Bankoğlu'ndan yoğun Bartın programı

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Bartın programı kapsamında, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, TSO Kadın Girişimciler Kurulu ve El Emeği Göz Nuru El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı'nı ziyaret etti.

Bankoğlu'ndan yoğun Bartın programı

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Bartın programı kapsamında, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, TSO Kadın Girişimciler Kurulu ve El Emeği Göz Nuru El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı’nı ziyaret etti. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ziyaretinde ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik zorluklara değinen Bankoğlu, “Ülkedeki ekonomik durgunluk maalesef her yerde olduğu gibi Bartın’ımızda da çok sert bir şekilde hissediliyor. Sokak sokak yaptığımız ziyaretlerin hemen hepsinde herkes ekonomik sıkıntıdan dert yanarak, bıçağın kemiğe dayandığını söylüyor. Halbuki, kentimiz nüfus bakımından Türkiye geneliyle ve diğer bölge kentleriyle karşılaştırıldığında önemli avantajlara sahip. Bartın’ın verdiği dış göç Zonguldak ve Karabük gibi illere kıyasen daha az. Buna karşılık, kentimizdeki istihdam durumu pek de iç açıcı değil.  Bartın içinde istihdamı arttırmamız gerekiyor. Özellikle genç işsizliği büyük bir sorun. Gençlerimiz için iş imkanlarının arttırılması dinamik nüfusumuzun korunması ve kentimizin sürdürülebilir gelişimi için çok önemli. İstihdamın sektörel dağılımında hizmet yoğunlaşması var. Sanayinin, tarımın ve üretimin istihdam payındaki yerini arttırmamız gerekiyor. Tüm bu noktalarda Ticaret ve Sanayi Odası’na çok iş düşüyor elbette. Bir kere nüfus, istihdam ve üretim konusunda bizlere güvenilir bilgi sağlayan yer Ticaret ve Sanayi Odası. İstihdam yaratılması, sektörel dağılımın dengelenmesi için yürütülecek politikaların da zira yine Ticaret ve Sanayi Odasıyla iş birliği içerisinde yürütülmesi gerekiyor. Bu bakımdan, ekonomik buhranın ülkenin bütün kılcal damarlarında en ağır şekilde hissedildiği bu zamanda Ticaret ve Sanayi Odamızla bir araya gelmek, iktidarımız zamanında yapacağımız politikalar üzerine fikir alışverişinde bulunmak çok önemliydi. Önümüzdeki senenin birçok anlamda, çok daha verimli ve ekonomik olarak da çok daha stabil hale geleceğine yürekten inanıyorum. Her şey çok güzel olacak ama beraber ve bu güzellik de beraber paylaşılacak” dedi.

“Ülkemizin kalkınması kadınların katkısı olmadan mümkün değil

Bartın TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülsüm Karataş ve yönetim kurulu üyeleriyle de bir araya gelen Bankoğlu, “Ülkemizin bir bütün halinde kalkınması, ekonomik refahın sağlanması toplumun yarısı olan kadınların katkısı olmadan mümkün değil. Sadece ekonomik kalkınma da değil, bir toplumun dönüşmesi için önce özgür ve güçlü kadınların yetişmesi gerekir. Bunun için kadınların ekonomik özgürlüklerini ellerine almaları gerekir. Bu anlamda TSO Kadın Girişimciler Kurulu’nun çalışmalarını çok önemli buluyorum. Kadın girişimciliğini desteklemek hem ülke ekonomisi hem de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerekli. Bugün dünyadaki gelişmiş ülkelere baktığımızda, eğitimden istihdama kadar hemen her alanda kadın erkek eşitliğini sağladıklarını görüyoruz. Bu anlamda ülke olarak maalesef 20 yıllık bir durgunluk hatta gerileme içerisindeyiz. Hükümet hem politikaları hem de söylemleriyle kadınları toplumun yarısı değil, yarası olarak gördüğünü; kadının ülke ve aile ekonomisine katkı sağlayan bir birey değil de sadece anne rolünde ve ev içerisinde görmek istediğini ifade ediyor. Bu kabul edilemez bir yaklaşım. Toplumun yarısını evin içine hapsederek, ülkemizi kalkındırmamız mümkün değil. Kadınlar olmazsa olmaz. 21’inci yüzyılda artık bunu çoktan anlamış olmamız gerekiyor. Hükümet kadınların her türlü meşru talebini, emeğini, istihdam ve eğitim hakkını gasp ederek siyasi menfaatlerinin peşinden gidiyor. Halbuki kadın emeğinin, istihdamının aksine desteklenmesi, kadınların cesaretlendirilmesi gerekiyor. Toplumun gözünü boyamak için kadın kooperatiflerinden bahseden hükümetin samimiyetsizliğini anlamak için kadın kooperatiflerine bütçeden ayırdıkları paylara bakmak bile yeterli. Yanlış ekonomik politikalarla, dünyada işsizlik rekoru kıran ülkemizde, işsizlik problemini kadının çalışmasına bağlayan bakanlar bile gördük maalesef. Bunlar değişecek, değişmek zorunda. Girişimcilik desteklenecekse, işsizlik çözülecekse, ekonomik iyileşme sağlanacaksa, üretim arttırılacaksa bunların hepsi kadınlarla beraber olacak. Kadın istihdamının önemini, kadın mücadelesinin, emeğinin gücünü en iyi biz biliyoruz Gümbür gümbür geldiğimiz iktidarımızda da kadın politikaları bu bilinçle düzenlenecek” şeklinde konuştu.

“Kadınlar harika iş çıkarmışlar”

Bartın Belediyesi tarafından düzenlenen El Emeği Göz Nuru El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı’nı ziyaret eden Bnkoğlu, yöresel el sanatlarının yanı sıra, yöresel yemeklerin, ahşap aksesuar, takı, yağlı boya tablo, tel kırma ve sarma sanatları, ev tekstili, bijuteri, gümüş aksesuarlar, ofis aksesuarları ve oyuncaklar gibi hediyelik eşyaların sergilendiği fuarı çok beğendiğini ifade etti. Aysu Bankoğlu, “Gelenekselleşmiş bu el emeği ve hediyelik eşya fuarı hem Bartın’ımızın yöresel kültürünü yaşatmak hem de kadın emeğini desteklemek açısından çok önemli. Kadınlar harika iş çıkarmışlar. Bu fuarda kadın emeğinin önemini ve iş kalitesini bir kere daha görüyoruz. Bir Bartınlı olarak kentimizde kadın emeğini destekleyen bu şekilde projeleri gördükçe çok memnun oluyorum. Bu konuda, çok zengin bir kentiz. Şehir merkezimizde Salı ve Cuma günleri kurulan Galla Pazarımız mesela, bu konuda sadece Bartın’da değil, ülke çapında haklı bir ün yapmış durumda. Burada, bu fuarda da örneğin kentimizin yöresel tel kırmasını ve tel sarma işlerini görüyoruz. Her türlü kültürün yozlaştığı, her şeyin maddiyata endekslendiği bir yüzyılda; tel kırma ve tel sarma gibi emek yoğun bir sanatın yaşatılması çok önemli. Nasıl yaşatacağız peki? Elbette destekleyerek. Bu gibi fuarlarda kadınlar el emeklerinin karşılığını alabiliyorlar. Bu gibi desteklerin artarak devam etmesi, neredeyse üç beş müteahhide ve saray erkanına tahsis edilen ülke kaynaklarının, bu gibi fuarlara, halka ve sürdürülebilir projelere aktarılması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.