'

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Amasra Faciasının ardından, işçilere yıllık izinlerinin kullandırılmasına isyan etti. Milletvekili Bankoğlu, 'Madenciye zorla izin kullandırmak yerine TTK'nın idari izin vermesi çok mu zor?' dedi.

Bankoğlu 'TTK'nın idari izin vermesi çok mu zor'

14 Ekim 2022 günü Amasra Taşkömürü Müessesi’nde meydana gelen grizu patlamasına bağlı yaşanan faciada 42 madencinin hayatını kaybetmesi ve madencilere zorla izinlerinin kullandırılması üzerine CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, açıklamalarda bulundu.

Bankoğlu; Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda iki haftadır dile getirdiği konuya ilişkin yaptığı konuşmada TTK Genel Müdürlüğü başta olmak üzere yetkililere seslendi ve tekrar sordu. TTK Genel Müdürlüğü’nün bu talebi neden yerine getirmediğini soran Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu “Facianın ardından madende üretim durduruldu. İzne ayrılan işçilerin yıllık izinlerinin kullandırıldığını biliyoruz. Madencilerimize mevcut izinleri ya da gelecekteki izinleri kullandırılıyor. İdari izinli sayılmaları gerekirken, sabıkalı bir Genel Müdür işletmenin başında görevli olabiliyor ama madenciler idari izinli olamıyor öyle mi?” dedi.

Amasra’da ocağın üretime kapalı olduğu bu süreçte madencilerin mevcut izninin kullandırıldığını hatta seneye hak edecekleri yıllık izinlerinden düşüldüğünü dile getiren Bankoğlu “İşçilerin 10 günlük moral izni biter bitmez yıllık izinleri gasp edilmeye başlandı. Bırakın morali iş yerinde güvenlik tam olarak sağlanıyor mu bu bile belirsiz. Aşağıda halihazırda sürmekte olan bir yangın var. Maden işçileri, güvenlik sorunu gördüğüne ilişkin bir beyanla çalışmama hakkını kullanabilirler. Herkesin bildiği gibi soruşturmanın ilerleme şekli zaten umut kırıcı. Araştırma komisyonunda işlerin nasıl ilerlediğini basından takip edenler zaten sürecin farkında. Bu işi Soma’ya benzemeyecek, sürecin sağlıklı ilerlemesi için her türlü çabayı göstermekte kararlıyız,” açıklamasında bulundu.

Bankoğlu yaptığı açıklamanın sonunda 2021 ve 2022 yılları arasında imzalanan 29’uncu Toplu İş Sözleşmesi'nin, 42 maden şehidinin ölümündeki baş sorumlu olan TTK Genel Müdürlüğü tarafından gözden geçirilerek, halihazırda çalışan işçilerin mazaret izinli sayılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve uygulanması gerektiğini belirtti.