Bankoğlu: 'Sağlıkta Şiddet Yasa teklifinin reddedilmesi utanç verici'

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alanc oronavirüs salgını dönemine denk gelen Dünya Sağlık Haftasıda açıklamalarda bulundu. Bankoğlu: 'Sağlıkta Şiddet Yasası'nın görüşülmesine ilişkin teklifimizin reddedilmesi, utanç vericidir' dedi.

Bankoğlu: 'Sağlıkta Şiddet Yasa teklifinin reddedilmesi utanç verici'

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, tüm dünyada kutlanan Sağlık Haftası sebebiyle tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.  Bankoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Sağlık Haftası, Birleşmiş Milletlerin, insanların sağlıklı yaşama bilincine kavuşması ve sağlık kurumlarını öğrenmesi amacıyla tertip edilmiştir. Sağlık bilgisinin ve konuyla ilgili yardımların geniş kitlelere ulaştırılması amacını taşıyan bu haftada da, her zaman olduğu gibi, tüm sağlık çalışanlarımızın fedakârca çalışmaları için minnettar olduğumuzu belirtmek istiyorum. Sağlık Haftası kapsamında her yıl halk sağlığını ele alan bir konu çerçevesinde Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde etkinlikler düzenlenip bilgilendirme yapılmaktadır.” dedi.

“Ekonomik yıkım çok büyük bir engel”

Aysu Bankoğlu, halk sağlığının ve konuyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurgularken  “Halk sağlığının başlıca konularından biri, toplumların ve bireylerin, hastalıklardan korunmasını sağlamaktır; çünkü hastalıklarla baş etmenin en kolay ve ekonomik yolu, hastalığa yakalanmadan önlem alabilmekte yatar. Günümüzde, dünya çapında bir salgınla mücadele ederken sağlıkçıların tümü Corona Virüsünden korunmanın yolları konusunda ısrarlı uyarılar yapıyorlar. Zorunlu olmadıkça sokağa çıkmama, elleri temiz tutma, maske ve eldiven kullanma, sosyal mesafeyi koruma gibi birkaç önemli kurala uyarak sağlığımızı koruma konusunda sürekli uyarılıyoruz. Bunları tüm gücümüzle yerine getirip biraz sıkıntılı bir sürece razı olarak felaketten uzak kalmayı garantileyebiliriz. Elbette ekonomik yıkım çok büyük bir engel. Ancak ilk kuralımız, öncelikle hayatta kalmak ve sonrasında bunun tamiri için gerekli ne varsa yapmak olmalı. Hepimizin, ailesi ve sevdikleri için bu hususları unutmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Karantina zihnen ve ruhen büyük bir yorgunluk”

Bu yıl, Sağlık Haftası kapsamında Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlenmiş olduğu konunun depresyon olduğuna işaret eden ve modern dünyada, her yaştan kişiyi etkileyen depresyonun küçümsenemeyecek boyutları olduğunu belirten Bankoğlu, “Üç haftadır karantinada olduğumuzu düşünürsek bunun zihnen ve ruhen büyük bir yorgunluk olduğunu kabul etmeliyiz. Bu sıra dışı ve ilk kez karşılaştığımız sürece ilişkin olarak hâliyle hepimiz kaygılıyız. Bahsettiğim yük, çaresizlik hissiyle birlikte kaygıyı da getiriyor. Aşırı stres ise diğer bir taraftan bağışıklık sistemimizin zayıflaması anlamına geliyor. Her türlü hastalığın neredeyse ilk sebebi olan stres, ne yazık ki Corona Virüs için çok elverişli bir ortam demek. Kaygı arttıkça uykusuzluk, hâlsizlik ve iştahsızlık da artıyor. Bu duruma, tıpta allostatik yüklenme adı verilmiş. Bu duruma girmemek için kendimizi olumlu yönde telkin etmeliyiz. Kültürümüzdeki en güzel terapilerden birisi olan şükretmeyi ihmal etmemeli, soruna değil çözümlere odaklanmalıyız.” dedi.

“Sağlıkta Şiddet Yasasının görüşülmemesi utanç verici”

Bankoğlu, böyle olağanüstü zor bir dönem ve üstelik önemli bir haftada, başta hekimler olmak üzere tüm sağlıkçılar, hayatlarını ortaya koyarak fedakârca çalışırken AK Parti ve ortağının da maalesef boş durmadığını vurguladı. Sağduyu sahibi herkesin ama en başta da hekimlerimizin bir an önce çıkarılmasını beklediği Sağlıkta Şiddet Yasasının görüşülmesinin, AK Pparti ve MHP tarafından reddedildiğini, söz konusu durumun, ülkemiz adına utanç verici olduğunu ifade etti. Sözlerini tamamlarken, sağlıklı toplum için öncelikle sağlıklı bireyler olması gerektiğini, bu sağlığın ise sadece fiziksel değil; ruhsal olarak da sağlanması gerektiğini hatırlatan Bankoğlu, “Düşüncelerimizi, davranışlarımızı ve hislerimizi olumsuz etkileyen, karamsar, umutsuz ve isteksiz olmamıza neden olan ‘depresyon’, her yaştan kişinin başına gelebilir. Bu rahatsızlığın tedavi edilebildiğini unutmamalıyız. Hastalıklardan korunmayı başaracağımız sağlıklı bir ömür diler, tüm sağlık çalışanlarımız ve yurttaşlarımızın Sağlık Haftası’nı kutlarım.” açıklamasında bulundu.